Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ - Δημοτικός Σύμβουλος “Πρώτα η Δράμα”

3 σχόλια

Η πολιτική συγκυρία ευνοεί το ΠΑΣΟΚ στην Δράμα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης "Πρώτα η Δράμα" κ. Γρηγόρη Μιχαηλίδη.
Άνθρωπος με ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα και με μεγάλη εμπειρία στα κοινά, αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Κρίνει ότι η πολιτική συγκυρία ευνοεί το ΠΑΣΟΚ στην Δράμα και υπογραμμίζει ότι οι προσδοκίες των Δραμινών από την κυβέρνηση είναι μεγάλες.
Δηλώνει αισιόδοξος για θετική έκβαση των τοπικών διεκδικήσεων και τέλος, τάσσεται υπέρ του Καποδίστρια 2 και εκφράζει την άποψη ότι η παράταξη "Πρώτα η Δράμα" θα είναι παρούσα σε ένα επίπεδο συνεργασίας και σε ένα σχήμα προοδευτικό και αποτελεσματικό για τον Δήμο Δράμας.

-Τι σηματοδοτεί η νίκη του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Δράμας;
-Αλλαγή του πολιτικού τοπίου στον τόπο μας. Οι προσδοκίες των Δραμινών από το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες και οφείλει το ΠΑΣΟΚ, τόσο ως κομματικός μηχανισμός όσο και ως κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε σύγχρονες ανάγκες της Δραμινής κοινωνίας. Τα χρόνια άλλαξαν, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και η Δράμα άλλαξε. Αυτά τα τρία πρέπει να συντονιστούν και την ευθύνη την έχουμε όλοι ως πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη.

-Οι προσδοκίες του κόσμου είναι μεγάλες... Οι Δραμινοί ζητούν ίση μεταχείριση. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για τον Ν. Δράμας;
-Η Δράμα από το 1990 και μετά, έμεινε πίσω σε πολλούς τομείς. Με ευθύνη κυρίως των τοπικών παραγόντων και μετά των κυβερνήσεων η Δράμα έχασε πολλά στο επίπεδο των μεγάλων έργων, των μεγάλων υποδομών και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Με άλλα λόγια ενώ κατά την δεκαετία του 1990, λόγω της αλλαγής του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού τοπίου, έχασε επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν μπόρεσε να αναπληρώσει τα κενά με παρεμβάσεις τύπου Πανεπιστήμιο, Στρατός κλπ και δεν προχώρησε σε δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές της όπως πχ επικοινωνία, οδικοί άξονες κλπ και με αυτόν τον τρόπο δεν είχε την ανάπτυξη που δικαιούνταν ως πρωτεύουσα νομού και πάντα σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές πόλεις, από τις οποίες υπολείπεται.

-Άρα πρέπει να δοθεί έμφαση στους οδικούς άξονες, στις υποδομές και στην λειτουργία Πανεπιστημίου... Είστε αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση αυτών των διεκδικήσεων;
-Η ολοκλήρωση του Περιφερειακού, η κατασκευή του Ε61, ο νέος οδικός άξονας Δράμας-Αμφίπολης, η ενδυνάμωση του ΤΕΙ και η ίδρυση τμημάτων ΑΕΙ και η ολοκληρωμένη παρέμβαση στα ζητήματα του χειμερινού κυρίως τουρισμού στον Ν. Δράμας, οφείλουν να αποτελέσουν τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την Δράμα.
Είμαι αισιόδοξος διότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ιστορικά ότι ενεργεί πιο αποτελεσματικά και τεκμηριωμένα από όσες άλλες κυβερνήσεις δοκιμάσαμε στην χώρα μας.

-Δεν δυσκολεύει τις τοπικές διεκδικήσεις η απουσία κυβερνητικού στελέχους από τον Ν. Δράμας;
-Σίγουρα είναι ένα μειονέκτημα, κακά τα ψέματα...

-Η κυβέρνηση εξαγγέλλει αλλαγές στον διοικητικό χάρτη και νέες συνενώσεις. Είστε υπέρ αυτών των αλλαγών;
-Η ισχυρή και μεγάλη τοπική αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε ότι όπου εφαρμόσθηκε πχ στην Ευρώπη είχε θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες. Η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση με πόρους και με αρμοδιότητες δίνει την δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επιλέγουν αναπτυξιακούς στόχους, να διαχειρίζονται τις τοπικές υποθέσεις και να συμμετέχουν οι πολίτες ενεργά στην βελτίωση της ποιότητας του βιοτικού τους επιπέδου.

-Σε πόσους Δήμους πρέπει να χωριστεί κατά την άποψή σας ο Ν. Δράμας;
-Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Είναι σίγουρο ότι κατά τον "Καποδίστρια 1" οι Δήμοι του Ν. Δράμας, σε σχέση με άλλους νομούς είναι λίγοι και σχετικοί μεγάλοι. Κατά την άποψή μου είναι επίσης σίγουρο ότι και με τον "Καποδίστρια 2" μέσα από συνενώσεις θα πρέπει να προκύψουν ακόμη λιγότεροι και ισχυρότεροι Δήμοι. Όμως κατά τον σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η μορφολογία του εδάφους του νομού μας.

-Θα πάμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές το 2010 με τον νέο χάρτη;
-Πιστεύω πως ναι. Όπως μπορώ να αντιληφθώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που μπορεί και πρέπει να το κερδίσει εντός του 2010.

-Η Δημοτική παράταξη "Πρώτα η Δράμα" θα είναι παρούσα στην εκλογική αναμέτρηση και με τα νέα δεδομένα;
-Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι παρούσα σε ένα επίπεδο συνεργασίας και σε ένα σχήμα προοδευτικό και αποτελεσματικό πολιτικά για τον Δήμο Δράμας. Η πόλη μας έχει ανάγκη της αλλαγής στην δημοτική αρχή και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας μας να κερδίσουν το στοίχημα της εκλογικής αναμέτρησης στον καινούργιο Δήμο Δράμας που θα προκύψει με τον "Καποδίστρια 2".

-Όταν λέτε συνεργασία, σε ποιους αναφέρεστε;
-Σε όλους όσους στοιχηθούν πίσω από αυτήν την πολιτική ανάγκη της συνεργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και προσπερνώντας τα λάθη του 2006.

-Υπάρχει θεσμική συνεργασία με την παράταξη "Πόλη+Ζωή";
-Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και στα ζητήματα της αντιπολίτευσης, δεν αρνηθήκαμε την συνεργασία και σε αρκετά θέματα υπήρξε συνεργασία και σύμπνοια. Αυτό αποτελεί μια καλή βάση για την υπέρβαση που έχει ανάγκη ο πολιτικός μας χώρος στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας. Οποιαδήποτε υστερόβουλη πρωτοβουλία, που θα χαλάσει και το κλίμα που περιγράφω, δεν θα έχει καμία τύχη και θα καταδικαστεί πολιτικά.

-Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση. Το 2006 ήταν αντιπολίτευση... Σας το αναφέρω γιατί συνήθως φαινόμενα πολλών υποψηφιοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζονται όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση...
-Πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν ισχύει για την δική μας παράταξη. Όμως το 2010 δεν είναι 2006. Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση, είναι πρώτο στον νομό, είναι πρώτο στον Δήμο Δράμας και έχει εκλέξει δύο από τους τρεις βουλευτές του νομού. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η επιλογή του για την Περιφέρεια, τις Νομαρχίες και τους Δήμους-Πρωτεύουσες Νομών δεν θα είναι μέσα από τους κόλπους του και σε πρόσωπα-στελέχη που ενστερνίζονται το πρόγραμμα του και την φιλοσοφία του για την τοπική αυτοδιοίκηση, να προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες και να μπορούν να κινητοποιήσουν ευρύτερες προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις. Αυτή η κατεύθυνση αναγκαστικά αποκλείει κάποια πρόσωπα στην ιστορική αυτή συγκυρία.

 


Σχόλια (3)

Πέτρος - Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009 στις 13:16
Ο Ανέστης Τερζής είναι ο μόνος που έχει άποψη για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο λόγος του, οι γνώσεις του, η πυγμή του αλλά και οι ομάδα του είναι τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Κάτι φελλοί και κάποιοι ευνοούμενοι των συγκυριών δεν μπορούν να διοικήσουν όπως πρέπει. ΤΕΡΖΗΣ και πάλι ΤΕΡΖΗΣ !!!

Jimmy - Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009 στις 13:08
Εγώ λέω να ξαναβάλουν τον Χαρακίδη, ώστε να ξαναβγεί ο εκλεκτός μου που είναι ο Θωμάς Μαργαρίτης !

θανος - Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 στις 00:22
ωραιες οι αποψεις σου και υψηλου επιπεδου ο πολιτικος σου λογος...εισαι ξεκαθαρος τον δημο πρεπει να τον διεκδικησει στελεχος του ΠΑΣΟΚ και οχι καποιος χωρις σαφη ιδεολογια

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ