Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Το Ρίσκο
Ζήσαμε πολλά γεγονότα τις τελευταίες ημέρες... Η απόφαση του Πρωθυπουργού για εκλογές στις 4 Οκτωβρίου άναψε φωτιές στα κομματικά επιτελεία, που ετοιμάζονται πυρετωδώς για την κρίσιμη αναμέτρηση.
Ο Κώστας Καραμανλής πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο την προηγούμενη Τετάρτη. Σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει κρίση κύρια στην οικονομία και η ΝΔ εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, επέλεξε να προσφύγει στις κάλπες. Και το ερώτημα είναι γιατί το έκανε...
Θεώρησε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι; Θεώρησε πως το πολιτικό τοπίο έχει μπλοκάρει και πρέπει να το ξεκαθαρίσει;
Η ιστορία θα γράψει κάποτε γιατί πήρε αυτήν την απόφαση. Μέχρι τότε όμως θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Γεγονός πάντως είναι ότι στα 35 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Ένας Πρωθυπουργός πριν καν συμπληρώσει 2 χρόνια κυβερνητικής θητείας και ενώ το κόμμα του έχει χάσει τις Ευρωεκλογές και υστερεί στις δημοσκοπήσεις, να καταφεύγει στις κάλπες.
Το ρίσκο είναι μεγάλο... Και οι εξελίξεις την 5η Οκτωβρίου φαντάζουν απρόβλεπτες.

Περί Αυτοδυναμίας
Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για το ποσοστό που απαιτείται για να έχουμε αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αυτοδυναμία σε σενάριο πεντακομματικής βουλής εξασφαλίζεται με ποσοστά από 40,4% έως 41,5%. Αν η βουλή είναι τετρακομματική το ποσοστό πέφτει και το πρώτο κόμμα χρειάζεται 39,2%-39,5%.
Φυσικά στην περίπτωση που μπουν 6 κόμματα, δηλαδή και οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία και δεν αποδώσουν οι διερευνητικές εντολές, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο όπου το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους +50 έδρες αντί 40 που είναι με τον ισχύοντα νόμο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ