Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Τοπ. Μηχανικός-Πρόεδρος ΝΕ ΟΝΝΕΔ Δράμας-Μέλος ΚΕ ΟΝΝΕΔ

1 σχόλιο

Η εκλογή προέδρου από την βάση είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να λεγόμαστε ανοικτό και φιλελεύθερο κόμμα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της ΝΕ ΟΝΝΕΔ Δράμας και μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση.
Κρίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και η συντριπτική ήττα της ΝΔ, οφείλεται στα λάθη που έγιναν στην διακυβέρνηση των 5 χρόνων και δεν αποτελεί στιγμιαία τάση της κοινωνίας.
Θεωρεί αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια της ήττας και χαρακτηρίζει μονόδρομο την εκλογή προέδρου από την βάση.
Τέλος, ζητά να αποσαφηνιστεί η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος και να εκσυγχρονιστούν οι οργανωτικές δομές.

-Περιμένατε τόσο βαριά ήττα για την ΝΔ;
-Έχω την εντύπωση ότι ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του ΠΑΣΟΚ περίμενε τόσο μεγάλη νίκη. Σαφώς και μπήκαμε σε έναν προεκλογικό αγώνα, με λίγες πιθανότητες νίκης όμως το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε κατά την προεκλογική περίοδο, είχε κερδίσει λόγω των λαθών που έγιναν στην διακυβέρνηση των 5 χρόνων.

-Διερευνήθηκαν τα αίτια του αποτελέσματος; Μήπως θεωρείται στιγμιαίο γεγονός η 10,5% διαφορά από το ΠΑΣΟΚ;
-Σε καμία περίπτωση μια τέτοια ήττα δεν αποτελεί στιγμαία αποτύπωση της τάσης της κοινωνίας. Τα μηνύματα ερχόταν από το καλοκαίρι του 2008. Δυστυχώς αρνηθήκαμε τότε να τα αναλύσουμε και συνεχίσαμε σε μία πολιτική σωστή μεν αλλά με λάθος πρόσωπα τα οποία πλήγωσαν τον απλό Νεοδημοκράτη, πλήγωσαν το κομμάτι της κοινωνίας που εμπιστεύτηκε τον Κώστα Καραμανλή δύο φορές.
Τα αίτια της ήττας δυστυχώς δεν απασχόλησαν το κόμμα ούτε μετά τις Ευρωεκλογές, ούτε μετά την 4η Οκτωβρίου, διότι αναλωθήκαμε από τότε σε διαδικαστικά θέματα για την εκλογή του νέου προέδρου. Και αυτό δεν έγινα ούτε σε κεντρικό ούτε σε τοπικό επίπεδο. Κάποιοι φοβούνται ακόμη και σήμερα να ανοίξει ο διάλογος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

-Έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο Καραμανλής... Και όσοι τον συμβούλεψαν για πρόωρες εκλογές;
-Σας είπα και παραπάνω πως δεν χάσαμε στην προεκλογική περίοδο. Η απόφαση Καραμανλή ήταν γενναία. Ναι, λήφθηκε με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον. Όσο και αν διαφωνούμε, αυτή η απόφαση ήταν μονόδρομος. Όλοι έχουμε ευθύνες αλλά η ευθύνη επιμερίζεται αναλογικά. Άλλωστε ο πρόεδρος μέχρι στιγμής είναι ο μόνος που έχει αναλάβει τις ευθύνες του.

-Και γι' αυτό παραιτήθηκε... 25 μέρες μετά τις εκλογές η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός... Σας προβληματίζει η μέχρι τώρα διαδικασία;
-Η εκλογή προέδρου από την βάση και όχι από το συνέδριο ήταν μονόδρομος αν θέλουμε να λεγόμαστε ανοικτό και φιλελεύθερο κόμμα. Από κει και πέρα αυτό που με προβληματίζει είναι η έλλειψη διαλόγου πάνω στα πολιτικά ζητήματα, στην ιδεολογική πλατφόρμα που θα στηριχθεί η παράταξη από εδώ και πέρα, στα πρόσωπα που θα κληθούν να πάνε την παράταξη μπροστά και στην νέα δομή που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κόμμα που διεκδικεί την εξουσία και που στους κόλπους του στεγάζονται διαφορετικές τάσεις και αντιλήψεις.

-Λέτε η ιδεολογία να αποτελέσει προτεραιότητα... Όμως οι υποψήφιοι μάλλον με την διαδικασία ασχολούνται. Δηλώνουν όλοι κεντροδεξιοί και κοινωνικά φιλελεύθεροι. Δεν σας καλύπτουν οι δύο αυτοί όροι;
-Ζητάμε να αποσαφηνιστεί η ιδεολογική μας ταυτότητα διότι δεν μας φτάνουν οι ταμπέλες. Πολλές φορές οι ταμπέλες εφευρίσκονται για να καλύπτουν την ανυπαρξία θέσεων ή ακόμη χειρότερα για να σκεπάζουν τα φοβικά σύνδρομα που ιστορικά επιδεικνύει η παράταξή μας για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Ζητάμε να ανοίξει ο διάλογος για όλα αυτά τα θέματα που φοβηθήκαμε να αγγίξουμε.
Αυτό σημαίνει φιλελεύθερη παράταξη και κάθε καθυστέρηση απλά θα παρατείνει την απαξίωση της παράταξης και προς το κέντρο και προς τα δεξιά.

-Λέτε «ζητάμε»... Ο πληθυντικός σημαίνει ότι εκφράζετε θέσεις και αντιλήψεις μιας οργανωμένης ομάδας;
-Πρώτα απ' όλα να θυμίσω ότι είμαι εκλεγμένος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Όμως ο πληθυντικός έχει να κάνει με ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο έχει τις ίδιες ανησυχίες. Θεωρώ πως όλα τα παραπάνω εκφράζουν όχι μόνο την νεολαία της παράταξης αλλά και όλες τις υγιείς δυνάμεις, οι οποίες τώρα θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο που οι μηχανισμοί δεν τους επέτρεψαν να παίξουν.
Ανανέωση τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτικές. Είμαστε αρκετοί με τις ίδιες αντιλήψεις. Και θα δείτε σύντομα πως πολλοί ακόμη θα συστρατευθούν μαζί μας.

-Συμφωνείτε να ψηφίσουν και οι απλοί φίλοι του κόμματος και όχι μόνο τα μέλη;
-Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις πρέπει να δίνονται με δεδομένους για τους υποψηφίους όρους. Όμως σας ξαναλέω πως αν αναλωθούμε στην διαδικασία θα χάσουμε μια τεράστια ευκαιρία να κάνουμε διάλογο επί όλων των θεμάτων που πρέπει να ξεκαθαριστούν ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

-Ήττα μετά από 25 χρόνια και στον Ν. Δράμας. Υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, ή απλά ίσχυσε το γενικότερο ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ;
-Όπως καμία νίκη δεν είναι ορφανή έτσι και καμία ήττα δεν έρχεται τυχαία. Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τους βουλευτές, δευτερευόντως των ΝΟΔΕ και τα κομματικά όργανα, δεν εξαιρώ ούτε την ΟΝΝΕΔ απ' αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ευθύνη πάντα είναι αναλογική.
Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας υπουργός να έχει την ίδια ευθύνη με ένα απλό μέλος της ΟΝΝΕΔ. Πάντως το πρόβλημα ξεκινάει κυρίως από την δομή που έχει το κόμμα και για την οποία εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές. Περιληπτικά σας αναφέρω την κατάργηση της αυτοδίκαιης συμμετοχής των εν ενεργεία βουλευτών στα ψηφοδέλτια, το ασυμβίβαστο μεταξύ των αιρετών στελεχών των οργάνων του κόμματος και των αυτοδιοικητικών, την κατάργηση όλων των ex officio θέσεων, την εκλογή όλων των οργάνων από την βάση, τον καθορισμό θητείας για προέδρους και αιρετά μέλη οργανώσεων και την κατάργηση της νομαρχιακής συνέλευσης (ΝοΣ) με την ταυτόχρονη αντικατάστασή της από ένα όργανο που θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του κόμματος και θα έχει μορφή τοπικού συνεδρίου.

-Ντόρα, Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Ψωμιάδης... Έχετε επιλέξει ποιον θα ψηφίσετε;
-Τα πρόσωπα δεν είναι το ζητούμενο. Όταν ακούσω ολοκληρωμένες προτάσεις για την ιδεολογία, την πολιτική της παράταξης σε φλέγοντα ζητήματα και τα πρόσωπα όπου θα την υλοποιήσουν θα αποφασίσω ποιον ή ποιαν θα ψηφίσω.
Θεωρώ πως όσοι διάλεξαν στρατόπεδο πριν ακούσουν θέσεις και προτάσεις απλά στριμώχνονται για να πάρουν καλύτερη θέση στον κομματικό μηχανισμό της επόμενης μέρας. Ξεχνούν όμως κάτι πως για να γίνει η ΝΔ πλειοψηφικό ρεύμα πρέπει να ξεπεράσουμε τους μηχανισμούς γιατί τους ξεπέρασε ήδη η κοινωνία μας.
Οι ολοκληρωτικές αλλαγές στις πολιτικές και την δομή του κόμματος πρέπει να συνδυαστούν με ολοκληρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα. Όσοι επιμείνουν στα φθαρμένα και κουρασμένα πρόσωπα τα οποία υπηρετούν μηχανισμούς του χθες, που μας έφεραν στο 33% γίνονται απευθείας μέρος του προβλήματος. Θα μας βρουν απέναντί τους.

-Έπρεπε να εκφραστεί η γενιά των σαραντάρηδων με μία ακόμη υποψηφιότητα;
-Επιμένετε να με ρωτάτε για πρόσωπα. Μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές. Μας ενδιαφέρει το αύριο της παράταξης και σε αυτόν τον διάλογο πρέπει όλες οι γενιές να εκφράσουν τις απόψεις τους για να δούμε ποιες απ' αυτές τις αντιλήψεις αντανακλούν και τα θέλω της κοινωνίας.

-Καποδίστριας 2, Αλλαγή εκλογικού νόμου, αιρετός Περιφερειάρχης, 50%+1 στην εκλογή Δημάρχου, κατάργηση Νομαρχών... Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει αλλαγές που θα εφαρμοστούν άμεσα. Η ΝΔ για ποιον λόγο δεν τοποθετείται για όλα αυτά τα κορυφαία θέματα;
-Θα ήταν υποκριτικό να λέγαμε πως η ΝΔ υπηρετεί σωστά την συνταγματική της θέση ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο εσωστρέφειας η οποία όμως πρέπει να τελειώσει με την εκλογή νέου προέδρου. Γι' αυτό και μίλησα για διάλογο επί παντός επιστητού πριν την εκλογή.
Γιατί μετά την εκλογή πρέπει να ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση και να αφήσουμε την εσωστρέφεια πίσω μας.

-Φοβάστε διάσπαση;
-Η διάσπαση δεν με προβληματίζει. Αυτό που με φοβίζει είναι η περαιτέρω απαξίωση η οποία θα επέλθει αν συνεχίσουμε με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πιστεύω πως όποιος και αν εκλεγεί δεν έχει περιθώρια για επιμονή στο παλιό. Θα προχωρήσει μπροστά και οι νέοι αλλά και όλοι αυτοί που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, θα είναι δίπλα του.

 


Σχόλια (1)

--- - Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009 στις 14:33
p--leease!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ