Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Ιωάννης Τελλίδης

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας

Προετοιμάζουμε το αύριο με νέες ιδέες, με νέους ανθρώπους

Θετικά τον εξέπληξε η επιλογή του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Δράμας και υπόσχεται μέσα από την εμπειρία που απέκτησε ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος να προσφέρει στον τόπο του, μέσα από ένα διεκδικητικό πλαίσιο που ήδη καταρτίστηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Καλεί τους νέους να γίνουν ενεργεί και να στηρίξουν τους νέους, που έχουν και ικανότητες και δυνατότητες, να οδηγήσουν τον τόπο, σε μια αναπτυξιακή τροχιά.

-Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα σας, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα σας;
-Ήταν μεγάλη χαρά όταν έμαθα ότι είμαι τελικά στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Δράμας. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, να με αποδέχεται και να με επιλέγει το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ πολλών άξιων άλλων συνυποψηφίων μου. Εγώ δεν έχω πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή, δεν είχα τις δάφνες που είχαν άλλοι συνάδελφοι. Καταθέτω μια νέα πρόταση, μια νέα παρουσία. με ελπίδα στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτό εκτίμησε και ο κόσμος και το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω να το εκτιμήσουν και οι ψηφοφόροι του κινήματος, και να με τιμήσουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Με γνωρίζουν μέσα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έχω μια τριετή εμπειρία ως εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος και πιστεύω αυτό να το εκτιμήσουν θετικά.

-Το ΠΑΣΟΚ άφησε έξω από τα ψηφοδέλτια του πολλά παραδοσιακά στελέχη και τόλμησε την ανανέωση. Αυτό σας επιφορτίζει με κάποια επιπλέον ευθύνη;
-Σίγουρα είναι μεγάλη ευθύνη, γιατί θα πρέπει να δικαιώσουμε τους ανθρώπους που μας επέλεξαν, τους ψηφοφόρους, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να αποδείξουμε, ότι η νέα γενιά έχει κι αυτή δυνατότητες αλλά και ικανότητες, για να προσφέρει στον τόπο. Οι παλαιότεροι μας άφησαν μια σημαντικά παρακαταθήκη, έχουν αφήσει σοβαρό έργο στο νομό μας, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες απαιτήσεις από εμάς, γιατί ακριβώς έχει δει σημαντικά πράγματα από το ΠΑΣΟΚ στο νομό μας. Το χρέος μας λοιπόν είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πιστεύουμε όμως στις δυνατότητες μας, στις δυνάμεις μας και εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε.

-Ποια εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για το νομό;
-Θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα πρόγραμμα, ένας στόχος για το τι επιτέλους θέλουμε να κάνουμε στο νομό μας. Θα πρέπει η νέα ηγεσία να εμπνευστεί, να οραματιστεί και τελικά να δράσει, με συγκεκριμένα πράγματα, για να αλλάξει επιτέλους αυτή η υπανάπτυξη η οποία μαστίζει το νομό μας. Όπως βλέπετε και εσείς, και όλος ο κόσμος, η ανεργία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στο νομό μας. Πάρα πολλοί είναι οι άνθρωποι που φεύγουν από το νομό, γιατί δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας. Οικογενειάρχες μεγαλύτερης ηλικίας, ταλαιπωρούνται με μισθούς πείνας ή με μερική απασχόληση. Είναι πολύ σημαντικό το πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις του νομού μας δεν πηγαίνουν καλά, γιατί δεν υπάρχει ικανή ρευστότητα να κινήσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό νομίζω είναι το μείζον, που θα πρέπει να λύσει η νέα κυβέρνηση, να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση του.

-Προσωπικά εσείς σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι θα μπορούσατε να συνεισφέρετε μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή;
-Εγώ είμαι υπεύθυνους για τα αγροτικά ζητήματα στη Ν.Ε Δράμας, είμαι οικονομολόγος στο επάγγελμα. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε βάλει ήδη ένα αναπτυξιακό πρότυπο, για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, αλλά και το τι εμείς ως ΠΑΣΟΚ θα ζητήσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε διεκδικητικοί. Δεν θα ακολουθήσουμε τα λάθη που έκανε η τοπική της ΝΔ στο νομό μας, που αποδείχθηκε ότι είχε συμβιβαστεί με την ιδέα της υπανάπτυξης, ότι είχε συμβιβαστεί με την ιδέα ενός νομού εγκαταλελειμμένου στην τελευταία θέση της ανάπτυξης. Είμαστε αποφασισμένοι στο ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσουμε για τον κόσμο, για τον νομό μας, το καλύτερο, γιατί πιστεύουμε ότι η μοίρα μας και η θέση μας, είναι διαφορετική απ' αυτήν που μας έχουν κατατάξει.

-Ο Γ. Παπανδρέου πιστώνει τη ΝΔ για την οικονομική κρίση και τα τεράστια ελλείμματα της χώρας. Από την άλλη υπόσχετε παροχές και καλύτερες μέρες. Μήπως αυτά τα δύο είναι αντιφατικά;
-Όχι ίσα- ίσα, αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Αυτό δείχνει τη διαφορά νοοτροπίας που έχει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Η ΝΔ είναι αυτή που δεν αντιλαμβάνεται ακόμη, ότι θα πρέπει να λάβει δράση, για να αντιμετωπίσει την κρίση. Έχει μια παθητική στάση στα γεγονότα. Περιμένει απλώς να δει, πως θα πάνε τα πράγματα, χωρίς η ίδια να σχεδιάζει και να προγραμματίζει δράσεις.
Είπε ο πρόεδρος του κινήματος, ότι εγώ θα δώσω αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και τον κατηγόρησαν επειδή είναι λίγα. Κατηγορούν το κόμμα ότι δίνει λίγα, αυτοί που δεν δίνουν τίποτα. Αυτή είναι η διαφορετική φιλοσοφία! Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ζήτηση στην οικονομία. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να μη σώσει τα πράγματα, αλλά είναι ένα μέτρο, που μαζί με τα υπόλοιπα, θα ενισχύσουν τη ζήτηση. Αν έχουν οι πολίτες περισσότερα χρήματα, θα μπορέσουν να κινήσουν την οικονομία, την αγορά. Αντίθετα, βλέπουμε τη ΝΔ να προτείνει στασιμότητα, πάγωμα μισθών και μεγαλύτερους φόρους. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, που εν μέσω οικονομικής κρίσης, επέβαλε νέους φόρους Στα 5,5 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ, έχουν επιβληθεί 30 νέοι φόροι, έμμεσοι μάλιστα φόροι, οι οποίοι επιβαρύνουν το λαϊκό στρώμα. Είναι φόροι που μπήκαν στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα, στα ακίνητα. Είναι φόροι που μπαίνουν από την μεγάλη λαϊκή μάζα των ανθρώπων και δεν επικεντρώνονται εκεί που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.

-Δεν αμφισβητείτε και εσείς, ως ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχει οικονομική κρίση. Για να γίνουν όλα αυτά που λέτε, θα πρέπει από κάπου να βρεθούν χρήματα. Αν δεν είναι από φόρους, από πού θα είναι;
-Όταν πέρυσι έγινε το παγκόσμιο πρόβλημα με τις Τράπεζες, η κυβέρνηση βρήκε αμέσως 28 δισεκατομμύρια ευρώ για στηρίξει τις Τράπεζες. Πώς βρήκε τα χρήματα αυτά, για στηρίξει τις Τράπεζες και δεν βρίσκει ανάλογα χρήματα, για να στηρίξει τα λαϊκά στρώματα;
Υπάρχει όπως σας είπα πριν, διαφορά φιλοσοφίας. Η ΝΔ έχει αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης. Έχει ελαφρύνει σημαντικά τα υψηλά εισοδήματα και έχει επιβαρύνει αντίστοιχα, τα χαμηλά εισοδήματα. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα αλλάξει αυτόν τον τρόπο φορολόγησης. Θα υπάρχει δικαιοσύνη, θα πληρώνουν αυτοί που πρέπει, όσο πρέπει. Μόνο από τη διαφορά της φορολογία, στα μερίσματα των επιχειρήσεων, το κράτος δηλώνει ότι χάνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι οι ανείσπρακτοι φόροι- που είναι παγωμένοι- όπως είναι η σημαντική πλέον αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών- το νοικοκύρεμα του κράτους- και από διάφορες άλλες πηγές να βρεθούν χρήματα, και κυρίως αν ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα έσοδα.

-Διαβεβαιώνετε τον Ελληνικό λαό ότι όταν θα κάνετε ταμείο, δεν θα του πείτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για παροχές; Μήπως σήμερα του δίνετε απλώς ελπίδες;
-Αυτή είναι η δέσμευση του προέδρου του κινήματος, του Γ. Παπανδρέου. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη στη χώρα. Δεν πρόκειται να πούμε εμείς ότι παραλάβαμε καμένη γη. Είναι ήδη καμένα τα πάντα. Το γνωρίζουμε εμείς, το γνωρίζει και ο κόσμος Είμαστε όμως αποφασισμένοι να αναλάβουμε δράση. Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε και το 1981, σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή, και άλλαξε τη χώρα. Και το 1993 η χώρα ήταν πάλι σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με κυβέρνηση τη ΝΔ, όμως, κατάφερε το ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια που κυβέρνησε, να αλλάξει την πορεία της χώρας, να γίνουν τα μεγάλα έργα, διεκδικήσαμε και αναλάβομε την Ολυμπιάδα, γίνανε πάρα πολλά πράγματα και αυτό είναι μια απόδειξη, του τι λέει το ΠΑΣΟΚ και του τι κάνει.

-Εσείς ένα νέο άτομο, που μέχρι τώρα διαδρομή σας στα κοινά, χαρακτηρίζεται θετική, τι μήνυμα στέλνετε προς τους αδιάφορους πολιτικά νέους;
-Ότι έχουν κι αυτοί πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη, για την πορεία των πραγμάτων στην χώρα μας Κατανοώ, τους καταλαβαίνω και τους δικαιολογώ, σένα μεγάλο βαθμό, για την απογοήτευση που νοιώθουν. Τα πράγματα όμως δεν είναι καλά, κι αυτοί νοιώθουν στο πετσί τους την πολύ δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία μας. Όμως, αυτοί έχουν χρέος με τη δική τους ψήφο στις εκλογές, με τη δική τους συμβολή, να αλλάξουν τα πράγματα. Να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις κατεστημένες καταστάσεις, να δώσουν δύναμη σε νέους ανθρώπους, για να έχουν κι αυτοί σύμμαχο στην προσπάθεια τους.

-Ολοκληρώνοντας ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους ψηφοφόρους σας;
-Εγώ ζητώ να με τιμήσουν, να με βοηθήσουν, σ` αυτές τις εκλογές με την ψήφο τους. Είναι λίγα χρόνια στην πολιτική σκηνή, είμαι τρία χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος, όμως πιστεύω ότι μέσα σ' αυτά τα τρία χρόνια, έχω δείξει τη δράση μου και το ποιος είμαι. Τους υπόσχομαι ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, για να δικαιώσω την επιλογή τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ