Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Βγήκαν και σε τοπικό επίπεδο τα "μαχαίρια" από τα γαλάζια στελέχη για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Ν. Δράμας. Κάποιοι περίμεναν νίκη της ΝΔ στον Νομό, αλλά μάλλον δεν είδαν τα πανελλαδικά αποτελέσματα.
Καλή η αριθμητική, οι προσθέσεις, οι αφαιρέσεις, οι αναγωγές ανά δήμο και η επίριψη ευθυνών, όμως στις 4 Οκτωβρίου ο ελληνικός λαός ψήφισε για εθνικές εκλογές και έκρινε την ΝΔ και τον Καραμανλή...
Και φυσικά ο Νομός Δράμας δεν μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση από μια συντριβή που κανένας (ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου) δεν περίμενε.

Ήττα με 10,5% σε πανελλαδικό επίπεδο και συντριβή σε ολόκληρη την χώρα. Από τα "πράσινα κάστρα" ως την Κηφισιά, την Γλυφάδα και την Σπάρτη η ΝΔ υπέστη οδυνηρή ήττα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι και στους Νομούς που κέρδισε, έχασε χιλιάδες ψήφους. 7% οι απώλειες στην Αργολίδα και στην Πιερία, 8,5% στην Λακωνία, 9% στην Μεσσηνία.
Όσο για τις Πασοκικές περιοχές 10% απώλειες στο Ηράκλειο, 19,1% στο Ρέθυμνο, 11% στα Δωδεκάνησα, 10% στο Λασίθι, 9,5% στην Β' Αθηνών...

Αυτά άραγε τα είδαν όσοι τόσο εύκολα άρχισαν να προσθέτουν και να αφαιρούν;
Καλές οι αναγωγές όμως η απλή λογική λέει ότι υπήρξε σε ολόκληρη την χώρα συντριβή της ΝΔ η οποία οφείλονταν σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Rass:
-στα στελέχη που προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους (52,3%)
-στην οικονομική πολιτική (28,5%)
-στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά ο Καραμανλής (11,4%)
Δεν τα λέμε εμείς, δεν τα ονειρευτήκαμε, τα λένε οι Έλληνες πολίτες άρα και οι Δραμινοί στην Δημοσκόπηση. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Και τώρα η ΝΔ ψάχνει για αρχηγό...
Η όλη διαδικασία θυμίζει πασαρέλα όπου οι υποψήφιοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και ασχολούνται περισσότερο με την διαδικασία και λιγότερο με την ουσία.
Η καλύτερη λύση είναι να γίνουν άμεσα Νομαρχιακές Συνελεύσεις ανοικτές στην κοινωνία, να αναλυθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, να εκλεγούν σύνεδροι από την βάση και αμέσως μετά να πάνε σε Συνέδριο όπου θα καταλήξουν στον τρόπο εκλογής.
Με συνέδριο εξπρές ολίγων ωρών όπου θα ψηφίσουν και θα φύγουν δεν θα γίνει τίποτε το ουσιαστικό.

Έβλεπα πάντως αρκετούς βουλευτές του κόμματος να φοβούνται την πιθανότητα εκλογής αρχηγού από την βάση.
Κάποιοι και μετά την συντριβή του κόμματός τους δεν έβαλαν μυαλό. Συνεχίζουν να είναι τυπολάτρες και να βλέπουν την εκλογή αρχηγού σαν μια συμφωνία κορυφής.

Φυσικά η ΝΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και την ιδεολογική ταυτότητά της. Οι καιροί άλλαξαν και θα πρέπει να προσαρμοστείς στις σύγχρονες απαιτήσεις. Θα πρέπει να νομιμοποιηθούν οι τάσεις και οι διαφορετικές προσεγγίσεις.
Άρα ουσιαστικά απαιτείται επανίδρυση της παράταξης σε δομές, λειτουργία και οργάνωση.

Μου έλεγε ένας φίλος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν για Αρχηγό, για Γραμματέα ΝΕ, για Νομ. Επιτροπή, για Γραμμ. Τοπ. Επιτρ., για Τοπική Επιτροπή, για Περιφερειακή Επιτροπή, για υποψηφίους Δημάρχους και Νομάρχες, για Συνέδρους.
Στην ΝΔ αντίθετα δεν ψηφίζουν καν για τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ ή την Νομαρχιακή.
Αν δεν σπάσουν αυτά τα στεγανά, θεωρώ πολύ δύσκολο να ξεφύγει η ΝΔ από την εσωστρέφεια, την γκρίνια και την αμφισβήτηση.

Ήταν πολύ θετική η προσέγγιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που προειδοποίησε ότι αν δεν πέσουν οι τόνοι στην κούρσα της διαδοχής, υπάρχει κίνδυνος η ΝΔ να καταντήσει Ζίγδης και Ένωση Κέντρου.
Τέλος, καλό είναι όσοι ασχολούνται συνεχώς με το καταστατικό να καταλάβουν ότι οι ασκήσεις επί χάρτου δεν πείθουν κανέναν. Εδώ χάσατε τα αυγά με τα πασχάλια και ασχολείστε με το καταστατικό και την γραφειοκρατία;

Να δούμε και κάτι άλλο...
Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ήταν η κατάργηση 1162 Επιτροπών και Υπηρεσιών με 11433 θέσεων προσωπικού.
Για να προκύψουν χρειάστηκαν 144 νομοθετήματα... Δηλαδή το λιγότερο κράτος που εξήγγειλε έγινε περισσότερο, πιο βαθύ και πιο γραφειοκρατικό.
Και φυσικά οι περισσότερες από αυτές τις επιτροπές υπολειτουργούσαν και δεν ήταν απαραίτητες. Γι' αυτό άλλωστε καταργούνται.

Θέλετε και άλλα στοιχεία;
Κατά την περίοδο 2004-2009 ιδρύθηκαν: 5 νέα ΝΠΔΔ, 13 νέα ΝΠΙΔ, 5 νέες εθνικές αρχές, 4 νέες Γενικές Γραμματείες, 5 Ειδικές Γραμματείες, 1 Γενική Επιθεώρηση, 9 Γενικές Δ/νσεις, 102 νέες Διευθύνσεις, 232 νέα Τμήματα, 285 Ειδικές Υπηρεσίες, 30 αυτοτελή Γραφεία, 435 επιτροπές και 32 νέες ομάδες εργασίας.
Και φυσικά οι επιτροπές κόστιζαν και είχαν παχυλές αμοιβές. Και μετά ψάχνουμε που γίνονται οι σπατάλες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ