Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Ασφαλιστικό
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην χώρα μας για την κοινωνική βόμβα που είναι το ασφαλιστικό. Όλες οι κυβερνήσεις επιχειρούν κατά καιρούς διάφορες επεμβάσεις ώστε να μην καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Και τα μέτρα ανατρέπουν συνήθως τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Καθηλώνονται οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, αυξάνονται οι εισφορές. Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα, αυξάνονται και πληθύνονται και το σύστημα δεν εξυγιάνεται.
Είναι κοινό μυστικό ότι η εισφοροδιαφυγή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Αν τα ασφαλιστικά ταμεία εισέπρατταν κανονικά τις εισφορές τους, τότε ούτε τα ταμεία θα κινδύνευαν ούτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα θα αμφισβητούνται.
Είναι επίσης κοινό μυστικό, ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων, τα αποθεματικά δηλαδή των ταμείων επί πολλές δεκαετίες δεσμεύονταν από το κράτος με μηδαμινό επιτόκιο. Στην συνέχεια αυτά τα χρήματα παίχθηκαν στο χρηματιστήριο αλλά και στα δομημένα ομόλογα με αρνητικά αποτελέσματα.
Άρα είναι απαραίτητες οι τομές στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει με στόχο να βελτιώσει την θέση των ασφαλισμένων.
Να επεξεργαστεί δηλαδή λύσεις που να βγάλουν από το τούνελ τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους.

Νέος Διοικητικός Χάρτης
Αλλαγές, μεγάλες αλλαγές προβλέπονται στον διοικητικό χάρτη της χώρας.
Ο "Καποδίστριας Νο 2" θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στο κράτος. Το σχέδιο προβλέπει λιγότερους Δήμους, 16 Υπερνομαρχίες, 7 κρατικές Περιφέρειες.
Είναι μια μεγάλη τομή που θα μπει σε διαδικασία διαβούλευσης με τις ΤΕΔΚ, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ.
Μόνο που πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά. Να μην επαναληφθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.
Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει το νέο μοντέλο να εφαρμοστεί άμεσα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.
Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν προλαβαίνουν να προχωρήσουν ή αν οι αλλαγές μετατεθούν για τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ