Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στέργιος Τσούκας

Αντινομάρχης-Στέλεχος ΝΔ

1 σχόλιο

Η βάση της ΝΔ ζητάει μόνο ενότητα και ουσιαστική αντιπολίτευση

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον αντινομάρχη και στέλεχος της ΝΔ Στέργιο Τσούκα.
Αναφερόμενος στην διαδικασία εκλογής αρχηγού στην ΝΔ τονίζει ότι ο ίδιος έχει καταλήξει ποιον θα ψηφίσει αλλά δεν το δημοσιοποιεί σεβόμενος τόσο τους Νεοδημοκράτες του νομού όσο και τους υποψηφίους προέδρους.
Κρίνει ότι θα έπρεπε να αποδοθούν ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα στον νομό ενώ καταγγέλλει ότι δεν συνήλθε η Νομαρχιακή Συνέλευση ούτε μετά την ήττα των Ευρωεκλογών ούτε μετά την συντριβή της 4ης Οκτωβρίου.
Ρωτήθηκε τέλος και για την διοικητική μεταρρύθμιση. Ο κ. Τσούκας την θεωρεί αναγκαία και δηλώνει παρών στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

-Ελάχιστες ημέρες απομένουν για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στη Ν.Δ. Τελικά οι υποψήφιοι μίλησαν περισσότερο για το παρελθόν ή για το μέλλον της παράταξης;
-Περίμενα αναλυτικότερη θεματολιγική ανάπτυξη για τα κορυφαία ζητήματα που βασανίζουν τη χώρα και τους πολίτες. Σε ότι αφορά το εσωτερικό του κόμματος θα επιθυμούσα εκείνη την ανάλυση - ανάπτυξη για τα αίτια που μας οδήγησαν στο δυσμενές αυτό αποτέλεσμα. Αυτό περίμενε και περιμένει ο απλός Νεοδημοκράτης και όχι εκατέρωθεν κονταροχτυπήματα και αναφορές στο παρελθόν, που πληγώνουν τη βάση, η οποία βάση ζητάει μόνο ενότητα και ουσιαστική αντιπολίτευση για τη διασφάλιση της χώρας σε κάθε επίπεδο.

-Τι έφταιξε που ανέβηκαν τόσο οι τόνοι; Μήπως το ότι καθυστέρησε η εκλογή;
-Κατά την άποψή μου οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά, πλην ορισμένων «εξάρσεων». Θεωρώ πως αυτό ήταν και είναι αναπόφευκτο, τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια ύψιστη κομματική εσωτερική διαδικασία, δηλαδή με την εκλογή του προέδρου της ιστορικότερης και μεγαλύτερης παράταξης της χώρας. Αν κάνουμε μια αναδρομή στην αντίστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και θυμηθούμε τι έγινε τότε, θα καταλήξουμε στο γεγονός ότι εμείς κρατήσαμε σχετικά υψηλό επίπεδο.

-Δεν θα έπρεπε να αναζητηθούν τα αίτια της ήττας; Κάποιοι φοβούνται να συζητήσουν ποιοι παράγοντες οδήγησαν στο αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου;
-Ήδη επ' αυτού αναφέρθηκα. Στη συγκεκριμένη όμως περίοδο , το όλο γεγονός της ήττας απορροφήθηκε δυστυχώς , όπως ήταν επόμενο από την παραίτηση του προέδρου του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή και την εξ ανάγκης εκλογή νέου αρχηγού η οποία αποτέλεσε και αποτελεί το ζητούμενο αυτή τη στιγμή . Το ότι ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη της συντριβής του κόμματος αναφερόμενος κατά το χρόνο της παραίτησής του, αλλά και στο προηγηθέν έκτακτο συνέδριο στα αίτια της ήττας, προσωπικά μου έδωσε την ελπίδα ότι κάτι ανάλογο να συμβεί και σε τοπικό επίπεδο. Ο ίδιος ως στέλεχος του κόμματος και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε, αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες μου ,προχώρησα στην παραίτησή μου αναμένοντας ότι οι έχοντες μεγαλύτερη ευθύνη από μένα θα έπρατταν το ίδιο. Δυστυχώς δεν το έκαναν Το γεγονός δε, ότι δεν συνήλθε ή Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟ.Σ.), όπως προβλέπει ο κανονισμός περιφερειακής οργάνωσης, ούτε μετά την ήττα των Ευρωεκλογών , ούτε και μετά τη συντριβή της 4ης Οκτωβρίου, δείχνει ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, απλά εμείς στραβά αρμενίζουμε. Όπως και να' χει όμως , θα έρθει η ώρα που θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...

-Συμφωνείτε με την απόφαση που πάρθηκε να ψηφίσουν τα μέλη για την εκλογή Αρχηγού;
-Στην επιστολή παραίτησής μου από μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας, την οποία κοινοποίησα στον Γραμματέα του κόμματος, επανέφερα μια παλαιότερη πρότασή μου, η οποία πρότεινε την ανάγκη να ανοίξει το κόμμα την αγκαλιά του σε όλα τα μέλη και να τα δώσει τη δυνατότητα να εκφράζονται σε όλες τις κομματικές διεργασίες ( εκλογή Τ.Ο., ΝΟ.Δ.Ε και φυσικά εκλογή προέδρου ). Όταν την πρότασή μου αυτή την ανακοίνωσα δημόσια, το βράδυ των εκλογών πολλοί ήταν αυτοί που τη χλεύασαν. Από την επομένη όμως μηνύματα απ' όλη τη χώρα έδειχναν ότι ήρθε η ώρα που η Ν.Δ. έπρεπε να προχωρήσει σε ανοικτές διαδικασίες, με αποκορύφωμα τη συμφωνία όλων των υποψήφιων προέδρων στη συγκεκριμένη διαδικασία. Υπ΄ αυτή λοιπόν την έννοια όχι μόνο συμφωνώ, αλλά νοιώθω και δικαιωμένος.

-Δεν είδαμε το όνομά σας μέσα στη λίστα των Νομαρχιακών Συμβούλων που υπέγραψαν την υποψηφιότητα Μπακογιάννη. Διαφωνείτε με το πρόσωπο ή με τη διαδικασία;
-Η αλήθεια είναι ότι ρωτήθηκα και αρνήθηκα να συναινέσω ώστε να μπει το όνομά μου κάτω από το κείμενο στήριξης της κ. Μπακογιάννη. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά με τη λογική των ομαδοποιήσεων , ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται για προφανείς σκοπούς και λόγους. Πιστεύω πως δεν αξίζει στον λαό στον οποίο απευθυνόμαστε μια τέτοια συμπεριφορά. Έχει τα δικά του κριτήρια, τα δικά του αισθητήρια και θα πρέπει ανεμπόδιστα να εκδηλώνεται.

-Ντόρα, Σαμαρά, Ψωμιάδη. Εχετε καταλήξει ποιόν θα ψηφίσετε;
-Φυσικά και έχω καταλήξει. Όμως θεωρώ πως δεν θα πρέπει να δημοσιοποιήσω την απόφασή μου, σεβόμενος τόσο τους υποψήφιους προέδρους, όσο και τους νεοδημοκράτες του Ν. Δράμας. Το ζητούμενο για μένα, αλλά πιστεύω και για τους απλούς ανθρώπους της Ν.Δ. , είναι η επόμενη ημέρα η οποία θα πρέπει να μας βρει ενωμένους κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εμείς που θεωρούμαστε «στελέχη» , κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και μια πολιτική ίσων αποστάσεων από τους καθόλα άξιους υποψήφιους προέδρους του κόμματος.

-Συμφωνείτε με την άποψη ότι η Ντόρα είναι κεντροδεξιά και ο Σαμαράς εκφράζει την κλασσική δεξιά;
-Η Νέα Δημοκρατία δεν πάσχει από ιδεολογικό αποπροσανατολισμό. Έχει την ιδεολογία της. Σε κάποιο σημείο της ιδρυτικής διακήρυξης της 4ης Οκτωβρίου 1974 αναφέρεται το εξής: « Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της˙ την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία˙ την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό˙ την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.» Αυτά παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και δεν νομίζω ότι τίθεται ή θα πρέπει να τεθεί θέμα αλλαγής ιδεολογικής ταυτότητος.

-Έπρεπε να εκφραστεί η γενιά των 40ρηδων με μια ακόμα υποψηφιότητα;
-Θεωρώ πως μια υποψηφιότητα η οποία θα είχε τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στην ερώτησή σας θα ήταν ωφέλιμη. Πολύ περισσότερο αν αυτή προερχόταν από κάποιον Βορειοελλαδίτη πολιτικό.

-Να γυρίσουμε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ήττα μετά από 25 χρόνια και στο Ν. Δράμας. Υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι που οδήγησαν σ΄ αυτό το αποτέλεσμα;
-Δυστυχώς για τη Ν.Δ. για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπερτερεί σε βουλευτές στο Νομό Δράμας. Τίποτα φυσικά δεν γίνεται στην τύχη. Τα τελευταία χρόνια θεωρούσαμε δεδομένη την υπεροχή της Ν.Δ. στο Νομό, και δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει η ανατροπή γιατί νομίζαμε ότι έχουμε τους Νεοδημοκράτες στο τσεπάκι μας και θα τους βγάζουμε και θα τους χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε. Κι όμως δε ήταν έτσι. Ο Δραμινός λαός μας τιμώρησε και μας τιμώρησε γιατί ήμασταν απόντες, γιατί ήμασταν αλαζόνες, γιατί κάποιοι από εμάς εκμεταλλεύτηκαν για ίδιο όφελος τα οφίτσια και τις «θεσούλες» τους, και ξαφνικά είδαμε και στη Δράμα αυτό που εγώ αποκαλώ «Πολιτικά τραβεστί» , δηλαδή αυτούς που άλλα λένε , άλλα σκέφτονται και άλλα στο τέλος κάνουν . Η απουσία δε , κομματικών στελεχών από σημαντικές στιγμές της δημόσιας ζωής συνεχίζεται και σήμερα. Θα σας αναφέρω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις για να καταλάβετε τι εννοώ: Το Σάββατο 21-11-2009 γιορτάστηκε και τιμήθηκε η ημέρα των ενόπλων δυνάμεων, με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων. Την επομένη ημέρα γιορτάστηκε η ενιαία Εθνική Αντίσταση. Το κόμμα μας δεν εκπροσωπήθηκε σε καμία εκδήλωση. Το γεγονός ότι ο τελετάρχης από μεγαφώνου κάλεσε τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. να καταθέσει στεφάνι και δεν προσήλθε κανείς, γιατί απλά δεν ήταν κανείς , νομίζω λέει πολλά. Συνεχίζουμε δυστυχώς ακόμα και σήμερα να προκαλούμε τους ανθρώπους μας και να αγνοούμε την κοινωνία.

-Αλλαγές στο Διοικητικό χάρτη της χώρας. Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος πως βλέπετε τον Καποδίστρια Νο 2, αλλά και την κατάργηση των Νομαρχιών με τη σημερινή τους μορφή;
-Θεωρώ αναγκαία την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Ένα από τα λάθη μας, ως κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι δεν υιοθετήσαμε τις ομόφωνες αποφάσεις της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ και δεν προχωρήσαμε στην τόσο σημαντική μεταρρύθμιση η οποία θα καταστήσει ισχυρές αυτοδιοικητικές μονάδες, απαραίτητες στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Ο κ. Παυλοπουλος όμως δεν τόλμησε να ταράξει τα νερά. Φυσικά η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδεύεται και από του αναλογούντες και απαραίτητους πόρους.

-Εσείς τι θα κάνετε αν τελικά οι αλλαγές αυτές ισχύσουν από τις εκλογές του 2010;
-Θα είμαι παρών έτσι κι αλλιώς στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

-Κλείνοντας ένα τελευταίο ερώτημα. Φοβάστε τη διάσπαση της Ν.Δ.;
-Πιστεύω πως από την 6η Δεκεμβρίου, όλοι μαζί θα πορευτούμε προς μια νέα πορεία, με προοπτική νίκης στις επόμενες εκλογές. Ο νέος πρόεδρος ούτως ή άλλως θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες εκλογής νέων οργάνων, τα οποία σε συνδυασμό με τις προσυνεδριακές διεργασίες και το τακτικό συνέδριο , αφήνοντας οριστικά πίσω αυτούς που μας πρόδωσαν, μας πόνεσαν, αυτούς που υπηρέτησαν το «κέρδος», και μας απαξίωσαν θα οδηγήσουν την παράταξη σε νικηφόρα πορεία.

 


Σχόλια (1)

charalap@yahoo.gr - Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 στις 00:01
1)ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΕΣ ΤΡΥΠΑΝΕ,ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΑ. 2)ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΑΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΙΜΑ 3)ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΝΟΣ Η ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ.ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ