Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστόφορος Κορυφίδης

Επικεφαλής παράταξης “Υπερνομαρχία Πολιτών”

Με την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου της ΑΝΦΑ ο κ. Ευμοιρίδης ξεπέρασε για μια φορά ακόμη τον εαυτό του

Στην συνέντευξη της εβοδμάδας φιλοξενούμε τον επικεφαλής της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών" Χριστόφορος Κορυφίδης.
Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου όπυ συζητήθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αρχή επί 3 χρόνια φέρνει σχεδόν τις ίδιες προτάσεις που προσεγγίζουν στατικά και αποσπασματικά την προβολή του νομού μας.
Θεωρεί ότι το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό αδικεί τον Νομό Δράμας.
Σχετικά με την ΑΝΦΑ ο κ. Κορυφίδης ήταν ιδιαίτερα σκληρός στους χαρακτηρισμούς του. Καταγγέλει τον Νομάρχη για την αδιέξοδη πορεία της Αναπτυξιακής Φαλακρού που έχει οδηγηθεί σε χρεοκοπία και αναρωτιέται για ποιον λόγο παραιτήθηκε από την προεδρία της.
Τέλος, εκφράζει την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο όπου παρά τις εξαγγελίες τα προβλήματα παραμένουν.

-Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έγινε ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου για την κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα. Είστε ικανοποιημένος;
-Αν εννοείτε από την συμπεριφορά του κατά τη συνεδρίαση, ναι. Ο κ. Μπόγλου υπήρξε και σεμνός και ειλικρινής. Δεν είμαι, όμως, καθόλου ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο. Στην ουσία ο κ. Μπόγλου παραδέχθηκε ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να επιλύσει τα προβλήματα, που κλήθηκε να επιλύσει. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν τον στήριξε ως όφειλε. Ή τέλος πάντων δεν τον στήριξε όσο χρειάζεται η συγκυρία.

-Για πιο λόγο ζητήσατε τόσο επίμονα να μιλήσουν και οι εργαζόμενοι; Δεν μπορούσε να γίνει, για λόγους δεοντολογίας, σε επόμενη συνεδρίαση;
-Ποιοι ήταν, αλήθεια, οι λόγοι δεοντολογίας που απαγόρευαν να μας παρουσιάσουν την οπτική τους για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι σ' αυτό; Μήπως η επίκληση ότι όταν μιλά ο διοικητής ...δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν οι υφιστάμενοι; Αυτή, όμως, η λογική αντιστοιχεί σε δομές απόλυτα ιεραρχημένες, θα έλεγα, στρατιωτικές δομές. Σαφώς δεν αντιστοιχεί στο σχήμα λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την μεταπολίτευση και μετά. Σημειώνω ότι στην αίθουσα συνεδριάσεων δεν βρισκόταν απλά εργαζόμενοι, αλλά εκπρόσωποι των εργαζομένων, τόσο του ιατρικού κλάδου, όσο των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων.
Η εμμονή μου, όμως, να μιλήσουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο δεν σχετιζότανε, μόνο, με το δημοκρατικό δικαίωμά τους να παρεμβαίνουν με κρίσεις, επικρίσεις και σχόλια, σ' όλες τις μορφές και σ' όλα τα επίπεδα του δομημένου διαλόγου, που τους αφορά. Η εμμονή μου σχετιζότανε με τη διαίσθησή μου ότι οι παρεμβάσεις τους θα βοηθούσαν στο να γίνει πιο καθαρή η εικόνα που μας έδωσε ο κ. Μπόγλου. Κάτι, που σαφώς θα οδηγούσε στο να βρούμε από κοινού διεξόδους και δράσεις για την επίλυση των κοινών, ούτως ή άλλως, προβλημάτων. Προβλημάτων, σημειωτέον, τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν και συνεπώς δεν επιδέχονται αναβολές στην επίλυσή τους.
Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί με την εμμονή του κ. Ιωαννίδη να μην τους δοθεί ο λόγος, δημιουργήθηκε πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχε και το χειρότερο φύγαμε στο τέλος από την αίθουσα συνεδριάσεων διχασμένοι στο θέμα αυτό.

-Φέρατε και το θέμα της ΑΝΦΑ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπου οι παραιτήσεις διαδέχεται η μία την άλλη...
-Με την τελευταία παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΑΝΦΑ ο κ. Ευμοιρίδης ξεπέρασε, για μια φορά ακόμη, τον εαυτό του. Τι μπορεί αλήθεια να σημαίνει αυτή η παραίτηση; Αναγνώριση των ευθυνών του, εκεί που την οδήγησε; Δηλαδή στη χρεοκοπία; Αναγνώριση της αποτυχίας του να διαχειριστεί στοιχειωδώς σοβαρά και αποτελεσματικά μια ευθύνη, που ο ίδιος ανέδειξε και ανέλαβε; Ή μήπως σημαίνει κάτι σαν απόδραση από ένα καράβι της ιδιοκτησίας του, που βουλιάζει;
Όπως και να έχει το πράγμα ο κ. Ευμοιρίδης δεν θα γλιτώσει από αυτήν την ιστορία εύκολα. Θα τον κυνηγούν πάντα οι ερινύες μιας διαχρονικής συμπεριφοράς του στο θέμα αυτό, που χαρακτηρίστηκε από ετσιθελισμό, «ημι-παρανομίες» και σπάταλη διαχείριση του δημόσιου πλούτου.
Το τελευταίο που θυμάμαι από την ιστορία αυτή είναι οι εκκλήσεις μας, στις αρχές του προηγούμενου χειμώνα, να μην προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου της Εταιρείας, πριν επεξεργαστεί και μας παρουσιάσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησής της. Εκείνος προχώρησε. διαθέτοντας 100.000 ευρώ. Εκατό χιλιάδες ευρώ, που χάθηκαν μέσα σ' έναν χρόνο, μαζί μ' εκείνα που διέθεσαν-αν διέθεσαν-για τον ίδιο λόγο, οι Δήμοι Προσοτσάνης και Νευροκοπίου.
Ποιος, αλήθεια, θα απολογηθεί για το χαμένο Μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρείας ύψους 1.033.000 ευρώ; Και ποιος θα αποπληρώσει το επιπλέον χρέος της, που σήμερα υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ; Όχι βέβαια κάποιος άλλος, από τον κ. Ευμοιρίδη που ήταν διαχρονικά ο αυτουργός αυτής της πολιτικής.

-Κυρίαρχο θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το Πρόγραμμα Πολιτιστικής-Τουριστικής Προβολής. Ποιες οι προτάσεις της Υπερνομαρχίας Πολιτών;
-Καταρχήν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τις προτάσεις της συμπολίτευσης. Τρία χρόνια, τώρα, μας φέρνουν σχεδόν τις ίδιες προτάσεις που προσεγγίζουν στατικά και αποσπασματικά την Πολιτιστική-Τουριστική προβολή του Νομού μας.
Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους προγραμματισμοί προϋποθέτουν γνώση-σύγχρονη γενική και ειδική γνώση-και βέβαια φαντασία. Σ' αυτούς τους δύο πυλώνες στηρίζονται οι δικές μας προτάσεις.
Εκείνο που λέμε με απλά λόγια, είναι ότι δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τουριστική προβολή αν δεν γνωρίζουμε την τουριστική μας εικόνα στις λεπτομέρειές της, καθώς και τις σχετικές σύγχρονες τάσεις, που κυριαρχούν στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο. Γι αυτό και προτείνουμε μια ειδική μελέτη για την απόκτηση αυτής της εικόνας. Επιπλέον, εκείνο που προτείνουμε, είναι συνεργασία με έναν ειδικό μάνατζερ, για τη διαχείριση του όλου συστήματος της τουριστικής προβολής σε πλαίσια, βέβαια, ενός συγκεκριμένου σχεδίου προώθησης των τουριστικών προϊόντων, που διαθέτουμε.
Σημειώνω ότι οι προηγούμενες προτάσεις μας εντάσσονται στην ευρύτερη αντίληψή μας για μια περιφερειακή ή τουλάχιστον Υπερνομαρχιακή προσέγγιση των θεμάτων της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής. Αυτό σημαίνει ότι και στο θέμα της τουριστικής προβολής κοινή θα πρέπει να είναι η πορεία μας με τους γείτονές μας· τους γειτονικούς μας Νομούς.
Στα προηγούμενα πλαίσια υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης στο Νομό μας υψηλής ποιότητας εναλλακτικών μορφών τουριστικών υπηρεσιών, με κυρίαρχες εκείνες που αναφέρονται στον αθλητισμό.

-Τελικά η Δράμα έχει προοπτική για Τουριστική Ανάπτυξη; Σας θέτω το ερώτημα γιατί είχαμε αρνητικές εξελίξεις με το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, που θέτει το Ν. Δράμας στην τελευταία ταχύτητα.
-Η κυβερνητική πολιτική δεν μας ευνοεί. Αυτό δεν αφορά μόνον στην κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό. Αφορά σ' όλα τα χωροταξικά σχέδια που παρουσίασε τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και σε άλλους τομείς πολιτικής. Δεν γνωρίζω τους πραγματικούς λόγους αυτής της γενικής αρνητικής κυβερνητικής στάσης απέναντί μας. Ειλικρινά, η στάση αυτή, με προβληματίζει έντονα.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που επισημαίνω είναι ότι απέναντι σ' αυτήν την αρνητική κυβερνητική στάση, πρέπει να συμπεριφερθούμε έξυπνα. Να προσπαθήσουμε, κύρια να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους γειτονικούς μας Νομούς και να επιδιώξουμε κοινή δράση για την επίλυση των προβλημάτων μας.
Λυπάμαι να πω ότι αισθάνομαι να βρίσκομαι σε άμυνα και να περιβάλλομαι από εχθρούς, εξαιτίας λαθεμένων επιλογών, πρακτικών και συμπεριφορών, κατά βάση, του δικού μας Νομάρχη.
Εκτιμώ ότι αν με διάλογο και δημιουργικούς συμβιβασμούς αλλάξει αυτό το αρνητικό κλίμα, γρήγορα μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες διανομαρχιακές συμφωνίες για τη διεκδίκηση κοινών αιτημάτων, την επίλυση κοινών προβλημάτων και την κατάκτηση κοινών στόχων. Μεταξύ αυτών των κοινών προβλημάτων, αιτημάτων και στόχων κυρίαρχη θέση, σαφώς κατέχει, η τουριστική ανάπτυξη και προβολή.

-Να δούμε κάτι άλλο...Τελικά συμφωνήσατε με τον κ. Ευμοιρίδη για τον Διευρωπαϊκό άξονα 61; Εσείς ζητάτε να συνδεθεί και η Δράμα. Μπορούμε να το πετύχουμε ή είμαστε αιθεροβάμονες;
-Λυπάμαι να πω ότι ο κ. Ευμοιρίδης βρίσκεται, σε σχέση με το θέμα αυτό, σε σύγχυση. Κατά την εκτίμησή μου σκέφτεται και εκφράζεται με βάση ό, τι έχει αυτός στο μυαλό του και όχι με βάση την αντικειμενική πραγματικότητα και τα όσα του προσφέρει η έγκυρη πληροφόρηση και γνώση.
Η αντίληψή του πχ για τους διευρωπαϊκούς άξονες είναι συγκεχυμένη. Ισχυρίζεται-όχι πάντα είναι αλήθεια-ότι ο άξονας 61 δεν είναι διευρωπαϊκός. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζεται ότι ούτε η Εγνατία οδός είναι διευρωπαϊκός άξονας. Για να τελειώνουμε μια για πάντα μ' αυτήν την ιστορία. Οι διευρωπαϊκοί άξονες αποτυπώνονται στους χάρτες που απεικονίζουν τα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα. Ο άξονας 61 απεικονίζεται στο χάρτη των διερωπαϊκών δικτύων της περιοχής μας και μάλιστα με όδευση: Σέρρες-Δράμα-Καβάλα.
Σ' ό, τι αφορά στη διεκδίκησή του, διαμηνύω προς τον κ. Ευμοιρίδη και προς κάθε μη δραμινό που βρήκε την ευκαιρία να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι η Δράμα μένει εκτός διευρωπαϊκών δικτύων.
Ο άξονας αυτός θα γίνει και θα περνά από τη Δράμα. Θα γίνει γιατί για το σκοπό αυτόν σχεδιάστηκε, όπως σχεδιάστηκε. Θα γίνει και μάλιστα πιο μπροστά από κάθε άλλον άξονα στην περιοχή μας, γιατί έχει δεδομένη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Θα γίνει, τέλος, γιατί κανένας σοβαρός τεχνοκράτης ή πολιτικός και πολύ περισσότερο κανένας δραμινός πολίτης δεν μπορεί να δεχθεί την αποξένωση ενός ολόκληρου Νομού, του Νομού μας, από τα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να πω, ότι θεωρώ πολύ σημαντική τη σχετική θέση του ΠΑΣΟΚ. Τη θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Τομεάρχη του για τα δημόσια έργα, κ. Γιάννη Μαγκριώτη.

-Στις καλένδες ο Καποδίστριας 2. Θα ξεκινήσει το 2014 καλώς εχόντων των πραγμάτων. Πώς σχολιάζετε την παραπάνω εξέλιξη;
-Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω με την κυβέρνηση Καραμανλή, είναι ακριβώς αυτό. Το ό, τι δηλαδή ενώ διεκδίκησε και πήρε τη νίκη στις εκλογές-δυο φορές μάλιστα- με το σύνθημα της «επανίδρυσης του Κράτους» δεν έκανε τίποτα γι αυτό. Αντίθετα, μάλιστα, το απορρύθμισε στο βαθμό που να ζούμε φαινόμενα, ακραίας αποσύνθεσης, όπως η τελευταία απόδραση των Παλαιοκώστα-Ριζάι από τον Κορυδαλλό, ή φαινόμενα, όπως εκείνο του Βατοπεδίου και της τόσο μεγάλης υστέρησης των εσόδων, το 2008.
Το ζήτημα λοιπόν, για μένα, δεν είναι μόνον ο Καποδίστριας 2. Είναι το γεγονός ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο στο να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ως κράτος και πολιτικό σύστημα, απέναντι στις δύσκολες πράγματι προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

-Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανατροπή των συσχετισμών στους τρεις Νομούς της Διευρυμένης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης. Πόσο επηρεάζουν αυτές οι δημοσκοπήσεις τις ερχόμενες Νομαρχιακές εκλογές;
-Όπως είναι γνωστό οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις πολιτικές τάσεις τη στιγμή που γίνονται. Μέχρι τις Νομαρχιακές εκλογές υπάρχει, ακόμη, πολύς δρόμος. Συνεπώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τις πολιτικές συνθήκες που θα υπάρξουν τον Νοέμβρη του 2010.
Ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία, λοιπόν, του Νοέμβρη του 2010, εκείνο που εμείς επιδιώκουμε από τώρα είναι να ενισχύουμε συνεχώς την αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής μας συμπεριφοράς και με θετικές παρεμβάσεις προς την κοινωνία να αποδείξουμε ότι αποτελούμε, ως παράταξη, ΔΙΕΞΟΔΟ. Διέξοδο από τα αδιέξοδα, που έχουν συσσωρεύσει στο Νομό, ο κ. Ευμοιρίδης και η παράταξή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ