Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στάθης Σαραφόπουλος

πρ. Βουλευτής Δράμας ΝΔ

1 σχόλιο

Είμαι κατά των πρόωρων εκλογών... Η εκλογολογία κάνει κακό στον τόπο

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Στάθη Σαραφόπουλο. Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέρονται θέματα.
Τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες γιατί οι κυβερνήσεις εκλέγονται για 4 χρόνια και πρέπει να κρίνονται στο τέλος της τετραετίας.
Τονίζει ότι η εκλογολογία κάνει κακό στον τόπο και χαρακτηρίζει επιτυχημένη την κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.
Όσο για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζει ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης το μέλημα της κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η διατήρηση του κοινωνικού ιστού της χώρας και όχι η ευημερία των αριθμών.
Τέλος, ζητά την σύγκλιση της Νομαρχιακής Συνέλευσης της ΝΔ για να συζητηθεί η πορεία του κόμματος στον νομό και το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών.

-Η εκλογολογία καλά κρατεί. Το νέο σενάριο κάνει λόγο για εκλογές τον Σεπτέμβριο... Είναι πιθανό κατά την άποψή σας;
-Από την πρώτη στιγμή και σε άλλη μας συνέντευξη έχω δηλώσει ότι είμαι κατά των πρόωρων εκλογών. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για 4 χρόνια και μέσα σε αυτήν την χρονική περίοδο πρέπει να υλοποιήσουν το κυβερνητικό τους έργο, για το οποίο και θα κριθούν στο τέλος της 4ετίας. Εξάλλου πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

-Παρ' όλα αυτά τα σενάρια τα ενισχύει και η κυβέρνηση, από την στιγμή που δεν τα διαψεύδει κατηγορηματικά...
-Πιστεύω ότι η κυβέρνηση τα έχει διαψεύσει αυτά τα σενάρια, χωρίς να αποκλείουμε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Άνοιξη με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

-Μπορεί η χώρα να αντέξει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι τον Μάρτιο του 2010;
-Η εκλογολογία κάνει κακό στον τόπο και ιδιαίτερα στην χώρα μας όπου η δημόσια διοίκηση κυρίως, εξαρτάται από την κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι αυτή την περίοδο παρά το θερμό καλοκαίρι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι σημαντικές, οι οποίες θα δώσουν ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όταν εξαγγέλλονται προγράμματα τα οποία ποτέ στο παρελθόν δεν μπορούσε να σκεφτεί ο Έλληνας πολίτης.

-Μήπως υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων κύρια στην οικονομική πολιτική;
-Απεναντίας η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η Αντιπολίτευση έλεγε ότι η κρίση είναι ελληνικό φαινόμενο και οποιοδήποτε μέτρο, πολιτική της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση είχε μια στείρα αντιπολιτευτική αντιμετώπιση.

-Σας το ανέφερα γιατί πληθαίνουν και τώρα οι φωνές στελεχών του κόμματος που ζητούν αλλαγές σε πολιτική και σε πρόσωπα. Ποια είναι η δική σας θέση;
-Νομίζω ότι η κυβέρνηση σοβαρά αντιμετωπίζει όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας. Σε όλους τους τομείς εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θεωρείται επιτυχημένη. Στην εξωτερική πολιτική ήταν η μόνο κυβέρνηση από δημιουργίας του ελεύθερου ελληνικού κράτους που είπε όχι στα σχέδια των ΗΠΑ.
Είναι η κυβέρνηση που έκανε ανοίγματα στην Ρωσία με σημαντικές συνεργασίες, είναι η κυβέρνηση η οποία είδε σοβαρά τα προβλήματα των χαμηλά εισοδηματικών τάξεων με έκτακτα βοηθήματα και τέλος, είναι η κυβέρνηση που δίνει στόχο στην ανάπτυξη.
Να σκεφτείτε ότι αυτήν την στιγμή είναι ανοικτά 22 κοινοτικά προγράμματα που βοηθούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Καμιά άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει τόσο έμφαση στην ανάπτυξη.
Θα επιθυμούσα η κυβέρνηση να ήταν πιο προσεκτική στην στελέχωση του κυβερνητικού μηχανισμού με άτομα κύρους και αδιάφθορα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να την καταλογίσουμε ότι αντέγραψε το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα έπρεπε οι υπουργοί να έχουν την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης της ζώνης ευθύνης τους. Θα έπρεπε να υπάρχει μια δεξαμενή ικανών στελεχών τα οποία δεν θα έδιναν δικαίωμα στην κοινή γνώμη, ώστε εξαιτίας τους να δέχεται αρνητική κριτική η κυβέρνηση.
Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες, τις ανησυχίες μας, από αρκετά στελέχη που μάτωσαν γι' αυτήν την παράταξη, εκτιμώ ότι αυτή η κριτική πρέπει να γίνεται στα όργανα του κόμματος. Κανένα στέλεχος της περιφέρειας ή και του κέντρο δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα της κυβερνητικής ή της εθνικής πολιτικής. Νομίζω ότι είναι πολύ βιαστικό να κάνουμε κριτική για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε σε βάθος με όλες τις παραμέτρους.
Δυστυχώς έχουμε αναγάγει την κριτική σε μέθοδο της προσωπικής μας ανέλιξης.

-Να δούμε λίγο την οικονομία. Όπου τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν εκτροχιασμό του ΑΕΠ με έλλειμμα στο 7,1% ενώ έχουμε δραματικές αποκλίσεις στα έσοδα και στις δαπάνες... Γι' αυτήν την εικόνα φταίει μόνο η διεθνής κρίση ή διαφαίνεται έλλειψη στόχων και στρατηγικής στην οικονομική πολιτική;
-Προσωπικά πιστεύω και είμαι αυτής της πολιτικής ότι σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης το μέλημα της κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η διατήρηση του κοινωνικού ιστού της χώρας και όχι μια πολιτική σκληρή και στυγνή όπου οι αριθμοί θα ευημερούν και οι πολίτες θα δυστυχούν.
Σε αυτήν την περίοδο και μέχρι την έξοδό μας από την κρίση, αυτόν τον χαρακτήρα θα πρέπει να έχει η κυβερνητική πολιτική, η οποία θα πρέπει να συνδυάζεται με αναπτυξιακά έργα και προγράμματα.
Όσον αφορά για τους αριθμούς, σας αναφέρω ένα παράδειγμα, ότι τα συνολικά ετήσια έσοδα του κράτους αρκούν και μόνο για την εξυπηρέτηση των δανείων που έλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι δεν πρέπει να μιλούν για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

-Επαναφέρετε την άποψη ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ; Οι αριθμοί το διαψεύδουν...
-Η συνεχής κινδυνολογία τα δύο τελευταία χρόνια για την ελληνική οικονομία ότι καταρρέει, ότι βουλιάζει, ότι μας κλείνει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης η ΕΕ, μόνο κακό κάνουν όχι στην ΝΔ αλλά στην πατρίδα. Εάν ο ελληνικός λαός επιλέξει να στηρίξει πολιτικές οι οποίες θα ωφελούν ορισμένα κόμματα και όχι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας που είναι εθνική υπόθεση, δυστυχώς θα είναι άξιος της μοίρας του.
Πιστεύω για άλλη μια φορά ότι η οικονομική πολιτική σε περιόδους διεθνούς κρίσης θα πρέπει να είναι ανεκτική και συμπαραστάτης στους πολίτες. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι δείκτες, για το αν θα ανέβει το χρέος ή οι υπόλοιποι παράμετροι. Αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να μην ανέβει η ανεργία και οι πολίτες να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

-Είχατε προβλέψει την φθίνουσα πορεία της ΝΔ στον Νομό Δράμας. Οι Ευρωεκλογές το επιβεβαίωσαν. Τι έφταιξε για την πτώση των ποσοστών του κόμματος στην Δράμα;
-Θυμάστε ότι είχα ζητήσει την σύγκλιση της Νομαρχιακής Συνέλευσης της ΝΔ. Δυστυχώς δεν έγινε... Όχι μόνο η σύγκλιση της Νομαρχιακής Συνέλευσης αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μια σύσκεψη στελεχών του νομού. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για τον Νομό Δράμας ήταν ένα μήνυμα σε αυτούς που κατέχουν θέσεις εξουσίας ότι δεν επιτελούν σωστά την αποστολή τους.
Πιστεύω όμως ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, η ΝΔ και πάλι θα έχει σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα.


Σχόλια (1)

Ελβετος το Θυμασου Στα Στε$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ - Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 στις 05:53
τα ψωμιαμας τελιωσαν εσυ στο χωμα και εγω στην φυλακη.πολλες φορες σου το εταξα,τορα ολα τελειοσα δεν αντεχο ειμαι στο τερμα.προτινε καπια λυσι.Δεν ειναι απλα οπος παντα μια απειλη.σκεψου καλα τα γραπτα ειναι λιγα τα εργα αυτη τη φορα θα ειναι μεγαλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ