Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει μέτρα που πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ωστόσο η Αθήνα πιέζεται να εφαρμόσει άμεσα μέτρα και να μειώσει δραστικά τις δαπάνες.
Οι πιέσεις είναι έντονες και αφορούν τις περικοπές στις παροχές των δημοσίων υπαλλήλων, το πάγωμα των προσλήψεων και τον τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα. Ο Πρωθυπουργός είναι υπέρ της άποψης ότι δεν θα πληρώσει την κρίση ο κοσμάκης.
Όμως η χώρα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα και θα πρέπει να βρει δανεικά. Θα μπορέσει να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, χωρίς την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων;

Το βλέπω πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει χρόνος και φυσικά πιάσαμε πάτο και οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Είναι πάντως θετικό ότι ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει πάνω του την υπόθεση της οικονομίας.

Κρίνω πολύ θετική την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου συζητήθηκε το τεράστιο πρόβλημα της διαφάνειας. Η χώρα μας δυστυχώς είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αδιαφάνεια.
Το μαύρο χρήμα ρέει άφθονο, η διαφθορά ζει και βασιλεύει όπως και η ατιμωρησία. Είναι ντροπή να έχουμε ξεπέσει τόσο πολύ και να θυμίζουμε τριτοκοσμική χώρα. Πρέπει να τεθούν στο περιθώριο όλοι εκείνοι που ζουν και επιβιώνουν παρασιτικά.
Απαιτείται μηδενική ανοχή στην διαφθορά. Όχι μόνο των πολιτών αλλά κυρίως των πολιτικών. Και επιτέλους να τιμωρηθούν και όσοι ευθύνονται. Η ατιμωρησία ενισχύει την διαφθορά και βλάπτει πολύ επικίνδυνα τον τόπο.

Είχαμε και την παραίτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ρόβλια. Αιτία ότι έλαβε διάφορα αιτήματα για αποσπάσεις ή υπηρεσιακά θέματα.
Η παραίτησή του προκάλεσε αίσθηση. Και ο Πρωθυπουργός την αποδέχθηκε. Στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι τα ρουσφέτια και οι διευκολύνσεις δια της πλαγίας οδού τελείωσαν.
Να το δούμε στην πράξη και να μην το πιστεύουμε.

Μια θαυμάσια πρωτοβουλία από τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Δράμας. Συμμετέχουν στην Ονειρούπολη και στο "Σπίτι του Σαξοφωνίστα" πωλούν το cd με τις μελωδίες του Σαξοφωνίστα της Ονειρούπολης Γιώργου Αθανασιάδη στην συμβολική τιμή των 5 ευρώ.
Τα έσοδα θα δοθούν για την αγορά και δωρεά ενός "Σετ Πνευμονολογίας" για την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Το μηχάνημα αυτό σώζει ζωές και τέτοιες ενέργειες αξίζουν και πρέπει να τις υποστηρίζουμε.

Άρχισαν πάλι τα μεγάλα λόγια και οι αναλύσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση. Και φυσικά οι εξελίξεις και τα σενάρια είναι πολλά και διάφορα.
Όμως να σταματήσουν οι υπερβολές. Και τι δεν διαβάσαμε... Ότι οι συνενώσεις θα φέρουν τον διοικητικό εκσυγχρονισμό και ότι είναι το μεγάλο όραμα για να περάσει η χώρα σε ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

Αυτά τα βαρύγδουπα τα ακούγαμε και παλιότερα όταν εφαρμόστηκαν οι αναπτυξιακοί σύνδεσμοι, τα συμβούλια περιοχής κλπ.
Και τότε πιστέψαμε ότι θα έρθουν τα πάνω-κάτω. Ότι θα εφαρμοστεί ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο που θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη...
Στην πράξη αν και έγιναν βήματα προόδου δεν είδαμε κάτι το ριζοσπαστικό. Η αποκέντρωση δεν προχώρησε. Στο πανίσχυρο Αθηναϊκό Κράτος προστέθηκαν και οι Περιφέρειες όπου οι Περιφερειάρχες λειτουργούσαν και λειτουργούν ως ελεγκτές της κεντρικής εξουσίας.

Και σήμερα θέλουμε να μειώσουμε τους Δήμους και τις Νομαρχίες. Οι κυβερνώντες ανακάλυψαν το πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας... Είναι ο αριθμός των Δήμων.
Δηλαδή αν τους μειώσουν θα λυθούν τα προβλήματα; Θα μειωθεί η γραφειοκρατία; Θα γίνει αποτελεσματικότερη η δημόσια διοίκηση;

Προσωπικά πιστεύω ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου. Αλίμονο αν οδηγηθούμε σε αναγκαστικές (δηλαδή μη δημοκρατικές) συνενώσεις.
Θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και οι αντιπαραθέσεις θα είναι μεγάλες. Όσοι πιστεύουν ότι με ασκήσεις επί χάρτου θα βρουν λύσεις πλανώνται πλάνη οικτρά. Θα χάσουν την ουσία και θα βλάψουν την αυτοδιοίκηση.

Και ας μην ξεχνούν ότι η αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη στον πολίτη εξουσία. Αν προχωρήσουμε σε μεγάλες συνενώσεις τότε ούτε οι πολίτες εξυπηρετούνται ούτε η λειτουργία των δήμων βελτιώνεται.

Τα όποια σενάρια για συνένωση Νευροκοπίου με Προσοτσάνη να ξεχαστούν γρήγορα. Είναι απαράδεκτο και σαν σκέψη.

Επί ευκαιρία, θα τοποθετηθεί η ΝΔ κεντρικά για τις συνενώσεις; Γιατί τα στελέχη της μας μπέρδεψαν. Από την άποψη 15 Δήμοι στον Νομό οδηγούνται στον 1 Δήμο...
Και άντε, αυτοί μπορούν να κάνουν κωλοτούμπες. Η ΝΔ κεντρικά έχει θέση; Και πότε θα μας ενημερώσει; Μήπως μετά τις νέες συνενώσεις;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ