Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημήτρης Κυριαζίδης

Στέλεχος ΝΔ

3 σχόλια

Η απομάκρυνση από τον κόσμο μας και η ανακολουθία λόγων και έργω, τα κύρια αίτια της ήττας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές Δημήτρη Κυριαζίδη.
Γνωστός για τους συνδικαλιστικούς του αγώνες, εκπροσώπησε επί σειρά ετών τους εργαζόμενους στην Αστυνομία ως Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.
Κρίνει ότι η απομάκρυνση από τον κόσμο και η ανακολουθία λόγων και έργων οδήγησαν στην βαριά ήττα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Εκφράζει τον προβληματισμό του για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Νομό που οφείλεται στην υστέρηση του κυβερνητικού έργου και στην κοινή διαπίστευση ότι η Δράμα έμεινε πίσω έναντι των άλλων νομών της χώρας.
Ζητά οι υπεύθυνοι του διασυρμού στον Νομό να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τάσσεται υπέρ της εκλογής αρχηγού της ΝΔ από την βάση γιατί όπως τονίζει, η συμμετοχή του κόσμου σημαίνει συνευθύνη.

-κ. Κυριαζίδη, η ΝΔ κατέγραψε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το χαμηλότερο ποσοστό της από την ίδρυσή της. Ποια κατά την άποψή σας είναι τα αίτια που οδήγησαν στο πολύ άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα;
-Η απομάκρυνση από τον κόσμο μας και η ανακολουθία λόγων και έργων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω και μια ακόμη αδυναμία. Επιλέχθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα για να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική. Αρκετά από αυτά λειτούργησαν για ίδιος όφελος. Αυτό προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις και είχε επίπτωση στο εκλογική αποτέλεσμα.
Υπήρξαν και άλλοι παράγοντες... Ο Καραμανλής ανέλαβε το 2004 την διακυβέρνηση του τόπου έχοντας μια γενικότερη αποδοχή από την ελληνική κοινωνία. Κατά την πρώτη περίοδο έγιναν λάθη, υπήρξαν παραλείψεις, με αποτέλεσμα ένα κομμάτι της κοινωνίας να επιστρέψει στους πολιτικούς χώρους που παραδοσιακά ανήκε.
Το 2007 και παρά τα λάθη και το αρνητικό κλίμα λόγω έκτακτων γεγονότων, κατόρθωσε να κερδίσει τις εκλογές. Ήταν η δεύτερη ευκαιρία, η οποία χάθηκε πολύ γρήγορα. Τα λάθη συνεχίσθηκαν και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο και εμφανιστήκαμε τελικά ανακόλουθοι λόγων και έργων. Η τιμωρία ήταν το φυσικό επακόλουθο. Κανένας όμως δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά στις κάλπες.

-Εσείς προσωπικά είχατε εκφράσει κατά την διακυβέρνηση της ΝΔ τις αντιρρήσεις σας αλλά και τις διαφωνίες σας με την άσκηση του κυβερνητικού έργου;
-Ως συνδικαλιστής εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στην ΕΛΑΣ, πολύ έγκαιρα, όντως πολιτικοποιημένος επεσήμανα αρχικά εγγράφως χωρίς να τα δημοσιοποιήσω ότι αρμενίζουμε στραβά. Πλην όμως ο καιρός περνούσε και τα πράγματα εξακολουθούσαν να είναι τα ίδια ή χειροτέρευσαν.
Έτσι από ένα σημείο και μετά, πέρα από την παράστασή μας έξω από τα γραφεία του κόμματος (γνωστή η διαμαρτυρία μας από την δημοσιότητα που δόθηκε), υποχρεώθηκα σε δημόσιες αναφορές με την ελπίδα ότι κάποιοι που κινούσαν τα νήματα του κόμματος θα αντιλαμβάνονταν την πραγματικότητα, δηλαδή ότι είχαμε απομακρυνθεί από τον κόσμο και ότι αυτά που λέγαμε προεκλογικά επιτέλους έπρεπε να τα υλοποιήσουμε.
Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τα ίδια συνέβησαν και σε άλλους τομείς με επακόλουθο την απομάκρυνση της κοινωνίας από την ΝΔ.

-Εσείς αρκετές φορές αναφερθήκατε σε λάθη και παραλείψεις που έγιναν και σε τοπικό επίπεδο. Το εκλογικό αποτέλεσμα στον Ν. Δράμας δεν ήταν μόνο φυσική συνέπεια του γενικότερου αρνητικού κλίματος;
-Μέχρι ενός σημείου θα έλεγα ναι... Όμως για τον τόπο μας το αποτέλεσμα δεν ήταν απλά δυσμενές, ήταν διασυρμός. Και αυτό γιατί ουδέποτε η ΝΔ στην Δράμα βρέθηκε να έχει λιγότερους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, αν εξαιρέσουμε τις εκλογές του 1981.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν τυχαίο καθόσον οι συμπολίτες μου διαπίστωναν καθημερινά ότι η Δράμα έναντι όλων των Νομών της χώρας έμενε διαρκώς πίσω, σε έργα υποδομής, σε δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών, σε αναπτυξιακά προγράμματα, σε νομοθετικές ρυθμίσεις (Παραμεθόριες) κλπ. Και μην ξεχνάμε και την ανεργία, που ιδιαίτερα στον Ν. Δράμας είναι ιδιαίτερα υψηλή, με αποτέλεσμα να είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία.
Την ίδια ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, έβλεπε τους τοπικούς εκπροσώπους του, φιλάρεσκα να διατυμπανίζουν ότι όλα στον Νομό πάνε καλά. Νόμιζαν ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. 6.000 συμπολίτες μας νεοδημοκράτες μολονότι βρισκόταν στην Δράμα δεν πήγαν να ψηφίσουν, και άλλοι για λόγους εκδίκησης-τιμωρίας ψήφισαν άλλα κόμματα.
Παρ' όλα αυτά ακόμη και σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι υπεύθυνοι αυτού του διασυρμού αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με διάφορες δικαιολογίες προσπαθούν να αιτιολογήσουν τον διασυρμό στο γενικότερο αποτέλεσμα. Η προσπάθειά μου προκειμένου να υπάρξει μια συζήτηση για το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ευοδώθηκε, καθότι οι κλειδοκράτορες του Νομού θεώρησαν τον εαυτό τους μη υπεύθυνο και άρον-άρον προσπάθησαν και προσπαθούν να κλείσουν το όλο ζήτημα με την τραγελαφική επωδό, ότι όλοι έχουν την ίδια ευθύνη.
Δηλαδή την ευθύνη που έχουν αυτοί ως υπεύθυνοι του κόμματος και του τόπου την έχουν και οι ανώνυμοι ψηφοφόροι.
Επίσης διαπιστώνω με ιδιαίτερο θυμό, ότι αυτοί που είχαν ευθύνη των κυβερνητικών πραγμάτων στον Νομό, τώρα ψιθυρίζουν ότι πράγματι δεν έγιναν ορισμένα έργα στον Νομό αλλά στο εύλογο αφού οι ίδιοι είχαν την ευθύνη γιατί δεν αντέδρασαν όταν ο τόπος είχε πρόβλημα, δεν απαντούν.
Με αυτόν τον τρόπο δεν πείθουν κανέναν.

-Και από εδώ και πέρα τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στην ΝΔ σε τοπικό επίπεδο για να επέλθει η ηρεμία;
-Όπως αρχικά τόνισα σε τοπικό επίπεδο, οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει. Έτσι είχα σκοπό να προκαλέσω ο ίδιος τις εξελίξεις αυτές, προκαλώντας μια έκτακτη Συνέλευση των μελών του κόμματος για να εξαναγκάσουμε την γνωστή παρέα να απομακρυνθεί για το καλό του τόπου, έχοντας υπόψιν το υφιστάμενο Καταστατικό.
Οι γενικότερες εξελίξεις με δικαίωσαν με την έννοια ότι αυτό πλέον θα γίνει και κεντρικά άρα στην συνέχεια και τοπικά. Αυτοί λοιπόν που απομακρύνθηκαν οικειοθελώς από το κόμμα αλλά και οι περισσότεροι που εκδιώχθηκαν από αυτό με διάφορους τρόπους, θα έχουν την ευκαιρία να επανακάμψουν αλλά και την ευθύνη για την δημιουργία ενός σύγχρονου τοπικού κομματικού φορέα.

-Εκλογή αρχηγού από την βάση. Συμφωνείτε;
-Απόλυτα. Από το βράδυ των εκλογών είχα δηλώσει την ανάγκη αυτή. Η συμμετοχή του κόσμου σημαίνει συνευθύνη. Είναι βήμα προς τα μπρος το να επιλέγεις εσύ αυτόν που θεωρείς καταλληλότερο για αρχηγό σου. Κατ' αυτόν τον τρόπο έχει ευρύτερη αποδοχή ο αρχηγός και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Σε ότι με αφορά, έχω στείλει επιστολές στους μέχρι τώρα υποψηφίους Προέδρους και έχω έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, με την παράκληση να επισκεφτούν τον Νομό μας και να δεσμευτούν για συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν την Δράμα. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο ο Δραμινός ψηφοφόρους μας θα έχει την δυνατότητα να αξιολογήσει και να κρίνει καλύτερα κάθε έναν από τους υποψηφίους.

-Έχετε καταλήξει στον υποψήφιο που θα ψηφίσετε;
-Όχι βεβαίως. Περιμένω να δω τις δεσμεύσεις τους για την Δράμα, εφόσον έρθουν εδώ ή αποστείλουν σχετικό κείμενο περί αυτού, το οποίο και θα δημοσιοποιήσω. Η όποια απόφασή μου θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις των υποψηφίων για την Δράμα και δεν θα είναι προϊόν παρασκηνίου.

-Προσωπικά είστε ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα;
-Μακάρι η προσωπική μου επιτυχία, γιατί έτσι τη θεωρώ, να ήταν και γενική. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σε ότι με αφορά, μολονότι είχα -μόνο εγώ από τους συνυποψηφίους μου- διάστημα 15 ημερών για προεκλογικό αγώνα, έδωσα την μάχη, συμμάζεψα τα ασυμμάζευτα, με την έννοια ότι πολύς κόσμος δεν θα ψήφιζε ΝΔ ή θα ψήφιζε άλλα κόμματα.
Τελικά ο κόσμος που έμαθε ότι είμαι υποψήφιος με εμπιστεύτηκε και με ψήφισε. Τους ευχαριστώ όλους και αυτούς που μετά τις εκλογές πληροφορήθηκαν ότι είμαι υποψήφιος και στενοχωρήθηκαν που δεν με ψήφισαν.
Θα είμαι παρών. Τα πράγματα στον Νομό θα πάρουν άλλη τροπή και γι' αυτό ζητώ την βοήθεια όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου.

 


Σχόλια (3)

CHARALAP@YAHOO.GR - Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 στις 15:00
Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΜΟ.ΟΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΟΥ.ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΜΕ ΠΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ (Ο ΞΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΡΘΕ ΕΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ).ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ.....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ.

X-ΜΑΝ - Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009 στις 01:24
Πέστα χρυσόστωμε, γιατί αυτοί οι άχριστοι που διοικούν τη ΝΔ τοπικά το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα τους...

Giorgos X - Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009 στις 08:36
Συμφωνώ με τα λεγόμενα του κ. Κυριαζίδη. Θα έθιγε όμως τα ίδια ζητήματα στην περίπτωση που θα είχε εκλεγεί βουλευτής;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ