Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Εκλογές ήταν και πέρασαν...σας το είχε πει εξάλλου, λίγη υπομονή και φτάνουμε στο τέλος. Και φτάσαμε...στο τέλος της πολιτικής και στην αρχή της αναζήτησης νέων παραμέτρων πολιτικού λόγου και πολιτικών στελεχών.

Ο νέος είναι ωραίος... αλλά ο παλιός είναι αλλιώς... λέει και το λαϊκό άσμα, κι εκεί πάνω το φάγαμε το παραμύθι...
Τελικά νικητές και ηττημένοι, όλοι μαζί, βγάλανε τα συμπεράσματα τους, κάνανε τις εκτιμήσεις τους, και εμείς οι «λουόμενοι» περιμένουμε να δούμε αν οι εκτιμήσεις τους θα φέρουν κάτι «ωραίο» ή θα μείνουμε στο «αλλιώς».

Πάντως 1.000.000 άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν το δικό τους κόμμα, να το ονομάσουν άει σιχτίρ και να την αράξουν στις ταβέρνες, στις παραλίες, στα μπαράκια ή να ξεκουραστούν βλέποντας DVD και ουδόλως τα exit poll τα οποία και ήταν καιρός να μαζευτούν γιατί είχαν παραπάρει αέρα, μαζί με κάποια μεγάλα ΜΜΕ που κατάντησαν του Έλληνες ζόμπι, σέρνοντας τους πότε από εδώ, και πότε από εκεί.

Και αφού βγάλαμε πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και αφού είδαμε τα στελέχη, είτε να πανηγυρίζουν σαν αλαφιασμένοι, είτε να μαζεύουν την ουρά στα σκέλη, και κάποια άλλα να παίρνουν τα πάνω τους, περιμέναμε την επομένη των εκλογών να δούμε μια σοβαρή δήλωση, αλλά αυτή δεν ήρθε από πουθενά.

Το μόνο που θυμάμαι, σε τοπικό επίπεδ,ο είναι τον ακράτητο ενθουσιασμό του κ. Μλεκάνη, που αν ήταν δυνατόν μπορεί να έβγαζε και από μόνος του τα ψηφοδέλτια από την κάλπη για να δει αν είναι «πράσινα» και από το άλλο μέτωπο, τον κ. Ανδριόπουλο που είπε να μη χαλάσει τη συνήθεια του και έστειλε δελτίο τύπου για να ευχαριστήσει τα στελέχη της ΝΔ για τον έντιμο αγώνα και τη σκληρή μάχη που έδωσαν.

Ποια στελέχη, ποιόν αγώνα, ποια νίκη και ποια ήττα, τελικά ή ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε.
Δεν πάει άλλο κάποιος πρέπει να τους μαζέψει όλους αυτούς, γιατί την άλλη φορά η αποχή θα φτάσει στο 70%.

Θα σας πω μια μικρή ιστορία σχετική και άσχετή. Μια μέρα έγιναν εκλογές σένα σύλλογο. Τα εγγεγραμμένα του μέλη ήταν περίπου 300 και στις εκλογές προσήλθαν 20 άτομα. Οι εκλογές έγιναν, και από τους είκοσι οι 18 ψήφησαν ένα πρόσωπο το οποίο στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του Συλλόγου και το δήλωνε περιχαρείς. Για τον πρόεδρο σημασία δεν είχε που ήταν πρόεδρος μιας ισχνής μειοψηφίας, αλλά το ότι ήταν πρόεδρος. Το ότι κέρδισε τις εκλογές κλπ κλπ... η συνέχεια επί της οθόνης....

Ας έρθουμε και πάλι στα τοπικά και να μετρήσουμε τα κουκιά μας.
Ευρωεκλογές 2004 εγγεγραμμένοι 117.320, 2007 εγγεγραμμένοι 116.558. Πρώτο συγκριτικό στοιχείο μειώθηκε ο πληθυσμός μας κατά 762 άτομα.

Το 2004 ψήφισαν 74.089, το 2009 ψήφισαν 60.993 άτομα. Δεύτερο συγκριτικό στοιχείο, 13.096 λιγότερα άτομα προσήλθαν στην κάλπη.

Το 2004 η Νέα Δημοκρατία έλαβε 35.425 ψήφους και το 2009 έλαβε 22.762 ψήφους. Τρίτο συγκριτικό στοιχείο 12.663 άτομα δεν την ξαναψήφισαν

Το 2004 το ΠΑΣΟΚ έλαβε 23.763, το 2009 έλαβε 21.124 ψήφους. Τέταρτο συγκριτικό στοιχείο. Δεν ξαναψήφισαν το ΠΑΣΟΚ 2.639 άτομα.

Μέχρι εδώ δεν είχαμε κανένα κερδισμένο, έστω και για μια ψήφο, αλλά δυο χαμένους. Σωστά;

Τα υπόλοιπα τέσσερα στη σειρά κόμματα που εξέλεξαν ευρωβουλευτή το 2004 συγκέντρωσαν το 14.86% που αντιστοιχεί σε 10.763 ψήφους. Το 2009 τα υπόλοιπα πέντε κόμματα που εκλέγουν ευρωβουλευτή συγκέντρωσαν το 18.58% που αντιστοιχεί σε 11.005 ψήφους . Δηλαδή ίσα βάρκα ίσα πανιά.

Επομένως, τα μόνα ασφαλή συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε βλέποντας τους ψυχρούς αριθμούς είναι έχουμε μια μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς την αποχή, και όχι προς κάποιο άλλο κόμμα, μεγαλύτερο ή μικρότερο.
Αυτό δύο μόνο ασφαλή συμπεράσματα μπορεί να μας δώσει, ή ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα τους, χωρίς να το μαυρίσουν, αλλά στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι μπορούν να πράξουν το ίδιο και στις βουλευτικές εκλογές, και το δεύτερο ότι οι ψηφοφόροι αυτοί δεν εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο για να πανηγυρίσει νίκη, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να τους φέρει στην κάλπη, υπέρ αυτού, και να φροντίσει παράλληλα να μη χάσει και δικούς του ψηφοφόρους.

Με αυτά και με αυτά, βγάλανε τα ασφαλή μας συμπεράσματα και ξεκάθαρα είδαμε τους νικητές και τους ηττημένους.
Προσωπικά, που πολλάκις άσκησα αυστηρή κριτική προς το λαό, τον οποίο αποκάλεσα «αμνό», οφείλω να πω ότι χαίρομαι που επιτέλους κατάφερε να υψώσει το ανάστημα του, και με τη φλύαρη σιωπή του (αποχή) να στείλει τα μηνύματα του προς όλους αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να τον ελέγξουν και να τον κατευθύνουν για το δικό τους όφελος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ