Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Αηδόνης

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

Η χώρα βρίσκεται σε έναν συνεχή κατήφορο... Έχουμε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Αηδόνη.
Όπως ανέφερε η χώρα βρίσκεται σε έναν συνεχή κατήφορο και δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί στο σύνολο την δημόσια υπόθεση της χώρας.
Για την οικονομία πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα ψυχολογία και υπογραμμίζει ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση για να λυθούν τα αδιέξοδα τα οποία βιώνουμε.
Τέλος, τάσσεται κατά της εκμετάλλευσης των λιγνιτών που είναι ξεπερασμένη μορφή παραγωγής ενέργειας και υπέρ των νέων μορφών παραγωγής ενέργειας (πράσινη ανάπτυξη) που πρέπει να αποτελέσουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

-Εσείς ως ΠΑΣΟΚ ζητάτε συνεχώς εκλογές. Με την οικονομική κρίση εντός των τειχών και την πανδημία επί θύραις, μπορεί να πάει η χώρα στις κάλπες;
-Το αίτημα των εκλογών υποδηλώνει μια σαφέστατα υπεύθυνη στάση. Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε έναν συνεχή κατήφορο. Έχουμε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Αρνητικό ρεκόρ στην ανάπτυξη. Για πρώτη φορά μετά το 1993 υπάρχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Και τότε η κυβέρνηση ήταν η ΝΔ. Ο κρατικός δανεισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Έχουμε ξεπεράσει σήμερα τα 60 δις ευρώ, το μεγαλύτερο ποσοστό του δανεισμού που υπήρξε ποτέ.
Η ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι ανύπαρκτη. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι το πιο υψηλό που ήταν ποτέ. Τα φέσια στην αγορά πηγαίνουν σύννεφο. Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ την περίοδο 2007-2009.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να υπάρξει ένα τέλος. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί στο σύνολο, την δημόσια υπόθεση της χώρας. Οι εκλογές λοιπόν είναι η μόνη λύση. Για να μπει ένα τέρμα στον κατήφορο.

-Με τα μεγέθη της οικονομίας εκτροχιασμένα, όλα όσα έχετε υποσχεθεί ότι θα κάνετε αν κερδίσετε τις εκλογές, μήπως δεν είναι ρεαλιστικά;
-Πρώτα απ' όλα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα. Δεν έχουμε υποσχεθεί τίποτα περισσότερο από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Είναι αλήθεια ότι είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη συγκυρία με πάρα πολλά προβλήματα και με μια οικονομία κατεστραμμένη. Το ίδιο όμως είχε συμβεί και το 1993. Και τότε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας με τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρχαν όπως και τώρα, αρνητικά πρόσημα παντού.
Και όμως πολύ σύντομα με σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, όλα αυτά άλλαξαν. Και η Ελλάδα απέκτησε μια ισχυρή οικονομία και μια σταθερή σχέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρυθμός ανάπτυξης έτρεχε με 5%, τα δημόσια οικονομικά είχαν σαφείς τάσεις βελτίωσης και ο ελληνικός λαός περίμενε πάντα κάτι καλύτερο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σήμερα, θα βρισκόμασταν σε μια τόσο αρνητική στιγμή ξανά. Και όμως ήταν αρκετά 6 χρόνια διακυβέρνησης από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του για να καταστραφούν τα πάντα.
Εκείνο το οποίο λέμε καθαρά είναι ότι η χώρα για να μπορέσει να ορθοποδήσει ξανά χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική που θα στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας, της δικαιοσύνης και θα διαμορφώνει μια γενναία αναδιανομή του πλούτου, θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες και φυσικά δεν θα αφήνει ανεκμετάλλευτο τον θησαυρό των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Και σίγουρα εκείνο που χρειάζεται η οικονομία είναι μια νέα ψυχολογία, η οποία θα διαμορφωθεί μέσα από σταθερούς κανόνες και την εμπιστοσύνη που σήμερα απουσιάζει από παντού. Από τον πολίτη, από τον επιχειρηματία, από τον καθένα.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες, θα είναι μια προσπάθεια που χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ δουλειά. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι θα ανταποκριθούμε. Και η χώρα θα ξαναβρεί τον δρόμο της.

-Προηγείστε σταθερά στις δημοσκοπήσεις... ΟΙ πολίτες πάντως φαίνεται ότι ψηφίζουν περισσότερο "αρνητικά" προς την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή, παρά θετικά για το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνείτε με αυτήν την εκτίμηση;
-Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια καθαρή διαφορά που ξεπερνά τις 5 μονάδες και που φαίνεται να έχει παγιωθεί. Μια διαφορά που θα μεγεθυνθεί και που θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ όταν γίνουν εκλογές την δυνατότητα να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Ο κάθε πολίτης για έναν δικό του λόγο κάνει την πολιτική του επιλογή. Σήμερα δύο στοιχεία είναι κυρίαρχα. Το στοιχείο της άρνησης για μια πολιτική που τον έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και το στοιχείο της νέας εμπιστοσύνης που διαφαίνεται έντονα πια στο εκλογικό σώμα.
Ο κόσμος περιμένει πολλά από εμάς και είναι βέβαιο ότι θα δώσει στον Γιώργο Παπανδρέου την δυνατότητα να οδηγήσει την χώρα σε νέους ορίζοντες. Εμείς έχουμε μια και μόνο ευκαιρία. Να πετύχουμε.

-Πότε βλέπετε ότι θα έχουμε εκλογές; Το Φθινόπωρο ή αργότερα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
-Εκτιμώντας τα πολιτικά πράγματα, εύκολα διακρίνει κανείς ότι υπήρξε σχεδιασμός από την ΝΔ να πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο. Σχεδιασμός που αποσκοπούσε στο να αποδώσει την ευθύνη των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μετά την τελευταία τεράστια οικολογική καταστροφή, μάλλον το σενάριο απομακρύνεται.
Προσωπικά πίστευα και πιστεύω, ότι ο κ. Καραμανλής θα συρθεί μέχρι και την τελευταία μέρα που θα μπορεί να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία. Ο Φλεβάρης όμως θα είναι ο τελευταίος μήνας για αυτόν. Για να μπορέσει τελικά να έρθει η Άνοιξη σε αυτήν την χώρα.

-Τις ευθύνες πάντως στο ΠΑΣΟΚ τις απέδωσαν γνωστοί συνταγματολόγοι που προέρχονται από τον χώρα σας, οι κκ. Τσάτσος και Κασιμάτης...
-Οι κύριοι Δ. Τσάτσος και Κασιμάτης εκφράστηκαν για την υπόθεση εκλογής του προέδρου και της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Σε αυτό είχαν μια διαφορετική άποψη. Υπήρχαν όμως και άλλοι συνταγματολόγοι που είχαν τελείως διαφορετική άποψη.
Και ο λαός σήμερα έχει προβλήματα και φυσικά δεν νομίζω να τον ενδιαφέρει η ερμηνεία της νομικής επιστήμης. Τον ενδιαφέρουν τα προβλήματα του και σε αυτά περιμένει απάντηση. Και επιπλέον επιτρέψτε μου κάτι κ. Φυλακτέ, ότι είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιείς ως καταφύγιο την επιστήμη σου και να εξυπηρετείς σκοπιμότητες.

-Υπόθεση Siemens... Ο κ. Χριστοφοράκος καταγγέλλει ότι λάδωσε τα δύο μεγάλα κόμματα. Σας φοβίζουν αυτές οι καταγγελίες;
-Όχι φυσικά. Από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια παντού. Η κυβέρνηση είναι αυτή που αρνήθηκε τρεις φορές την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens. Η κυβέρνηση είναι αυτή που κρύβεται και δεν απαντά στην απίστευτη πρόκληση των δικηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, οι οποίοι δήλωσαν ότι αν η ΝΔ θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από την Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα.
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ακαριαία γιατί δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ραγκούσης απέστειλε επιστολή προς τους δικηγόρους του κ. Χριστοφοράκου για να γνωστοποιήσουν κάθε στοιχείο που αφορά την χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ από την Siemens.
Αντίθετα ο κ. Καραμανλής κρύβεται και αφήνει αναπάντητη μια πρόκληση που μας προσβάλει όλους. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι όμηρος κανενός.

-Πάμε και λίγο στην τοπική επικαιρότητα. Προκάλεσε τεράστια έκπληξη η είδηση ότι δημοπρατούνται 4 λιγνιτικά κοιτάσματα, μεταξύ των οποίων και της Δράμας ώστε να δοθούν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Είχαμε "ξεχάσει" το θέμα των λιγνιτών, το οποίο επανέρχεται. Πως προέκυψε αυτό το θέμα;
-Υπήρξε ένας συμβιβασμός του ελληνικού δημοσίου μετά από προσφυγή που κατέθεσαν ιδιώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκμετάλλευση των νέων αποθεμάτων. Είναι γνωστό ότι η παραχώρηση της εκμετάλλευσης ανήκει στη ΔΕΗ. Η προσφυγή επικαλείτο την αδυναμία ανταγωνισμού των ιδιωτών έναντι της ΔΕΗ σε σχέση με το κόστος παραγωγής.
Αυτή λοιπόν η απόφαση της ΕΕ δίνει την δυνατότητα σήμερα της συμμετοχής των ιδιωτών στην εκμετάλλευση των νέων αποθεμάτων, που σημαίνει ότι όταν και εφόσον γίνει η προκήρυξη αυτός ο οποίος θα δώσει την πιο συμφέρουσα τιμή θα αναλάβει την εκμετάλλευση.
Αυτό για να γίνει όμως πρέπει η τοπική κοινωνία να είναι σύμφωνη. Κανείς δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια προκήρυξη όταν εμείς εδώ είμαστε αποφασισμένοι να μην αποδεχθούμε αυτήν την εξέλιξη.
Εξάλλου, είναι αστείο, όταν σήμερα μιλάμε για μια νέα επανάσταση που θα στηρίζεται στην "πράσινη ανάπτυξη", να μιλούμε σήμερα για ξεπερασμένες μορφές εκμετάλλευσης. Ας δούμε επιτέλους τι γίνεται γύρω μας... Η Δανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία είναι λαμπρά παραδείγματα, όπως και οι ΗΠΑ.
Στηρίζουν την προσπάθειά τους για την έξοδο από την κρίση σε αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Η παραγωγή και εκμετάλλευση ενέργειας από τις νέες μορφές είναι το μέλλον. Καιρός να το δούμε λοιπόν.

-Πως σχολιάζετε την εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό λειτουργίας αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο;
-Λυπάμαι και θλίβομαι όχι για αυτήν την εξέλιξη αλλά γιατί ο νομός μου θα συνεχίζει να περιμένει στην αίθουσα αναμονής. Ο κ. Καραμανλής την Δράμα δυστυχώς την έχει εγκαταλείψει. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν τα Κερδύλια είναι στην Παραμεθόριο και η Δράμα δεν ξέρω που.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ