Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χαρά Κεφαλίδου

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

1 σχόλιο

Δεν υπάρχει θέμα πτώχευσης... Η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας με σύνεση

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε την Βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ κ. Χαρά Κεφαλίδου.
Κρίνει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας με σύνεση και ότι απιατείται ομοψυχία όλων των Ελλήνων για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Αναφέρθηκε και σε τοπικά ζητήματα.
Χαρακτηρίζει ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Δράμας σηματοδοτεί καίριο πλήγμα σε κατεστημένες αντιλήψεις δεκαετιών που ήθελαν την Δράμα το σίγουρο χωράφι της ΝΔ.
Υπογραμμίζει ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα απαντήσουν στα αιτήματα του νομού.
Τέλος, τάσσεται υπέρ των νέων συνενώσεων που είναι αναγκαίες και πρέπει να εφαρμοστούν το ταχύτερο.

-Η οικονομία μονοπωλεί την επικαιρότητα... Δυστυχώς επτωχεύσαμε;
-Δεν υπάρχει θέμα πτώχευσης. Η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας με σύνεση και κάνει ό,τι απαιτείται για τη μείωση του ελλείμματος και τον περιορισμό του χρέους. Το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, χωρίς έκθεση σε προϊόντα υψηλού ρίσκου και έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Προφανώς θα μειωθούν οι δαπάνες και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Το μήνυμα από τους υπεύθυνους και αποφασιστικούς χειρισμούς της κυβέρνησης είναι ότι ναι μεν βρισκομαστε κάτω από την ομπρέλα της Ευρώπης, αλλά δεν περιμένουμε να μας σώσουν. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και ενεργούμε για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και να αναταχθούν τα δημόσια οικονομικά.
Όπως σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, φυσικά παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και η βιομηχανία φημών και κινδυνολογίας οργιάζει. Δεν μπορούμε να τα φιμώσουμε όλα αυτά. Θα τα υποστούμε, αλλά ταυτόχρονα θα πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε, να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών.

-Υπάρχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση;
-Φυσικά, και μάλιστα προσαρμοσμένο στις πραγματικές αιτίες της *δικής μας* κρίσης. Η δική μας κρίση δεν μοιάζει με τη διεθνή. Το πρόβλημά μας δεν είναι ίδιο ούτε με της Lehman Brothers και της Citigroup, ούτε με της Ισλανδίας. Εμείς δεν πάσχουμε από τοξικά ομόλογα και προβληματικά subprimes. Τα δικά μας προβλήματα είναι η διαφθορά, η ανομία, η παρασιτική οικονομία, η σπατάλη, η πελατειακή λογική. Αυτές είναι οι πραγματικές πληγές και αυτές τις πληγές αγωνιζόμαστε να κλείσουμε.

-Απαιτείται σίγουρα συναίνεση των κομμάτων. Συμφωνείτε με την άποψη Ανδρουλάκη που έκανε λόγο για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης;
-Ξέροντας τον Μίμη, φαντάζομαι ότι θέλησε προκαλώντας να τονίσει με μεγαλύτερη έμφαση την ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων, πράγμα με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι στην κυβέρνηση, αλλά ό,τι καλούμαστε να κάνουμε δεν αφορά ούτε μόνο το ΠΑΣΟΚ, ούτε μόνο τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Οι χειρισμοί φυσικά θα γίνουν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ομοψυχία όλων των Ελλήνων είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Για να πετύχουμε απαιτείται να είμαστε ενωμένοι και σώφρονες.

-Σε αυτήν την αρνητική συγκυρία είναι εύκολο να τηρηθούν οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις;
-Ό,τι είπαμε προεκλογικά το εννοούσαμε και θα το τηρήσουμε όσο πιστότερα επιτρέπουν οι συγκυρίες. Η κυβέρνηση ενεργεί με συνέπεια και μπέσα, με πραγματισμό και σωφροσύνη. Το βάθος του προβλήματος όπως προκύπτει, είναι πολύ μεγαλύτερο από την εικόνα που είχαμε προεκλογικά. Οι βασικές επιλογές μας, όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά επιβεβαιώνονται και πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα.
Η παραφιλολογία γύρω από δήθεν στροφή της κυβέρνησης, προέρχεται από όσους που ενοχλούνται βλέποντας να εννοούμε όσα λέμε, να είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε αδικίες και ανισότητες κι όχι να δημιουργήσουμε νέες.
Πάντως, οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις δεν αφορούσαν μόνο οικονομικές παροχές, που είναι αυτές που δεν διευκολύνονται από την αρνητική συγκυρία που είπατε. Δεσμευτήκαμε και για πολλά άλλα πράγματα, που δεν στοιχίζουν τίποτε αλλά θα φέρουν τεράστιο αποτέλεσμα όταν εμπεδωθούν. Μιλώ για διαφάνεια, φορολογική δικαιοσύνη, αξιοκρατία. Αυτά είναι πολύ ουσιαστικότερα και τα υλοποιούμε καθένα στην ώρα του.

-Σας ικανοποίησε η διαδικασία ορισμού Γενικών Γραμματέων και Περιφερειαρχών; Από την αξιοκρατική επιλογή μήπως οδηγηθήκατε στα κομματικά στελέχη;
-Η αξιοκρατική επιλογή δεν είναι εξ ορισμού ασύμβατη με την κομματική ιδιότητα. Η διαδικασία που προτείναμε προφανώς δεν είναι αλάθητη, όπως κάθε διαδικασία εξάλλου. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με εμπιστοσύνη τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ειδικά όταν είναι ρηξικέλευθες και αποσκοπούν στην εισαγωγή νέων ηθών στην άσκηση της πολιτικής.
Πέραν αυτού, θυμηθείτε την περίπτωση του κ. Κουτούπη: επελέγη βάσει του βιογραφικού του για μία θέση ΓΓ στο ΥπΟικ. Ήταν δεδηλωμένος υπέρ της ΝΔ και παρόλα αυτά επελέγη. Το ότι ανακλήθηκε, δεν οφειλόταν στις πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά σε κάποια απρεπή πράγματα που είχε δημοσιεύσει.
Στην αξιοκρατία πιστεύουμε βαθιά. Δεν είναι μια λέξη που τη λέμε επειδή ακούγεται ωραία. Είναι ο μόνος τρόπος για να κυβερνήσεις δίκαια, σωστά και αποτελεσματικά, κι εμείς αυτό θέλουμε.

-Πώς σχολιάζετε την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά ως αρχηγού στην ΝΔ;
-Είναι πολύ καλό που η αξιωματική αντιπολίτευση απέκτησε αρχηγό με δημοκρατικές διαδικασίες. Μακάρι να τα πάει καλύτερα από τον προκάτοχό του.

-Σε τοπικό επίπεδο... Τι σηματοδοτεί η νίκη του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Δράμας;
-Σηματοδοτεί ένα καίριο πλήγμα σε κατεστημένες αντιλήψεις δεκαετιών που ήθελαν τη Δράμα το σίγουρο (αν και παρατημένο) χωράφι της ΝΔ. Σηματοδοτεί μεγαλειώδεις υπερβάσεις από πολλούς συμπολίτες μας, που με γέμισαν ικανοποίηση και χαρά. Σηματοδοτεί ελπίδα μέσα στην απόγνωση.
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για το νομό μας, και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε πολύ για να βελτιωθεί η ζωή μας. Ναι, είμαστε αδικημένοι. Ναι, μαραζώνουμε. Αλλά τι ωφελεί να διατυμπανίζουμε τη μιζέρια μας και να γκρινιάζουμε; Κάποτε πρέπει να ξεσταυρώσουμε τα χέρια, να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε κάτι.
Είμαι σε συνεχή επαφή με όλους τους συμπολίτες μας και σας διαβεβαιώ ότι, από τη μία βιώνω υπερβάσεις, άρσεις αγκυλώσεων, και διάθεση για αλλαγή νοοτροπίας, και από την άλλη θλίβομαι να βλέπω ανθρώπους νέους και δυνητικά δημιουργικούς να έχουν παραδώσει τα όπλα.
Ο πρωθυπουργός το έχει πει σε όλους τους τόνους: το μέλλον μας, για να είναι όπως το θέλουμε, δεν μπορεί να περιλαμβάνει ρουσφέτια, πελατειακές λογικές και ιδιώτευση. Δουλειά, δημιουργικότητα, αξιοκρατία, εμπιστοσύνη. Με τέτοια ιδανικά πρέπει να εμποτισθούμε όλοι και να τα μεταφέρουμε και στη νέα γενιά.

-Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Οι Δραμινοί ζητούν ίση μεταχείριση. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση στον Ν. Δράμας;
-Οι παρεμβάσεις μας θα απαντήσουν στα αιτήματα του Νομού όπως αυτά έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, και θα αφορούν κυρίως:
*υποδομές και δρόμους,
*επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, προστατεύουν το περιβάλλον, και εξασφαλίζουν βιώσιμη και ορθολογική εκμετάλλευση των πόρων,
*αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων,
*ίδρυση Πανεπιστημιακών Τμημάτων,
*αποπεράτωση και λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου.
Στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης, και στο βαθμό που αυτό θα είναι εφικτό, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση αυτών των στόχων. Ισχύει βέβαια και το "συν Αθηνά και χείρα κίνει".
Η ίση μεταχείριση όλων είναι προφανώς απαραίτητη, και προσωπικά εργάζομαι με πάθος για να αποκατασταθούν αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν.

-Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη και πρωταθλητές στην ανεργία. Μπορεί να ανατραπεί η αρνητική πορεία του τόπου;
-Μπορεί. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, και τότε θα πετύχουμε. Όσο προτιμούμε να τρώμε τα έτοιμα ή τα δανεικά, όσο ικανοποιούμαστε με το ατομικό μας μικροβόλεμα αντί να κοιτάξουμε να παράγουμε τουλάχιστον αυτά που χρειαζόμαστε, δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε.
Θα μπορούσαμε να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες και όταν αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, όταν πληρώνουμε τους φόρους μας, όταν ζητούμε να μας κόβουν αποδείξεις, όταν πασχίζουμε να μορφωθούμε, να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις, να γίνουμε χρήσιμοι άνθρωποι που βγάζουν το ψωμί τους με αξιοπρέπεια.
Δεν μας λείπει τίποτε για να πετύχουμε, ούτε συνωμοτεί κανείς εναντίον μας. Αρκεί να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τις αντικοινωνικές συμπεριφορές που μας κρατούν δέσμιους και φτωχόμυαλους. Το κλασικό ελληνικό δίπολο κορόιδο-μάγκας πρέπει να τελειώνει. Έχουμε περισσότερους μάγκες από όσους αντέχουμε να ταΐζουμε.

-Η κυβέρνηση εξαγγέλλει αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και νέες συνενώσεις. Είστε υπέρ των αλλαγών; Βλέπετε να εφαρμόζονται άμεσα;
-Είμαι υπέρ και ελπίζω να εφαρμοστούν το ταχύτερο. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θα ξεβολευτούν, αλλά είναι μια αναγκαία και ρεαλιστική πρόταση. Οι δήμοι πρέπει να έχουν ένα κρίσιμο μέγεθος ώστε να κάνουν συνολικότερο σχεδιασμό και να έχουν περισσότερα μέσα και λιγότερα έξοδα. Είμαστε πολύ ατομιστές κι αυτό δεν μας έχει ωφελήσει. Είναι ανάγκη να μάθουμε να συνεννοούμαστε, να κάνουμε πίσω καμιά φορά, να κάνουμε διάλογο με γνώμονα τη σύγκλιση κι όχι το να γίνει ντε και καλά το δικό μας.
Ζούμε σε ένα κλειστό σύστημα, ξέρετε. Ό,τι άδικα καταφέρνει ο ένας, θα το υποστεί ο διπλανός, ο γείτονας, ο φίλος. Έτσι δεν πάμε μπροστά. Οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητες και γιαυτό τις πιστεύουμε και τις προωθούμε.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ακούω να συζητιέται τελευταία ο χαμηλός τόνος με τον οποίο ασκώ τα καθήκοντά μου. Οι πολίτες που βλέπουν πόσο μεθοδικά και ευσυνείδητα δουλεύουμε οι συνεργάτες μου κι εγώ, ρωτούν γιατί δεν "αξιοποιούμε" επικοινωνιακά όλη αυτή την προσπάθεια. Η απάντηση είναι απλή: δεν πιστεύω σ' αυτά. Για όλους μας μιλάει η δουλειά μας και οι αποδέκτες της. Δεν πρόκειται να δείτε από μένα ούτε αυτο-δοξαστικά δελτία τύπου, ούτε σφετερισμό της δουλειάς άλλων, ούτε άλλα τετριμμένα τερτίπια. Δεν με αφορά καμία ατομική ή συλλογική φαντασίωση με πινελιές μεγαλείου. Είμαι εδώ για να δουλέψω σκληρά και ουσιαστικά, κι όχι για να σκεπάσω τη σκληρή πραγματικότητα κάτω από επικοινωνιακά πέπλα.
Εύχομαι υγεία, καλές γιορτές κι ένα καλύτερο αύριο σε όλους τους συμπολίτες μου. Ξεκινώντας από τις γιορτινές αυτές μέρες, ας είμαστε πιο ομαδικοί, πιο μεγαλόψυχοι και πιο δημιουργικοί. Ας αγαπάμε τους γείτονές μας, τον τόπο μας και τα παιδιά μας, περισσότερο και με πιο ώριμο τρόπο. Ας υποχωρούμε πότε-πότε κι ας έχουμε επίγνωση των πραγματικών μας συμφερόντων, που ποτέ δεν πρέπει να καταλήγουν στο να θιγεί η ζωή και η αξιοπρέπεια κάποιου συμπολίτη μας.
Καλές γιορτές και σ' εσάς. Ευχαριστώ και χάρηκα πολύ που τα είπαμε.

 


Σχόλια (1)

ΜΑΚΗς - Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009 στις 15:42
ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕς ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑς?

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ