Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστόφορος Κορυφίδης

Επικ. Παρ. “Υπερνομαρχία Πολιτών” - Νομαρχιακός Σύμβουλος

Ουσία ζητάμε και όχι κινήσεις εντυπώσεων στην Νομαρχία

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επικεφαλής της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών"-Νομαρχιακό Σύμβουλο Χριστόφορο Κορυφίδη.
Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την προώθηση της διαφάνειας στα έργα που εκτελούνται στον νομό.
Ζητά άμεσα να αποκτήσει κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, την ταυτότητά του και μας εξηγεί τι περιλαμβάνει η ταυτότητα έργου.
Σχολιάζοντας τέλος, την πρόσφατη απόφαση του πειθαρχικού του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε χαρακτηριστικά "Με κουράζουν οι άνθρωποι που ζουν κοιτάζοντας προς το παρελθόν. Οι κομματικοί μηχανισμοί που ζουν κοιτάζοντας προς τα πίσω είναι νεκροί."

-κ. Κορυφίδη καταθέσατε μια πρόταση για προώθηση της διαφάνειας στα έργα που εκτελούνται στον Νομό Δράμας. Τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρότασή σας;
-Η πρόταση μας εκείνο που αναζητά είναι να αποκτήσει κάθε έργο μικρό ή μεγάλο την δική του ταυτότητα, από την φάση της πρότασης που γίνεται για την ανάπτυξη του, έως την ολοκλήρωση της υλοποίησης του και την αξιολόγησή του.

-Είναι η λεγόμενη ταυτότητα έργου;
-Η πρότασή μας, μιλά για ταυτότητα έργου. Τι σημαίνει... Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στοιχεία αναγνώρισης ενός προσώπου ή αντικειμένου ή έργου. Στην περίπτωση των περίπτωση των τεχνικών η σχετική ταυτότητα μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει:
*τον φορέα που προτείνει την πραγματοποίηση του έργου,
*την αιτιολόγηση της επιλογής του,
*την πηγή χρηματοδότησης και την προοπτική αποπληρωμής του,
*την εταιρία που ανέλαβε την υλοποίησή του και,
*την έκθεση αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του έργου και των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.

-Η πρότασή σας δημιούργησε ένταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και θεωρήθηκε ως έμμεση αιχμή για αδιαφάνεια στα εκτελούμενα έργα. Τι λέτε;
-Η πρότασή μας δεν υπονοεί τίποτε περισσότερο από το ακριβές περιεχόμενό της. Εκείνο που προσθέτω είναι ότι με την υλοποίηση της πρότασής μας αυτόματα θα αναδειχθούν κάποιες παράμετροι που τώρα δεν μας είναι γνωστοί και τις οποίες αξίζει, νομίζω, τον κόπο να γνωρίσουμε.

-Τι εννοείτε λέγοντας κάποιες παράμετροι;
-Εννοώ κατ' αρχάς το ποιες εταιρίες αναλαμβάνουν ποιο έργο, το πως μοιράζεται η χρηματοδότηση των κονδυλίων και το κυριότερο το πως γίνεται η ιεράρχησή τους.

-Πως είδατε την προτροπή του Νομάρχη προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Αγγελόπουλο, να παράσχει το Γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες κάθε δυνατή διευκόλυνση σε εσάς για Ευρωπαϊκά Προγράμματα;
-Η αντίληψη μας για τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση είναι σαφής. Λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε διατεθειμένοι και θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη του νομού, στα πλαίσια όμως πάντα του θεσμικού ρόλου μας.
Εκτιμώ ότι η προσέγγιση του κ. Ευμοιρίδη στο ζήτημα αυτό είναι διαφορετική και δεν βοηθά ούτε στην προοπτική της "βοήθειας μας" προς τον τόπο ούτε πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη του θεσμικού μας ρόλου με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό.
Γι' αυτό και καλέσαμε τον κ. Ευμοιρίδη να αφήσει στην άκρη τις κινήσεις εντυπωσιασμού που έχουν ως στόχο μικροκομματικά οφέλη και να ανταποκριθεί θετικά στις ολοκληρωμένες προτάσεις που του κάναμε και πολύ περισσότερο θα συνεχίσουμε να του κάνουμε.

-Ουσία ζητάτε και όχι κινήσει εντυπώσεων...
-Νομίζω ότι η φράση αυτή αποτελεί και τον τίτλο του έργου που παίζεται αυτήν την στιγμή στη Δράμα, στο Νομαρχιακό Επίπεδο.

-Το σύντομο χρονικό διάστημα που είστε Νομαρχιακός Σύμβουλος έχουμε δει από εσάς πολλές γραπτές προτάσεις και θέσεις για διάφορα θέματα. Δεν είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν σε κάτι τέτοιο. Επιμένετε στην κατάθεση γραπτών προτάσεων γιατί τα γραπτά μένουν;
-Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε ως αντιπολίτευση δημιουργική κινητικότητα τόσο στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης όσο στην δημόσια διοίκηση και στην κοινωνία της Δράμας.
Επιδιώκουμε δηλαδή αντιδράσεις στις προτάσεις μας, διάλογο για αυτές, υιοθέτησή τους ή απόρριψη τους. Στο μέλλον θα διαπιστώσετε ότι οι γραπτές προτάσεις μας θα γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες και θα αφορούν όλο και σημαντικότερα προβλήματα του νομού. Για το σκοπό αυτό προσβλέπουμε στην αξιοποίηση της εδικής γνώσης που κατέχουν πολλοί Δραμινοί, στην Δράμα ή όπου Γης.
Θέλω να τονίσω ότι δεν ισχυριστήκαμε ποτέ, ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Δυναμική θέλουμε να δημιουργήσουμε ελπίζοντας και προσδοκώντας ότι μέσα από αυτήν την δυναμική θα προκύψει ότι καλύτερο για την Δράμα και τους Δραμινούς.

-Η εικόνα που παρουσιάζει ο Νομός Δράμας δεν είναι η καλύτερη από πλευράς ανάπτυξης. Κάτι έχει γίνει με τον Αναπτυξιακό Νόμο όμως τα προβλήματα παραμένουν (ανεργία, χαμηλό ΑΕΠ, έλλειψη επενδύσεων). Μπορεί να ανατραπεί άμεσα αυτή η αρνητική πορεία του νομού;
-Θα επισημάνω ότι η συγκυρία για εμάς είναι ευνοϊκή. Όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρατε καθώς και το γεγονός ότι έχουμε αποκτήσει χερσαία σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να αξιοποιηθούν θετικά για ένα νέο ξεκίνημα το οποίο θα περιλαμβάνει:
*Προτάσεις μας για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπτυξης τόσο στο επίπεδο των υποδομών, όσο και στο επίπεδο της παραγωγικής αξιοποίησης του πλούσιου κάμπου μας και του υπέροχου ορεινού μας όγκου.
Επισημαίνω επίσης ότι οι παρεμβάσεις αυτές έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα απόδοσης. Μπορούν όμως ΑΜΕΣΑ να συνεργήσουν θετικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και στον προσανατολισμό των αγροτών μας και των κατοίκων του ορεινού μας όγκου.

-Θα καταθέσετε συγκεκριμένες προτάσεις;
-Πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Θέλω όμως να τονίσω ότι στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης του νομού δεν έχει τόσο σημασία ποιος καταθέτει τις προτάσεις όσο η συμφωνία, συνεργασία και σύμπραξη όλων μας για την αποδοχή και υλοποίησή τους.
Εμείς θα δείξουμε τον δρόμο και καλούμε τόσο την παράταξη της "Αναγέννησης", την παράταξη της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" όσο και όλους τους ενεργούς πολίτες της Δράμας, να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτής της στόχευσης.

-Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν αρκετά προβλήματα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ κ. Κορυφίδη. Με την απόφαση του πειθαρχικού πιστεύετε ότι έκλεισε ο κύκλος της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ της Δράμας;
-Με κουράζουν οι άνθρωποι που ζουν κοιτάζοντας προς το παρελθόν. Οι κομματικοί μηχανισμοί ιδρύονται και αναπτύσσονται με εθελοντική συμμετοχή και με βάση τις προτάσεις που επεξεργάζονται για την επίλυση των κατά περίπτωση προβλημάτων.
Αυτό σημαίνει ότι οι κομματικοί μηχανισμοί που ζουν κοιτάζοντας προς τα πίσω είναι νεκροί. Το ΠΑΣΟΚ πρόσφερε πάρα πολλά στην χώρα και στην Ελληνική κοινωνία και έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα ως ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.
Το ΠΑΣΟΚ στην Δράμα είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι θα λειτουργήσει. Και θα λειτουργήσει δημιουργικά. Στην κατεύθυνση αυτή είμαι και εγώ στρατευμένος. Ως εθελοντής, απλός στρατιώτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ