Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αργύρης Πατακάκης

Νομαρχιακός Σύμβουλος

1 σχόλιο

Η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά θα ξαναφέρει στην ΝΔ την αισιοδοξία... Αποτελεί χρυσή εφεδρεία για τον τόπο

Στην συνέντευξης της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο και πρώην Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Αργύρη Πατακάκη.
Ιδρυτικό μέλος της ΝΔ και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δράμας, χαρακτηρίζει τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά διορατικό, με ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα, που θα ξαναφέρει στην ΝΔ την αισιοδοξία.
Κρίνει ότι οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συζητηθούν σε τοπικό επίπεδο, ενώ τάσσεται κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε συνένωση του Νευροκοπίου με άλλον Δήμο.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πατρίδας μας και του νομού μας.

-κ. Πατακάκη, είστε ιδρυτικό μέλος της ΝΔ και διατελέσατε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και στέλεχος του κόμματος. Πώς είδατε την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ;
-Πιστεύω ότι οι πολίτες έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Είναι πολύ σημαντικό ότι ήταν η ώρα να μιλήσει η βάση, που ήταν πολύ προβληματισμένη, θυμωμένη και πικραμένη με όλες αυτές τις συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη και δεν ανταποκρίθηκαν στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας.
Πιστεύω ότι η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά θα ξαναφέρει στην παράταξη την αισιοδοξία και με ρεαλισμό και αντικειμενικότητα θα συμβάλλει σαν αντιπολίτευση στο να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

-Εσείς απ' όσο γνωρίζω στηρίξατε τον Αντώνη Σαμαρά... Για ποιους λόγους τον θεωρήσατε ως την πιο κατάλληλη επιλογή;
-Οι πολιτικοί άντρες πρέπει να έχουν την δύναμη να αντιμετωπίζουν με ειλικρίνεια, δύναμη και αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας και πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί την χρυσή εφεδρεία αυτού του τόπου. Άλλωστε οι θέσεις του για τα μεγάλα εθνικά θέματα με βρίσκουν σύμφωνο και πιστεύω ότι οι καιροί απαιτούν πολιτικούς άντρες με διορατικότητα και οράματα.
Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι "πουλώντας ελπίδες" και "κλέβοντας τα όνειρα του λαού" δεν πετυχαίνεις τίποτε απολύτως. Ακόμη με συνδέουν δεσμοί από την εποχή που ήμουν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στον Ν. Δράμας και επίσης κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχου στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου τον ανακήρυξα Επίτιμο Δημότη, κάτι το οποίο δεν ξέχασε και το εκτιμά ιδιαίτερα.
Τώρα όμως είναι η ώρα της συσπείρωσης, της συνεργασίας και της δημιουργικής αντιπολίτευσης. Ο κόσμος περιμένει πολλά από την νέα ηγεσία της παράταξης.

-Φοβάστε ρήξη στην ΝΔ;
-Εκτιμώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για ρήξεις και διασπάσεις. Υπάρχουν αξιόλογα στελέχη σε όλες τις τάσεις της ΝΔ που είναι πολύτιμη και σημαντική η παρουσία τους.

-Να ευχηθούμε στην ΝΔ να βρει τον δρόμο της. Πάμε στην Αυτοδιοίκηση... Αλλαγές στον Διοικητικό Χάρτη, αλλαγές στον Εκλογικό Νόμο προαναφέρει η κυβέρνηση. Πως βλέπετε αυτές τις ριζοσπαστικές αλλαγές τόσο στον Α' όσο και στον Β' βαθμό Αυτοδιοίκησης;
-Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση για να πετύχει πρέπει να λάβει υπόψιν της τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών. Πρώτο και σημαντικότερο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν οικονομική αυτοδυναμία. Σε όλη την Ευρώπη τα μοντέλα αυτά αυτοδιοίκησης λειτουργούν εδώ και δεκαετίες με πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί έχουν θεσμοθετηθεί διαδικασίες οι οποίες στηρίζουν άμεσα την σωστή λειτουργία τους, χωρίς να έχουν άμεση εξάρτηση από την κεντρική εξουσία.
Επίσης οι χρηματοδοτήσεις να γίνονται από τα έσοδα τα οποία έχει η τοπική κοινωνία κατά ένα μεγάλο ποσοστό, για να μπορεί να συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά για την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Και ακόμη η πάταξη της Γραφειοκρατίας η οποία επιβαρύνει με τεράστια ποσά την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς να προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό.
Αν δεν γίνουν όλα αυτά δεν αλλάζει τίποτα μειώνοντας τους Δήμους και τις Νομαρχίες. Το θέμα είναι ουσιαστικότερο και δεν είναι αριθμητικό ή καθαρά πολιτικό. Και φυσικά δεν είναι δυνατόν ένα οποιοδήποτε σχέδιο αλλαγών να μην συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο και να έρθει με άνωθεν εντολές.
Τέλος, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνώ κάθετα με οποιαδήποτε σκέψη συνένωση του Νευροκοπίου με άλλον Δήμο. Το Νευροκόπι είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος στην Ελλάδα και έχει πολλές ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους αυτοί που θα κάνουν τον σχεδιασμό του διοικητικού χάρτη.

-Είμαστε ουραγοί σε ανάπτυξη και πρώτοι σε ανεργία. Υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής της αρνητικής πορείας της οικονομίας του τόπου μας;
-Όλα αυτά τα χρόνια η ενδοπεριφερειακή ανισότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να μην προσελκύσουμε επενδύσεις γιατί δεν είχαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχαν άλλες περιοχές και ιδιαίτερα η Θράκη. Ένας ακόμη λόγος είναι η μεγάλη γραφειοκρατία και η αρρωστημένη νοοτροπία της δημόσιας διοίκησης η οποία αποθαρρύνει και αποτρέπει κάθε επενδυτική προσπάθεια.
Υπήρξαν επενδυτικά σχέδια τα οποία είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον νομό μας αλλά οι διαδικασίες αυτές τις ανάγκασαν να φύγουν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Γι' αυτήν την κατάσταση είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και νομίζω ότι κάποτε θα πρέπει η συντεταγμένη πολιτεία να πάρει άμεσα και ουσιαστικά αποφάσεις για να ελαχιστοποιήσει την άσχημη αυτή εικόνα για την πατρίδα μας.
Είναι λυπηρό που οι διεθνείς οργανισμοί μας κατατάσσουν στην 132η θέση ως προς την προσέλκυση επενδυτών και στην κορυφή στην διαφθορά. Δεν έχουμε δικαίωμα να στερούμε από τις νέες γενιές την δυνατότητα για μια αξιοπρεπή εργασία και για την δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.
Παρ' όλα αυτά πιστεύω, και η πίστη μου στηρίζεται στην προσωπική μου γνώση και εμπειρία ότι έχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα και να δώσουμε στους νέους μας ίσες ευκαιρίες για εργασία.

-Με ποιον τρόπο μπορεί να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα;
-Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες γερμανικές και νορβηγικές εταιρίες να δημιουργήσουν κάθετες παραγωγικές μονάδες πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ για να ξεκινήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα ξεκινά στην Κοπεγχάγη της Δανίας το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές. Θα παίξει σημαντικότατο ρόλο με τις αποφάσεις που θα παρθούν για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και για τους στόχους που θα βάλει δημιουργώντας εκατομμύρια -και δεν είναι υπερβολή- νέες θέσεις εργασίας με την πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα επαγγέλματα. Υπολογίζεται ότι στην πατρίδα μας θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας στην παραγωγή και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Ν. Δράμας έχει σε εξέλιξη ένα αιολικό πάρκο το οποίο τους επόμενους δύο μήνες θα είναι διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ, και θέλω να αναφέρω εδώ, ότι επί 6 μήνες εργάζονται πάνω από 60 τεχνίτες, έχουν "πέσει" χιλιάδες κυβικά τσιμέντα, έχουν γίνει έργα υποδομών ενώ θα έχει τεράστια οφέλη η τοπική αυτοδιοίκηση από τους θεσμοθετημένους πόρους που θα εισπράττει από το έργο αυτό κάθε χρόνο.
Παράλληλα μένουν 20 Γερμανοί τεχνικοί στα ξενοδοχεία της πόλης μας, έχουν προσληφθεί μόνιμοι φύλακες και όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο μπορεί να συμβάλλει η πράσινη ανάπτυξη η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον, στην τοπική οικονομία.
Ακόμη θέλω να τονίσω ότι άλλα έξι έργα συνολικής ισχύος 180 MW είναι στο στάδιο αδειοδότησης και τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει η υλοποίηση των έργων.
Εκτιμώ ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να συμβάλλει και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και με αποτελεσματικότητα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας και να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στα τόσα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε.
Άλλωστε οι στόχοι του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Κοπεγχάγης είναι η ελαχιστοποίηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα στερεά καύσιμα όπως και από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα που έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η ανάπτυξη και η τήρηση των προδιαγραφών και των δεσμεύσεων που θα επιβάλλει η Σύνοδος της Κοπεγχάγης είναι μονόδρομος για την σωτηρία του πλανήτη.

 


Σχόλια (1)

θανος - Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 στις 15:58
συγχαρητηρια αργυρη για τις αποψεις σου εχεις γνωση και εμπειρια

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ