Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Καλή εβδομάδα φίλοι αναγνώστες, καλό μήνα και περαστικά μας. Εκλογές εδώ, εκλογές εκεί, νάτες επιτέλους! 5 Οκτωβρίου 2009. Ημερομηνία που θα σηματοδοτήσει μια άλλη εποχή για την Ελλάδα, όποιος κι αν είναι στο τιμόνι της χώρας. Καλύτερη, χειρότερη; Ποιος μπορεί μας σιγουριά να το πει;

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε με προσοχή αυτά που έχουν να μας πουν, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, και με αίσθημα ευθύνης να αποφασίσουμε για το μέλλον της χώρας μας, το δικό μας και των παιδιών μας.
Η άποψη: ας περάσουμε σήμερα καλά και για το αύριο ποιος νοιάζεται, είναι η πλέον λανθασμένη επιλογή, την οποία και πληρώνουμε σήμερα, και φυσικά δεν μας βολεύει καθόλου.

Τώρα, για το τι είναι αίσθημα ευθύνης, και πως αυτή αποτυπώνεται στις προεκλογικής τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, είναι υποκειμενική, όπως υποκειμενική είναι και η αλήθεια.
Μια υποκειμενικότητα που εδράζεται από τις προσωπικές ανάγκες, αρχές, αξίες, ζητούμενα, αλλά και την πολιτική κουλτούρα που διαθέτει ο καθένας απ' αυτούς, αλλά και ο καθένας απ' εμάς.

Δυστυχώς σ' αυτή τη χώρα, οι πολίτες της έδειξαν ότι ποτέ δεν ήταν τόσο ώριμοι, όσο απαιτείτο, για να μπορούν να αφουγκραστούν τα μελλούμενα και να πράξουν αναλόγως. Επαναπαύονταν πάντα στο σήμερα, και το αύριο είχε γι' αυτούς περιορισμένο ορίζοντα. Δεν γνωρίζω αν αυτό μπορεί να το αλλάξει η νέα γενιά ή όχι. Δυστυχώς, οι καταβολές έχουν γερές ρίζες και δεν αποψιλώνονται εύκολα.
Όπως δεν αποψιλώνεται εύκολα και το πολιτικό σαράκι που τρώει πολιτικούς και πολιτευτές.

Η πολιτική για κάποιους έγινε αυτοσκοπός, και στο βωμό της θυσίασαν την ίδια την ύπαρξη τους. Οι πολιτικοί εκλέγονται για να υπηρετούν το λαό. Άλλοι το πράττουν σε ικανοποιητικό βαθμό, κι άλλοι σε μικρότεροι. Υπάρχουν βεβαίως κι αυτοί που δεν κάνουν τίποτα, ωστόσο καταφέρνουν να επιβιώνουν στο χώρο, όπως τόσοι και τόσοι, σε άλλους χώρους.

Οι εκλογές της 5ης Οκτώβρη, είναι τόσο σύντομες που η όποια κατάρτιση των ψηφοδελτίων έγινε ή θα γίνει ( το άρθρο γράφεται πριν την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων), κάτω από την πίεση του χρόνου, μια πίεση που άλλους ευνόησε και άλλους όχι.
Η ανανέωση ήταν το ζητούμενο όλων των κομμάτων. Μια ανανέωση που σε άλλες περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία και σε άλλες υποχρεωτική.

Σε τοπικό επίπεδο, η ΝΔ επιχειρεί ανανέωση με τη συμμετοχή γυναικών στο ψηφοδέλτιο, μια αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από το νόμο, για την κάλυψη του 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, από γυναίκες.
Τα ονόματα των γυναικών που «παίζουν» στη διαδικασία αξιολόγησης είναι των κ.κ. Ντόρα Παπαδοπούλου, Τότα Χατζοπούλου, Νικολέτα Τσέπελη, Ελματζόγλου
Ποια τελικά θα επιλεγεί απ' όλες αυτές θα μάθουμε σύντομα. Πάντως υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από νεοδημοκράτες, για τη φημολογούμενη περικοπή του κ. Ανδριόπουλους και σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι πιθανόν τελικά να είναι ένα εκ των υποψηφίων. Αντιδράσεις υπήρξαν και για την περίπτωση του κ. Θ. Δαμιανού ο οποίος και με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, του έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί τελικώς να είναι υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο της Δράμας.

Το ίδιο έντονο παρασκήνιο επικρατεί και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ Πέρα από τα δύο πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του 2007 των κ.κ. Αηδόνη, Ξανθόπουλου, έχουμε και νέες υποψηφιότητας αυτές των κ.κ. Άγγελου Κότιου, Χαράς Κεφαλίδου, ενώ για την πέμπτη θέση παίζονται τα ονόματα των κ.κ. Γρ. Μιχαηλίδη, Λ. Ζουρνατζή, ενώ βεβαία θεωρεί και τη συμμετοχή του ο κ. Γ. Κοτσαιλίδης.

Για να έχετε μια εικόνα των προηγούμενων εκλογών (2007) η οποία μπορεί και να σας φανεί χρήσιμη στις προσεχείς, δείτε τον παρακάτω πίνακα.

ΝΔ
Δαϊλάκης Σταύρος 8921 ψήφοι
Τζίμας Μαργαρίτης 8823 »
Παπαδόπουλος Στ. 8394 »
Ανδριόπουλος Δημ. 6524 »
Καραβάς Κων/νος 5467 »

ΠΑΣΟΚ
Αηδόνης Χρήστος 12.924 ψήφοι
Ξανθόπουλος Γιάννης 9439 »
Παπαδόπουλος Παύλ. 3056 »
Καρασαββίδου Άννα 1819 »
Κοτσαϊλίδης Γιάννης 1229 »

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ