Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με την MIG.
Μετά την έγκριση από την Κομισιόν, η συμφωνία θα τεθεί υπό την κρίση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Φαίνεται πως λύνεται το πρόβλημα που πάρα πολλά χρόνια απασχολούσε την ελληνική κοινωνία.
Δημόσιοι οργανισμοί και δημόσιες επιχειρήσεις με τεράστια χρέη που κάθε χρόνο αυξάνουν και φυσικά δεν έχουν την δυνατότητα εξυγίανσης. Με πλεονάζον προσωπικό και χωρίς κανέναν προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια, οι "οργανισμοί" αυτοί δεν είχαν καμία προοπτική.

"Και γιατί την πήρε η MIG την Ολυμπιακή;" με ρώτησε ο φίλος μου ο Γιάννης... Μα γιατί μπορεί να την οργανώσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να την εξυγιάνει.
Φυσικά είναι πολύ θετικό ότι προτιμήθηκε από την Aegean για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού. Φανταστείτε να περνούσε στην Aegean... Τότε θα είχαμε καθαρά μονοπωλιακές καταστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται... Εγώ έτσι τα βλέπω αλλά ο φίλος μου ο Γιάννης παραμένει επιφυλακτικός.

Κρίμα πάντως γιατί μοιραίες πολιτικές αποφάσεις των προηγούμενων δεκαετιών μας έφεραν σε αυτό το αδιέξοδο. Και μην μου πείτε, ότι αισθάνεστε υπερήφανοι γι' αυτήν την κατάσταση. Θέλετε ένα παράδειγμα;
Η Softex... Που σε μια νύχτα "κρατικοποιήθηκε" και όταν οι κρατούντες κατάλαβαν το λάθος έτρεχαν για να προλάβουν. Την έβγαλαν προς πώληση αλλά κανένας δεν ενδιαφέρονταν να πληρώσει για να την αγοράσει. Την πήρε ένας σχεδόν "τζάμπα" και την οδήγησε σε κλείσιμο. Στέλνοντας τους εργαζόμενους στο κράτος που από τότε τους πληρώνει...
Αυτά δεν συνέβησαν κάπου μακριά... Στην Δράμα έγιναν, όπου ζήσαμε όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που είχαν ως συνέπεια το κλείσιμο της τεράστιας βιομηχανίας χάρτου που κάποτε ήταν μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Επομένως καλές οι κοινωνικοποιήσεις, οι κρατικοποιήσεις όμως στην πράξη δεν απέδωσαν... Απλά διαιώνισαν μια κατάσταση προβληματική με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Αυτήν την περίοδο φυσικά το θέμα που κυριαρχεί είναι η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Στις ΗΠΑ μετρούν εκατομμύρια θέσεων ανεργίας το τελευταίο διάστημα που καθημερινά αυξάνουν ενώ τα χρηματιστήρια καταρρέουν και δεν βλέπουμε κάποια θετική εξέλιξη.
Αλλά και στην Ελλάδα όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει κρίση, που είναι εισαγόμενη και πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται χωρίς την συνδρομή και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτά όλοι συμφωνούν...
Θα ήθελα να γνωρίζω που διαφωνούν; Μήπως υπάρχει καμία μαγική συνταγή με την οποία θα ξεφύγουμε από το πρόβλημα και θα λυθούν όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η εισαγόμενη κρίση;
Προτάσεις υπάρχουν, αλλά είναι γενικόλογες και αόριστες πχ μείωση της φοροδιαφυγής, αύξηση των συντάξεων, μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

Πόσα χρόνια ακούμε για μείωση του δημόσιου χρέους. Έχετε δε να παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μειωθεί; Όλοι εξαγγέλλουν την μείωση του δημόσιου τομέα. Και όταν κυβερνούν αρχίζουν τις προσλήψεις από το παράθυρο και τον φεγγίτη, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται.

Όσο για την φοροδιαφυγή... Όλοι την καταδιώκουν αλλά επί της ουσίας... μια τρύπα στο νερό. Η σημερινή κυβέρνηση έλεγε πριν 5 χρόνια ότι θα έχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που θα χτυπήσει όσους φοροδιαφεύγουν.
Στην πράξη το σύστημα μόνο σταθερό δεν είναι ενώ οι φοροφυγάδες ζουν και βασιλεύουν.

Συμπέρασμα: Καλά τα μεγάλα λόγια και οι υπερβολές. Όμως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και οι πολιτικοί κρίνονται όχι από αυτά που λένε αλλά από όσα πράττουν.
Δυστυχώς στην χώρα μας, εύκολα λέγονται πολλά και εφαρμόζονται ελάχιστα. Με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι καχύποπτοι και να μην εμπιστεύονται πλέον το πολιτικό προσωπικό. Να ξεφύγει ο πολιτικός κόσμος από τον μικρό κόσμο στον οποίο έχει περιέλθει και να δει την πραγματικότητα.
Και να σταματήσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Πάντως οι εκλογές φαίνεται να απομακρύνονται για το προσεχές διάστημα... Όλα δείχνουν ότι κανένας δεν θέλει αυτήν την περίοδο εκλογές.
Παρ' όλα αυτά οι βουλευτές και οι πολιτευτές βγήκαν στην γύρα. Σου λένε δεν ξέρεις τι γίνεται... Μπορεί να συμβεί κάποιο απρόοπτο και να βρεθούμε ξαφνικά σε προεκλογική περίοδο. Γι' αυτό ξεκίνησαν τις ομιλίες και τις συγκεντρώσεις.

Και φυσικά ο ανταγωνισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ειδικά στην ΝΔ τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Οι υποψήφιοι και τα πολιτικά στελέχη χρησιμοποιούν κάθε μέσο προβολής. Και φυσικά ΔΕΝ στάζουν μέλι ο ένας για τον άλλο.
Η πολιτική επιβίωση είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Και στην ΝΔ ο αγώνας είναι πολύ σκληρός. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στις ερχόμενες εκλογές από τους 151 βουλευτές που έχει σήμερα, θα εκλέξει 85-90 δηλαδή 60-65 βουλευτές λιγότερους.
Αν σε αυτούς προσθέσουμε και κάποιους που δεν θα εκλεγούν τότε καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι τουλάχιστον 2 στους 3 από την παρούσα βουλή θα πάνε στο σπίτι τους.
Έτσι δικαιολογούνται η ένταση, το πάθος και η κόντρα μεταξύ των στελεχών.

Άλλοι τρέχουν στα χωρία και στα καφενεία και άλλοι πάνε στον Ινδικό Ωκεανό και στην Κεϊλάνη για να φέρουν επενδύσεις. Τρέχουν στην άλλη άκρη του κόσμου για να φέρουν στην Δράμα μπίζνεσπλαν, επενδυτικά σχέδια και όραμα από την μακρινή Κεϊλάνη.
Αν υποψιαστώ ότι κάποιοι ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ειρωνεύονται την ιστορική αυτή πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δράμα θα τρελαθώ...

Περιμένουμε το επόμενο διάστημα ουρές επενδυτών από την μακρινή νήσο. Που σίγουρα θα μας επισκεφτούν. Άραγε στον ύπνο τους ή στον ξύπνιο τους;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ