Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

Αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας

Η Ονειρούπολη είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και το πιο επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο τουριστικό προϊόν της Δράμας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ.
Χαρακτηρίζει την Ονειρούπολη ως το μεγαλύτερο σε διάρκεια και το πιο επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο τουριστικό προϊόν της Δράμας, που συνεισφέρει και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται απ' όλη την Ελλάδα για να ζήσουν την μαγεία του μεγαλύτερου Χριστουγεννιάτικου χωριού της Ελλάδας.

-Ξεκινάει για άλλη μια χρονιά η "Ονειρούπολη". Τι προβλέπεται να δούμε φέτος;
-Ανοίγει και φέτος τις πύλες της για 6η συνεχόμενη χρονιά στην καρδιά της ακριτικής και μαρτυρικής Δράμας το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό στην Ελλάδα, η γνωστή σε όλους μας "Ονειρούπολη". Από τις 3 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου και για έναν ολόκληρο μήνα ο Δημοτικός Κήπος και η κεντρική πλατεία της Δράμας φορούν τα γιορτινά τους και περιμένουν να υποδεχτούν τις χιλιάδες των επισκεπτών από τους όμορους νομούς, από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και από τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.
Οι δράσεις της Ονειρούπολης κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται και φυσικά είναι δωρεάν. Με μεράκι και διάθεση οι εκατοντάδες δημότες εθελοντές φιλοξενούν και υποδέχονται στα ξύλινα σπιτάκια που υλοποιούνται οι δράσεις, όλους τους επισκέπτες της Ονειρούπολης. Τα διαδραστικά προγράμματα που πραγματοποιούνται είναι επιλεγμένα με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια. Στόχος μας είναι η συμμετοχή, η εκπαίδευση, η διασκέδαση. Έχουμε λοιπόν το Σπίτι του Αη Βασίλη, το Ταχυδρομείο σε συνεργασία με τη Φιλοτελική Εταιρεία, το Ατελιέ των Ξωτικών με τη ζωγραφική προσώπου (face painting), το Παραμυθόσπιτο και ο Κινηματογράφος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Σπίτι του Αρκτούρου σε συνεργασία με την ομόνυμη περιβαλλοντική οργάνωση, το Εργαστήρι του Αη Βασίλη με τη βοήθεια των εθελοντών του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Δράμας, το Σπίτι του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου που είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, το Σπίτι με τα Ζαχαρομαγειρέματα, το Σπίτι της Οικοπεριπέτειας που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογία και στα θέματα της ανακύκλωσης, το Σπίτι της Τεχνολογίας και της Επιστήμης ΝΟΗΣΙΣ από το Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης, το Σπίτι του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και το Κέντρο Πληροφοριών και Τουριστικής Προβολής σε συνεργασία με τη Περιηγητική Λέσχη Δράμας.

Επίσης, θα ζήσουμε πολλές ξεχωριστές στιγμές, με κορυφαίες αυτές της συναυλίας του Χρήστου Δάντη στην Τελετή Έναρξης το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, της συναυλίας του ταλαντούχου Γιώργου Παπαδόπουλου την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου με αφορμή τα γυρίσματα της εκπομπής του Mega Channel "Ταξιδεύοντας" με τον Χρήστο Νέζο, του γυναικείου ηλεκτρονικού κουαρτέτου 4tissimo το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, τα γυρίσματα της εκπομπής της ΕΤ3 "Κυριακή στο χωριό" με τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, του μοναδικού τραγουδοποιού Μύρωνα Στρατή την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, των αγαπημένων μας Γρηγόρη Αρναούτογλου και Βίκυς Χατζηβασιλείου την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, των ανεπανάληπτων Monie & Monie Conniente" την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, του αγαπημένου της νεολαίας "Κόμη Χ" και πολλών άλλων. Βέβαια, οφείλω να τονίσω την αθρόα συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής που δίνουν με τον τρόπο τους το έντονο χρώμα της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων μας, τις βραδιές με τις παραστάσεις Καραγκιόζη, τις εκθέσεις ζωγραφικής που λαμβάνουν χώρα παράλληλα με την Ονειρούπολη, τις συναυλίες των Φιλαρμονικών και των Χορωδιών μας, των τοπικών νεανικών μουσικών συνόλών, τη δημιουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με την ομάδα βόλλεϋ "Ερμής" και τέλος τους διαγωνισμούς φωτογραφίας και συγγραφής παραμυθιού. Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην παρουσία του δημοφιλούς δραμινού ηθοποιού Ιωάννη Παπαζήση στο καραόκε πάρτυ την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου αλλά και στην παρουσίαση της αλλαγής του χρόνου τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

-Πόσο δύσκολη είναι η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης;
-Η διοργάνωση μιας εκδήλωσης με τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια αλλά και τα τελευταία χρόνια και τόσο μεγάλη δημοφιλία και επισκεψιμότητα έχει από μόνη της έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Καταρχήν, το στήσιμο των εκδηλώσεων και των δράσεων απαιτεί σωστό προγραμματισμό και μεθοδικότητα. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων όπως οι εθελοντές αλλά και οι Σύλλογοι που συμμετέχουν στη χριστουγεννιάτικη αγορά απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών πρέπι να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και σοβαρότητα. Επειδή όμως όλοι μας λειτουργούμε ομαδικά και οργανωτικά οι δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται λύνονται σύντομα και με επιτυχία.

-Ποιά είναι η συνεισφορά της Ονειρούπολης στην πόλη και στον νομό;
-Νομίζω ότι το σημείο αυτό είναι το πιο σπουδαίο του όλου εγχειρήματος. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή τη στιγμή η Ονειρούπολη είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και το πιο επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο τουριστικό προϊόν της Δράμας. Η Δημοτική μας Αρχή κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει τουριστική περίοδο σχεδόν 2 μηνών. Στοχεύσαμε από την αρχή στη μαζική έλευση κόσμου στη Δράμα από άλλα μέρη και δουλέψαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά πάνω σ΄αυτόν τον τομέα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έχουμε σχέδιο και το υλοποιούμε. Φτάνει πια η ευκαιριακή ενασχόληση με τον Τουρισμό. Μέσω της Ονειρούπολης αναδεικνύουμε και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, και το Σπήλαιο των Πηγών του Αγγίτη αλλά και όλες τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του ευλογημένου τόπου μας.
Και είναι αυτονόητο ότι η Ονειρούπολη συνεισφέρει και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Δεν το λέω εγώ αυτό. Το λένε οι ξενοδόχοι μας που έχουν πληρότητα 100%, το λέει ο εμπορικός κόσμος της Δράμας που βλέπει τον τζίρο του να ανεβαίνει εντυπωσιακά αυτήν την περίοδο, το λένε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας που δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν όλο τον όγκο των επισκεπτών, το λένε οι συμπολίτες μας που ενώ πριν από λίγα χρόνια έφευγαν εκτός Δράμας για χειμερινές διακοπές, την τελευταία πενταετία υποδέχονται συγγενείς και φίλους που έρχονται από άλλα μέρη για να ζήσουν τη μαγεία του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου χωριού της Ελλάδας. Ποτέ άλλωτε δεν ήρθε τόσος πολύς κόσμος στη Δράμα. Και πιστεύουμε ότι μπορεί να ρθει ακόμη περισσότερος. Αρκεί να συνεργαστούμε όλοι για το κοινό καλό. Εμείς τείνουμε το χέρι μας και περιμένουμε πάντως...Άλλοι αρνούνται.

-Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το κόστος της εκδήλωσης. Είναι μεγάλο; Έχουμε συγκριτικά στοιχεία με ανάλογες εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές;
-Πιστεύω ότι το κόστος της εκδήλωσης δεν είναι μεγάλο. Αν πάρουμε το πρόγραμμα της Ονειρούπολης και το κοστολογήσουμε θα παραμιλάει όλη η Ελλαδα. Μιλάμε για έναν μήνα γεμάτο εκδηλώσεις και δράσεις. Μιλάμε για υποδομές σε ξύλινα σπιτάκια, σε είδη διακόσμησης, σε ηλεκτροφωτισμό, σε θέρμανση, σε αναλώσιμα υλικά. Η όποια δαπάνη γίνεται περνάει από κόσκινο. Ακόμη και στις εκδηλώσεις κάποιων εμπορικών ονομάτων αποφεύγουμε τους managers και τα γραφεία για να ρίξουμε το κόστος και παζαρεύουμε πολύ σκληρά. Ξέρετε ότι η Ονειρούπολη υλοποιείται μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Νεολαίας και Άθλησης (ΔΕΝΑΔ) και το κόστος της κινείται μέσα στο διετές πρόγραμμα δράσης της ΔΕΝΑΔ που είναι περίπου 300.000 ευρώ. Σκεφτείτε όμως ότι σε γειτονικές πόλεις εκδηλώσεις 5 ημερών ή μιας εβδομάδος έχουν προϋπολογισμό 750.000 και 900.000 ευρώ. Φιλοσοφία μας είναι ο Δήμος να μη λειτουργεί ως επιχειρηματίας. Δεν είναι ο ρόλος του αυτός. Ακόμη και ο τρόπος που δουλεύει η χριστουγεννιάτικη αγορά στο πλαίσιο της Ονειρούπολης έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Εμείς βάλαμε τους κανόνες για μια τέτοια λειτουργία. Δε δημοπραττούμε τα σπιτάκια ούτε ζητάμε ενοίκιο. Απλά ελέγχουμε τις τιμές. Να μην ξεφεύγουν από το χαμηλό πλαφόν που έχει θέση η οργανωτική επιτροπή.
Δεν πρέπει τέλος, όταν μιλάμε για το κόστος να ξεχνάμε την ανταποδοτικότητα που έχουμε και μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας αλλά και τη μεγάλη διαφήμιση και προβολή που γίνεται μέσα από τα μεγάλα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και τον έντυπο τύπο. Σας υπενθυμίζω ότι ο τηλεοπτικός χρόνος αλλά και τα έξοδα για διαφημιστικά πακέτα είναι τεράστια. Κι εμείς όλα αυτά τα πετυχαίνουμε δωρεάν μέσω της Ονειρούπολης.

-Είστε υπέρ ή κατά του Καποδίστρια 2;
-Για να προχωρήσουμε στη διοικητική μεταρύθμιση της χώρας θα πρέπει να υπάρξουν και οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως αυτή που ζούμε νομίζω ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών. Όσον αφορά δε στη Δράμα, θα πω αυτό που λέει κατ' επανάληψη και ο Δήμαρχος Δράμας: στη Δράμα ο Καποδίστριας 2 έγινε με τον Καποδίστρια 1.

-Θα είστε παρών στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές;
-Μιας και μου απευθύνετε δημόσια το ερώτημα, θέλω να δηλώσω ότι πρώτα ο Θεός και εφόσον έχω υγεία θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για όσα οραματιζόμαστε με τον άξιο Δήμαρχό μας Θωμά Μαργαρίτη και τους εκλεκτούς συναδέλφους μου για τη Δράμα που έρχεται...

-Τελευταία παρατηρείται μεγάλη ένταση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου...
-Καλό είναι να επικρατεί ο πολιτικός πολιτισμός. Όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι εντάσεις εντός και εκτός αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου θα αυξάνονται. Αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι μας είναι η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός. Οι συμπολίτες μας που με την ψήφο τους μας εξέλεξαν στην τιμητική αυτή θέση περιμένουν από εμάς τα καλύτερα. Ας μην τους διαψεύσουμε...

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε...
-Αφού σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μου και σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος, θα ήθελα να πω δυο λόγια για το ουσιαστικό και σπουδαίο έργο που επιτελείται στον Μουσικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη λειτουργία του και το επίπεδο σπουδών των 1000 περίπου μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Καταφέραμε μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια να υλοποιήσουμε αρκετά προγράμματα συνεργασίας με σημαντικούς φορείς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, η Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδας κ.ά. και να δώσουμε την ευκαιρία στους φιλόμουσους και όχι μόνο της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής να ζήσουν ανεπανάληπτες μουσικές εμπειρίες. Δώσαμε το βήμα σε νέους καλλιτέχνες από τη Δράμα να δείξουν το ταλέντο τους και επιμορφώνουμε συνεχώς το εκπαιδευτικό μας προσωπικό μέσα από θεματικά σεμινάρια. Δημιουργήσαμε θεσμούς όπως "Η Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου", "Οι Μουσικές Παραλαγές", "Οι μουσικές Τρίτες" και συνεχίσαμε να υποστηρίζουμε παλαιότερες δράσεις. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά, με αγάπη και μεράκι. Για μας ο πολιτισμός είναι πράγματι είδος πρώτης ανάγκης!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ