Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Λάζαρος Ζουρνατζής

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ-Νομαρχιακός Σύμβουλος

Κάναμε το καλύτερο για τον τόπο μας... όμως δεν διοικούσαμε εμείς...

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε στην τελευταία του συνέντευξη με την ιδιότητα του Νομαρχιακού Συμβούλου τον Λάζαρο Ζουρνατζή.
Πολιτικός με γνώσεις, όραμα και ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα, μίλησε για όλα. Αισθάνεται συγκίνηση και πικρία που αποχωρεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρόλα αυτά δηλώνει παρών στις εξελίξεις.
Αναφέρθηκε στις πρόσφατες Νομαρχιακές Εκλογές. Το αποτέλεσμα της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών" τον προβληματίζει και θεωρεί ως κυριότερη αιτία του χαμηλού ποσοστού, ότι ο κ. Κορυφίδης δεν είχε τον αναγκαίο χρόνο για να περάσει τα πολιτικά του μηνύματα αλλά και το αναπτυξιακό του πρόγραμμα.
Τέλος, κρίνει αναγκαίες και ικανές τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ ενώ τάσσεται υπέρ της εκλογής νέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ στον Ν. Δράμας.

-κ. Ζουρνατζή, πως αισθάνεστε λίγες μέρες πριν το τέλος της θητείας σας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο;
-Όσον αφορά την ανθρώπινη πλευρά αυτής της σχέσης με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, νοιώθω αισθήματα αποχωρισμού με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν για 8 χρόνια υπηρετείς έναν θεσμό και μέσα από αυτόν τον τόπο σου, τους συμπατριώτες σου και αναγκάζεσαι για λόγους που δεν οφείλονται στην δική σου επιλογή να μην λειτουργείς ενεργά και να επηρεάζεις αποφασιστικά τις εξελίξεις, αισθάνεσαι μια ανθρώπινη συγκίνηση και πικρία.

-Τι εννοείτε όταν λέτε "για λόγους που δεν οφείλονται στην δική σου επιλογή";
-Οι στόχοι μου ήταν να υπηρετήσω μέσα από τον θεσμό αυτόν μαζί με την παράταξή μου ως Νομαρχιακή Αρχή, το μεγάλο όραμα της ανάπτυξης του νομού και της ευημερίας του Δραμινού λαού. Οι πολιτικές συγκυρίες δεν μας έδωσαν αυτήν την δυνατότητα.
Κάναμε το καλύτερο από την θέση της αντιπολίτευσης για τον τόπο μας. Όμως αυτό ήταν από την θέση της αντιπολίτευσης το "περισσότερο" που μπορούσε να κάνει κανείς. Δεν διοικούσαμε εμείς.
Το όραμά μας για μια Δράμα που μπορούσε να χωρέσει τα όνειρα όλων μας έμεινε ανεκπλήρωτο.

-Δύο εκλογικές αναμετρήσεις... Υποψήφιος Νομάρχης, κ. Ζουρνατζή, το 1998 και το 2002. Αξέχαστη σίγουρα η εμπειρία των εκλογών...
-Εκείνες οι εκλογικές μάχες δόθηκαν κάτω από πολιτικούς όρους και εκλογικές συνθήκες πολύ αρνητικές για μένα και την παράταξή μου. Και αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με τον Ν. Δράμας αλλά και με τους γειτονικούς Νομούς Καβάλας και Ξάνθης.
Παρόλα αυτά καταγράψαμε σε εκείνες τις δύσκολες εκλογές με εκείνο το πολιτικό κλίμα, αποτελέσματα που σήμερα και πιο κακόπιστος κριτής τα αξιολογεί ως πολύ σημαντικές επιτυχίες. Καταγράψαμε υψηλά ποσοστά συγκρινόμενα με τις τελευταίες εκλογές, διότι πιστεύω πως στείλαμε συγκεκριμένο και καθαρό πολιτικό μήνυμα στον Δραμινό λαό γιατί το όραμά μας ήταν δυνατό, ζωντανό και πειστικό.

-Που κατά την άποψή σας οφείλεται το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η παράταξη "Υπερνομαρχία Πολιτών" στις πρόσφατες Νομαρχιακές Εκλογές;
-Κατά την γνώμη μου ο κ. Κορυφίδης δεν είχε τον αναγκαίο χρόνο για να περάσει τα πολιτικά του μηνύματα αλλά και για να πείσει ότι το αναπτυξιακό του πρόγραμμα ήταν σε θέση να βγάλει τον νόμο από την κρίση και την περιθωριοποίηση.

-Εξωραΐζετε τα πράγματα κ. Ζουρνατζή... Δεν υπάρχουν άλλες αιτίες;
-Οι άλλοι λόγοι, αιτίες, αδυναμίες και αβελτηρίες είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον κ. Κορυφίδη και την παράταξη του στα πλαίσια ενός απολογισμού του εκλογικού αγώνα και μιας κριτικής αξιολόγησης της τακτικής και της στρατηγικής του.

-Άρα τα αίτια να συζητηθούν από την "κομματική ελίτ" σε 4 τοίχους;
-Κάθε άλλο. Θα συζητηθούν στα πλαίσια της λειτουργίας και της πολιτικής ζωής της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών" για να μπορέσουν να γίνουν οι σωστές επισημάνσεις ώστε η από εδώ και πέρα πορεία της παράταξης να είναι στην σωστή κατεύθυνση.

-Με δεδομένο το 31,5% των τελευταίων εκλογών έχει κατά την άποψή σας προοπτική και μέλλον η παράταξη "Υπερνομαρχία Πολιτών";
-Το ποσοστό αυτό μαζί με το ποσοστό των δύο άλλων νομών εκτιμώ ότι είναι μια καλή πολιτική βάση και δύναμη που με κατάλληλη τακτική και στρατηγική μέσα από επιλεγμένους στόχους και πειστικό όραμα και με συνεχή πολιτική παρουσία, συλλογική δράση και πολιτικό δυναμισμό... εκτιμώ ότι σε 4 χρόνια μπορεί να γίνει πλειοψηφία.

-Δεν σας προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι το 31,5% είναι το χαμηλότερο αν δεν κάνω λάθος, ποσοστό στην Ελλάδα (από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ);
-Ασφαλώς και με προβληματίζει. Στην πολιτική ισχύει ο αδήριτος νόμος της φυσικής. "Του αιτίου και του αιτιατού". Δηλαδή κανένα φαινόμενο δεν υπάρχει που να μην έχει την αιτία του.

-Να γυρίσουμε σελίδα... Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, ανασυγκρότηση στα όργανα του κινήματος. Πως τις κρίνετε;
-Αναγκαίες και ικανές.

-Θα πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση και εκλογή νέας Νομαρχιακής Επιτροπής στον νομό μας;
-Εκτιμώ ότι έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Κάθε μέρα που χάνεται ζημιώνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ, αδυνατίζει την τοπική του παρουσία και επηρεάζει αρνητικά τις πολιτικές εξελίξεις στον νομό, οι οποίες αντανακλούν και στην λειτουργία των τοπικών θεσμών και στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

-Θα μπορέσει κατά την άποψή σας το ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο να ξεπεράσει την κρίση και εσωστρέφεια από τις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές;
-Το ερώτημα αυτό είναι ισοδύναμο με το ερώτημα. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση σήμερα με το στελεχιακό του δυναμικό να παράγει πολιτική που να απαντά στα κρίσιμα προβλήματα του Δραμινού λαού; Αν η απάντηση είναι θετική τότε απαντώ ανεπιφύλακτα ναι στο ερώτημά σας, ότι δηλαδή μπορεί να περάσει την εσωστρέφεια και την πολιτική του κρίση.
Προσωπικά πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ με το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει στον νομό, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα πολιτικά κελεύσματα των καιρών.

-Να γυρίσουμε λίγο στα 8 χρόνια παρουσίας σας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο... Ποια παρέμβαση σας θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη για τον Ν. Δράμας;
-Θεωρώ σημαντικότερη το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης το οποίο είναι ουσιαστικά ένα στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο του Ν. Δράμας που αγκαλιάζει όλο τον νομό, κύρια τον ορεινό όγκο, που είναι η μεγάλη, η εύφορη και η άγνωστη Δράμα.
Αφιερώσαμε πολύ χρόνο για να πείσουμε την συντηρητική πλειοψηφία ότι το μέλλον της Δράμας δεν μπορεί να στηριχθεί σε μικρά, αποσπασματικά, ασύνδετα μεταξύ τους έργα τα οποία ουσιαστικά εξωραΐζουν ένα αναχρονιστικό αναπτυξιακό μοντέλο της δεκαετίας του '50.
σήμερα ο νομός μας, στα πλαίσια ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που στηρίζεται και στο δικό μας Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, έχει ανάγκη από νέα μεγάλα έργα υποδομών στο Αναπτυξιακό Επίπεδο αλλά και νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων στο επίπεδο της οικονομίας.
Όσο αυτά δεν αποτελούν πολιτική αιχμής και μαχητικής διεκδίκησης η Δράμα θα συνεχίζει να αναπαράγει την οικονομική της κρίση και το αδιέξοδο της στα πλαίσια του υφιστάμενου αναπτυξιακού της προτύπου που η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή και οι άλλες τοπικές πολιτικές και θεσμικές εκπροσωπήσεις έχουν επιβάλλει.

-Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω συνοπτικά την πολιτική σας διαδρομή κ. Ζουρνατζή. Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ν. Δράμας, Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ (1989-1993), Νομάρχης Ξάνθης (1993-1995), υποψήφιος Νομάρχης Δράμας 1998 & 2002. Πλούσιο βιογραφικό... Και από εδώ και πέρα τι;
-Μετά από μαι 20ετή πολιτική πορεία συμμετοχής στα μεγάλα και στα μικρά προβλήματα του νομού μας και της ευρύτερης περιοχής ο πολιτικός μου αγώνας και η πολιτική μου παρουσία θα είναι συνεχής για το καλό του τόπου μας, μέσα από ένα ισχυρό, αξιόπιστο, αξιόμαχο τοπικό ΠΑΣΟΚ που να είναι σε θέση να προτείνει και να προωθεί πολιτικές λύσεις για το καλό της Δραμινής κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ