Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μαργαρίτης Τζίμας

Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Δεν πρόκειται να υποστείλω την σημαία του αγώνα για όλα τα προβλήματα της Δράμας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επανεκλεγέντα βουλευτή τη ΝΔ Μαργαρίτη Τζίμα.
Λίγες ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την βαριά ήττα της ΝΔ τονίζει ότι τα αίτια για την ήττα είναι ιδεολογικής αλλά και πολιτικής φύσεως.
Χαρακτηρίζει τον Καραμανλή μεγάλο κεφάλαιο για την παράταξη και προτείνει να ψηφίσει η βάση για την εκλογή αρχηγού.
Όπως ανέφερε "Θα είναι τραγικό λάθος για την ΝΔ να αγνοήσει την βάση της... Πολιτική ερήμην των πολιτών δεν μπορεί να γίνει".
Ερωτηθείς τέλος, για το εκλογικό αποτέλεσμα στον νομό υπογραμμίζει ότι όταν ένα κόμμα χάνει με 10 μονάδες διαφορά είναι αναπόφευκτα αυτό να συμπαρασύρει όλη την επικράτεια.

-Περιμένατε τόσο μεγάλη ήττα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;
-Κανένα στέλεχος και κανένας οπαδός της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούσε να προβλέψει μια ήττα με τόσο μεγάλη διαφορά στα ποσοστά. Φάνηκε πως υπήρξε μια βουβή αντίδραση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας η οποία εκδηλώθηκε στις εκλογές.

-Τι έφταιξε για το εκλογικό αποτέλεσμα;
-Τα αίτια είναι πολλά. Είναι ιδεολογικής αλλά και πολιτικής φύσεως. Η Νέα Δημοκρατία λόγω της συμπεριφοράς ορισμένων στελεχών της, ευτυχώς λίγων, έχασε το ηθικό πλεονέκτημα. Φάνηκε πως το σεμνά και ταπεινά που έθεσε ο Καραμανλής το 2004 ήταν ένα ορόσημο που δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν αυτά τα στελέχη. Προκλητικές δηλώσεις, προκλητική ζωή και λευκές απεργίες εξόργισαν τους ψηφοφόρους μας. Η απώλεια του ηθικού αυτού πλεονεκτήματος μας αφαίρεσε το δικαίωμα να προβάλλουμε το μεγάλο έργο μας. Είμασταν ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο σε θέση απολογούμενου. Πολλά στελέχη μας, υπουργοί, βουλευτές, γραμματείς υπουργείων και οργανισμών δεν πρόβαλλαν το έργο μας. Κρατούσαν τους πολίτες μακριά. Αργήσαμε να κάνουμε αναδιανομή εισοδήματος στις φτωχές λαϊκές ομάδες και δεν έγινε όταν έπρεπε αναδιανομή επιχειρηματικών ευκαιριών. Δεν κατορθώσαμε να αναστήσουμε τη μεσαία τάξη στη χώρα και αφήσαμε τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλειό που έπνιγε τη μεσαία επιχειρηματική τάξη. Εγώ δεν ήμουν από αυτούς που δημιούργησαν πρόβλημα στον Καραμανλή και στη βάση μας. Όταν άλλα στελέχη ήταν εξαφανισμένα ,ήμουν παρών.

-Πώς κρίνετε την εκλογική στρατηγική του κόμματος; Έγιναν λάθη στην προεκλογική περίοδο;
-Με βάση το κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα κάθε στρατηγική κατά την προεκλογική περίοδο ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν κριθήκαμε για το έργο μας. Το έργο μας ήταν μεγάλο για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας έπρεπε να μπουν στελέχη με ισχυρή επικοινωνιακή δυνατότητα.

-Συμφωνείτε με την ρήση "Η ήττα είναι ορφανή. Η νίκη έχει 100 πατεράδες";
-Φυσικά και ισχύει. Τώρα όλοι προσπαθούν ο να βγουν έξω από το κάδρο των ευθυνών. Όσοι είχαν την ευθύνη των αποφάσεων την ώρα που έπρεπε ξεχνούν ότι σημασία στην πολιτική έχει να λες τα πράγματα την ώρα που πρέπει και όχι εκ των υστέρων.

-Έχει ο Καραμανλής την μεγαλύτερη ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα;
-Ο Καραμανλής αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τη ΝΔ .Αδικήθηκε από μια άδικη και λυσσαλέα επίθεση συμφερόντων. Στην πολιτική πάντοτε υπάρχει ευθύνη. Και σε πολιτικούς και σε πολιτικές. Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει για το κόμμα μας που χαρακτηρίζεται για την υπευθυνότητά του. Όμως το γεγονός ότι ο Καραμανλής κυβέρνησε τα 2 τελευταία χρόνια με 151 βουλευτές του περιόριζε την ευχέρεια των πολιτικών κινήσεων που θα ήθελε να κάνει.

-Το εκλογικό αποτέλεσμα στον Νομό έκρυβε ακόμη μια έκπληξη. Η ΝΔ έχασε μετά από πολλά χρόνια. Που οφείλεται;
-Δεν μπορούσε ο νομός Δράμας να μείνει έξω από τη μεγάλη πτώση που υπέστη η ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Όταν ένα κόμμα χάνει με 10 μονάδες διαφορά είναι αναπόφευκτα αυτό να συμπαρασύρει όλη την επικράτεια. Η ΝΔ άργησε να πάρει και ορισμένες αποφάσεις για το νομό μας, όπως την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής, επίδομα παραμεθορίων, άξονας Εξοχή -Δράμα-Καβάλα.

-Συμμερίζεστε την άποψη ότι έχει ευθύνες η ΝΟΔΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα;
-Εκ των πραγμάτων η ευθύνη διαχέετε παντού. Αυτοί όμως που κρίνουν να εξηγήσουν στους πολίτες τι έκαναν οι ίδιοι για να προβάλλουν το έργο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Δράμας. Σε ποιους αγώνες ήταν παρόντες.

-Και τώρα η ΝΔ σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού... Εκλογή από Συνέδριο ή από την βάση του κόμματος;
-Φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια συνθετική διαδικασία που ικανοποιεί και τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας. Είναι απαραίτητο να ψηφίσει η βάση. Οι οπαδοί μας πρέπει να επιστρέψουν εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Σεβασμός στο καταστατικό αλλά και συμμετοχή της βάσης σε αυτή την κορυφαία πράξη εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ. Θα είναι τραγικό λάθος για τη Νέα Δημοκρατία να αγνοήσει τη βάση. Οι ψηφοφόροι πρέπει να νιώσουν ότι η ΝΔ διδάσκεται από τα λάθη της. Χωρίς αποκλεισμούς ,με ενωτικό χαρακτήρα, η κρίση που περνάμε μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας.

-Η εκλογή από την βάση μπορεί να γίνει στην πράξη; Έχει την δυνατότητα η ΝΔ να οργανώσει μια τόσο ανοικτή διαδικασία;
-Όταν υπάρχει πολιτική βούληση όλα μπορούν να γίνουν. Πολιτική ερήμην των πολιτών δεν μπορεί να γίνει. Είναι απαίτηση της βάσης της ΝΔ η συμμετοχή τους όχι μόνο στην εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος αλλά και στη λήψη των αποφάσεων. Άμεσα χρειάζεται να ξεκινήσει η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και ο ιδεολογικός επαναπροσδιορισμός της ΝΔ.

-Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η ενότητα της παράταξης;
-Σε καμιά περίπτωση. Προσπάθειες του παρελθόντος καταδικάστηκαν από του πολίτες.

-Συμφωνείτε με όσους ζητούν επανίδρυση του κόμματος γιατί η παράταξη με τη σημερινή μορφή έχει κλείσει τον κύκλο της;
-Σαφώς και χρειάζεται στο ιδεολογικό μανιφέστο της ΝΔ να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Η κοινωνία των 2/3,η νέα φτώχειας ενσωμάτωση των μεταναστών ,οι νέες τεχνολογίας, τα νέα ιδεολογικά ρεύματα. Δεν είναι μόνο η απελευθέρωση των αγορών, αλλά κυρίως η απελευθέρωση των μικρών επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας. Η ΝΔ πρέπει να εκφράσει το σύνολο της κοινωνίας. Πέρα από παραπλανητικές ετικέτες. Το πολίτη τον ενδιαφέρει να λύνονται τα προβλήματά του και να ζει σε μια χώρα ίσων ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς.

-Βουλευτής του Νομού με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πως σκέφτεστε να λειτουργήσετε για διάφορες τοπικές διεκδικήσεις;
-Θα επικροτήσω κάθε θετικό που θα κάνει η νέα κυβέρνηση για το νομό μας. Δεν είμαι οπαδός της πολιτικής όχι σε όλα .Όμως σε κάθε τι που θα υποβαθμίζει το νομό μας θα με βρουν σκληρό απέναντί του. Θέλω να είμαι το στήριγμα των νεοδημοκρατών είτε με ψήφισαν, είτε όχι. Δεν πρόκειται να υποστείλω τη σημαία του αγώνα και των διεκδικήσεων για όλα τα προβλήματα της Δράμας. Άλλωστε χρόνια ως δήμαρχος της Δράμας πάλευα έχοντας απέναντί μου το ΠΑΣΟΚ και πέτυχα. Και τώρα θα πετύχω.

-Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους και τα μέλη της ΝΔ;
-Ψηλά το ηθικό. Μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Να με θεωρούν στήριγμά τους και δικό τους άνθρωπο. Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αγωνιστικότητα θα είναι κοντά τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ