Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστόδουλος Μαμσάκος

Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΔ-Δημ. Σύμβουλος

9 σχόλια

Η επέκταση- αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της επόμενης 100ετίας για το Δήμο Δράμας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΔ -Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο.
Αναφέρθηκε στην μελέτη επέκτασης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Δράμας. ΄΄ Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της επόμενης 100ετίας, για τον Δήμο Δράμας ΄΄ υπογράμμισε. Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για χρηματοδότηση του έργου, λόγω της πληρότητας της μελέτης του, που είναι απόλυτα στοιχειοθετιμένη και εμπεριστατωμένη. Ο κ.Μαμσάκος ρωτήθηκε και για τον Καποδίστρια 2. Όπως υπογράμμισε οι συνενώσεις σαν ιδέα είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης και διαλόγου των Τοπικών Κοινωνιών. Τέλος δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, ενώ εκφράζει την βεβαιότητα , ότι ο κόσμος θα υπερψηφίσει και πάλι την Δημοτική αρχή.

-Μια πολύ σημαντική μελέτη παρουσίασε πριν λίγες μέρες, η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΔ. Αφορά την επέκταση -αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης του Δήμου Δράμας. Τι ακριβώς αφορά η παραπάνω μελέτη;
-Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της επόμενης 100ετίας για τον Δήμο Δράμας. Αφορά την αντικατάσταση του κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού καθώς και του δικτύου διανομής εκτάσεως περίπου 150.000 m.με αγωγούς πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς. Το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί όχι για την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου που και αυτό κρίνεται ότι πρέπει να γίνει, αλλά κυρίως για την μείωση διαρροών, γιατί οι συγκεκριμένοι αγωγοί ύδρευσης εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Δράμας πριν από 35 χρόνια. Θεωρώ λοιπόν ότι με αυτό το έργο θα μειώσουμε το κόστος συντήρησης όλων αυτών των αγωγών, έτσι ώστε η ΔΕΥΑΔ να κάνει μια σημαντική απόσβεση στα επόμενα χρόνια. Το συγκεκριμένο έργο είναι προϋπολογισμού 14,5 εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει σε 3 φάσεις. Η πρώτη φάση έχει προϋπολογισμό 7,25 εκατομμύρια ευρώ και σύντομα θα κατατεθεί για χρηματοδότηση, μετά από επικοινωνία που είχαμε με την περιφέρεια. Οι επόμενες 2 φάσεις θα κατατεθούν για δημοπράτηση σε συνεννόηση που θα έχουμε και πάλι με την περιφέρεια, σε μέτρα και προτάσεις τα οποία στην συνέχεια θα ανακοινωθούν.

-Φαίνεστε σίγουρος για χρηματοδότηση του έργου. Δεν φοβάστε απρόβλεπτες εξελίξεις;
-Υπάρχει το μέτρο και η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Η μελέτη είναι στοιχειωθετιμένη και εμπεριστατωμένη. Υπάρχει συνεννόηση με τις υπηρεσίες. Η πληρότητα της μελέτης είναι το στοιχείο που με κάνει πολύ αισιόδοξο, βέβαιο είναι ότι θα έλεγα ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί.

-Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες μελέτες. Ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μαργαρίτης αναφέρθηκε στην μελέτη για την σύνδεση των Τοπικών διαμερισμάτων με τον βιολογικό καθαρισμό...
-Πράγματι, η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΔ επεξεργάζεται την συγκεκριμένη μελέτη και σχεδόν είναι έτοιμη. Όταν θα προκηρυχθεί η συγκεκριμένη πρόσκληση του μέτρου, τότε η ΔΕΥΑΔ πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα καταθέσει την μελέτη για χρηματοδότηση. Η μελέτη σύνδεσης των Τοπικών Διαμερισμάτων με το βιολογικό καθαρισμό είναι προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Δεν είναι όμως, μόνο αυτές οι μελέτες Ήδη έχουμε πάρει απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ για κατάθεση υποβολής πρότασης στην ψηφιακή σύγκλιση στην πρόσκληση 09-2.1 για την διαχείριση ύδρευσης και αποχέτευση (GIS) προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση ενός συστήματος που θα διαχειρίζεται το δίκτυο ύδρευσης για την συντήρηση του, τον εντοπισμό διαρροών, την καλή λειτουργία, την επέκταση ή την ανανέωση του. Συγχρόνως όμως, ετοιμάζουμε να καταθέσουμε προτάσεις σε Ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα που σύντομα θα ανακοινώσουμε. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι έχουμε πάρει προέγκριση για ξεχωριστό βιολογικό καθαρισμό, τύπου Compakt από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ.ευρώ, για το Τοπικό Διαμέρισμα Χωριστής. Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους του υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας γιατί όλες αυτές οι μελέτες συντάχθηκαν με προσωπική τους εργασία, με πολλές εργατοώρες εκτός υπηρεσίας, εξασφαλίζοντας έτσι πάρα πολλά χρήματα από το κόστος μελέτης που θα στοιχίζανε αν τις δίναμε σε εξωτερικούς συνεργάτες. Ενδεικτικά και μόνο θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, μόνο η μελέτη για την επέκταση - αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Δήμου Δράμας, στοίχιζε περίπου 800.000 ευρώ. Σε επίπεδο μελετών θα ήθελα να αναφέρουμε και την μελέτη αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης του Τ.Δ. Ξυροποτάμου, που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο την Κομοτηνής. Αφορά την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης του Ξηροποτάμου συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, όπου το συγκεκριμένο έργο προκηρύχθηκε και έχουν βγει και οι ανάδοχοι του. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010. Μέσα στο 2009 λύσαμε οριστικά το πρόβλημα νερού και στο Τ.Δ. του Ξηροποτάμου, με παρεμβάσεις καθώς και στο Τ.Δ. Καλλιφύτου που είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες.

-Φορτσάρετε με πολλά έργα και μελέτες...
-Δεν θα έλεγα ότι φορτσάρουμε. Κινούμαστε όλη την τετραετία με τους ίδιους ρυθμούς.

-Μια που αναφέρθηκα στις εκλογές, ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται για νέες συνενώσεις. Είστε υπέρ ή κατά του νέου Καποδίστρια;
-Θεωρώ ότι οι συνενώσεις σαν ιδέα, είναι σε θετική κατεύθυνση. Στον Ν.Δράμας με τον Καποδίστρια 1, δημιουργήθηκαν 8 Δήμοι και 1 Κοινότητα. Σε άλλους Νομούς με ίδιο πληθυσμό και με μικρότερη έκταση, είχαμε 15, 20 ή και περισσότερους Δήμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ή Θεσπρωτία ή η Ευρυτανία. Συμφωνώ απόλυτα με την θέση της ΤΕΔΚ, ότι ο Καποδίστριας 2 στην Δράμα έγινε πριν από 12 χρόνια με τον Καποδίστρια 1. Έχουμε ένα πολύ λογικό αριθμό Δήμων και αν υπάρξουν νέες συνενώσεις μάλλον θα αυξηθούν τα προβλήματα παρά θα δρομολογηθούν λύσεις. Περιμένω όπως και όλοι οι συνάδερφοι στον Α΄ και Β΄ βαθμό να δούμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τους Δήμους, τις Νομαρχίες και τις Περιφέρεις.
Μέχρι τώρα διαβάζουμε πιθανά σενάρια όμως έτσι δεν μπορείς να κρίνεις και να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. Θα ήθελα παρ' όλα αυτά να τονίσω ότι, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης και διαλόγου των τοπικών Κοινωνιών. Αποφάσεις εν κρυπτό και χωρίς διάλογο με βρίσκουν αντίθετο.

-Θα είστε παρών στις επόμενες Δημοτικές εκλογές;
-Ασφαλώς ! Υπηρέτησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Τοπικός Σύμβουλος, ως Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου και Δημοτικός Σύμβουλος. Η Αυτοδιοίκηση είναι χώρος δημιουργίας και προσφοράς. Θα είμαι υποψήφιος με τον Δήμαρχο μας τον Θωμά Μαργαρίτη. Έχουμε επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα συνεχίσουμε και την επόμενη 4 ετία. Ο κόσμος, μας στηρίζει και να είστε σίγουρος, ότι την 1η Γενάρη του 2011 θα είμαστε και πάλι εμείς στην Διοίκηση του Δήμου Δράμας.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ελπίδα δεν δίνεις μόνο με τα λόγια, αλλά και με τον λόγο και το έργο σου. Ο λόγος όταν συνοδεύεται από πράξεις συνέπειας δημιουργεί ήθος. Αυτό έχει ανάγκη σήμερα η δραμινή κοινωνία. Λόγο και πράξεις που εμπνέουν ήθος και συνέπεια, αυτά προσφέρουμε στους συμπολίτες μας. Θα ήθελα τέλος ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους να ευχηθώ, καλές γιορτές, με υγεία ευτυχία και πάνω από όλα αισιοδοξία, σε όλους !

 


Σχόλια (9)

ΣΣΣΣΣΣΣΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΑΑΑΑΑΑΑΥΥΥΥΥΥΥΡΡΡΡΡ - Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 στις 05:04
Ευτασε το Τελος σαςςςςςςςςς καθικια

Ελβετος Το Θυμα Σαραφο$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ - Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 στις 05:01
Τα κολοτερα παιδια της Δραμας Σαραφοπ.Καθ. Μαμαμσακ.Τσιρακας

εντερόκοκκος - Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010 στις 12:21
μετά από 4 μήνες η πόλη μας έχει και πάλι κάποιο ίχνος χλωρίου στο δίκτυο νερού...στα άκρα της πόλης βέβαια και εννοείται όσο πιο μακριά από τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΔ το χλώριο φθίνει...τί γίνεται ρε παιδιά???? κανένα χλωριόμετρο???? δηλαδή αν μετρήσει κάποιος το χλώριο η τιμή θα είναι στα επίπεδα του 0.2 έως 0.4 mg/l όπως ορίζει η 98/83/ΕΚ και η ΚΥΑ Υ2/2600/2001 ???????δεν αστείο ρε παιδιά και κύριοι της κάθε ΔΕΥΑ να ΜΗΝ ασχολείστε με το ΜΟΝΑΔΙΚΟ φθηνό και άμεσο προληπτικό μέτρο στο ΜΟΝΑΔΙΚΟ αγαθό που πάει σε όλα τα σπίτια μας!!!!!!!!!!!!!!! ΗΜΑΡΤΟΝ ... καλό και το νέο δίκτυο αλλά βάλτε και μια μεταχλωρίωση να φτάνει το χλώριο στις τιμές που πρέπει σε όλη την πόλη... keep watching...

σια - Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010 στις 11:24
ωραια η μελετη περιμενουμε τωρα την χρηματοδοτηση

μακης - Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010 στις 11:23
αντι να λυσουν οι κυβερνωντες τα προβληματα του λαου ασχολουνται με τις συνενωσεις δηλ με τριχες

αρετη - Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 στις 17:24
συμφωνω οτι πρεπει να γινει συζητηση για τις συνενωσεις. η εποχη του αποφασιζουμε και διαταζουμε περασε ανεπιστρεπτι

θεοφιλος - Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 στις 17:21
ΠΟΛΥ ουσιστικο το εργο συνδεσης των τοπικων διαμερισματων με τον βιολογικο.ειναι εργο ουσιας και απαραιτητο

ΝΙΚΟς - Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 στις 17:19
ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ....ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

HOSSE - Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009 στις 02:44
ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ