Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημήτρης Καστρίτης

Δικηγόρος-Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Δράμας

1 σχόλιο

Ήρθε η ώρα, η χώρα και ο Νομός να αλλάξουν σελίδα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το Μέλος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Δράμας κ. Δημήτρη Καστρίτη.
Χαρακτηρίζει ισχνό το κυβερνητικό έργο στον Νομό και τονίζει ότι όταν τοποθετείς πολύ χαμηλά τον πήχη τότε ότι και αν πετύχεις, το βαφτίζεις επιτυχία.
Αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ... Όπως υπογράμμισε "Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει, έχει ένα νέο πρόγραμμα με έμφαση στην Παιδεία και την Έρευνα, τις νέες Τεχνολογίες, την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και θα αλλάξει την πορεία της χώρας".

-Κύριε Καστρίτη πως σχολιάζετε τις δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. που κατηγορούν την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Δράμας, πως με τις ανακοινώσεις της μηδενίζει το κυβερνητικό έργο στον Νομό Δράμας;
-Τα στελέχη της Ν.Δ. νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν για όσα υποσχέθηκαν στους Δραμινούς και τις Δραμινές και δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν για το καλό του τόπου. Έτσι, ασκώντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, υπερασπίζονται ένα ισχνό έργο στον Νομό, αποτέλεσμα μίας απλής διαχείρισης σε Νομαρχία και Δήμο. Η έλλειψη σχεδίου, οράματος και ικανών αποτελεσμάτων είναι σαφής και διαπιστωμένη από όλους τους πολίτες του Νομού. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, ασκούμε κριτική, αλλά δεν είμαστε μηδενιστές. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αναρτούμε μαύρα πανώ σε Δημαρχεία, Νομαρχίες ή Δικαστήρια ούτε ανακοινώσαμε ποτέ ότι «οι Υπουργοί της κυβέρνησης είναι ανεπιθύμητοι στη Δράμα». Αλλά οφείλουμε να υπογραμμίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις.

-Δηλαδή δεν έκανε τίποτα η Ν.Δ. στο Νομό Δράμας; Λόγου χάρη, καταγγείλατε την κυβερνητική πολιτική στο Νομό σε ότι αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εξήγγειλε 2 τμήματα ΤΕΙ. Δεν είναι θετική εξέλιξη;
-Όταν τοποθετείς πολύ χαμηλά τον πήχη, όταν δεν έχεις σχέδιο και στόχους συγκεκριμένους και μετρήσιμους, τότε ό, τι κι αν επιτύχεις, ακόμη και το ελάχιστο, το «βαφτίζεις» επιτυχία. Εάν θεωρούμε ότι στη Δράμα είναι «θετική εξέλιξη» η εξαγγελία για ίδρυση 2 τμημάτων ΤΕΙ, εκ των οποίων το ένα θα λειτουργήσει του χρόνου και το άλλο το 2012, ενώ την ίδια στιγμή στην Κομοτηνή, πατρίδα του Υπουργού κ. Στυλιανίδη ιδρύονται 2 ακόμη ΑΕΙ ή στις Σέρρες για μία ακόμη συνεχόμενη χρονιά επιπλέον τμήματα ΤΕΙ, τότε μάλλον ή είμαστε «ολιγαρκείς» ή ανίκανοι να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε ή όσα τουλάχιστον μας υποσχέθηκαν. Και μας υποσχέθηκαν και λίγα: ίδρυση Πανεπιστημίου, αυτονόμηση του ΤΕΙ, ίδρυση «μεταπτυχιακών» τμημάτων και άλλα πολλά, εάν θέλουμε να επεκταθούμε και σε τομείς πέραν της εκπαίδευσης. Θυμόμαστε όλοι τον κο Καραμανλή να ισχυρίζεται σε προεκλογική του ομιλία ότι το αίτημα της Δράμας για ίδρυση τμημάτων ΑΕΙ θα αντιμετωπιστεί θετικά ή ότι θα μας επισκεφθεί ξανά (μετά τις εκλογές) για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα του Νομού. Η αναντιστοιχία λόγων και έργων των ανθρώπων αυτών πρέπει να κριθεί αυστηρά από τους Δραμινούς πολίτες. Είχαν στα χέρια τους την διακυβέρνηση του τόπου μας και απέτυχαν. Οι αναφορές τους στο παρελθόν δεν αποσείουν τις μεγάλες ευθύνες τους.

-Το τελευταίο διάστημα, κυρίαρχο θέμα στην τοπική επικαιρότητα είναι το Νοσοκομείο της Δράμας. Ποιος κατά την άποψή σας ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση;
-Νομίζω πως η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι συνέπεια της γενικότερης πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης αυτής να απαξιώσει εντελώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς όφελος των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και υπηρεσιών Υγείας. Ήταν πραγματικά απίστευτο το θράσος του κου Αβραμόπουλου όταν ισχυριζόταν, λίγο πριν τον ανασχηματισμό, ότι «έχει ολοκληρώσει» το έργο του στον Τομέα της Υγείας, όταν το προσωπικό των Νοσοκομείων συνεισφέρει από την τσέπη του για την αγορά των απολύτως αναγκαίων, όπως γάζες και τσιρότα! Ό,τι λειτουργεί σήμερα, λειτουργεί χάριν της φιλοτιμίας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Η διάλυση του Κράτους είναι εμφανής παντού: στην Οικονομία, την Παιδεία, την Ασφάλεια και τη Δημόσια Τάξη και βεβαίως και στην Υγεία. Η Πολιτεία δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει τα αυτονόητα στους Έλληνες πολίτες. Και να φανταστεί κανείς ότι φτάσαμε εδώ, επειδή κάποιοι πίστεψαν ότι, μετά και την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, την είσοδο της χώρας στην Ο.Ν.Ε., την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε., τα μεγάλα έργα, την σύλληψη των μελών της 17 Νοέμβρη κ.α. πολλά, η χώρα μπορούσε να κινηθεί με αυτόματο πιλότο. Η κατάσταση όμως σήμερα απαιτεί σχέδιο και αποφάσεις. Κάτι που αυτή η κυβέρνηση της «επικοινωνίας» και της εικόνας δεν διαθέτει, ούτε διέθετε ποτέ.

-Το ΠΑΣΟΚ έχει άποψη κεντρικά για το μέλλον του ΕΣΥ. Τι προτείνει;
-Η Πολιτική της Ν.Δ. επέφερε την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας κατά 48,5%, αύξηση των χρεών των νοσοκομείων, εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εγκατάλειψη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, τη διεύρυνση των ελλείψεων σε Προσωπικό στα Δημόσια Νοσοκομεία και σε κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μεγαλύτερες λίστες αναμονής για νοσηλεία και ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, την εγκατάλειψη των δημοσίων επενδύσεων στην υγεία, την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την εγκατάλειψη των προνοιακών δομών, την ανυπαρξία πολιτικής για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών, την εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Το ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύει σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους, με προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, με τη δημιουργία νέων μορφών περίθαλψης και την ανάπτυξη των υποδομών του ΕΣΥ, με νέο πλαίσιο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων και πολιτών στη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι δεσμεύσεις είναι συγκεκριμένες: αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ, μείωση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό, πρόσληψη 3.000 ατόμων ετησίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν τα κενά εντός 5ετίας, χορήγηση κάρτας υγείας σε όλους του πολίτες, εξασφάλιση 24ωρης κάλυψης κατ' οίκον νοσηλείας για όλους τους Έλληνες, εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και σφαιρικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία.

-Πολλή συζήτηση έγινε και για τον Διευρωπαϊκό Άξονα 61. Είναι αναγκαιότητα;
-Η διεκδίκηση της δημιουργίας ενός τόσο σημαντικού άξονα με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί και τη Δράμα θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, ειδικά όταν δεν εμποδίζει σε τίποτε την εκτέλεση έργων που ανήκουν στα «υπεσχημένα», μας συνδέει δε απευθείας με την ενδοχώρα των Βαλκανίων και την Κεντρική Ευρώπη. Οποιαδήποτε άλλη στάση πέραν της δυναμικής διεκδίκησης, γεννά ερωτήματα στους Δραμινούς πολίτες.

-Εκλεγήκατε τον περασμένο Μάιο ως μέλος της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στη Δράμα. Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία της Οργάνωσης;
-Η σύνθεση και η λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής αποδεικνύει ότι έχει συνδυαστεί με τον καλύτερο τρόπο η εμπειρία των παλαιοτέρων στελεχών με την δυναμική και το όραμα των νέων, πάντοτε με μοναδικό σκοπό ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Απομένουν να γίνουν πολλά, είμαστε όμως ακόμη στην αρχή και στη θέση της αντιπολίτευσης.

-Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα έχουμε δηλαδή κυβερνητική αλλαγή. Αλλαγή νοοτροπίας θα έχουμε;
-Κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκαν μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Έγιναν όμως και λάθη για τα οποία έγινε η αναγκαία αυτοκριτική και βεβαίως η συνολική διακυβέρνηση κρίθηκε, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά, από τους Έλληνες πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα νέο πρόγραμμα, με έμφαση στην Παιδεία και την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, την προστασία του Περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη, τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, την αύξηση της απασχόλησης και τελικά την βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών και κυρίως των ασθενέστερων. Με νέα στελέχη και με την εμπειρία των παλιών, με νέες, ρεαλιστικές προτάσεις και έχοντας διδαχθεί από τις παραλείψεις του παρελθόντος, αποτελεί την μόνη αξιόπιστη λύση για τη χώρα, ιδιαίτερα σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο.

-Σε προσωπικό επίπεδο, ποιος λόγος σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
-Το ενδιαφέρον μου για τη Δράμα, τον τόπο που γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για το Νομό μας, ήταν το κίνητρο. Δεν ταιριάζει στους Δραμινούς και τις Δραμινές η μιζέρια και η απαισιοδοξία, δεν τους αρκούν οι υποσχέσεις και οι δικαιολογίες. Μείναμε πίσω, πρέπει όμως να καλύψουμε ως Νομός το χαμένο έδαφος. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και είναι κυρίως η ώρα των νεότερων. Ανθρώπων και ιδεών.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ας αποφασίσουμε όλοι στις επόμενες εκλογές με μοναδικό κριτήριο, όχι το προσωπικό μας συμφέρον, αλλά το συμφέρον του Νομού μας και της χώρας μας. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα τίποτε πλέον δεν είναι αυτονόητο. Πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή, να αποφασίσουμε όλοι για το τι είδους σχέση θέλουμε να έχουμε με την Πολιτεία, με τους συμπολίτες μας, με το περιβάλλον, με τις υπόλοιπους παράγοντες της Διεθνούς πολιτικής, κράτη και Οργανισμούς. Να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να θέσουμε στόχους. Να θέσουμε ως προτεραιότητες και να υλοποιήσουμε τους 5 μεγάλους εθνικούς στόχους που έθεσε ο Γ.Α. Παπανδρέου:
*Πρώτος στόχος: Ελληνική φωνή παντού και με αξιώσεις. Υιοθετούμε και πιάνουμε ξανά το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια. Δίνει φωνή στην Ελλάδα.
*Δεύτερος στόχος: Πράσινη Ανάπτυξη. Απέναντι στη διασπάθιση των πόρων, στην απαξίωση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων μας, στην υποβάθμιση του φυσικού, πολιτισμικού, αλλά και ανθρώπινου πλούτου, εμείς προτείνουμε το νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Τη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη».
*Τρίτος στόχος: Παιδεία και Πολιτισμός. Απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες του μαθητή, της οικογένειας, της ανάπτυξης της χώρας, διαμορφώνουμε το πλαίσιο για μια σύγχρονη παιδεία. Δια βίου παιδεία. Εκπαιδευτικές διαδικασίες για πάντα και παντού. Παιδεία, θεμέλιο του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ταυτότητάς μας, των αξιών μας, ζωντανό εργαλείο ανάπτυξης των ποιοτικών μας δυνατοτήτων, της προοπτικής μας ως χώρας, ως λαού.
*Τέταρτος στόχος: Κράτος πρόνοιας. Απέναντι στην απαξίωση του δικτύου προστασίας των πολιτών μας, στην ανασφάλεια και στη λογική ότι, υγεία και πρόνοια είναι προνόμια των λίγων και όχι δικαιώματα όλων, εμείς αναγεννούμε το κοινωνικό κράτος. Κοινωνικό δίκτυο που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Κοινωνικό δίκτυο που διακρίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.
*Πέμπτος στόχος: Παραγωγικό ευνομούμενο κράτος, διότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται ένα άλλο κράτος. Απέναντι στην ανομία και τη διαφθορά, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό, χτίζουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει, εμπιστεύεται τον πολίτη.
Κύριε Φυλακτέ, ήρθε η ώρα, η χώρα και ο Νομός να αλλάξουν σελίδα. Και η Ελλάδα, αλλά και ο Νομός της Δράμας θα βγουν από την κρίση, μόνο εάν επενδύσουν στο μέλλον τους και στο αστείρευτο ανθρώπινο δυναμικό τους. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αλλάξουμε πορεία, να κτίσουμε μια Ελλάδα των αξιών με επίκεντρο τον άνθρωπο. Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη αυτή.


Σχόλια (1)

ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ - Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 στις 08:59
ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ