Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Γεμάτη, φίλοι αναγνώστες, ήταν και η εβδομάδα που διανύσαμε.
Σε κυβερνητικό επίπεδο είχαμε τις προγραμματικές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, άλλες αναμενόμενες και άλλες όχι.

Σε κάθε μας στόχο, δεν είναι το παν το σχέδιο που θα ακολουθήσουμε για την επίτευξη του, αλλά το κίνητρο που έχουμε.
Το ΠΑΣΟΚ είχε ένα ισχυρό κίνητρο, την κατάκτηση της εξουσίας και το πέτυχε ακολουθώντας ένα σχέδιο, όχι κατ' ανάγκη και το καλύτερο δυνατό.
Η ΝΔ δεν είχε κανένα κίνητρο, για τη διατήρηση της εξουσίας και ακολούθησε το σχέδιο εκείνο που θα την οδηγούσε στην έξοδο.

Σήμερα, έχουμε τέσσερις υποψηφιότητες για την θέση του προέδρου της ΝΔ και ένα συνέδριο που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Και οι τέσσερις υποψήφιοι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι οι τρεις είναι άνδρες και η μία γυναίκα, προς το παρόν πάντα!

Σε τοπικό επίπεδο ο Νομάρχης «πέταξε το γάντι» και γιατί να το κρύψει άλλωστε, θα ψηφίσει Ντόρα. Το γιατί το τεκμηρίωσε. Έχει πείρα και δεν προκάλεσε ποτέ κανένα πρόβλημα στο κόμμα. Τελικά αυτό το κόμμα το μόνο που του νοιάζει είναι να έχει επικεφαλής με καθαρό μέτωπο, από εκεί και κάτω, το τι γίνεται, δεν ενδιαφέρει κανένα...
Αλήθεια τα υπόλοιπα τοπικά στελέχη τι θα ψηφίσουν; Ντόρα; Δεν θα εκπλαγώ καθόλου!

Η τοπική ΝΟΔΕ εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος, αν και ο κόσμος αγωνιά για ενημέρωση και δράση. Θα μου πείτε τι να κάνουν οι άνθρωποι αφού είχαν αποδυναμωθεί λόγω εξουσίας.

Στο άλλο μέτωπο αυτό του ΠΑΣΟΚ ο ενθουσιασμός για την επίτευξη το στόχου, (εξουσία) εξακολουθεί να είναι υπέρμετρος. Δείγματα της αλαζονείας που διακατέχει στελέχη του χώρου, είδη έχουν καταγραφή προκαλώντας σοκ στους πολίτες που τους παρακολουθούν άφωνοι.

«Να φύγετε να πάτε αλλού» ίσως θα ήταν προτιμότερο να ειπωθεί μια και αποτελεί σλόγκαν των ημερών, παρά το «όταν μιλάω εγώ να μαζεύεις τα σκυλιά σου».
Κύριε Κοτρίδη, τα 27 χρόνια που διατείνεται με υπερηφάνεια ότι ασχολείστε με τα κοινά, εκτιμάτε ότι σας νομιμοποιούν να απαξιώνετε πρόσωπα και θεσμούς, επειδή σας διέκοψαν ή επειδή κάποιος είπε κάτι που δεν σας άρεσε;
Κύριε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί δεν τον αποβάλατε από την αίθουσα;
Κύριε Χαρακίδη γιατί τον καλύψατε με τη σιωπής σας;
Μήπως γιατί τον χρειάζεστε για την εκ νέου υποστήριξη της υποψηφιότητας σας;
Αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει τόσους αξιόλογους και με κύρος ανθρώπους στην τοπική κοινωνία, γιατί εξακολουθεί να χρειάζεται τον Σπύρο Κοτρίδη;

Είναι απλά ερωτήματα πολιτών που μας καταθέτουν καθημερινά μετά τα όσο διημείφθησαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα συμβούλιο που πέρασε στον κόσμο την αίσθηση ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους συμμετέχοντες είναι η αλληλοεξόντωση τους και όχι το κοινό συμφέρον.

Φαντάζεστε τι έχει να γίνει σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να παρατείνει τη θητεία των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι να ψηφιστούν οι νέοι νόμοι και να γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση; Κάποιοι θα περιέλθουν σε κατάθλιψη...

Αιρετοί περιφερειάρχες, 7 περιφέρειες, με ενισχυμένη οικονομική και εκτελεστική εξουσία, είναι κάποιες από τις αλλαγές που έρχονται. Για σκεφθείτε τι θα σημαίνει αυτό για τη δική μας περιφέρεια. Ποιος θα είναι αυτός που θα μπορεί να εκλεγεί από ένα εκλογικό σώμα 5 νομών; Θα είναι ένα πρόσωπο που θα έχει ευρεία αποδοχή και αναγνωσιμότητα και ποιο μπορεί να είναι αυτό;

Τι θα γίνει με τους κατά τόπους νομάρχες; Πόσες και ποιες αρμοδιότητες θα έχουν στο περιφερειακό συμβούλιο; Θα υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής και διεκδίκησης σε τοπικό επίπεδο, αν γίνει τσεκούρωμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων που έχουν σήμερα;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οδεύουμε σένα κόσμο όπου οι μικρές κοινωνίες θα είναι ανίσχυρες έως ανύπαρκτες. Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν.
Το κράτος μας λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα μας αποτελεί ένα νομό του κράτους αυτού. Οι νομάρχες γίνονται μέλη ενός περιφερειακού συμβουλίου, αυτά δε θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Οι περιφερειάρχες θα είναι ισχυρά σχήματα, που θα συνδιαλέγονται με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και απευθείας με την ΕΕ.

Ο ρόλος των βουλευτών αποδυναμώνεται και σταδιακά ίσως κριθεί ότι δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη τους και να αναζητηθεί νέος σχεδιασμός σ' ότι αφορά τη δομή του κράτους.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιες συγκυρίες υπαγορεύσουν τις όποιες αλλαγές, οι οποίες βασικά έχουν ένα και μοναδικό στόχο την ύπαρξη μιας μεγάλη κεντρικής εξουσίας, με ένα σύνταγμα και κατά τόπους εκλεγμένους ή μη θεσμούς, εφαρμοστές των νόμων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ