Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Μαραζώνουν τα ΤΕΙ
Δόθηκαν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων και για μια ακόμη χρονιά φάνηκε πως οι επιλογές των υποψηφίων έχουν ως κύριο κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση.
Χιλιάδες οι κενές θέσεις σε τμήματα ΤΕΙ της Ελληνικής Περιφέρειας, όπου υπάρχουν τμήματα χωρίς ούτε έναν εισακτέο και δεκάδες με μονοψήφιους αριθμούς.
Κενά θα έχουν φέτος τουλάχιστον 118 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ έναντι 95 πέρυσι...
Η κίνηση του Υπουργείου Παιδείας, να αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων δεν απέδωσε. Επίσης τα εύκολα θέματα που επέλεξαν στις εξετάσεις δεν βοήθησαν να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι.
Μεγάλα είναι τα κενά και στο ΤΕΙ της Δράμας, όπου στα τρία τμήματα (Δασοπονίας, Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών) πέτυχαν 77 σπουδαστές.
Πώς φτάσαμε όμως σε αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα;
Οι παράγοντες που οδήγησαν στον μαρασμό των τμημάτων ΤΕΙ είναι η έλλειψη σχεδιασμού και μελέτης όταν ιδρύονται νέα τμήματα, η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων και φυσικά λειτουργία τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ με το ίδιο αντικείμενο.
Απαιτείται άμεσα να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Να καταργηθούν τα τμήματα που δεν τα επιλέγουν οι μαθητές και να ιδρυθούν άλλα με προοπτική για επαγγελματική αποκατάσταση.
Αλλιώς, είναι θέμα χρόνου τα τμήματα να κλείσουν και να μας μείνουν μόνο οι σφραγίδες και οι άδειες αίθουσες.

Είναι τα ΤΕΙ Ανώτατα;
Και να σκεφτεί κανείς ότι στα ΑΕΙ περιλαμβάνονται και τα ΤΕΙ. Που από το 2001 με σχετικό Νόμο ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Στα χαρτιά δηλαδή τα ΤΕΙ έχουν αναβαθμιστεί. Στην πράξη όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους απαξιώθηκε και υποβαθμίστηκε.
Καλοί οι Νόμοι, οι διατάξεις, οι μεγάλες κουβέντες και οι υπερβολές όμως όλα κρίνονται στην πράξη.
Και εκεί δυστυχώς τα ΤΕΙ αναδείχθηκαν ως ο φτωχός συγγενής της Ενιαίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ