Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Όλα τα είχε ο Ν. Δράμας, οι λιγνίτες του έλειπαν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να σχολιάσεις την είδηση, ότι το κράτος θα δημοπρατήσει 4 λιγνιτικά κοιτάσματα μεταξύ των οποίων και της Δράμας.
Το περίεργο είναι ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της κοινής γνώμης... Επίσης προξενεί εντύπωση ότι στους διαγωνισμούς αυτούς δεν μπορεί να συμμετέχει η ΔΕΗ, παρά μόνο ιδιώτες. Και για ποιον λόγο προέκυψε τώρα αυτό το θέμα;

Δεν είχαν τι να κάνουν και είπαν ας ρίξουμε την ρουκέτα των λιγνιτών; Ή μήπως σκέφτηκαν πονηρά για να δουν την αντίδραση της κοινής γνώμης;

"Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια"... Για πρώτη φορά ακούσαμε για εκμετάλλευση των λιγνιτών το 1990. Από τότε πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια.
Είναι τουλάχιστον προκλητικό ένα θέμα που έχει "κλείσει" και για το οποίο αντιδρά η τοπική κοινωνία, να το επαναφέρουν οι κυβερνώντες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Και η Δραμινή κοινωνία αναρωτιέται... Καλά δεν έχουν κάτι καλό να εξαγγείλουν για τον Ν. Δράμας; Και έχουν δίκιο οι πολίτες.
Όταν η πολιτεία στέλνει Πανεπιστημιακές Σχολές στην Κομοτηνή και το Αγρίνιο, εντάσσει νομούς στις Παραμεθόριες και έχει "πλημμυρίσει" από έργα στρατηγικής σημασίας γειτονικές περιοχές, εμείς αισθανόμαστε πικραμένοι... Μας πνίγει η αδικία και η άνιση μεταχείριση.

Την μια υποβαθμίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, την άλλη ακούς για λιγνίτες... Τι θέλουν άραγε; Να μας στείλουν μετανάστες;

Όμως εκεί που τρελάθηκα είναι με την σταθερότητα των απόψεων των πολιτικών της Δράμας.
Ο ένας πριν λίγα χρόνια έλεγε ότι επανεκτίμησε το θέμα της εκμετάλλευσης των λιγνιτών και είναι υπέρ. Σήμερα δηλώνει αντίθετος στους λιγνίτες.
Ο άλλος δήλωνε υπέρ και ενημέρωνε τους πολίτες για τα θετικά της εκμετάλλευσης. Σήμερα κάνει αγώνα ενάντια στους λιγνίτες;
Φταίει η ζέστη ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Εκείνο που επείγει αυτήν την ώρα είναι να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια, οι πολιτικές αναλύσεις, οι συζητήσεις και "τα κατόπιν ενεργειών μου" και να δούμε τι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε.
Αυτή η πανσπερμία διεκδικήσεων, οι υπερβολές και οι "θεωρητικές" επιτυχίες έχουν κουράσει. Και όσοι συνεχίζουν σε αυτούς τους ρυθμούς καλό είναι γρήγορα να αλλάξουν.

Δεν μπορείς να διεκδικείς 50 πράγματα και να επιμένεις χωρίς να θέτεις προτεραιότητες... Θυμόμαστε όλοι τι έγινε όταν πριν λίγα χρόνια διεκδικούσαμε ΤΕΙ και ΑΕΙ.
Τότε οι φορείς θεώρησαν (και πολύ σωστά έκαναν) ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τα ΤΕΙ. Καλό θα είναι να βλέπουμε τι είναι ρεαλιστικό.
Καλά τα όνειρα αλλά αν ονειρεύεσαι συνέχεια, χάνεις την επαφή σου με την πραγματικότητα.

Όσο για το Πανεπιστήμιο, να τελειώνουμε. Να μας πουν ξεκάθαρα. Θα γίνει ή δεν θα γίνει. Και να σταματήσουν οι ανακοινώσεις.
Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι οι πρυτάνεις του Δημοκρίτειου είναι υπέρ της διεύρυνσης στους νομούς Δράμας-Καβάλας.
Επί της ουσίας δεν βλέπουμε φως. Απλά ακούμε μεγάλα λόγια.

Το Πανεπιστήμιο είναι μια κορυφαία διεκδίκηση που απαιτεί κοινό αγώνα με την Καβάλα. Επίσης είναι απαραίτητη η συμμετοχή όσων γνωρίζουν από την λειτουργία των ΑΕΙ.
Δηλαδή είναι απαραίτητη η στήριξη του αιτήματος από τους Πανεπιστημιακούς που έχουν σχέση με την Δράμα.
Και δόξα τω Θεώ από Καθηγητές Πανεπιστημίου είμαστε πρωταθλητές. Εκατοντάδες είναι οι Δραμινοί που έχουν Πανεπιστημιακή έδρα.
Να το γράψω ξεκάθαρα... Χωρίς αυτούς Πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να πάρουμε.

Και φυσικά μέχρι να το πετύχουμε να σταματήσουν οι ανακοινώσεις.
"Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια" λέει ο σοφός λαός. Και θα έλεγα ότι πολλές φορές οι δηλώσεις κάνουν κακό.

"Με ασκήσεις επί χάρτου χωρίς ουσία" μπορείς να φτιάχνεις παλάτια. Όμως θα είναι πάνω στην άμμο και γρήγορα θα πέσουν.
Ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και ας διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του τόπου. Με έργα ουσίας και όχι με ΘΑ και εκθέσεις ιδεών...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ