Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης

Νομάρχης Δράμας

Αν ήμουν βουλευτής θα στήριζα την Τροπολογία Αηδόνη για τις Παραμεθόριες

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομάρχη Δράμας Κώστα Ευμοιρίδη...
Κρίνει ότι η ΝΔ εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της για τον Ν. Δράμας εκτός της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής.
Για το θέμα της λειτουργίας των δύο τμημάτων ΤΕΙ δηλώνει ότι η διαδικασία βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο για να μπουν τα τμήματα στο μηχανογραφικό του Μαρτίου.
Αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα (άρδευση από τα νερά του Νέστου, Παραμεθόριες, Γενικό Νοσοκομείο Δράμας).
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η θέση του κ. Ευμοιρίδη ότι “Αν ήμουν βουλευτής θα στήριζα την Τροπολογία Αηδόνη για τις Παραμεθόριες”.
Τέλος, για την διοικητική μεταρρύθμιση ο Νομάρχης κρίνει ότι δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και αναμένει το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου όπου η κυβέρνηση θα καταθέσει τις απόψεις της.

-Πως σχολιάζετε τις απόψεις που εκφράζονται από την αντιπολίτευση, ότι η ΝΔ υποσχέθηκε πολλά για τον Ν. Δράμας αλλά δεν τήρησε τις υποσχέσεις της;
-Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια αυτή η τοποθέτηση της αντιπολίτευσης δεδομένου ότι η ΝΔ εξεπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της εκτός της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Σχολής και πιστεύω ότι μέχρι την λήξη της τετραετίας της θα ικανοποιηθεί και το αίτημα αυτό.

-Δηλαδή έχουν δοθεί τόσα πολλά από την κυβέρνηση Καραμανλή;
-Δόθηκαν πολλά... Εμείς θέλουμε ακόμη περισσότερα και πέρα από τις δεσμεύσεις της. Τα δύο τμήματα ΤΕΙ, η επαναφορά των στρατιωτικών μονάδων, η λειτουργία του Τελωνείου Εξοχής η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, πολλά προγράμματα δια βίο μάθησης, η μεταβίβαση ακινήτων-περιουσιακών στοιχείων προς την Νομαρχία (κτίριο ΕΟΚ στην 1ης Ιουλίου, 5 κτίρια βιομηχανικής περιοχής, Ινστιτούτο Καπνού, γήπεδο στρατοπέδου έναντι αντλιοστασίου ενώ επίκειται η παραχώρηση του χώρου καυσίμων και του μεγάλου στρατοπέδου).
Επίσης γενναίες χρηματοδοτήσεις έργων εγγειοβελτιωτικών, οδικού δικτύου, σχολικών κτιρίων. Αν σ' αυτά προστεθεί και η αύξηση των εσόδων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης νομίζω ότι ικανοποιητική ήταν η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

-Τι έφταιξε που η μεγάλη αισιοδοξία για λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην Δράμα έμεινε στις καλένδες;
-Το γεγονός είναι ότι ικανοποίησαν την Δράμα μερικώς με δύο τμήματα ΤΕΙ. Περιμέναμε και την Πανεπιστημιακή Σχολή την οποία δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας των νέων τμημάτων ΤΕΙ.

-Τα οποία θα λειτουργήσουν το 2009;
-Η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος έφτασε στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Μετά την επιστροφή από το Γενικό Λογιστήριο το Υπουργείο Παιδείας θα στείλει το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο νομιμότητας και στην συνέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή.
Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, για να μπουν τα δύο τμήματα στο Μηχανογραφικό του Μαρτίου. Μετά την εγγραφή στο μηχανογραφικό θα κινηθούμε για την αυτονόμηση του ΤΕΙ. Η Νομαρχία προετοιμάζει τα κτίρια όπου θα γίνει η εγκατάσταση των τμημάτων αυτών.

-Και με την άρδευση από τα νερά του Νέστου που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω της δημοπράτησης του αντίστοιχου έργου στην Ξάνθη; Σας αιφνιδίασε η εξέλιξη;
-Θεωρώ ότι η συζήτηση για την άρδευση του κάμπου της Δράμας από τα νερά του Νέστου έχει εξαντληθεί. Είναι ανόμοια τα θέματα άρδευσης Δράμας και άρδευσης Ξάνθης. Λειτουργούν κάτω από διαφορετικές προϋποθέσεις.
Πολλοί στην Δράμα κάνουν κριτική για το θέμα αυτό αλλά οι πολιτικοί δεν κρίνονται από τον τρόπο που κρίνουν τους διοικούντες ούτε από τις τηλεοπτικές ώρες πτήσης όταν μάλιστα έχουν παρελθόν.

-Έχουμε κάποια εξέλιξη στο Γενικό Νοσοκομείο; Καταβάλατε προσπάθειες για να βρεθεί λύση σε αρκετά προβλήματα... Έγινε κάτι;
-Το Νοσοκομείο δεν ανήκει στην σφαίρα αρμοδιότητας της Νομαρχίας. Είναι Γενικό Κρατικό και όχι Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
Η Νομαρχία δεν το διοικεί ούτε υποδεικνύει την διοίκηση ούτε και συμμετέχει με εκπρόσωπό της όπως παλαιότερα στην διοίκηση. Όσες φορές χρειάζεται να βοηθήσει το κάνει. Ασκήσαμε πίεση να αποκτήσει διοικητή. Από κει και πέρα είναι ευθύνη του ΔΣ (στην οποία δεν συμμετέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) η σωστή λειτουργία του.

-Προξένησε εντύπωση η άποψή σας ότι αν ήσασταν βουλευτής θα στηρίζατε την Τροπολογία Αηδόνη για τις Παραμεθόριες... Ήταν θέμα μόνο μιας τροπολογίας;
-Βέβαια το είπα. Και το είπα και θα το έκανα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα... Εγώ κατέθεσα σημείωμα για το θέμα αυτό, μετά την απόρριψη του αιτήματος και θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα ενταχθεί και η Δράμα και το Κιλκίς.

-Σας βλέπω αισιόδοξο, σε μια περίοδο που λείπει η αισιοδοξία με όσα διαδραματίζονται στην κεντρική πολιτική σκηνή...
-Ο πολιτικός οποιουδήποτε επιπέδου που δεν αισιοδοξεί σημαίνει ότι δεν διεκδικεί, δεν πιστεύει και δεν ελπίζει και συνεπώς δεν έχει λόγο να ασχολείται με την πολιτική.

-Σας ενοχλεί που διάφοροι φορείς σε ανακοινώσεις τους, παρουσιάζουν τον νομό μας τελευταίο σε ανάπτυξη; Είναι καλύτερη η πορεία του;
-Η πορεία του Νομού Δράμας είναι ανοδική από πλευράς ανάπτυξης. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς γιατί μιλούν οι αριθμοί. Από 51ος που ήταν όταν παραλάβαμε είναι 37ος με τάση περαιτέρω βελτίωσης. Η κριτική είπαμε είναι πολύ εύκολη, όπως και η διγλωσσία.
Θα μου επιτρέψεις να πω ορισμένα πράγματα... Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να λέμε άλλα δημόσια και άλλα να λέμε όταν κάνουμε σοβαρές συζητήσεις.
Το ασφαλιστικό αντέχει λέει το ΠΑΣΟΚ. Ο Τάσος Γιαννίτσης στο σύγγραμμα του "Το Ασφαλιστικό (ως ορφανό πολιτικής) και μια διέξοδος" κάνει λόγο για πολιτικά παράλογες θέσεις των Προοδευτικών και Σοσιαλιστών το βαρύ τίμημα των οποίων θα το πληρώσουν οι επερχόμενες γενιές. Δηλαδή δεν τον άφησαν το 2001 οι δικοί του (Προοδευτικοί και Σοσιαλιστές) να το εξυγιάνει.
Το ΠΑΣΟΚ δημόσια λέει ότι δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να λειτουργήσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο βιβλίο του "Ατζέντα 16" αναφέρει "Η θέση μου εδώ και χρόνια είναι ότι και το ισχύον Σύνταγμα επιτρέπει να ιδρυθούν με νόμο Πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικά"
Στην βουλή και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου πρότεινε το μέτρο της επιδότησης της ασφάλισης για 4 χρόνια των νέων που θα προσλαμβάνονται. Πριν 3 χρόνια ο ίδιος υποστήριξε την ανασφάλιστη απασχόληση των νέων μέχρι ηλικίας 25 ετών.
Και τέλος θα συνιστούσα σε πολλούς να διαβάσουν την ετήσια έκθεση του 2008 για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Να διαβάσουν το κομμάτι της σύνοψης των συμπερασμάτων, για να δουν ότι άλλα λέει η μελέτη με τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν και άλλα λένε οι κομματικές διοικήσεις της ΓΣΕΕ.
Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουμε όλοι οι πολίτες και οι πολιτικοί το βιβλίο του Χρ. Γιανναρά "Η Κατάρρευση". Θα έχουμε να ωφεληθούμε.

-Τι θα γίνει με την διοικητική μεταρρύθμιση;
-Την απάντηση δεν μπορεί κανείς να την δώσει. Στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση θα καταθέσει τις απόψεις της.

-Εθνικές Εκλογές βλέπετε μέσα στο 2009;
-Δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς τι εξελίξεις θα υπάρξουν αλλά πιστεύω ότι δεν θα ωφελούσε να πάμε σε εκλογές.

-Καλή χρονιά κ. Νομάρχα...
-Εύχομαι καλά Χριστούγεννα. Καλή χρονιά σε όλους τους Δραμινούς. Να υλοποιηθούν τα όνειρα τους, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους και ο τόπος να βρει πιο γρήγορους αναπτυξιακούς βηματισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ