Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Δημοσθένης Ανδριόπουλος

Υποψήφιος Βουλευτής Δράμας Ν.Δ.

Πάντα παρών στα μεγάλα και στα μικρά ζητήματα του Ν. Δράμας

"Οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν κυβέρνηση... Κυβέρνηση βγάζουν οι πολίτες στις 4 Οκτωβρίου", τονίζει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Δημοσθένης Ανδριόπουλος.
Κατηγορεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι υποτιμούν την νοημοσύνη των Δραμινών όταν ισχυρίζονται ότι δεν έγινε κανένα έργο στο Ν. Δράμας και αναλύει τις θέσεις και προτάσεις του για την ανάπτυξη του τόπου.
Υπογραμμίζει ότι ο τόπος μας δεν χρειάζεται μηδενιστικό πολιτικό λόγο και έχει ανάγκη από όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις.
Τέλος, ζητά την ψήφο των Δραμινών για να συνεχίσει να αγωνίζεται ως βουλευτής για το καλό της Δράμας και των Δραμινών.

-Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και την παράσταση νίκης υπέρ του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να γίνει η ανατροπή από την ΝΔ;
-Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τη διαφορά και απεικονίζουν τη βούληση των πολιτών τη συγκεκριμένη όμως χρονική στιγμή. Να θυμίσω ότι απέχουμε δύο εβδομάδες από τις εκλογές και ότι οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν κυβέρνηση. Κυβέρνηση βγάζουν οι πολίτες στις 4 Οκτωβρίου. Τότε θα μιλήσουν και η δική μου αίσθηση είναι ότι θα μας εμπιστευτούν για μια ακόμη φορά.
Να επισημάνω ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις, οι συγκεκριμένες που παρουσιάζουν τη διαφορά, δείχνουν χαμηλά εκλογικά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ, δείχνουν ότι η συσπείρωσή του έχει πιάσει ταβάνι.
Στις ευρωεκλογές όλες αυτές οι πολύ σοβαρές εταιρίες με τα exit polls έδειχναν 9 μονάδες διαφορά. Υπήρξε μάλιστα διακαναλική συμφωνία. Στις κάλπες όμως η αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος ήταν λίγο πάνω από το τέσσερα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κρίνουμε είναι τί στοιχεία παρουσιάζουν σήμερα. Αυτό λοιπόν που παρουσιάζουν είναι α) χαμηλό εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, β) πολύ υψηλή συσπείρωση, που σημαίνει ότι έχει πιάσει περίπου ταβάνι και γ) πολύ υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων.
Επιπλέον, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι γύρω στο 18% που σημαίνει- επειδή όλα τα ευρήματα μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι είναι κατά μείζονα ποσοστό μέσα από τις τάξεις και το χώρο της ΝΔ που παρουσιάζει ακόμη χαμηλή συσπείρωση- ότι αν αύριο γινόταν εκλογές κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιό θα ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάρα πολύ εύκολα μπορώ να σας πω με μαθηματική ανάλυση ότι θα μπορούσε να είναι η ΝΔ.

-Η ΝΔ ισχυρίζεται πως η οικονομία είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Πιστεύετε, όντως, ότι η ΝΔ πείθει ακόμη ως αξιόπιστη λύση για τις τσέπες μας;
-Ασφαλώς. Μια σύγκριση αρκεί. Το 2004, το ΠΑΣΟΚ μας κληροδότησε την ανεργία στο 11.5%, αρνητικό ρεκόρ στη Μεταπολίτευση. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει διεθνής κρίση και ύφεση. Καταφέραμε και τη μειώσαμε πάνω από τέσσερις μονάδες. Σήμερα η ανεργία παρά την πίεση είναι μικρότερη από του 2004. Το ίδιο τα ελλείμματα. Τα περιορίσαμε στο 3%, από το 7.5% που τα παραλάβαμε. Αυξήσαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, όταν όλοι ισχυρίζονταν ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα υπάρξει ύφεση. Σήμερα, ενώ οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στη δίνη της ύφεσης, π.χ. η Γερμανία στο -5%, εμείς είμαστε στο 0.2% έως 0.5%. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά, δώσαμε βιώσιμη λύση στο Ασφαλιστικό και στην Ολυμπιακή. Μειώσαμε όπως είχαμε δεσμευθεί τους φορολογικούς συντελεστές και αυξήσαμε το αφορολόγητο.
Η χώρα παρά τις επιπτώσεις της κρίσης αντέχει.

-Το ΠΑΣΟΚ τοπικά σας κατηγορεί ότι δεν έγινε κανένα μεγάλο έργο στον Νομό. Τι απαντάτε;
-Είναι πραγματικά υποτιμητικό για τη νοημοσύνη όλων μας να ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ -ένα κόμμα που μας παρέδωσε «καμένη γη» στη Δράμα- ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έπραξε τίποτα στο Νομό μας. Από την άλλη, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σας έλεγε πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα και έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Σίγουρα δε βρισκόμαστε στο μηδέν και αδιαμφισβήτητα έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία 5 χρόνια (ΤΕΙ, Τελωνείο Εξοχής, σημαντικά έργα υποδομής από τη Νομαρχία).
Ο τόπος μας όμως, επειδή ήταν χρόνια παραμελημένος από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχει ανάγκη από πολλά περισσότερα!

-Θεωρείτε ότι οι εκλεγμένοι φορείς λειτούργησαν πιεστικά στην κυβέρνηση για τα τοπικά προβλήματα ή έβαλαν νερό στο κρασί τους;
-Κανένας πολιτικός δεν βάζει «νερό στο κρασί» του ειδικότερα, όταν πρόκειται για τον τόπο του. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για να μπορούν να διεκδικήσουν δυναμικά και αποτελεσματικά θα πρέπει να είναι παρόντες, να ακούνε τους πολίτες, να συνεργάζονται στενά με τους φορείς.
Θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μας όχι απλά να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα προβλήματα αλλά συντονισμένα όλοι να αξιολογήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, να τα ιεραρχήσουμε και να δρομολογήσουμε τον συγκεκριμένο προγραμματισμό για την επίλυσή τους.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη από εκπροσώπους που να οραματίζονται, να σχεδιάζουν, να προωθούν και να διεκδικούν λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής. Η κεντρική εξουσία, η εκάστοτε κυβέρνηση παίζει σημαντικό ρόλο αλλά το ίδιο σημαντικός είναι και ο ρόλος των εκπροσώπων που επιλέγουμε.

-Στο προεκλογικό σας έντυπο καταθέτετε σειρά προτάσεων για το Ν. Δράμας. Ποιο είναι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που προτείνετε;
-Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας σας πως επί της ουσίας το θέμα του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης είναι εξόχως πολιτικό, είναι θέμα επιλογής βασικών κατευθύνσεων της κοινωνίας κι όχι απλά ζήτημα οικονομικών δεικτών.
Οι αδυναμίες στην περιοχή του Νομού Δράμας, εντοπίζονται γενικά, στο χαμηλό ποσοστό αξιοποίησης, ανάδειξης και διαχείρισης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που φέρει η περιοχή.
Με βάση αυτή την διαπίστωση, εγώ και οι συνεργάτες μου, έχουμε εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στη φέρουσα ικανότητα των πόρων της Δράμας και το οποίο στοχεύει στην αειφορία και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Η βασική φιλοσοφία της αειφορικής ανάπτυξης είναι η διαπίστωση ότι ο τόπος χρήζει ενός ήπιου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Οι προτάσεις του σχεδίου μας λοιπόν αφορούν την στήριξη των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας τους, την ενίσχυση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού παράλληλα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας αλλά και την τόνωση της πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου. Διαβάζοντας κανείς το σχέδιο ανάπτυξης θα δει 25 πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τα θέματα που σας προανέφερα.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω, πως η εναλλακτική στρατηγική που προτείνουμε είναι η υιοθέτηση ενός κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει την Δράμα σε έναν ποιοτικά διαφορετικό τύπο ανάπτυξης στον οποίο η οικονομική μεγέθυνση συμβαδίζει με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους του συστήματος.

-Ποια είναι τα ποιο σοβαρά προβλήματα της Δράμας κατά προτεραιότητα για τα οποία θα αγωνιστείτε, αν εκλεγείτε στο ελληνικό κοινοβούλιο;
-Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός Δράμας είναι η ανεργία η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αξιοποίηση, την ανάδειξη και διαχείριση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που φέρει η περιοχή. Ο αγροτουρισμός, ο θεματικός τουρισμός, ο πανέμορφος ορεινός μας όγκος μπορούν να αναπτυχθούν και να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η μεγάλη αδικία που συμβαίνει με τη μη απόδοση του Επιδόματος Παραμεθορίου. Αυτό είναι αδιανόητο για μένα. Αν ήμουν Κυβερνητικός βουλευτής, θα αντιδρούσα με τρόπο οξύ. Και ένας βουλευτής έχει πολλούς τρόπους, έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα του για να υπερασπίσει τους συμπολίτες του, όταν αυτοί αδικούνται.
Επίσης, η μη ένταξη του συνόλου των επιχειρήσεων σε όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα. Χρειαζόμαστε την καλύτερη δυνατή θωράκιση του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού μας, μέσω συγκεκριμένων μέτρων που προτείνω μέσα από το σχέδιο ανάπτυξης.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό θέμα, αποτελεί η σύνδεση του Νομού μας με την Εγνατία Οδό καθώς και ο Οδικός άξονας Δράμας-Εξοχής. Ήδη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη Νομαρχία Δράμας έχει δρομολογήσει την υλοποίηση αυτών των έργων. Απαιτείται όμως η στενή τους παρακολούθηση και η ταχύτερη προώθηση τους καθώς θα ενισχύσουν την οικονομία μας.
Ήδη από τη θέση του πολιτευτή, που κατά κοινή ομολογία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η θέση του βουλευτή, πίεσα και διεκδίκησα επανειλημμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ να υλοποιηθούν αυτοί οι δύο νευραλγικοί οδικοί άξονες, ζήτησα από το Υπουργείο Οικονομίας και από το Υπουργείο Εσωτερικών την αποκατάσταση της παράφορης αδικίας που υφίστανται οι δημόσιοι υπάλληλοι μας και σχεδιάσαμε με τους συνεργάτες μου και με μερίδα νέων συμπολιτών μας ένα σχέδιο οικονομικής ενδυνάμωσης -γιατί χωρίς προγραμματισμό, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις δεν μπορούμε να διεκδικούμε λύσεις.
Αυτές είναι και θα είναι οι βασικές μου προτεραιότητες ως αντιπρόσωπος των Δραμινών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θεωρώ όλα τα παραπάνω εξίσου σημαντικά.
Τώρα είναι ώρα σχεδιασμού και άμεσων δράσεων.

-Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε ως υποψήφιος βουλευτής λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση;
-Ο τόπος μας δεν χρειάζεται μηδενιστικό πολιτικό λόγο. Ο Νομός Δράμας έχει ανάγκη από όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις. Καλώ όλους τους υποψήφιους βουλευτές από όλες τις παρατάξεις να μιλήσουν συγκεκριμένα για την επόμενη μέρα και το μέλλον του Νομού μας. Τι προτίθεται να κάνει η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά.
Πως οραματίζεται το αύριο αυτού του τόπου.
Ο εύκολος δρόμος είναι να κατηγορεί κανείς ή απλώς να είναι αδιάφορος για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ο δύσκολος δρόμος είναι ο καθένας από εμάς που ζητά τη στήριξη των συμπολιτών μας να πει συγκεκριμένα το σχέδιο του για την ανάπτυξη του Νομού Δράμας.
Οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν στα χέρια τους το σχέδιο ανάπτυξης που συντάξαμε με τους επιστημονικούς μου συνεργάτες. Ας αλλάξουμε λοιπόν πολιτική νοοτροπία και αυτή τη φορά ας αναμετρηθούμε για το καλύτερο. Δεν ζητώ να «σκεπάσουμε» τα κακώς κείμενα. Ζητώ όμως να τα υπερβούμε για να βρούμε λύσεις, για να δώσουμε νέα ώθηση, νέα ελπίδα στον τόπο μας και στα παιδιά μας. Ας χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πάμε μπροστά.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο της Δράμας, ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρξα πάντα παρών δίπλα στους συμπολίτες μου αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους. Σε καμιά περίπτωση δεν κρύφτηκα πίσω από το άλλοθι των πραγματικά περιορισμένων δυνατοτήτων ενός απλού πολιτευτή.
Ήμουν πάντα παρών στα μεγάλα και στα μικρά ζητήματα του Νομού Δράμας, των Δήμων μας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων.
Πάλεψα με πείσμα, αλήθεια και συνέπεια για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του νομού Δράμας και διεκδίκησα λύσεις.
Δεν δίστασα να συγκρουστώ με Υπουργούς, με Γενικούς Γραμματείς για να υπερασπίσω τους συμπολίτες μου, τον τόπο μου.
Έδρασα στην πρώτη γραμμή ζητημάτων αιχμής, σε μείζονα ζητήματα για τον τόπο μας όπως, οι λιγνίτες, το επίδομα παραμεθορίου, ο οδικός άξονας που θα συνδέει τη Δράμα με την Εγνατία Οδό, η πανεπιστημιακή σχολή, η μη θεσμοθέτηση του βιομηχανικού πάρκου Προσοτσάνης, η οριστική αποκατάσταση των πρώην απολυμένων συμπολιτών μας της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.
Μίλησα πάντοτε στα Υπουργεία και σε κάθε περίσταση που ήταν αναγκαίο ή χρήσιμο, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και εφαρμόσιμες προτάσεις, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, με αφετηρία και κατάληξη όλους τους συμπολίτες μου.
Αγωνίστηκα για να κινητοποιήσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις του νομού Δράμας με στόχο να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της απραξίας, να υπερνικήσουμε τη στασιμότητα και να οδηγήσουμε τον τόπο μας στο μέλλον που του αξίζει.
Την πολιτική μου παρουσία δεν την επιβεβαιώνω μέσα από συγκρούσεις αλλά μέσα από τις ιδέες, τις προτάσεις, τη δραστηριότητά μου και τη σχέση ειλικρίνειας που έχω με τους πολίτες.
Δεν έχω να δώσω υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, δεν συμμετείχα και δεν θέλω να συμμετέχω στο εμπόριο της ελπίδας.
Είμαι παρών με τις ιδέες, τις προτάσεις μου, την πίστη μου στις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν ζητώ μόνο την ψήφο των συμπολιτών μου. Ζητώ την ευκαιρία να κάνω δικά μου τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα όνειρά τους.
Να τα μετατρέψω σε έργο. Με πράξεις και όχι λόγια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ