Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Τάσος Χατζηλαζάρου

Δήμαρχος Δοξάτου

Έχουμε έναν Δήμο οικονομική υγιή, ο οποίος αποκτά την χαμένη εμπιστοσύνη απέναντι στους δημότες, στους προμηθευτές και στους εργολάβους

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Δοξάτου κ. Τάσο Χατζηλαζάρου.
Θεωρεί το 2009 κομβική χρονιά αφού υλοποιούνται έργα με πόρους από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων και από την ΣΑΤΑ.
Χαρακτηρίζει τον Δήμο Δοξάτου οικονομικά υγιή ενώ αναφερόμενος στο ταμειακό έλλειμμα υπογράμμισε "Παρά τις επιθέσεις που δεχθήκαμε το αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα και έχουμε ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον Νόμο..."
Σχετικά με την λειτουργία επιχειρήσεων στον Δήμο Δοξάτου που είχαν περιβαλλοντικά προβλήματα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση και αυστηρότεροι έλεγχοι.
Όσο για το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας δήλωσε ότι θα ξαναγίνουν μετρήσεις και διάφορες ενέργειες που θα υποχρεώσουν την βιομηχανία, να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης.

-Πώς βαδίζει ο Δήμος Δοξάτου το 2009;
-Το 2009 είναι με την εμπειρία την οποία ήδη αποκτήσαμε, μια πολύ κομβική χρονιά. Ξεκινήσαμε ήδη να υλοποιούμε έργα με πόρους από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων καθώς επίσης και από την ΣΑΤΑ. Μπορούμε πλέον να πούμε ότι έχουμε έναν Δήμο οικονομικά υγιή, ο οποίος αποκτά την χαμένη εμπιστοσύνη απέναντι στους Δημότες, στους προμηθευτές και στους εργολάβους.
Πιστεύω ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να πληρώνουμε όλες τις δαπάνες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για μας η οικονομική εξυγίανση ήταν πρώτος στόχος, τον οποίο ήδη έχουμε πετύχει.

-Χαρακτηρίσατε τον Δήμο Δοξάτου οικονομικά υγιή... Ακούγεται λίγο "περίεργο" μετά την υπόθεση του "ταμειακού ελλείμματος". Είναι δυνατόν ένας Δήμος με ταμειακό έλλειμμα να είναι οικονομικά υγιής;
-Παραλάβαμε τον Δήμο με ένα χρέος σε προμηθευτές, εργολάβους και εργαζόμενους της τάξης του 1.200.000 ευρώ... Παρά τις οικονομικές συγκυρίες (δυσκολίες) αυτήν την στιγμή, έχουμε εξοφλήσει το 90% των οφειλών και αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό.
Σχετικά με το ταμειακό έλλειμμα είναι ένα πρόβλημα των υπηρεσιών μας. Παρά τις επιθέσεις που δεχθήκαμε το αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα και έχουμε ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον Νόμο. Έτσι ώστε σύντομα οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να ελέγξουν και να καταλογίσουν τις ευθύνες σε όποιους αναλογούν.
Δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο ατυχές γεγονός θα πρέπει να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο για πολιτικές σκοπιμότητες.
Ευτυχώς είμαστε στενή κοινωνία, γνωριζόμαστε, ο κόσμος ξέρει το ήθος μου και σύντομα θα αποδειχθεί η αλήθεια. Ήδη από την προκαταρκτική εξέταση των υπαλλήλων, υπάρχει παραδοχή ότι ο Δήμαρχος δεν έχει σχέση με το ταμειακό έλλειμμα.

-Έχουν και άλλοι Δήμοι στον νομό μας και στην χώρα, ανάλογο πρόβλημα;
-Υπάρχουν πολλοί Δήμοι που έχουν αντίστοιχα προβλήματα και οι περισσότεροι με πολύ μεγαλύτερα ποσά. Δυστυχώς οι υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είναι τόσο "αυστηροί" και πολλές φορές προκύπτουν τέτοια προβλήματα τα οποία είναι αδύνατον να αντιληφθεί η Αιρετή Διοίκηση.
Δυστυχώς έχουμε την ευθύνη όλων των λαθών που απορρέουν από τις κακές λειτουργίες της κάθε υπηρεσίας. Χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος, με τους αντίστοιχους ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς (σύνδεση τραπεζικών λογαριασμών με τον Δήμο), έτσι ώστε να μπορεί εύκολα ο Δήμαρχος να ελέγχει την κατάσταση.

-Πώς αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία αυτό το πρόβλημα κ. Χατζηλαζάρου;
-Υπήρχε ένα μικρό σοκ λόγω του άστοχου τρόπου προβολής από τον Τύπο και την Αντιπολίτευση. Επειδή όμως όπως είπα και προηγουμένως είμαστε μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε, γρήγορα οι Δημότες κατάλαβαν ότι ο Δήμαρχο δεν έχει καμία σχέση και ότι είναι πρόβλημα της αντίστοιχης υπηρεσίας.
Έχω την αίσθηση ότι και τα υπολείματα υπόνοιας που έχουν μείνει θα εξαλειφθούν μόλις βγει και το πόρισμα της ΕΔΕ (Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης) που ήδη διενεργείται και του πορίσματος των ελεγκτών που πιστεύω σύντομα θα διενεργήσουν εξονυχιστικό έλεγχο. Άλλωστε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών από το οποίο διαπιστώθηκε και το έλλειμμα αναφέρεται ποιος είναι υπεύθυνος για την σωστή τήρηση του ταμείου, κάτι το οποίο με πρόθεση και εντέχνως απέκρυψαν και ο Τύπος και η Αντιπολίτευση.
Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε διότι δεν εμπλέκεται κανείς αιρετός στο πρόβλημα αυτό.

-Αναφερθήκατε στην στάση της Μείζονος Αντιπολίτευσης... Κατά την άποψή σας είναι η βασική υπεύθυνη για την μεγιστοποίηση αυτού του θέματος;
-Ναι. Δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε με μόνο σκοπό να βλάψει την Δημοτική Αρχή, άσχετα αν το θέμα αυτό μειώνει τον Δήμο και θέτει σε κίνδυνο την προσωπικότητα, την υγεία καθώς επίσης και την ζωή των πολιτικών αντιπάλων. Μην ξεχνάμε ότι αντίστοιχο, μεγαλύτερο πρόβλημα, πιθανόν να στοίχισε την ζωή ενός συναδέλφου μου στον νομό μας. Άραγε πού μπορεί να φτάσει κανείς για να κερδίσει ψήφους;
Τελικά ο χώρος της πολιτικής είναι πολύ σκληρότερος απ' ότι φανταζόμουν. Αν ο χρόνος που αφιερώνει η Αντιπολίτευση ήταν δημιουργικός και βοηθούσε με προτάσεις την Δημοτική Αρχή τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα και αυτό θα το απολάμβαναν οι Δημότες μας.

-Προγραμματίζετε έργα και δράσεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ;
-Τον τελευταίο χρόνο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να υπάρχει ετοιμότητα σε θέματα μελετών έτσι ώστε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το ΕΣΠΑ που δειλά-δειλά ανοίγει.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά της τεχνικής υπηρεσίες, για την προσπάθεια που κάνουν, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν πολύ σύντομα. Είναι μια ευκαιρία που προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε για να απορροφήσουμε μεγάλα ποσά στον Δήμο μας.

-Και με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που είχατε αναφέρει στο παρελθόν, από την λειτουργία βιομηχανικών μονάδων στον Δήμο Δοξάτου βρέθηκε λύση; Ή ακόμη δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό;
-Τα περιβαλλοντικά είναι προβλήματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από την μια μέρα στην άλλη. Έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις επιχειρήσεις που είχαν περιβαλλοντικά προβλήματα. Υπάρχει σημαντική βελίτωση και αυστηρότερος έλεγχος.
Στο βασικότερο πρόβλημα που αφορά το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας δεν προχωρήσαμε στον βαθμό που θα θέλαμε. Δεν έχουμε αφήσει το θέμα. Σε λίγο θα ξαναγίνουν μετρήσεις καθώς και διάφορες ενέργειες που θα υποχρεώσουν την βιομηχανία να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης.
Υπήρχε και υπάρχει σε μικρότερο βαθμό πλημμελής έλεγχος από τις υπηρεσίες. Τελευταία ακούγεται και το σενάριο της μετεγκατάστασης του εργοστασίου. Πιστεύω ότι είναι η μόνη οριστική λύση στο πρόβλημα.

-Τελευταία επανήλθε το θέμα των λιγνιτών... Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κράτος θα δημοπρατήσει τέσσερα λιγνιτικά κοιτάσματα, μεταξύ αυτών και της Δράμας. Σας ανησύχησε αυτή η είδηση;
-Με ανησύχησε ιδιαίτερα διότι το θέμα ξανακινήθηκε σκοπίμως, σε μια περίοδο που η Δράμα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα ανεργίας. Έχω την αίσθηση ότι το 2010 δεν είναι δυνατόν με οποιεσδήποτε συνθήκες να ασχολούμαστε με θέματα που καταστρέφουν τον νομό μας.
Κατά την άποψή μου οι λιγνίτες αποτελούν παρελθόν. Ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει την ζημιά που έχει προκληθεί στον πλανήτη και ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υπονομεύουμε την ζωή των επόμενων γενεών, δηλαδή των παιδιών μας.
Λογικές του να ζούμε λιγότερο και χορτάτοι, παρά περισσότερο και νηστικοί, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν πλέον.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ