Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Η επόμενη μέρα
Την αποδοχή και εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων (83%) απολαμβάνει η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μετεκλογική δημοσκόπηση.
Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, πολύ μεγαλύτερο από την αποδοχή της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 και το 2007.
Δίχως άλλο η κυβέρνηση Παπανδρέου αποπνέει μια αύρα, που είχαμε πολύ καιρό να νοιώσουμε. Η προσδοκία ότι θα προσπαθήσει με σοβαρότητα να βγάλει τον τόπο από το τέλμα και η πεποίθηση ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, είναι διάχυτες.
Στην παρθενική του ομιλία ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλά για αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στις σχέσεις πολίτη-κράτους, για πάταξη της εκτεταμένες διαφθοράς, για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση, για αναδιανομή αξιοκρατία, για αναβάθμιση των θεσμών, για νομιμότητα, ισονομία και πράσινη ανάπτυξη.
Αυτή είναι η θεματολογία της νέας εποχής. Αν ο κ. Παπανδρέου καταφέρει αυτή η ατζέντα να αφομοιωθεί από τα στελέχη του, θα φανεί.
Φυσικά για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι απαραίτητο και η αξιωματική αντιπολίτευσης να βρει τον βηματισμό της. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ξεφύγει από την εσωστρέφεια, την δελφινολογία και τις υπερβολές.
Φαίνεται πως στην ΝΔ είναι πολύ αργά τα αντανακλαστικά τους. Η μεγάλη ήττα της 4ης Οκτωβρίου είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει ένας διάλογος ουσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και για ζητήματα όπως η φυσιογνωμία και η ιδεολογία του κόμματος.
Η κρίση συνήθως λειτουργεί παιδευτικά. Θα το επιβεβαιώσουν στην ΝΔ ή θα συνεχίσουν τις "τηλεμαχίες" τους για τα διαδικαστικά του Συνεδρίου;

Η πασαρέλα των βουλευτών
Η συντριπτική ήττα της 4ης Οκτωβρίου δεν φαίνεται να ήταν αρκετός στην ΝΔ. Και αντί να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, ξεκίνησε η "πασαρέλα" των βουλευτών -πρώην ή νυν της ΝΔ- που μετεξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές ενός σήριαλ όπου εξιστορούν το προσωπικό τους δράμα...
Απ' όλα όσα λέγονται και γράφονται λείπει η ουσία. Η μεγάλη και ιστορική παράταξη της ΝΔ πρέπει να βρει τον βηματισμό της. Έχει υποχρέωση σε όσους την ψήφισαν να ασκήσει τον θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Και για να ασκήσει αυτόν τον ρόλο πρέπει να ξεφύγει από την εσωστρέφεια, την δελφινολογία και τον επικοινωνισμό.
Καλή η επικοινωνία αλλά η κοινωνία έχει προβλήματα. Πολύ διαφορετικά και πολύ σοβαρότερα από αυτά με τα οποία ασχολούνται τα μεγάλα ΜΜΕ και οι βουλευτές της.
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Αυτοί που αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες. Καλές οι πολιτικές αναλύσεις αλλά τώρα είναι η ώρα των πράξεων για την σωτηρία της παράταξης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ