Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιώργος Ψαρράς

Πρόεδρος ΤΟΣΥΝ Δήμου Δράμας

1 σχόλιο

Επιζητούμε περισσότερη συμμετοχή και δράση των νέων ανθρώπων στα τοπικά δρώμενα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του ΤΟΣΥΝ Δήμου Δράμας κ. Γιώργο Ψαρρά.
Κρίνει ιδιαίτερα τιμητική την ομόφωνη εκλογή του στην Προεδρεία του ΤΟΣΥΝ και καλεί όλους τους νέους να συμμετέχουν ενεργά γιατί ο λογικές του "κλειστού κλαμπ" και του καιροσκοπισμού δεν ταιριάζουν στην λειτουργία ενός φορέα που εκπροσωπεί νέους ανθρώπους.
Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους για την νέα χρονιά και στο Dramaica.
Τέλος, υπογραμμίζει την σημασία της συνεργασίας με τα άλλα ΤΟΣΥΝ του Ν. Δράμας για την διοργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων.

-κ. Ψαρρά, εκλεχθήκατε ομόφωνα Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Δήμου Δράμας. Πως νοιώθετε λίγο μετά την εκλογή σας;
-Δεν θα κουραστώ ποτέ να το λέω ότι αυτή μου την επιτυχία την οφείλω εξ ολοκλήρου στους νέους της Δράμας, όταν τον Μάρτιο του 2007 με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς προτίμησης ώστε να τους εκπροσωπήσω στο ΔΣ του ΤΟΣΥΝ Δήμου Δράμας.
Έπειτα από δύο χρόνια έχω την χαρά και την τιμή να τους εκπροσωπώ και από την θέση του Προέδρου. Τα συναισθήματα που έχω είναι ανάμικτα. Από την μια νοιώθω μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια και από την άλλη καταλαβαίνω τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμου που πρέπει να βαδίσω μαζί με όλα τα μέλη του ΤΟΣΥΝ, την υποχρέωση που έχω απέναντι στους νέους του Δήμου μας να καταστήσουμε το ΤΟΣΥΝ ως ένα όπλο στα χέρια τους για να πολεμήσουν με αυτό τις δυσκολίες που τους περιμένουν.
Όλοι στο ΤΟΣΥΝ ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά ως νέοι άνθρωποι που είμαστε τα δύσκολα μας αρέσουν.

-Ποιοι οι λόγοι των συχνών αλλαγών Προέδρου στο ΤΟΣΥΝ;
-Δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Οι δύο προηγούμενοι Πρόεδροι, ο Χρήστος Παπαθεοδώρου και ο Χρήστος Παπαγεωργάκας παραιτήθηκαν όπως δήλωσαν και οι ίδιοι για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους διότι διαφορετικά δεν θα είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για τις ανάγκες του ΤΟΣΥΝ.
Φυσικά παραμένουν αρωγοί και συμπαραστάτες στην μελλοντική λειτουργία του ΤΟΣΥΝ και τους συγχαίρω και τους δύο, για την πολύτιμη βοήθειά τους στο συμβούλιο.

-Και από εδώ και πέρα ποιοι οι στόχοι, για την νέα χρονιά;
-Οι στόχοι του ΤΟΣΥΝ για την νέα χρονιά είναι να κατορθώσει να ενισχύσει την συμμετοχή των νέων στη διαχείριση τοπικών υποθέσεων που τους αφορούν άμεσα, να προωθήσει την κοινωνική προσφορά των νέων μέσω του εθελοντισμού και να ενισχύσιε την οικολογική συνείδηση των νέων.
Επίσης η διοργάνωση ημερίδων με θέματα που αφορούν άμεσα τους νέους όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα, τα ναρκωτικά και άλλα. Ένας από τους πιο βασικούς στόχους είναι να δώσουμε στα μέλη της συνέλευσης περισσότερο βήμα και χώρο να δράσουν συστήνοντας επιτροπές από τα μέλη που την αποτελούν όπως για παράδειγμα μια επιτροπή καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας ώστε το ΤΟΣΥΝ να τα προωθήσει στον αρμόδιο φορέα προς επίλυσή τους.

-Ζητάτε την συμμετοχή των νέων... Συμμετείχαν μέχρι τώρα στις δράσεις του συμβουλίου νέων ή ήταν αδρανείς;
-Φυσικά και θέλουμε την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων και επιζητούμε περισσότερη συμμετοχή και δράση και γι' αυτό τον λόγο όπως σας είπα είναι ανάγκη να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στην Γενική Συνέλευση. Δεν είμαστε μόνο μια παρέα 9 μελών που απαρτίζουν τον Διοικητικό Συμβούλιο αλλά ένα τοπικό συμβούλιο που αριθμεί πάνω από 400 μέλη.
Οι λογικές της κλειστής ροτόντας και του κλειστού κλαμπ δεν ταιριάζουν με έναν φορέα που εκπροσωπεί την νέα γενιά.

-Επίσης βλέπω ότι θέλετε να ασχοληθείτε και με κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους νέους...
-Είμαστε μέλη της κοινωνίας. Βιώνουμε τα προβλήματα των νέων καθημερινά και σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η συμμετοχή του ΤΟΣΥΝ σε δράσεις που αφορούν άτομα με αναπηρία διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι γεμάτοι από διάθεση για ζωή και όρεξη για δουλειά.
Να επανέλθω όμως στους στόχους του ΤΟΣΥΝ Δήμου Δράμας. Θα επιζητήσουμε την συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους του νομού και γι' αυτό τον λόγο θα ζητήσω να συναντηθώ με τα προεδρεία τους για να βρούμε από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας.
Επίσης η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την γνωριμία διαφορετικών χωρών και την από κοινού δραστηριοποίηση σε διάφορους τομείς.
Φυσικά να μην ξεχάσουμε την κορυφαία εκδήλωση του ΤΟΣΥΝ και από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον νομό που διοργανώνονται από νέους για νέους και είναι το Dramaica Youth Festival που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι και έχουμε ως στόχο και αυτή την χρονιά να είναι ένα Dramaica καλύτερο από τα προηγούμενα.

-Κορυφαίο φεστιβάλ όπου κυριολεκτικά "βουλιάζει" η Δράμα σε "νεκρή" περίοδο, αρχές Αυγούστου. Σκέφτεστε κάποιες βελτιώσεις για να πάει ακόμη καλύτερα;
-Όντως το καλοκαίρι η Δράμα γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες νέους όχι μόνο από τον νομό μας αλλά απ' όλη την Βόρεια Ελλάδα. Με την νέα χρονιά θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε ώστε το Dramaica του 2010 να είναι ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ που έχουν γίνει έως τώρα. Έχουμε όρεξη να δουλέψουμε πάντα ενωμένοι και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε.

-Εσείς βάζετε ψηλά τον πήχη... Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των τοπικών συμβουλίων νέων επιτρέπει να λειτουργήσετε όπως θέλετε;
-Οι δυνατότητες που έχουμε ως φορέας μέσα από τον νόμο που διέπει τα ΤΟΣΥΝ δυστυχώς είναι περιορισμένες και δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε όπως θέλουμε και όπως πρέπει.
Εδώ πρέπει να πω όμως ότι ο θεσμός των ΤΟΣΥΝ είναι ένας νέος θεσμός που μέσα από την λειτουργία του είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δούμε τις παραλείψεις του. Και γι' αυτόν τον λόγο θα προτείνω σε όλα τα προεδρεία των ΤΟΣΥΝ του Ν. Δράμας να βρεθούμε και να δούμε τι πρέπει να αλλάξει ώστε από κοινού να προτείνουμε στην Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς κάποιες αναγκαίες αλλαγές.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν δεν είχαμε την βοήθεια κάποιων φορέων δεν θα πετυχαίναμε ούτε αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα. Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι η συμπαράσταση και η συνεργασία του Δήμου Δράμας και του ίδιου του Δημάρχου κ. Θωμά Μαργαρίτη, ήταν πολύτιμη και είμαι σίγουρος ότι θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα μας και στο μέλλον.

-Οικονομικά πως σκέφτεστε να κινηθείτε για να καλύψετε το κόστος των δράσεων και πρωτοβουλιών που θα διοργανώσετε;
-Σ' αυτόν τον τομέα θέλω να αναφέρω ότι έχουμε έναν σημαντικό συμπαραστάτη, τον Δήμο Δράμας που μέσω της ΔΕΝΑΔ επιχορηγεί το ΤΟΣΥΝ με ένα σημαντικό ποσό που καλύπτει ένα μέρος των εξόδων μας.
Φυσικά στις εκδηλώσεις μας, μας στηρίζουν οι διάφοροι χορηγοί που είναι κυρίως έμποροι και επαγγελματίες. Τους ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά τους.

-Να σας ευχηθούμε καλή χρονιά, ευτυχισμένο το 2010 και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι στόχοι σας...
-Σας ευχαριστώ και εγώ. Θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω ότι το ΤΟΣΥΝ θα είναι ανεξάρτητο, όπως ήταν πάντα, μακριά από κόμματα και λογικές χειραγώγησης του. Είμαστε νέοι, έχουμε όνειρα, βάζουμε στόχους χωρίς εξαρτήσεις από κανέναν.
Να σας ευχηθώ και εγώ καλή και δημιουργική χρονιά και το 2010 να είναι πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο από την χρονιά που φεύγει.

 


Σχόλια (1)

Κόντος Κων/νος - Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010 στις 13:40
Συγχαρητηρια στο νεο Προεδρο για την αναδειξη του στο υπατο αξιωμα του ΤΟΣΥΝ. Σε μια χρονικη συγκυρια οπου οι νεοι στεκονται με διστακτικοτητα απεναντι σε συλλογικες δρασεις πρεπει το ΤΟΣΥΝ να πρωταγωνιστησει. Γιωργο, καλη επιτυχια.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ