Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ανέστης Τερζής

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δημοτικό Σύμβουλο Δράμας και επικεφαλής της παράταξης "Πρώτα η Δράμα" Ανέστη Τερζή.
Με αφορμή την "κόντρα" με τον κ. Χαρακίδη για την εκπροσώπησή τους στην Δημαρχιακή Επιτροπή ο Ανέστης Τερζής αναφέρει ότι η αντιπαράθεση ήταν καθαρά πολιτικού χαρακτήρα γιατί η λειτουργία των Δημοκρατικών Θεσμών είναι το προαπαιτούμενο για μια σωστή λειτουργία των Δημοτικών Παρατάξεων και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χαρακτηρίζει συκοφαντικά και στην σφαίρα της φαντασίας όσα διαδίδονται ότι μοναδικός αντίπαλος τους είναι ο Κυριάκος Χαρακίδης.
Τέλος, εύχεται ουσιαστική λειτουργία του Δήμου Δράμας για το καλό όλων των Δραμινών.

-Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκάλεσε και την 1η κόντρα μεταξύ των παρατάξεων "Πόλη+Ζωή" και "Πρώτα η Δράμα". Αιτία πολέμου η εκλογή της Δημαρχιακής Επιτροπής. Εσείς κάνετε λόγο για αποκλεισμό σας με υπαίτιο τον κ. Χαρακίδη. Τι εννοείτε;
-Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κόντρες στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την άποψή μας καθαρά πολιτικού περιεχομένου γιατί θεωρούμε ότι η κακία και η εμπάθεια δεν μπορούν να μπαίνουν πάνω από τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ένας υποψήφιος Δήμαρχος πρέπει να είναι σε θέση να ξεπερνά τις μικροπρέπειες και τις εμπάθειες ότι έχει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτές και στα συμφέροντα των Δραμινών.
Ο αποκλεισμός μας από την Δημαρχιακή Επιτροπή στέρησε από τους Δραμινούς μια ακόμη φωνή προς όφελος τους και σε καμία περίπτωση δεν ζημίωσε εμάς όπως η παράταξή του θέλει να πιστεύει.
Πρέπει να γνωρίζει ότι η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι το προαπαιτούμενο για μια σωστή λειτουργία και των Δημοτικών Παρατάξεων αλλά προπάντων του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Πρακτικά τώρα... Δεν θα μπορούσε να το προβλέπει ο κώδικας πως θα γίνεται η κατανομή των θέσεων από πλευράς αντιπολίτευσης στην Δημαρχιακή Επιτροπή;
-Ασφαλώς και θα μπορούσε. Όμως η λειτουργία των θεσμών εμπεριέχει πάντοτε και το πολιτικό σκέλος, την δυνατότητα δηλαδή να εκφράζονται και να διατυπώνουν θέση, οι πολιτικές παρατάξεις. Με τον τρόπο αυτό και οι πολίτες είναι σε θέση να βγάζουν και τα δικά τους συμπεράσματα για τις Δημοτικές Παρατάξεις.
Δυστυχώς για την παράταξη του κ. Χαρακίδη το πρώτο δείγμα γραφής της ήταν αρνητικότατο.

-Στελέχη της παράταξης "Πόλη+Ζωή" δηλώνουν ότι δεν υπήρξε καμία δυνατότητα επικοινωνίας μαζί σας και σας κατηγορούν ότι αποκλειστικός σας αντίπαλος είναι ο κ. Χαρακίδης και η παράταξή του. Λένε δηλαδή, κ. Τερζή, ότι συμφωνείτε "επικίνδυνα" σε όλα με τον Δήμαρχο Δράμας. Πως θα τα σχολιάζατε όλα αυτά;
-Συκοφαντικά που εντάσσονται στην σφαίρα της φαντασίας. Η διαδρομή του Ανέστη Τερζή αλλά και της παράταξης γενικότερα είναι συγκεκριμένη, ο Δραμινός λαός την γνωρίζει και δεν θα περίμενε κανένας Δραμινός από αυτούς κυρίως που ήταν μόνιμα "απόντες" από τους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης σε Δημοτικό Επίπεδο να κρίνουν αυτούς που μονίμως βρίσκονταν και βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα.
Τους προτείνω να διαβάζουν για να μαθαίνουν και να ρωτούν για να διδάσκονται. Όπως αντιλαμβάνεστε κ. Φυλακτέ στον πολιτικό βίο της Δράμας εισήχθησαν πλέον "νέα ήθη".

-Κάνετε λόγο για παράταξη "Χαρακίδη". Είναι παρόλα αυτά η παράταξη που στήριξε επίσημα και το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει και την σύμφωνη γνώμη μιας μερίδα και του ΠΑΣΟΚ;
-Δεν μπορεί ούτε το ΠΑΣΟΚ ως κίνημα αλλά ούτε και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να υιοθετούν αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική και την υπονόμευση των Δημοκρατικών Θεσμών της Αυτοδιοίκησης από τον Κυριάκο Χαρακίδη.

-Μα στην παράταξη "Πόλη+Ζωή" συμμετέχουν τέσσερις Δημοτικοί Σύμβουλοι που 4 χρόνια πριν ψήφισαν τον κ. Μπατζέλα στην Δημαρχιακή. Εδώ φαίνεται κ. Τερζή, ότι έχουν πρόβλημα με την παράταξή σας...
-Τον κ. Μπατζέλα τον ψήφισαν και μάλιστα δύο φορές. Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση από μέρους τους και θα πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι. Είμαι όμως σίγουρος ότι κανένας από αυτούς δεν πιστεύει ότι πρέπει να αποκλείεται μια ολόκληρη παράταξη από τα θεσμικά όργανα του Δήμου.
Δυστυχώς ο Κυριάκος Χαρακίδης την ανικανότητά του να ηγείται Δημοτικής Παράταξης αλλά και την εμπάθεια που τον διακατέχει για την δική μας παράταξη, μπόρεσε, αλλά είμαι βέβαιος προσωρινά να την περάσει και στα μέλη της παράταξής του. Φανταστείτε λοιπόν με αυτά τα χαρακτηριστικά να είχε εκλεγεί και Δήμαρχος Δράμας.

-Σας ενοχλεί όταν σας κατηγορούν ότι δεν κάνατε αντιπολίτευση στην Δημοτική Αρχή;
-Όχι. Γιατί ουσιαστικά αποκαλύπτονται οι κακές τους προθέσεις. Υπάρχει σωρεία πρακτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και άλλες τόσες δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις μου. Γνωρίζουν αλλά σιωπούν. Και όλα αυτά γιατί δεν τους βολεύει.

-Γιατί δεν δεχθήκατε το αίτημα της παράταξης "Πόλη+Ζωή" να συζητηθούν μέσα στο 2007, η συνένωση των Νομικών Προσώπων, η διάλυση της Δημοξυλουργικής, ο προϋπολογισμός και τα εκτελεστέα έργα;
-Η Διοίκηση του Δήμου έχει και μια συνέχεια. Το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται για 4 χρόνια και συνεπώς συζητά 4 φορές τον προϋπολογισμό και 4 φορές τα εκτελεστέα έργα.
Δεν μπόρεσα ακόμη να καταλάβω ποιος είναι ο Κυριάκος Χαρακίδης που ζητά να αφαιρεθεί αυτό το θεσμικό δικαίωμα του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τι τον εμποδίζει όλα τα παραπάνω θέματα να τα φέρει για συζήτηση μέσα στο 2007.

-Ενώ όμως έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις...
-Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η τροποποίηση του προϋπολογισμού γίνεται ανά πάσα στιγμή και πολλές φορές τον χρόνο. Αν θεωρεί ότι είχε να καταθέσει σημαντικές προτάσεις μπορούσε δια των τεσσάρων συμβούλων του που βρίσκονται σε θητεία και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να τις καταθέσει. Όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ και κινήσεις για το θεαθήναι.

-Θα μπορέσετε ως παράταξη "Πρώτα η Δράμα" να ασκήσετε το αντιπολιτευτικό σας έργο έχοντας την δυσκολία της μη συμμετοχής στην Δημαρχιακή Επιτροπή;
-Ασφαλώς. Είμαστε εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης η πρόσβαση στα θέματα αλλά και τις αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής είναι εύκολη υπόθεση. Άρα οι θέσεις μας για όλα τα θέματα του Δήμου θα διατυπώνονται και θα αναδεικνύονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Υπάρχει μεγάλη εμπειρία από μέρους μας. Το θέμα είναι να μένουμε στην ουσία και να αφήνουμε τα παιχνίδια σε άλλους που ξέρουν να τα παίζουν καλά.

-Να σας ευχαριστήσουμε και να σας ευχηθούμε ευτυχισμένο και χαρούμενο το 2007...
-Σας ευχαριστώ πολύ. Δεχτείτε και εσείς τις ευχές μου και όλοι οι Δραμινοί με ταυτόχρονη υπόσχεση ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, την γνώση και την εμπειρία για το καλό του Δήμου και των Δραμινών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ