Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Αηδόνης

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

5 σχόλια

Είμαστε συνεπείς ως κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Αηδόνη.
Κρίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο κινείται στην κατεύθυνση να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα με δίκαιη συμμετοχή των πολιτών ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό αν και οι συγκυρίες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές.
Θεωρεί επιβεβλημένη επιλογή τις συνενώσεις και εκτιμά ότι στον Ν. Δράμας πρέπει να πάμε σε 3-5 Δήμους.
Τέλος, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στον Ν. Δράμας συγκλονιστικό και καθόλου τυχαίο.

-Καλή χρονιά με υγεία και δύναμη κ. Βουλευτά... Και ότι καλύτερο για τον νομό μας.
-Καλή χρονιά σε όλους. Εύχομαι αυτή η χρονιά να είναι γεμάτη υγεία και ευτυχία για τον κάθε άνθρωπο, όπως επίσης να είναι και μια χρονιά που θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα για τον νομό μας που βιώνει αυτήν την στιγμή μια δεινή οικονομική κατάσταση και είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να συναντήσουμε ουσιαστικές πολιτικές, που θα απαντούν στο πρόβλημα, θα μας βγάζουν από τα αδιέξοδα και θα δίνουν την δυνατότητα στην Δράμα να μπορεί να μπει στην τροχιά της ανάπτυξης.

-Παρά τις ευχές οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι το 2010 θα είναι μια δυσκολότερη χρονιά από το 2009...
-Αυτό ουσιαστικά αποτυπώνει την ωριμότητα που έχει ο ελληνικός λαός. Βλέπει την δεινή οικονομική κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ένα έλλειμμα κοντά στο 12,7% ή 30 δις ευρώ και ένα δημόσιο χρέος πάνω από 310 δις ευρώ...
Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τον καθένα και είναι αλήθεια ότι αυτά τα οικονομικά μεγέθη, ουσιαστικά διαμορφώνουν μια φοβικότητα και ανασφάλεια στον κάθε πολίτη, ο οποίος βλέπει ότι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα χρειάζεται να υπάρχει για άλλη μια φορά δίκαιη συμμετοχή του λαού για να βγούμε από την μεγάλη "μαύρη τρύπα" που μας έβαλε η ΝΔ και οι επιλογές της.

-Λέγατε προεκλογικά "Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεσμευόμαστε ότι είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε". Υποστηρίζετε και τώρα με την ίδια βεβαιότητα τα ίδια;
-Φυσικά. Έχουμε σχέδιο το οποίο καθημερινά αναδεικνύεται και καθημερινά ξεδιπλώνεται. Δεν είναι τυχαίο που αυτή την στιγμή μια κατηγορία που υπάρχει από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις είναι ότι προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας.
Και πράγματι αυτό ακριβώς κάνουμε. Προεκλογικά απέναντι στον ελληνικό λαό δεσμευτήκαμε για μια σειρά από ζητήματα και ήδη με τον πρώτο προϋπολογισμό τον οποίο καταθέσαμε, φαίνεται ότι είμαστε συνεπείς σε μια σειρά από θέματα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Όπως επίσης φάνηκε και από το πρώτο νομοθέτημα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι μια νέα πολιτική πρόταση αναδιανομής.
Πήραμε λεφτά από τους έχοντες και δώσαμε στα 2.500.000 συνανθρώπους μας οι οποίοι αυτήν την στιγμή βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και είναι πάρα πολύ σημαντικό -που βλέπουμε πια- ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών είναι μέσα στο επίπεδο του ορίου της φτώχειας... Αυτό δείχνει ότι είναι απαραίτητες ουσιαστικές πολιτικές που θα απαντήσουν σ' αυτό το πρόβλημα.
Οι δικές μας πολιτικές είναι συγκεκριμένες. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε την δυνατότητα να υπάρξει ένα φορολογικό σύστημα που θα απονείμει δικαιοσύνη και θα αναδιανέμει τον πλούτο όπως επίσης και πολιτικές που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη.
Αυτό συμβαίνει με συγκεκριμένες μεθόδους. Και μια μέθοδος είναι η αύξηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με τον νέο προϋπολογισμό είναι 4,6% ήτοι 10 δις ευρώ που δίνονται για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Με όλα αυτά φαίνεται ότι είμαστε συνακόλουθοι με τις προεκλογικές εξαγγελίες μας.

-Άρα οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση...
-Το οικονομικό επιτελείο αυτήν την στιγμή προσπαθεί πραγματικά να τετραγωνίσει τον κύκλο. Υπάρχουν οξυμένα προβλήματα και εκεί χρειάζεται πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και σχέδιο. Το οικονομικό επιτελείο κινείται στην κατεύθυνση να αντιμετωπίσει πρώτα απ' όλα ένα τεράστιο έλλειμμα το οποίο υπάρχει, να αντιμετωπίσει την τεράστια πίεση των ευρωπαϊκών εταίρων μας που είχαν εξαπατηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά τον χειρότερο τρόπο και φυσικά να αντιμετωπίσει και τους διεθνείς οίκους που διαμορφώνουν με την πολιτική τους μια τεράστια υπόθεση κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας και των συμφερόντων μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα τα παραπάνω συγκροτούν μια πολύ δύσκολη δημόσια υπόθεση που για να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις χρειάζεται αποφασιστικότητα, την οποία έχει όχι μόνο το οικονομικό επιτελείο αλλά και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο.
Ήδη τον Ιανουάριο καταθέτουμε το πρόγραμμα σταθερότητας, μέσα από το οποίο αναφέρουμε τις πολιτικές τις οποίες θα ακολουθήσουμε ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 4% και να το ρίξουμε σε 4 χρόνια από τώρα κάτω από το 3%, που είναι ο μέσος όρους που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν πολιτικές που θα διαμορφώνουν το αίσθημα της δίκαιης συμμετοχής, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην νοιώσει κανένας πολίτης ότι τα λεφτά του κάποιοι τα παίρνουν και δεν ξέρει που πηγαίνουν.
Ουσιαστικά απαντάμε δηλαδή και στην υπόθεση της διαφάνειας. Κάθε απόφαση υπουργού κοινοποιείται και ενημερώνεται ο πολίτης. Κάθε Έλληνας πλέον μπορεί να γνωρίζει που διατίθεται το κάθε ευρώ που εισπράττει το κράτος.

-Σε ποιους πυλώνες πρέπει να στηριχθούν η διοικητική αναδιάρθρωση και η περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας;
-Οι συνενώσεις είναι μια επιβεβλημένη επιλογή γιατί θα διαμορφώσουν τους όρους για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Το αρχικό πείραμα που έγινε με τον Καποδίστρια 1 κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Σήμερα υπάρχει μια νέα συνείδηση, ένας νέος πολιτισμός, μια νέα κουλτούρα, έχουν πέσει τα τείχη του τοπικισμού και οι κοινωνίες πια είναι έτοιμες να συνεργήσουν για να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρα τους.
Από την ώρα λοιπόν που θα υπάρξει ένα νέο διοικητικό σχήμα με ισχυρούς Δήμους και εκλεγμένο Περιφερειάρχη, καταλαβαίνετε ότι θα πάμε σε μια νέα διοικητική αναδιάρθρωση που θα παράξει και οικονομικό αποτέλεσμα. Γιατί έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η διοικητική δομή της χώρας δεν δημιουργείται το οικονομικό αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε και εκ των πραγμάτων πολλά πράγματα δυστυχώς συνεχίζουν να περνούν από το κράτος των Αθηνών.

-Ο Καποδίστριας πρέπει να ξεκινήσει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
-Εκεί είναι απαραίτητο. Η διαδικασία που αφορά την νέα αλλαγή αφορά κύρια τα μεγάλα αστικά κέντρα το λεκανοπέδιο Αττικής και την Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνετε ότι εκεί πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα μας δώσουν ένα νέο αποτέλεσμα. Και σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο θα δοθεί η δυνατότητα στην πολιτική να αυτονομηθεί και να φύγει έξω από τα μεγάλα συμφέροντα, γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί να υπάρχει εκλεγμένος πολιτικός μέσα από μια τεράστια εκλογική περιφέρεια 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να σταματήσει γιατί δημιουργεί εξαρτήσεις.

-Πόσους Δήμους κατά την άποψή σας πρέπει να έχει ο Νομός Δράμας με τις νέες συνενώσεις;
-Είναι αλήθεια ότι πρέπει να πάμε σε συνενώσεις και στην Δράμα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μπούμε στην λογική να υπεραμυνθούμε του προηγούμενου σχήματος. Είναι λάθος από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι Δήμοι θα μειωθούν στο 1/3. Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ένα σχήμα το οποίο έχει κλείσει τον κύκλο του. Οι συνενώσεις πρέπει να διαμορφώσουν κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό αποτέλεσμα.
Εδώ στην Δράμα πιστεύω ότι θα κινηθούμε από 3-5 Δήμους.

-Τι σηματοδοτεί η νίκη του ΠΑΣΟΚ στον Νομό;
-Θεωρώ ότι είναι ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα. Σε έναν νομό όπου υπήρχε μια κυριαρχία της ΝΔ και ήταν σχεδόν απόλυτη τα προηγούμενα χρόνια, ξαφνικά έγινε μια τεράστια ανατροπή. Το αποτέλεσμα μας γεμίζει ευθύνη. Προσωπικά το περίμενα. Το έλεγα όχι μόνο στις ιδιωτικές αλλά και στις δημόσιες συζητήσεις. Τελικά δικαιώθηκα...
Είναι ένα αποτέλεσμα που μπορεί να έχει συνέχεια. Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν έγινε τυχαία. Ο κόσμος πίστεψε σε μας, περιμένει από εμάς και όταν εμείς ανταποκριθούμε σε αυτήν την απαίτηση και προσδοκία, είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να μας εμπιστεύεται.

-Τρεις φορές εκλεγμένος βουλευτής και με άνοδο ψήφων. Πολλοί Δραμινοί περίμεναν να αναλάβετε κυβερνητική θέση...
-Έχω μάθει ότι η πολιτική είναι ένας δρόμος μαραθώνιος. Και υπήρξα δρομέας μεγάλων αποστάσεων και αντοχών.

-Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος τάσσεται σε πρόσφατη συνέντευξή του κατά της πολυδιάσπασης των Πανεπιστημίων. Είναι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ η δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Δράμα;
-Υπάρχει δέσμευση ότι εδώ στην Δράμα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εκ των πραγμάτων λοιπόν αποτελεί πολιτική δέσμευση.
Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσιζε να δημιουργήσει Πανεπιστήμια σε όλη την χώρα τα δημιούργησε για να τονώσει το ηθικό και να συγκρατήσει κόσμο στην Περιφέρεια.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για μια πολυσύνθετη διαδικασία.
Η Περιφέρεια πρέπει να υποστηριχθεί και υποστηρίζεται μόνο από τέτοιες δράσεις.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Ν. Δράμας για τις οποίες θα αγωνιστείτε;
-Για μένα οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες:
*Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης με ορίζοντα δεκαετίας
*Η άρση της απομόνωσης-Εύκολη πρόσβαση στην Εγνατία οδό
*Πανεπιστημιακές Σχολές
Αυτοί είναι οι τρεις άξονες που θα αναπτύξουμε τις πολιτικές μας. Και γι' αυτά αγωνιζόμαστε καθημερινά.

 


Σχόλια (5)

μακης - Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 στις 13:08
αν δωσουν ψηφο στους μεταναστες θα ειναι τραγικο

τολης - Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010 στις 12:14
ποιο ολοκληρωμενο σχεδιο εχετε για την οικονομια?ανεβασατε αμεσους και εμμεσους φορους γονικες παροχες τελη στα αυτοκινητα μειωνεται το αφορολογητο....προαναγγελεται ανοδος των αντικειμενικων τιμων και ενω αυξανει καθημερινα το ελλειμα δινετε ψηφο στους μεταναστες και ενωνετε τους δημους...προεκλογικα γιατι μας ταζατε αλλα?

ενας ψηφοφορος σου - Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010 στις 12:09
για ποιον λογο σε εκοψαν απο την κυβερνηση?μηπως παιζεις με τον Παπουτση ?

ντινος3 - Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010 στις 12:07
βαζουμε στοιχημα οτι δεν θα παρουμε ουτε πανεπιστημιο ουτε το επιδομα παραμεθωριων?μετα ποιος θα εχει την ευθυνη ο αλμουνια?

νακος - Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010 στις 12:04
σε τι ειστε συνεπεις ?ταζατε παροχες και τωρα μαζευετε φορους αλλα λεγατε αλλα κανετε

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ