Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστόδουλος Μαμσάκος

Αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας

Η "Πόλη+Ζωή" με ακρότητες προσπαθεί να συγκαλύψει την απειρία της

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δημοτικό Σύμβουλο και Αντιδήμαρχο του Δήμου Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο.
Με αφορμή την ένταση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης "Πόλη+Ζωή" με ακρότητες έξω από κάθε κώδικα δεοντολογίας προσπαθούν να συγκαλύψουν την απειρία τους.
Αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητές του στην θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού.
Τέλος, εύχεται καλή επιτυχία στην κ. Τασούλα Βασιλείου και στο νέο Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Χωριστής που ανέλαβαν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2007.

-κ. Μαμσάκο, ξεκίνησε μια νέα αυτοδιοικητική περίοδος στον Δήμο της Δράμας. Παρόλα αυτά στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε εντάσεις και αντιπαραθέσεις...
-Πιστεύω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πράγματι κάποιες εντάσεις αλλά θεωρώ ότι κινήθηκε σε ήπιους τόνους εκφράζοντας η κάθε παράταξη τις δικές της θέσεις και αρχές. Άλλωστε ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει και να συμβάλλει θετικά στα προς επίλυση θέματα των συνδημοτών μας.
Θεωρώ όμως ότι η εμπειρία της Δημοτικής μας παράταξης ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε στο τέλος της συνεδρίασης -δίνοντας κάποιες διευκρινήσεις σε ορισμένα θέματα- κλείσαμε την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με συναίνεση και συνεργασία και των τριών παρατάξεων.
Άλλωστε η Δημοτική μας Αρχή στις διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στην μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, θεωρεί ότι είναι θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο παρατάξεις και δεν εμπλέκεται στην μεταξύ τους αντιπαράθεση.

-Την επόμενη μέρα του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη "Πόλη+Ζωή" με δελτίο τύπου καταγγέλλει πως στην σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων, την συγκρότηση Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων αδικεί την παράταξή τους. Επίσης με δηλώσεις τους Δημοτικοί Σύμβουλοι της ίδιας παράταξης κάνουν λόγο για "σύμπλευση" και "κοινή γραμμή" της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης Τερζή. Τι απαντάτε;
-κ. Φυλακτέ, αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής -από την στιγμή που ορίζεται από τον Κώδικα- είναι να ορίζει την σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων βάσει του νόμου και όπως προβλέπεται.
Στον Δήμο Δράμας ο Δήμαρχος έκανε πράξη τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, προτείνοντας στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο την συμμετοχή όλων των παρατάξεων στην Δημαρχιακή Επιτροπή, που αποτελεί το ανώτερο εκτελεστικό όργανο του Δήμου, πρόταση όμως που δεν έγινε αποδεκτή από την παράταξη "Πόλη+Ζωή".
Θέλω να αναφέρω ότι σε όλα τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια είχαμε εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων. Να αναφέρω ότι το 1999 συμμετείχε στην Δημαρχιακή ο κ. Αζάς από τους "Αδέσμευτους Πολίτες" και το 2003 ο κ. Μπατζέλας από την "Αγωνιστική Συνεργασία".
Με βάση τα όσα ανέφερα πιο πάνω ο Δήμαρχος μας κινούμενος αποκλειστικά και μόνο, με γνώμονα την αντιπροσώπευση όλων των παρατάξεων πρότεινε την συμμετοχή της ελάσσονος αντιπολίτευσης παραχωρώντας ένα Δημότη στην παράταξη του κ. Τερζή, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αντιπροσώπευση όλων των παρατάξεων στην σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων.
Όλα τα άλλα περί "συμπλεύσεων" αποτελούν δικαιολογίες και φαυλότητες, της παράταξης του κ. Χαρακίδη, προσπαθώντας να συγκαλύψουν την απειρία τους και την έλλειψη θέσεων με ακρότητες και χαρακτηρισμού έξω από κάθε κώδικα δεοντολογίας.

-Οριστήκατε από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη, αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Γραφείου Προγραμματισμού. Πολύ σημαντικοί οι δύο τομείς για τον Δήμο. Ποιοι οι στόχοι και οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
-Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Δράμας για την πραγματικά τιμητική αλλά και συγχρόνως απαιτητική θέση που ορίστηκα. Θα προσπαθήσω με την βοήθεια των τεχνικών αλλά και των υπαλλήλων του Γραφείου Προγραμματισμού να αντεπεξέλθω στο δύσκολο έργο μου. Το επιστημονικό προσωπικό, τόσο των τεχνικών όσο και του Γραφείου Προγραμματισμού, αποτελούν τα εχέγγυα ώστε αυτό που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια με την σύσταση του Γραφείου Προγραμμάτων να γίνει πράξη.
Ο Δήμος Δράμας, πρώτος από όλους τους Δήμους, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για το 4ο ΚΠΣ εδώ και δύο χρόνια και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ότι ήδη δημοπρατήθηκε και βγήκε ανάδοχος στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ενώ ο Κώδικας προβλέπει η όλη διαδικασία Δημοπράτησης να ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2007 εμείς ήδη έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία. Με απλά λόγια τρέχουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από όλους τους Δήμους, όχι μόνο του νομού αλλά ολόκληρης της χώρας.
Είμαστε πανέτοιμοι από κάθε πλευρά για να μην χάσει ο Δήμος Δράμας καμία χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους. Ήδη η Τεχνική μας Υπηρεσία έχει αρκετές μελέτες έτοιμες για χρηματοδότηση ενόψει του Δ' ΚΠΣ.
Άρα η ωριμότητα των μελετών και από την άλλη η διεκδίκηση του Γραφείου Προγραμματισμού αποτελούν τον συνδυασμό ώστε να είμαστε σε θέση με την εξέλιξη του Δ' ΚΠΣ να αποτελέσουμε έναν από τους πρώτους Δήμους οι οποίοι θα ζητήσουν και θα υλοποιήσουν έργα.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Δημοτικό Σύμβουλο και Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Γιώργο Τσίμπα γιατί από την πρώτη στιγμή του ορισμού μου από τον Δήμαρχο μας, με βοήθησε με τις γνώσεις του σε ένα αντικείμενο που για αυτόν ήταν η επαγγελματική του ενασχόληση.

-Αλλαγή σκυτάλης από την 1η Ιανουαρίου και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χωριστής όπου επί μια τετραετία διατελέσατε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Νέα πρόεδρος η κα. Τασούλα Βασιλείου. Αν και είστε Δημοτικός Σύμβουλος όλου του Δήμου, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι προγραμματίζετε ειδικά για το Δημοτικό Διαμέρισμα Χωριστής.
-Μέσω της συνέντευξης μας κ. Φυλακτέ, μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους συντοπίτες μου διότι με την βοήθειά τους και την στήριξή τους, μαζί με την βοήθεια όλων των συνδημοτών του Διευρυμένου Δήμου κατέλαβα την τιμητική θέση του Δημοτικού Συμβούλου.
Όσον αφορά το Δημοτικό Διαμέρισμα πιστεύω ότι η νέα πρόεδρος κα. Βασιλείου μαζί με όλο το τοπικό συμβούλιο, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, έχουν και την πείρα αλλά και την όρεξη να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο έργο τους.
Προσωπικά για την κα. Βασιλείου θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι την γνωρίζω τα τελευταία 8 χρόνια όταν ήμασταν μαζί μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Χωριστής, όπου η συνεργασία μας απέδειξε ότι μπορεί να αποφέρει καρπούς προς όφελος και για το καλό της τοπικής κοινωνίας.
Της εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για να μπορέσουμε να λύσουμε κάποια προβλήματα τα οποία ταλανίζουν το Δημοτικό μας Διαμέρισμα.
Θα ήθελα να αναφέρω ότι την προηγούμενη χρονιά και στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων έχουμε εντάξει έργα τα οποία ζητήθηκαν από όλους τους Δημότες μας. Ήδη προγραμματίζεται η ανάπλαση όλων των κεντρικών δρόμων της Χωριστής με τόνωση του ηλεκτροφωτισμού σε όσα σημεία απαιτείται, καθώς και η δημιουργία πάρκων και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων κατά μήκους των κεντρικών δρόμων.
Επίσης έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε εξολοκλήρου την κατασκευή του Λαογραφικού μας Μουσείου, ιδιοκτησίας του Μουσικοδραματικού μας Συλλόγου που αποτελεί για εμάς ένα έργο πνοής για να μπορέσουμε να αναδείξουμε περισσότερο την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση.
Στα εκτελεστέα έργα προβλέπεται η ηλεκτροδότηση και η περίφραξη του βοηθητικού μας γηπέδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ