Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημοσθένης Ανδριόπουλος

Διοικητής 3ης Δ.Υ.ΠΕ - Νομαρχιακός Σύμβουλος - Υπ. Βουλευτής ΝΔ

Η πολιτική είναι μια διαρκής διαδικασία και μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο παρά με κατοστάρι

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Υποδιοικητή της 3ης Δ.Υ.ΠΕ - Νομαρχιακό Σύμβουλο και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ κ. Δημοσθένη Ανδριόπουλο.
Κρίνει ότι το κλίμα είναι αναστρέψιμο για την ΝΔ ενώ καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στα προβλήματα του τόπου.
Θεωρεί σημαντικό το έργο της ΝΔ στον νομό και τονίζει ότι ο Δραμινός λαός θέλει συνεννόηση, θέλει σύνθεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και όχι άγονες αντιπαραθέσεις.
Τέλος, δηλώνει ότι συνεχίζει την προσπάθειά του για τον Νομό Δράμας και για την μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη.

-Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για την Κυβέρνηση, κ. Ανδριόπουλε. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται και με διαφορά ασφαλείας. Σας προβληματίζει αυτή η εξέλιξη;
-Το κλίμα είναι αναστρέψιμο. Αγαπητέ, κ. Φυλακτέ, η πολιτική είναι μια διαρκής διαδικασία και μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο παρά με κατοστάρι. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Και το σημαντικότερο έχουμε δυο διαφορετικές πολιτικές που ξεδιπλώνονται καθημερινά. Από τη μια, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» και αντιμετωπίζει τα προβλήματα με σχέδιο, με συγκεκριμένα μέτρα, με πρώτιστο μέλημά της να προστατέψει τους ασθενέστερους, με ευθύνη απέναντι στο μέλλον του τόπου. Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση που η πολιτική της διαμορφώνεται από την προοπτική των πρόωρων εκλογών και συστηματικά αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και με συγκεκριμένες προτάσεις στα μείζονα προβλήματα του τόπου. Στο θέμα των επεισοδίων το Δεκέμβριο, στο θέμα των αγροτών αλλά κυρίως στο θέμα της αντιμετώπισης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης το ΠΑΣΟΚ προτίμησε και προτιμά τη σιωπή και τις γενικολογίες χωρίς να προσδιορίζει ένα στοιχειώδες κυβερνητικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Επομένως, όποτε και αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είναι μπροστά.

-Η εκλογολογία καλά κρατεί σε μια δύσκολη συγκυρία. Βλέπετε εκλογές;
-Η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική στις αποφάσεις τις Κυβέρνησης. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να μηδενίσει τα πάντα. Και σίγουρα δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της Κυβέρνησης που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό με εντολή τετραετίας.
Αλήθεια, από πού προκύπτει ότι οι πολίτες ζητούν αλλαγή της Κυβέρνησης; Από τις δημοσκοπήσεις; Παρόλο που φέρεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις να προηγείται το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν επιθυμούν εκλογές. Επομένως ούτε από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει αυτό που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί και δεν προσπαθεί να αμφισβητήσει την επιθυμία των πολιτών για βελτίωση της πολιτικής. Όμως αυτό απέχει σημαντικά από το ότι οι πολίτες ζητούν νέα Κυβέρνηση. Η ερμηνεία των δημοσκοπήσεων από τα στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης μοιάζει περισσότερο με έκφραση των ευσεβών πόθων του ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους, θα πρέπει κάποτε το ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό του προσωπικό να αρχίσει να σέβεται το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει πως η Κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα συναπτά έτη. Και οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να κυβερνούν και όχι για να προσφεύγουν σε αλλεπάλληλες εκλογές και μάλιστα 17 μόλις μήνες μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό εδώ να ξεκαθαρίσουμε το εξής, το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 151 βουλευτές δεν οφείλεται στο ότι δεν συγκέντρωσε εκείνο το ποσοστό που θα της έδινε ισχυρή πλειοψηφία. Οφείλεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που φρόντισε να κάνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Με τον προηγούμενο νόμο η Νέα Δημοκρατία θα είχε σήμερα άνετη πλειοψηφία στη βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την αδιέξοδη τακτική της εκλογολογίας, της άρνησης των πάντων και του μηδενισμού, της καταστροφολογίας και του συνειδητού εκφοβισμού της κοινωνίας, βλέποντας παντού μόνο καταστροφές και κινδύνους. Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη. Το ΠΑΣΟΚ με τη συμπεριφορά του δείχνει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την επάνοδο στην εξουσία και ότι δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων. Το ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε πάντα με αυτό τον τρόπο. Για το κόμμα αυτό, η εξουσία ήταν και παραμένει αυτοσκοπός.

-Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα δρομολογήσουν εξελίξεις;
-Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν δρομολόγησαν ποτέ εξελίξεις.

-Και με την οικονομία τι γίνεται, κ. Ανδριόπουλε; Υπάρχει φως στο τούνελ;
-Η Κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και για να προστατευτούν όσοι συμπολίτες μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τη στιγμή που οικονομίες όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ισοπεδωθεί από τη διεθνή οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κατάφερε η Ελλάδα να: παραμένει μια από τις 5 χώρες της Ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, να έχει χαμηλότερο έλλειμμα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, να έχει χαμηλότερη ανεργία από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, να αναμένεται αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 2,2% του ΑΕΠ, όταν οι αντίστοιχες αυξήσεις στη Γαλλία είναι 5%, στην Ισπανία 7%, στην Ιρλανδία 14%. Η υπεύθυνη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μονόδρομο για διέλθουμε από τη διεθνή κρίση όχι μόνο με τις λιγότερες συνέπειες αλλά και με μια οικονομία ισχυρότερη από πριν.

-Η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις της κάνει λόγο για έλλειψη μεγάλων έργων στο Νομό και για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Τι απαντάτε;
-Αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας ο υπαινιγμός ανεπάρκειας του Νομάρχη, των βουλευτών και των δημάρχων που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Όλοι προσέφεραν και προσφέρουν σε αυτό τον τόπο. Το έργο της Νέας Δημοκρατίας είναι σημαντικό. Σαφώς και εκκρεμούν πολλά ακόμα να υλοποιηθούν και για αυτά αγωνιζόμαστε καθημερινά. Αυτή η αντιπαράθεση αν εξελιχθεί, θα εξελιχθεί σε πληγή για τον τόπο μας. Υπάρχουν ικανά στελέχη και στις δύο παρατάξεις και αντί να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να δουλέψουμε για τη Δράμα, την παράσταση κλέβουν σχεδόν καθημερινά οι διαξιφισμοί και τα «καρφιά». Η αγωνία της πολιτικής επιβίωσης κάνει κακό στον τόπο και αυτή η αγωνία αφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ γενικότερα έχει ένα πολιτικό προσωπικό που κινείται με τη λογική του '70 και του '80 σε μια εποχή που θα έπρεπε να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Ο δραμινός λαός δεν θέλει αυτό το κλίμα από κανέναν. Θέλει συνεννόηση. Θέλει σύνθεση. Θέλει συνεργασία. Οδηγός όλων των πολιτικών δυνάμεων της Δράμας θα πρέπει να είναι η κοινωνική προστασία και η ευημερία των συμπολιτών μας και όχι η χωρίς μέτρο προσπάθεια ανανέωσης της εξουσίας ή παραμονής στην εξουσία. Η μόνη αγωνία μας θα πρέπει να είναι για το πώς θα βελτιώσουμε το Νομό μας. Πρέπει να συντονιστούμε για να προωθήσουμε ταχύτερα τις πολιτικές που χρειάζεται η Δράμα. Χρειαζόμαστε νέα ρητορική πολιτική στον τόπο μας. Πρέπει να ανοίξουμε δρόμο για τη σύγχρονη εποχή της Δράμας. Οφείλουμε με τον πολιτικό μας λόγο να συσπειρώσουμε τις δραμινές και τους δραμινούς ξανά στην έννοια του τοπικού συμφέροντος. Πρέπει να σταθούμε με ευθύνη, ηρεμία, αλήθεια και σχέδιο απέναντι στο μέλλον του τόπου μας.

-Τι απέγινε το αίτημά μας για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής;
-Καταρχήν, ιδρύθηκε μια νέα σχολή ΤΕΙ και εγκρίθηκε μια ακόμα. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε αυτοδυναμία των σχολών ΤΕΙ στη Δράμα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό και ας μην υποβαθμίζουμε μόνοι μας όσα σημαντικά συμβαίνουν. Είναι κρίμα για τον τόπο.
Το αίτημα για τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής παραμένει. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε πανεπιστημιακή σχολή στη Δράμα. Δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» που θα επιλύσει τα προβλήματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται σκληρή και μεθοδική δουλειά. Να είσαστε βέβαιος πως θα πετύχουμε τον στόχο μας.

-Είστε υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Μεγάλη είναι η συζήτηση για το ΕΣΥ. Που οφείλονται όλα τα προβλήματα δυσλειτουργίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας;
-Το εύκολο θα ήταν να σας περιγράψω διεξοδικά την κατάσταση στην οποία παραλάβαμε το ΕΣΥ το 2004. Παρόλα αυτά, θεωρώ σημαντικότερο όλων να αξιοποιήσω το βήμα που μου δίδεται σήμερα για να πω, έστω και ενδεικτικά, τι καταφέραμε στο χώρο της υγείας. Σαφώς και δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα. Σαφώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Καταφέραμε όμως μεταξύ άλλων τα εξής:
Με το νόμο για τις Προμήθειες στο ΕΣΥ, βάζουμε τέλος στις σπατάλες αλλά και στην αδιαφάνεια, που χρεοκόπησαν το ΕΣΥ.
Υπεγράφη από την ΟΕΝΓΕ και τον Υπουργό Υγείας Κλαδική Συμφωνία για να προσαρμοστεί η χώρα μας στην Κοινοτική Οδηγία σχετικά με το ωράριο των ειδικευόμενων και των ειδικευμένων γιατρών. Η Κλαδική Συμφωνία βρίσκεται ήδη στη διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης και ψήφισης από τη βουλή.
Μέσα στην επόμενη διετία, αρχής γενομένης από τους πρώτους μήνες του 2009, θα πραγματοποιηθούν κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών χωρίς να σταματήσουν οι παράλληλες τακτικές προσλήψεις. Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμφώνησαν η διαδικασία να διεκπεραιωθεί μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών, τα κριτήρια πρόσληψης να είναι του ΑΣΕΠ και να συμμετέχει εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες.
Ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων. Η διάταξη αυτή αφορά σε χρέη των νοσοκομείων, που οφείλονται προς τους προμηθευτές. Στη ρύθμιση χρεών συμπεριλαμβάνονται και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία, καθώς και τους εποπτευόμενους φορείς από το Υπουργείο.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού έργου της Κυβέρνησης Καραμανλή στο χώρο της Υγείας και είναι αυτές οι παρεμβάσεις που ουσιαστικά επιλύουν τα πιο σημαντικά και πάγια προβλήματα του ΕΣΥ. Δηλαδή, την αδιαφάνεια στις προμήθειες, την έλλειψη προσωπικού, την ανεργία των γιατρών, τα χρέη προς τους προμηθευτές. Η ατολμία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστούν με τα τεράστια συμφέροντα στο χώρο της Υγείας οδήγησε σε παρακμή το ΕΣΥ, σε καθυστερήσεις στις προμήθειες και στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως βασική της προτεραιότητα για το χώρο της υγείας τη διαφάνεια και το «νοικοκύρεμα» του άναρχου και αποδιοργανωμένου τοπίου της δημόσιας υγείας. Αυτή ήταν η σοβαρότερη ασθένεια που απειλούσε μέχρι τώρα το ΕΣΥ. Παραλάβαμε χάος, κ. Φυλαχτέ. Ο δρόμος της διαφάνειας στο χώρο της υγείας που χαράσσει και ακολουθεί ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος αποτελεί τον πιο δύσκολο αλλά παράλληλα τον πιο υπεύθυνο δρόμο για την πραγματική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Μόνο έτσι θα αφήσουμε ένα υγιές σύστημα στις επόμενες γενεές. Όσοι αντιδρούν τώρα, αντιδρούν γιατί η διαφάνεια που προωθεί το Υπουργείο δεν θα τους επιτρέπει πλέον να λυμαίνονται και να χρησιμοποιούν για ίδιον όφελος το χώρο της υγείας.

-Να παραμείνουμε στον τομέα της υγείας, όπου έχουμε και εξαγγελίες, όπως του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο Καλαμπάκι. Τι ακριβώς είναι και πότε θα λειτουργήσει;
-Η κατασκευή Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο Καλαμπάκι αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη πως η Κυβέρνηση καθώς και ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος βρίσκονται κοντά στους δραμινούς και στις δραμινές. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα έργων υποδομής που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για να ενδυναμώσει λειτουργικά το ΕΣΥ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους Έλληνες πολίτες.
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο είναι μια δομή παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στελεχώνεται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, από νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής καθώς και του Δημάρχου κ. Γεωργιτσόπουλου. Ήταν υποχρέωσή μου και καθήκον μου απέναντι στους δημότες του Καλαμπακίου αλλά και απέναντι στους δραμινούς και τις δραμινές να προωθήσω το αίτημα στο Υπουργείο.
Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η επιστημονική μου ομάδα σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Δράμας «Η Αλκυόνη» καθώς και με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, δουλεύει πυρετωδώς για την υλοποίηση Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αυτισμό καθώς και Κέντρου Φιλοξενίας (με παράλληλη λειτουργία Κέντρου Ημέρας) για ασθενείς με άνοια (μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις και από το www.dandriopoulos.gr).
Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω δημοσίως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο για την έμπρακτη συμμετοχή του στην προσπάθειά μας. Η εκκλησία χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Μητροπολίτη Δράμας.
Ο ρόλος μας ως πολιτευτές αυτού του τόπου είναι να συνεργαζόμαστε στενά με τους τοπικούς φορείς και τους συμπολίτες μaς, να εντοπίζουμε ελλείψεις και προβλήματα, να τα ιεραρχούμε, να προτείνουμε συγκεκριμένες ρεαλιστικές λύσεις και να αγωνιζόμαστε για αυτές.

-Θα θέλατε να σχολιάσετε την κόντρα του π. Βουλευτή Στάθη Σαραφόπουλου με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ ΝΔ Θωμά Ιωαννίδη;
-Χαρακτηρισμοί και αναφορές τέτοιου είδους που αφορούν πολιτικές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα στελέχη με σημαντική πολιτική ιστορία δεν συμβαδίζουν ούτε με τις διαχρονικές αρχές και αξίες της μεγάλης παράταξης που όλοι υπηρετούμε, ούτε με το πρωτεύον μέλημα όλων μας, που είναι το καλό και η ανάπτυξη της Δράμας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία.

-Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία της ΝΟΔΕ;
-Κατηγορηματικά, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη λειτουργία της ΝΟΔΕ και από τον πρόεδρό της κ. Θωμά Ιωαννίδη. Είναι ψύχραιμος, δουλεύει σκληρά και αποτελεσματικά.

-Εσείς, συνεχίζετε την προσπάθειά σας και από όσο γνωρίζω θα είστε και πάλι υποψήφιος βουλευτής, όποτε και αν γίνουν εκλογές...
-Προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για το Νομό Δράμας και για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που υπηρετώ. Ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει για την υποψηφιότητά μου. Συνεχίζω την προσπάθειά που αφορά στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μου. Αγωνίζομαι για να βοηθήσω τον τόπο μου. Αγωνίζομαι για να βρω λύσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ