Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Να ξεκινήσουμε με τις ευχές... Χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία σε όλους.

Τι συνέντευξη ήταν αυτή. Αναφέρομαι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS ξεσήκωσε την τουρκική κοινή γνώμη, αλλά και τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.
"Αισθάνομαι σαν σταυρωμένος", δήλωσε ο Πατριάρχης που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η συνέντευξη αυτή έδειξε ότι η τουρκική κυβέρνηση αθέτησε και αδιαφόρησε για όσα κατά καιρούς έχει υποσχεθεί και αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Μεγάλη προσωπικότητα ο Βαρθολομαίος, παγκοσμίου βεληνεκούς. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αίσθηση και ανέδειξαν το... βαθύ κράτος της Τουρκίας με την αντιδημοκρατική του λειτουργία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν ξέρω τι θέση εκφράζουν για όλα αυτά κάποιοι πολιτικοί, που χρόνια τώρα στηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την προσέγγιση των δύο κρατών.
Θεωρούν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να λυθούν; Και αν το πιστεύουν γιατί δεν καταγγέλλουν το τουρκικό κράτος;

Παρ' όλα αυτά καταγγέλλουν την Ελλάδα για ψύλλου πήδημα. Αν δείτε τις ανακοινώσεις κάποιων "προοδευτικών" και "δημοκρατών" θα τρελαθείτε.
Μην τολμήσουν και ακουμπήσουν κάποιον "παράνομο" μετανάστη τα όργανα της τάξης και αρχίζουν τις δηλώσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.
Για όλα αυτά που κατήγγειλε ο Πατριάρχης δεν είδαμε κανέναν λαλίστατο ευαίσθητο δημοκράτη να βγαίνει στους δρόμους καταγγέλλοντας την Τουρκία.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά ή είναι εντελώς τυχαία η συμπεριφορά αυτή;

Πάμε στην οικονομία όπου πανηγυρίζουμε για την υποβάθμιση. Να γίνω πιο σαφής...
Θετικά φάνηκε να αποτιμούν οι αγορές την "ήπια" υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's.
Ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου πήρε βαθιά ανάσα ανακούφισης από το γεγονός ότι η αξιολόγηση με βαθμό Α παρέμεινε έστω σε έναν από τους 3 μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ποιος να το φανταζόταν να ανοίγουμε σαμπάνιες γιατί μας υποβάθμισαν. Δηλαδή αν μας αναβαθμίσουν τι θα κάνουμε; Το πιθανότερο είναι να ορίσουμε εκείνη την ημέρα ως εθνική γιορτή.

Πολύ θετική η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να θέσει σε εφαρμογή άμεσα, από την 1η Ιανουαρίου 2010 το μέτρο της έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων.
Ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε από όλους τους πολίτες να μαζεύουν όσο περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τον Ιανουάριο για να γλυτώσουν φόρο!
Η έκπτωση φόρου είναι πολύ ισχυρό κίνητρο σε όλους για να μαζεύουμε αποδείξεις για τα προϊόντα που αγοράζουμε ή για τις υπηρεσίες που μας παρέχουν οι διάφοροι επαγγελματίες.
Με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι τα έσοδα του δημοσίου από τον ΦΠΑ θα εκτιναχθούν στα ύψη από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2010.

Με όσα ακούσαμε το τελευταίο διάστημα για χρεοκοπία, για κραχ, για έκτακτη ανάγκη, η πτώση του τζίρου στην αγορά ήταν δεδομένη. Οι πολίτες φοβήθηκαν, ανησύχησαν και αυτό φάνηκε στις γιορτές.
Η αβεβαιότητα και ο πανικός βλάπτουν σοβαρά την κίνηση στα καταστήματα κατά την εορταστική περίοδο.

Ας αφήσουν τα λόγια και τις αναλύσεις και ας εφαρμόσουν την πολιτική τους. Αυτό θέλουν οι πολίτες από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Τα προβλήματα είναι πολλά όμως η κυβέρνηση πρέπει να βρει τις λύσεις. Δεν ψηφίστηκε για να κάνει διαπιστώσεις ή για να επιρρίπτει ευθύνες. Ψηφίστηκε γιατί έπεισε την πλειοψηφία των πολιτών ότι μπορεί να βελτιώσει την ζωή τους.
Μέχρι τώρα δεν έχουμε δε από την νέα κυβέρνηση τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει.
Φτωχό το νομοθετικό έργο, ελάχιστες οι παρεμβάσεις της... Είναι σίγουρα δύσκολη η κατάσταση όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι.

Η οικονομία είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Η ΕΕ πιέζει για την λήψη σκληρών μέτρων ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας και να μειωθεί το έλλειμμα.
Μέτρα που πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους. Διάβασα ότι οι εργοδότες προσανατολίζονται στην πλήρη καθήλωση των αμοιβών, όταν ο κατώτατος μισθός είναι 739 ευρώ!!!

Με τέτοιους μισθούς και με την ύφεση να συνεχίζεται θα πορευτούμε και το 2010. Όμως καλό είναι να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.
Ας ευχηθούμε λοιπόν το 2010 να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απολύσεις και λουκέτα. Καλή χρονιά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ