Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Θόδωρος Δαμιανός

πρ. Υφυπουργός Βιομηχανίας-πρ. Βουλευτής Δράμας ΝΔ

1 σχόλιο

Νομίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρώην Υφυπουργό Βιομηχανίας και πρώην Βουλευτή Δράμας της ΝΔ κ. Θόδωρο Δαμιανό.
Κρίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ απορρίπτει την ιδέα της αξιοπρεπούς ήττας λέγοντας ότι καμία μάχη δεν κερδίζεται χωρίς να δοθεί και καμία μάχη δεν χάνεται χωρίς να δοθεί.
Εκφράζει την άποψη ότι ο Κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων και πολιτικών, κάτι που ζητούν τα στελέχη και ο απλός κόσμος της παράταξης.
Τέλος, δηλώνει στρατιώτης της ΝΔ και ξεκαθαρίζει ότι εάν του ζητηθεί να είναι υποψήφιος στην Δράμα θα είναι στην Δράμα.

-Πότε βλέπετε ότι θα έχουμε εκλογές; Το Φθινόπωρο ή αργότερα με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
-Νομίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει στάση και επιμείνει στο να μην ψηφίσει τον κ. Παπούλια.

-Δέχεστε την άποψη που εκφράζεται ότι στο κυβερνών κόμμα έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της αξιοπρεπούς ήττας;
-Όχι βέβαια. Και αν κάποιοι το έχουν κάνει, κακό του κεφαλιού τους. Εγώ ξέρω ότι στην πολιτική καμία μάχη δεν κερδίζεται χωρίς να δοθεί και καμία μάχη δεν χάνεται χωρίς να δοθεί. Άρα για να πας να αγωνιστείς δεν μπορεί να έχεις, ούτε καν στο πίσω μέρους του μυαλού σου την έννοια της αξιοπρεπούς ήττας.
Και επιπροσθέτως εκείνο που γνωρίζω εγώ είναι ότι η ήττα είναι ήττα. Και το αξιοπρεπής ή μη αφορά μόνο το ποδόσφαιρο.

-Πάντως η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη...
-Φυσικά. Όποιος θεωρεί ότι η κατάσταση είναι εύκολη για την ΝΔ, μάλλον ζει σε άλλο κόσμο. Όμως θα σας θυμίσω ότι η ΝΔ άρχισε να παρουσιάζει ραγδαία πτώση πριν ακριβώς από ένα χρόνο.
Και όσο γρήγορα απώλεσε δυνάμεις, πιστεύω ότι εξίσου γρήγορα μπορεί να ανακτήσει δυνάμεις εάν ο Κώστας Καραμανλής προχωρήσει όπως όλοι πιστεύουμε και ελπίζουμε, σε αλλαγές προσώπων και πολιτικών και παράλληλα στην επικείμενη ΔΕΘ απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, με τρόπο που να εξηγεί ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους αυτή η και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει κάποια αντιλαϊκά αλλά αναγκαία μέτρα.
Και βέβαια μέχρι τις επόμενες εκλογές οι πολιτικές που θα εξαγγελθούν εφαρμοστούν με θρησκευτική ευλάβεια.

-Εδώ και ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις... Η ΝΔ έλαβε το μήνυμα;
-Αυτό θα φανεί από τις κινήσεις του Πρωθυπουργού. Βλέπω όμως ότι τα στελέχη και ο απλός κόσμος της παράταξης, συνεχίζουν με διάφορους τρόπους να στέλνουν το μήνυμα στον Πρωθυπουργό και να ζητάνε εν πολλοίς αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη απάντησή μου.

-Δεν θα έπρεπε επί τόσους μήνες μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές τις οποίες προαναφέρατε;
-Είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν και το έχουν δηλώσει ότι οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει ακόμη και 15 ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές. Όμως είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι και τώρα δεν είναι αργά, φτάνει να γίνουν και να δοθεί επαρκής χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα.

-Ως παλιό κοινοβουλευτικό αλλά και ως ενεργό πολιτικό, σας προβληματίζει η απαξίωση του κόσμου για την πολιτική;
-Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω κατ' επανάληψη σε τηλεοπτικές και όχι μόνο εμφανίσεις μου, ότι το πιο σημαντικό μήνυμα των Ευρωεκλογών ήταν η τρομακτική αύξηση του ποσοστού της αποχής αλλά και η αδιαφορία μέχρι άρνησης που εκδηλώνεται από τους νέους ανθρώπους προς την πολιτική.
Αυτό μάλιστα δεν είναι κομματικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα του πολιτικού συστήματος και θα πρέπει και εμείς οι πολιτικοί και τα κόμματα να κάνουμε κινήσεις που θα δώσουν στους νέους την εικόνα που θα πρέπει να έχουν για την πολιτική.
Διότι δεν είμαστε όλοι διεφθαρμένοι, ούτε αναξιόπιστοι. Πιστεύω μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών τιμά, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους την ψήφο του ελληνικού λαού. Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου -και υπάρχουν τέτοιες σε όλα τα κόμματα- θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουν στην προσπάθεια ισοπέδωσης και απαξίωσης της πολιτικής. Φτάνει πια...

-Και αυτό που λέγεται ότι λείπει η ευθιξία και η αποδοχή της ευθύνης από τους πολιτικούς;
-Ακούστε, εάν μιλάμε για πολιτική ευθύνη, ένα το κρατούμενο. Αν μιλάμε για άλλου είδους ευθύνες είναι άλλο πράγμα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν μπορεί επειδή κάποιος δημοσιογράφος ή κάποιος πολίτης ανέφερε το όνομα ενός πολιτικού για ανάμειξη σε άνομες ενέργειες δεν μπορεί να απαιτούμε ή να περιμένουμε την παραίτηση του πολιτικού προσώπου χωρίς να αποδεικνύεται καμία ευθύνη από τις εν λόγω καταγγελίες.
Βέβαια θα πρέπει και τα κόμματα αλλά και ο λαός που τελικώς επιλέγει τους εκπροσώπους του, να κάνουν καλύτερες επιλογές και να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση που περιμένει η ελληνική κοινωνία.

-Διατελέσατε σχεδόν 20 χρόνια βουλευτής του Ν. Δράμας. Εδώ έχουμε την αίσθηση ότι οι κυβερνήσεις μας αδικούν, δεν μας δίνουν αυτά που μας αναλογούν. Συμφωνείτε με αυτήν την προσέγγιση;
-Η εικόνα που διαμορφώνεται από την κατάσταση του Ν. Δράμας δικαιολογεί τα παράπονα του Δραμινού λαού. Όμως πιστεύω ότι χρειάζεται και μία πιο συντονισμένη, οργανωμένη και πιεστική διεκδίκηση λύσεων στα θέματα που μας απασχολούν. Μπορεί να προσπαθεί ο Νομάρχης και προσπαθεί, μπορεί να προσπαθούν οι Δήμαρχοι και προσπαθούν, μπορεί να προσπαθούν οι βουλευτές και πιστεύω ότι προσπαθούν, όμως το παιχνίδι είναι ομαδικό.
Χρειάζεται συσπείρωση και συνεργασία όλων των φορέων και την εκπροσώπων του νομού με ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο σχέδιο, πρότυπο αν θέλετε για την ανάπτυξη ενός νομού που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γεωγραφικής του θέσης που τον απομονώνει από βασικούς άξονες και αρτηρίες.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το πραγματικό συγκριτικό μειονέκτημα του νομού μπορεί να μετατραπεί σε ισχυρό πλεονέκτημα για την διεκδίκηση των αναγκαίων λύσεων. Θέλει όμως όρεξη, θέλει δουλειά και θέλει να θυμάσαι ότι πρώτα εκπροσωπείς έναν νομό και μετά οτιδήποτε άλλο.

-Γίνονταν κάτι τέτοιο στο παρελθόν;
-Θυμάμαι ότι και με τον Μίμη Κεφαλίδη και με τον Μάκη Κωνσταντίνου αλλά και με τον αείμνηστο Σωκράτη Δημητριάδη -και αναφέρω αυτούς γιατί ανήκουν σε άλλο χώρο διότι με τους Νεοδημοκράτες ούτως ή άλλως συνεργαζόμασταν- είχαμε κατ' επανάληψη συνεργαστεί διατηρώντας τις θέσεις και τις διαφορές μας για θέματα που αφορούσαν τον Ν. Δράμας. Γιατί τα προβλήματα του νομού δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα. Είναι προβλήματα του Δραμινού λαού.
Θα θυμίσω απλά για την ιστορία, ότι την περίοδο που ήμουν Υφυπουργός Βιομηχανίας προκάλεσα συνάντηση όλων των φορέων του νομού με τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη.

-Κλείνοντας, να σας θέσω ευθέως ένα ερώτημα που απασχολεί την Δραμινή κοινωνία. Θα πολιτευθείτε στις ερχόμενες εκλογές και πάλι στον Ν. Δράμας;
-Επειδή το τελευταίο καιρό μου τίθεται συχνά το ερώτημα, το έχω ήδη απαντήσει. Στα 30 χρόνια της πολιτικής μου καριέρας έχω αποδείξει ότι είμαι στρατιώτης της παράταξης. Είναι γεγονός ότι δέχομαι πιέσεις και από την Αθήνα και από την Δράμα. Και φυσικά ως άνθρωπος που υπηρέτησα και αγαπώ τον νομό και τους ανθρώπους του, δεν είμαι αδιάφορος.
Εάν λοιπόν πάρω εντολή από τον Κώστα Καραμανλή να βοηθήσω με τις όποιες δυνάμεις μου για την επανεκλογή της ΝΔ, θα το κάνω αυτό, όπου και αν μου ζητηθεί. Εάν μου ζητηθεί να είμαι υποψήφιος στην Δράμα, θα είμαι στην Δράμα.
Και επειδή ο Μάρτιος είναι κοντά, πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πάντως εγώ ήμουν και είμαι παρών με την Δράμα και τους Δραμινούς, όχι μόνο όσο ήμουν Βουλευτής Δράμας αλλά και την περίοδο αυτή που το κόμμα μου ζήτησε να βρίσκομαι στην Β' Αθηνών.

 


Σχόλια (1)

ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ - Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009 στις 07:11
ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ ΤΗ ΔΡΑΜΑ?

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ