Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Μια πολύ θετική πρωτοβουλία ανέλαβε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) που με επιστολή ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη να αποποινικοποιηθεί η μη εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.
Είναι γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές λόγω της οικονομικής κρίσης. Και οι συνέπειες είναι άμεσες. Διακόπτεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν ελλειπή ασφαλιστική ενημερότητα, αδυνατούν να λάβουν σύνταξη κλπ.

Εκτός όμως αυτών των συνεπειών αντιμετωπίζουν ακόμη έναν βραχνά. Παραπέμπονται στα ποινικά δικαστήρια, καταδικάζονται και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται και στις φυλακές. Αυτή η διάταξη πρέπει να καταργηθεί...
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι σε άλλες επαγγελματικές ομάδες (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) τα μέλη της δεν ευθύνονται ποινικά για την μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών τους.
Άραγε γιατί εξαιρούνται μόνο οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι;

Αναφέρθηκα σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά γενικότερα το ασφαλιστικό σύστημα. Όπου προδιαγράφονται ριζικές αλλαγές.
Ως γνωστόν, η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των ορίων συνταξιοδότησης στο δημόσιο. Τώρα το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για την αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.
Με βάση το ισχύον σύστημα 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο δημόσιο, μπορούν να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη από τους άνδρες συναδέλφους τους. Και οι μισές κινδυνεύουν να συνταξιοδοτηθούν από 5-17 χρόνια αργότερα.
Τι φοβούνται; Την μαζική φυγή και άλλων εργαζόμενων. Θα δημιουργηθεί τεράστιο αδιέξοδο αφού χρήματα δεν υπάρχουν για να καταβληθούν συντάξεις και εφάπαξ. Η πρόωρη έξοδος ζημιώνει τα ταμεία και δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα.

Θα το επαναλάβουμε... Απαιτούνται τομές στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση πρέπει να χτυπήσει τα προνόμια στον δημόσιο τομέα και να σταματήσουν επιτέλους οι συντάξεις με 20 ή 25 χρόνια εργασίας.
Είναι εξωφρενικό στον ιδιωτικό τομέα να εργάζεσαι 35 χρόνια και να παίρνεις σύνταξη στα 65 και στο δημόσιο να έχεις συνταξιούχους στα 45 ή στα 50. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.
Και φυσικά χρειάζεται βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να μην χάνονται από τα ταμεία πόροι, εισφορές, μισθοί, συντάξεις και δικαιώματα.

Τι θα γίνει με τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων;
Διάβασα πριν λίγες ημέρες το ενδιαφέρον άρθρο της Προϊσταμένης του ΚΕΕ Δράμας κ. Χειράκη, που αναφέρεται στην καθυστέρηση χρηματοδότησης, την μη καταβολή των δεδουλευμένων που έχουν οδηγήσει στην μη έναρξη των τμημάτων μάθησης.
Άραγε θα ξεκινήσουν; Το έργο τους είναι τεράστιο. Και ιδιαίτερα στον Ν. Δράμας έχουν πολύ ουσιαστική δραστηριότητα.
Σε 5 χρόνια το ΚΕΕ Δράμας έχει πραγματοποιήσει 395 προγράμματα και εκπαιδεύτηκαν 16.162 Δραμινοί!! Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων τμημάτων.

Πάμε και στην ΝΔ όπου πλέον μπήκαμε στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου αρχηγού. Πρωτόγνωρη η διαδικασία εκλογής όπου θα ψηφίσει η βάση του κόμματος.
Πιστεύω ότι η καθυστέρηση της εκλογής λειτουργεί αρνητικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αντιπαράθεση με όρους παρελθόντος και με γεγονότα που συνέβησαν και πλήγωσαν την παράταξη, βλάπτει το ζητούμενο που είναι η ενότητα και η συσπείρωση.
Οι υπερβολές, οι προσβολές, οι προσωπικές επιθέσεις, ο επιθετικός λόγος δεν λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ΝΔ χρειάζεται ανοικτά μυαλά. Με στενόμυαλες και άγονες αντιπαραθέσεις οδηγείται στην απαξίωση.
Και φυσικά είναι απαραίτητο η ΝΔ να κάνει και αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα παίζει μονότερμα. Δεν έχει καμία δυσκολία να εξαγγείλει και να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές, γιατί απλούστατα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ασκεί τον θεσμικό της ρόλο.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση εξήγγειλε αλλαγές στον διοικητικό χάρτη "Καποδίστρια 2" αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης. Περιλαμβάνει συνενώσεις Δήμων, καταργήσεις Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δημιουργία Διευρυμένων Νομαρχιών, νέο Εκλογικό Νόμο με μονοεδρικές Περιφέρειες...
Θα ήθελα να μας πληροφορήσουν για τις θέσεις τους πάνω σε αυτά τα ζητήματα, οι τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος.
Καλές οι θεωρητικές προσεγγίσεις του φιλελευθερισμού, όμως σε αυτό το θέμα ποια είναι η άποψή τους; Είναι υπέρ ή κατά των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ