Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

10 ημέρες απομένουν για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και αναμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ έχει τον αέρα του νικητή, ενώ η ΝΔ προσπαθεί κερδίσει το χαμένος έδαφος.
Ο Γ. Παπανδρέου δίνει ελπίδες στο λαό, χωρίς να ανοίγει όλα του τα χαρτιά, ενώ ο Κ. Καραμανλής παρουσιάζεται ως ένας αυστηρός ηγέτης, που χτυπά τον «κώδωνα του κινδύνου». Είναι σαν να λέει στο λαό. «Εγώ σας είπε την αλήθεια, αν εσείς δεν με πιστεύετε, δεν φέρω καμία ευθύνη γι' αυτά που θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον»
Απομένει να δούμε τι είναι αυτό που έλκει συγκινεί, ευαισθητοποιεί, προβληματίζει τον Ελληνικό λαό, κι αυτό θα φανεί από το άνοιγμα της κάλπης.

Ωστόσο, σε κάποια πράγματα θα λέγαμε ότι η εξέλιξη τους ομοιάζει με προδιαγραμμένη. Η επικοινωνιακή τεχνική, όποια ερείσματα κι αν έχει αυτή, πάντα φέρνει θετικά αποτελέσματα, σ' αυτόν που ξέρει να την χειρίζεται.
Ανά τους αιώνες ο λαός είχε τις ίδιες ανάγκες , «άρτον και θεάματα» Δεν είχε ποτέ σημασία γι' αυτόν, από πού και με ποιόν τρόπο θα εξευρεθούν, ούτε φυσικά ποιοι κόποι και ποιες θυσία απαιτούνται και για τα δύο.
Ο λαός είναι σίγουρος, ότι όλα είναι εύκολα και εφικτά, και ότι απλώς κάποιοι αρνούνται να του τα δώσει, γιατί τα θέλουν αποκλειστικά για την πάρτη τους.
Ακόμη, ο λαός επιθυμεί όπως θα λέγαμε σήμερα, καλύτερη ποιότητα ζωής, και την απαιτεί από τους ηγέτες του, αρνούμενος, την οποιοδήποτε προσωπική του ευθύνη, αλλά και θυσία. Εκλέγει τον ηγέτη του και ζητά απ' αυτόν, να σκεφτεί γι' αυτόν, το καλύτερο.

Παραπολιτικά να πούμε, ότι δεν είναι εφικτό το κόμμα της ΝΔ να καταφέρει να κερδίσει το χαμένο έδαφος, γιατί απλούστατα, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του δηλώνουν παρών, αλλά ψυχικά είναι απόντες. Γιατί ο καθένας απ' αυτούς κουβαλά τις πικρίες του, είτε είναι δικαιολογημένες, είτε όχι.
Δεν μπορεί, γιατί δεν έχει συνοχή, και αυτό αντικατοπτρίζεται στο λαό. Μεγάλη μερίδα του λαού κινείται πάντα ανάλογα με το ρεύμα της εποχής, ακολουθεί τον νικητή, είτε ταυτίζεται ιδεολογικά μ' αυτόν, είτε όχι.
Δεν είναι εφικτό να καλυφθεί το έδαφος, όταν σε προεκλογική περίοδο, κορυφαία στελέχη, δημοσίως σιωπούν και παρασκηνιακά ετοιμάζονται για την μετά Καραμανλή εποχή.

«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» έλεγαν οι σοφοί πρόγονοι μας, και μετά τις εκλογές θα έχουμε να συζητούμε περισσότερο για την εσωκομματική κρίση της ΝΔ και λιγότερο για τις 100 ημέρες του Γ. Παπανδρέου.
Εκατό μέρες, που όχι απλώς δεν θα αποδώσουν, αλλά θα δικαιολογηθούν, θα ισχυροποιηθούν και θα μετατραπούν, όσο χρόνο η ΝΔ θα τρώει τις σάρκες της, σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, αναμφιβόλου αποτελέσματος.

Σε τοπικό επίπεδο, ο προεκλογικός αγώνας διεξάγεται ομαλά. Ο λαός άρχισε να το διασκεδάζει, καθώς κάθε μέρα όλο και κάποιος άλλος υποψήφιος έρχεται στο χωριό του ή στο καφενείο του, και μπλά...μπλά...μπλά... περνά ευχάριστα η ώρα. Τον κερνάνε και κανένα καφεδάκι ή ουζάκι και εις υγείαν τους....

Αν κάπου υπάρχει ελπίδα σ' αυτόν τον τόπο, αυτή εναποτίθεται στη νέα γενιά, αυτή που δυστυχώς καθημερινά την βομβαρδίζουμε με αρνητικά μηνύματα για το μέλλον της. Καθημερινά εμείς οι μεγαλύτερη τους λέμε, με υποκριτικό κατά βάσει τρόπο, «σε τι κόσμο θα ζήσετε, εμείς άντε κάτι κάναμε εσείς όμως...;», και μ' αυτό τον τρόπο δήθεν δείχνουμε την αγάπη και τη συμπάθεια μας προς τη νέα γενιά.
Όμως, πράττουμε ακριβώς το αντίθετο, γιατί υποσυνείδητα τους καθοδηγούμε- χωρίς βεβαίως σκοπιμότητα- σε μια ηττοπαθή στάση, για την ίδια τη ζωή τους.
Οι νέοι σήμερα, έχουν περισσότερες γνώσεις και ικανότητες από εμάς, και μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, και κατ' επέκταση το μέλλον της χώρας και ολόκληρου του πλανήτη, κατά το δοκούν.

Ας αρκεστούμε, εμείς οι παλαιότεροι, στα δικά μας λάθη, στις δικές μας παραλήψεις, ας κάνουμε τη δική μας αυτοκριτική και ας δώσουμε χώρο στη νέα γενιά, να πάει τον κόσμο ένα βήμα μπροστά. Είτε αυτό το βήμα είναι στην πολιτική, κοινωνική ζωή, είτε στην προσωπική τους ανέλιξη και δημιουργική ενασχόληση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ