Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

17 ημέρες απέμειναν από την εκλογική αναμέτρηση και την ανάδειξη της κυβέρνησης εκείνης που θα οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική της ανάκαμψη.
Οι επικεφαλής των κομμάτων αναπτύσσουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, το οικονομικό τους πρόγραμμα, αλλά και την γενικότερη πολιτική που σκέφτονται να εφαρμόσουν για την επίτευξη του στόχου. Σαφώς και όλοι τους έχουν τον ίδιο στόχο. Απλώς ο καθένας επιλέγει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

Ο δρόμος αυτός αναμφισβήτητα θα είναι δύσκολος. Ο λαός το γνωρίζει, αλλά ενοχλείται όταν το ακούει, γι' αυτό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τα όποια μέτρα ανακοίνωσε, μερίμνησε να περάσει στο λαό το μήνυμα της ελπίδας, και της αισιοδοξίας, κάτι που ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει, χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους τοποθετήσεις, ως λαϊκίστικες, που παραπλανούν τον κόσμο. Ο Κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα είναι αρεστός ή όχι.

Αυτό μου θυμίζει μια δήλωση του Β. Πολύδωρα, πριν από πολλά χρόνια, όταν διεκδικούσε μαζί με τον Κ. Καραμανλή την ηγεσία του κόμματος. Τότε που είχε ζητήσει από τους νεοδημοκράτες να του δώσουν την ψήφο τους μέσα από την καρδιά τους, κι αυτοί του έδωσαν μόνο την καρδιά τους κι όχι την ψήφο τους...
Έτσι και τώρα, επιλέγουν τον Κ. Καραμανλή ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αλλά την ψήφο τους δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να του την δώσουν, με την καρδιά τους...

Ας επανέλθουμε όμως στο σήμερα και ας δούμε εν συντομία τι είπε ο Γ. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ αναφορικά με το σχέδιο των 100 ημερών.
Παρεμπίπτοντος το σχέδιο αυτό μου θυμίζει το σχέδιο των 100 ημέρες του Κ. Ευμοιρίδης αναφορικά με την ολοκλήρωση του Τελωνείου Εξοχής. Ο Κώστας το πέτυχε, απομένει να δούμε αν θα το πετύχει και ο Γιώργος, αν και το μόνο κοινό που έχουν είναι ο χρονικός ορίζοντας.

Τι μας είπε λοιπόν ο Γιώργος;
Ότι θα κινηθεί πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες.
1.Στήριξη του εισοδήματος για λόγους κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καταπολέμηση της ακρίβειας, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή.
2.Αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, μέτρα για ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
3.Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας.    
4.Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, προς τις παραπάνω κατευθύνσεις. Κι εγώ αν πολιτευόμουν τα ίδια θα έλεγα. Το ζητούμενο είναι αν όλα αυτά γίνονται, με ποιο τίμημα, με ποια χρήματα και σε πόσο χρόνο.
Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, ούτε μάγοι, υπάρχουν απλώς πολιτικές. Άλλες αποδίδουν κι άλλες όχι. Μακάρι αυτή η χώρα να βρει επιτέλους το δρόμο της και να τον ακολουθήσει αμετάκλητα, μακριά από σειρήνες, κύκλωπες και ερινύες.

Και επειδή όπως λέει ο λαός «κοντός ψαλμός αλληλούια» ας έχουμε υπομονή για να δούμε αν τελικά το πούμε αυτό το αλληλούια ή όχι... Μέχρι τότε ας χαλαρώσουμε λίγο και ας περάσουμε σε κάτι όχι και τόσο ευχάριστο αλλά εξίσου επίκαιρο.

Η γρίπη των χοίρων έδωσε και πάλι δουλειά σε επιστήμονες, άλλοι εργάζονται για το εμβόλιο που τελικά μπορεί να φανεί χρήσιμο ή και μη, κι άλλοι οργώνουν την Ελλάδα ενημερώνοντας εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, καθαρίστριες και γενικά όλους τους φορείς όπου συναθροίζονται παιδιά και κόσμος πολύς.

Χρήσιμες οι συμβουλές, μέτρια η συμμετοχή του κόσμου, ο οποίος όχι πως ασχολείται με τις εκλογές και δεν του απομένει χρόνος για τέτοιου είδους ενημερώσεις, αλλά γιατί γενικώς έχει απαξιωτική διάθεση. Οι ταβέρνες, τα καφέ και οι βόλτες είναι πιο αρεστά στην ψυχοσύνθεση του, την οποία και δεν είναι διατεθειμένος να ταράξει.

Μου είπε κάποιος χαρακτηριστικά: «Ποια γρίπη των χοίρων... να δείτε πόσο επικίνδυνοι είναι η γρίπη των ζωντοχήρων...» Και να δείτε που έχει δίκαιο ο άνθρωπος... Να μια καλή ατάκα για κοινωνικό σχόλιο.

Το ξέρετε ότι οι ζωντοχήρες και οι ζωντοχήροι, μετά την αποτίναξη των δεσμών τους ανανεώνονται, ομορφαίνουν, ζουν περισσότερο και έχουν πιο ποιοτική ζωή;
Έχετε δει τις πρώην πως μεταμορφώνονται μετά την απομάκρυνση τους από τη συζυγική στέγη; Τόσο που γίνονται πιο επικίνδυνες από οποιαδήποτε γρίπη. Όσο για το αρσενικό είδος, δεν είναι απλά επικίνδυνο είναι και θανατηφόρο...
Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα... είναι απλά συμπτωματική.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ