Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χαρά Κεφαλίδου

Υποψήφια ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας

7 σχόλια

Θέλει και μπορεί!

Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα και ικανά στελέχη. Μπορεί να ερμηνεύσει τα αιτήματα και να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών, τονίζει στη συνέντευξη τη η υποψήφια Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, η Χαρά Κεφαλίδου.
Χαρακτηρίζει εξαιρετικά τιμητική τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και ζητά από τους Δραμινούς να την εμπιστευτούν γιατί έχει την επιθυμία να δουλέψει για τη Δράμα, έχει τις δυνατότητες και την εμπειρία.
Όπως υπογράμμισε «Η Δράμα χρειάζεται σοβαρή, έμπειρη, συγκροτημένη, αξιόπιστη και αποτελεσματική εκπροσώπηση και αυτό το στόχο θέλω να υπηρετήσω».
Η Χαρά Κεφαλίδου αναφέρθηκε επίσης στο «Πράσινο μοντέλο ανάπτυξης» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, κάτι που είναι για το Ν. Δράμας μία τεράστια ευκαιρία για το μέλλον.

-Υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Πως πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα;
-Η πρόταση που μου έγινε να συμμετέχω στον εκλογικό συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Δράμας ήταν για μένα εξαιρετικά τιμητική, όπως καταλαβαίνετε. Ήταν επίσης μια πρόταση που με υποχρέωσε να μετρήσω τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις μου. Από τη μια μεριά, υπήρχε η ενεργή συμμετοχή μου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Αθήνας, όπου αφιέρωσα πολλή ενέργεια και πολλές ώρες δουλειάς, και όπου είχα την χαρά να δω τους κόπους μου να αποδίδουν καρπούς: ως Αντινομάρχης Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος χειρίστηκα δύσκολα θέματα -διαχείριση υδάτινων πόρων, βιοκλιματικές αναπλάσεις, βελτιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης κατασκευών, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις- και συνέβαλα στην επίτευξη αποτελεσματικών λύσεων που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Ως Αναπληρωτής Νομάρχης άσκησα διοίκηση στη μεγαλύτερη Νομαρχία της χώρας, με 48 Δήμους και 4 εκατομμύρια πολίτες, και είδα από πρώτο χέρι πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει τις στρατηγικές διακηρύξεις σε απτή πολιτική πράξη. Από την άλλη μεριά, υπήρχε πάντα μέσα μου η ανάγκη να προσφέρω στον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Και όσο πιο αποτελεσματική γινόταν η λειτουργία μου στην Νομαρχία Αθηνών, τόσο εντονότερη γινόταν η επιθυμία μου να καταθέσω τα προσόντα, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες μου στην υπηρεσία των συμπολιτών μου, στην υπηρεσία των δικών μου ανθρώπων, εδώ στην Δράμα.
Για μένα λοιπόν, η πρόταση να συμμετέχω στον εκλογικό συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ στη Δράμα ήταν πρόκληση, γιατί έχω συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και εκπλήρωση μιας βαθύτερης ανάγκης. Γι' αυτό δεν δίστασα καθόλου να ανταποκριθώ θετικά. Αποφάσισα να εκτεθώ στην κρίση των πολιτών της Δράμας και να τους ζητήσω να με εμπιστευτούν, ότι μπορώ να τους εκπροσωπήσω άξια.

-Αν και νέα σε ηλικία, έχετε μια πλούσια πολιτική διαδρομή, εκτός Δράμας. Παρακολουθούσατε τα δρώμενα και τις εξελίξεις στον νομό;
-Εύλογο το ερώτημα. Και πιστεύω ότι πολλοί συμπολίτες μου αναρωτήθηκαν το ίδιο πράγμα. Ενδεχομένως κι εγώ στην θέση τους θα αναρωτιόμουν «μα είναι δυνατόν να μας εκπροσωπήσει ένα άτομο που δεν ζει εδώ, που δεν γνωρίζει τα καθημερινά μας προβλήματα;». Το θέμα, όμως, είναι ότι τα προβλήματα της περιοχής τα γνωρίζω πολύ καλά. Μπορεί να ζω στην Αθήνα αλλά δεν έλειψα ποτέ από τον τόπο μου. Η οικογένειά μου ζει εδώ και πολύ συχνά, με κάθε ευκαιρία, επιστρέφω στην Δράμα. Για τα προβλήματα της περιοχής έχω την δυνατότητα να ενημερώνομαι όχι μόνο μέσα από τις προσωπικές και οικογενειακές μου γνωριμίες αλλά και μέσα από θεσμικούς διαύλους.
Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι το βασικό ερώτημα δεν είναι ποιος γνωρίζει τα προβλήματα. Το βασικό ερώτημα είναι ποιος γνωρίζει πώς επιτυγχάνονται οι λύσεις. Στην διάρκεια της θητείας μου στη Νομαρχία Αθηνών πέρασαν από τα χέρια μου πολλές αναπτυξιακές προτάσεις, πολλά νομοσχέδια, πολλά έργα. Ξέρετε πόσες φορές πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη «Τι ενδιαφέρον έργο, τι ενδιαφέρουσα πρόταση - και πόσο πολύ ταιριάζει στην Δράμα!» Καταλαβαίνετε ότι όταν κάποιος έχει έγνοια για τον τόπο του, έγνοια για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, αυτό γονιμοποιεί την σκέψη του. Κάθε λύση που επεξεργαζόμουν για την Αθήνα με κινητοποιούσε να σκεφτώ πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε στην Δράμα και να επιτύχουμε παρόμοια αποτελέσματα.
Δεν ζητώ από τους συμπολίτες μου να με ψηφίσουν γιατί γεννήθηκα στην Δράμα. Ζητώ να με εμπιστευτούν γιατί έχω την επιθυμία να δουλέψω για τη Δράμα, έχω τις δυνατότητες, έχω την εμπειρία.

-Ποια κατά την άποψή σας είναι τα σοβαρότερα προβλήματα της Δράμας για τα οποία θα αγωνιστείτε σε περίπτωση εκλογής σας στο ελληνικό κοινοβούλιο;
-Ο νομός μας γνωρίζει τα τελευταία χρόνια την απομόνωση, την υψηλή ανεργία, την αποβιομηχάνιση, την αφαίμαξη σε νέους ανθρώπους. Οι Δραμινοί βλέπουν τα προβλήματά τους να γιγαντώνονται. Βλέπουν την ζωή τους να απαξιώνεται. Βλέπουν τις προσπάθειές τους να ναυαγούν. Η ΝΔ σπατάλησε τα τελευταία αποθέματα εμπιστοσύνης των πολιτών και άφησε πίσω της, μέσα στις ψυχές των ανθρώπων, μία αίσθηση ματαίου που ακυρώνει την ίδια την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, που είναι η αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι είναι να αποκτήσουν μια αίσθηση επιτεύγματος. Την βεβαιότητα ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ζωής τους.
Συνηθίζουν οι πολιτικοί να υπόσχονται τα πάντα, υπονοώντας ότι μπορούν και να τα υλοποιήσουν ερήμην των πολιτών. Και καταλήγουν να ρητορεύουν απολογισμούς και απολογίες κάθε τέσσερα χρόνια. Εγώ το πρώτο που θέλω να κάνω, αν εκλεγώ βουλευτής, είναι να εμπλέξω τους συμπολίτες μου σε μία διαρκή, έντονη και ειλικρινή συζήτηση που θα αφορά το μέλλον μας. Πολλά μπορούμε να κάνουμε μαζί αν δουλέψουμε συλλογικά και με πρόγραμμα. Μπορούμε, από κοινού, να επεξεργαστούμε μικρά, συγκεκριμένα έργα που θα απαντούν στις ανάγκες τις περιοχής και θα διευρύνουν την οικονομική της προοπτική. Με κάθε συγκεκριμένο στόχο που θα υλοποιούμε θα αποκτούμε περισσότερες γνώσεις, περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, περισσότερη δυναμική.

-Ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνετε για τον Ν. Δράμας;
-Το «πράσινο μοντέλο» ανάπτυξης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως συμβατό με τον χαρακτήρα του Νομού μας. Και κάτι περισσότερο. Ειδικά για το νομό μας η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μια τεράστια ευκαιρία - ίσως και μονόδρομος. Ο νομός μας έχει ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος, δάση, νερά, μάρμαρα, γεωργία, κτηνοτροφία. Έχει προϊόντα ποιότητας περιζήτητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γύρω από τα οποία, και τη γη που τα παράγει, μπορούμε να χτίσουμε το οικολογικό, ανθρώπινο, αειφορικό, πράσινο μέλλον της Δράμας.
Θα 'θελα στο σημείο αυτό να κάνω μια διευκρίνιση. Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι πολιτική για το περιβάλλον. Είναι ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε πλούτο. Και ποιοι ωφελούνται από αυτόν τον πλούτο; Ποιοί ωφελούνται από την πράσινη ανάπτυξη;
Οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, θα ωφεληθούν από τις πράσινες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Οι αγρότες θα παράγουν ποιοτικά, πιστοποιημένα προϊόντα που θα εξάγονται παντού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ωφεληθεί από την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Το άνοιγμα νέων αγορών, σε νέους τομείς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες αλλά κα νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους ανέργους της περιοχής. Τέλος οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από την εξοικονόμηση ενέργειας, την καλύτερη αποδοτικότητα των σπιτιών τους, και την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων.
Η προοπτική της «πράσινης ανάπτυξης είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της περιοχής μας. Αρκεί να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της σε αυτό το πρωτοποριακό πλαίσιο ανάπτυξης. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση, στρατηγική σκέψη, έγκαιρη δράση, και αφοσιωμένους ανθρώπους.

-Η οικονομία είναι το πρώτο θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Μπορούν να υλοποιηθούν αυτά που προτείνει το ΠΑΣΟΚ;
-Ουσιαστικά με ρωτάτε αυτό που όλος ο κόσμος θέλει να ξέρει: πού θα βρούμε τα λεφτά. Σας απαντώ ευθέως. Πρώτη παράμετρος είναι πώς αξιοποιούμε τα χρήματα που έχουμε. Δεύτερη, τί νοικοκύρεμα κάνουμε. Τρίτη, τί απόδοση έχουν τα χρήματα από την επένδυση.
Αυτή η κυβέρνηση βρήκε 28 δις για τις τράπεζες. Δανείστηκε τεράστια ποσά, που αύξησαν κατα 100 δις το χρέος στο ελληνικό κράτος. Από τότε που ήρθε η ΝΔ, κάθε χρόνο χάνουμε 3 με 4 δις Ευρώ από τον ΦΠΑ που δεν συλλέγουμε. Μέσα σε πέντε χρόνια δημιούργησε πάνω από 700 νέους οργανισμούς, γραμματείες, υπηρεσίες, και επιτροπές, με τεράστιες αμοιβές. 250 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο επιπλέον στοιχίζουν οι επιτροπές και η λειτουργία τους.
Η πρότασή μας για αλλαγή στο φορολογικό σύστημα θα επιφέρει 2,1 δισεκατομμύρια έσοδα. Το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μπορεί αμέσως να θέσει στην αγορά μεγάλα ποσά τα οποία φτάνουν τελικά τα 22 δισεκατομμύρια. Και βεβαίως θα μπει ένα σχέδιο τερματισμού της σπατάλης.
Το θέμα λοιπόν είναι ένα σχέδιο, μια αντίληψη του τι υπάρχει στην ελληνική οικονομία και στη διεθνή οικονομία ώστε να εξοικονομήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μπορούμε και να απαντήσουμε εν τέλει πολιτικά.
Το ΠΑΣΟΚ θα βρει τα λεφτά για το πρόγραμμά του εκεί που βρήκε τα λεφτά για το ΕΣΥ, εκεί που βρήκε τα λεφτά για τα σχολεία, εκεί που βρήκε τα λεφτά για τους δρόμους, για τα 45 αεροδρόμια στη χώρα, εκεί που βρήκε τα λεφτά για τα μεγάλα έργα, εκεί που βρήκε τα λεφτά για να κάνει το ΙΚΑ καθολική σύνταξη, εκεί που βρήκε τα λεφτά για να δώσει τις συντάξεις στους αγρότες.
Και το '93 ο Αντρέας Παπανδρέου είχε παραλάβει αντίστοιχη κατάσταση, και η ιστορία απέδειξε ότι άλλοι ηγέτες, με άλλα οράματα, μπορούν να έχουν άλλα αποτελέσματα στη χώρα τους.

-Τελικά για ποιον λόγο πρέπει κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου;
-Για πολλούς λόγους. Συνοπτικά θα πώ: γιατί έχουμε το σθένος να προτείνουμε ένα ρηξικέλευθο όραμα αλλά και την γνώση που απαιτείται για να το υλοποιήσουμε. Γιατί μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι στην σκέψη μας και ταυτοχρόνως σχολαστικοί στην πράξη μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα και ικανά στελέχη. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επεξεργαστεί ένα ελπιδοφόρο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει όλα τα κοινωνικά ζητήματα και αναφέρεται σε όλες τις παραμέτρους της πολιτικής. Δεν αρκεί να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει την δυσαρέσκεια των πολιτών ενάντια στην πολιτική ανυπαρξία της ΝΔ. Αυτό δεν μας αρκεί. Οι προκλήσεις των καιρών είναι πολύ πιο επείγουσες, πολύ πιο σημαντικές. Αυτό που κυρίως εκφράζει το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμη της φωνής των πολιτών στη νέα εποχή. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ερμηνεύσει τα αιτήματα και να απαντήσει δυναμικά στις προκλήσεις των καιρών.

-Κλείνοντας, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε λίγο πριν τις εκλογές στους πολίτες του Ν. Δράμας;
-Ας είμαστε τολμηροί, δημιουργικοί και ρηξικέλευθοι. Σε στιγμές κρίσιμες και δύσκολες, μόνες λύσεις είναι οι ώριμες και συλλογικές.
Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Η Δράμα χρειάζεται σοβαρή, έμπειρη, συγκροτημένη, αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση, και αυτό το στόχο θέλω να υπηρετήσω. Η προσωπική δέσμευσή μου απέναντι στους συμπολίτες μου είναι αυτή: ότι δεν θα αρκεστώ στις εύκολες λύσεις.
Ζητώ απ' όλους να μετέχουν σ' αυτές τις εκλογές ενεργά.
Έχουμε μια σπάνια ευκαιρία να κάνουμε τον τόπο μας φιλόξενο στα νέα παιδιά, να δώσουμε εφόδια και αισιοδοξία στους αγρότες μας, να φτάσουν τα επιτεύγματα της ανάπτυξης σε κάθε πολίτη της Δράμας.

 


Σχόλια (7)

δημητρης αλεξανδρακις πολ. μηχ. - Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011 στις 04:32
Διαβασα το αρθρο στην Καθημερινη. Επιτελους ενας συγχρονος πολιτικος ! Οχι αλλο..".Παπουτσηδες"...

nikos - Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 στις 06:42
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ.ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.ΜΕΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΦΑΝΗΚΕ ΜΙΑ ΗΡΕΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Γιωργος - Πέμπτη 20 Μαΐου 2010 στις 17:16
είδατε τζάμπα την κατηγορούσατε ΝΥΧΤΑ μετέφερε την έδρα του Δοξάτου στο καλαμπακι (έχει όρεξη και γνωρίζει τους τρόπους ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ)!

Anestis - Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 στις 06:23
so, 4 months on, can someone sum up the value she added to Drama??

Tasos - Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 15:43
Καλά πότε προλαβε και έκανε έργο ρε Jordan, θέλεις να μας τρελάνεις εντελώς ! Μπορεί να πρώτα δείγματα της κα κεφαλίδου να είναι αισιόδοξα αλλά δν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για έργο γιατί απλά ειναι πολύ νωρίς !

Κώστας - Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 09:06
Λοιπον φιλε μου δεν μπορείς να μιλάς έτσι για την κυρία Κεφαλίδου μια βουλευτή πασοκ η οποία μαλιστα αν και είναι νέα έχει επιδείξει σημαντικο έργο στην πόλη μας...έυχομαι κάθε βουλεύτης που πέρασε απο τον νομο μας να ήταν σαν την κυρία Κεφαλίδου....

Jordan - Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009 στις 03:33
Καλά τα λες Χαρά. Θα ήθελα να γνωρίζω όμως τί θα πράξεις εάν δεν εκλεγείς. Θα φύγεις για την Αθήνα και θα ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω ...σαν τον Παύλο Παπαδόπουλο ή θα είσαι εδώ για να αγωνιστείς για τη Δράμα;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ