Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Καλλικράτης
Ο Καλλικράτης, το όνομα του οποίου δανείζεται η νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της αρχαιότητας. Εργάστηκε στην κατασκευή των Μακρών Τειχών της πόλης, στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών της Αθήνας και στην ανοικοδόμηση του ναού στην Ακρόπολη.
Ο Καλλικράτης συμμετείχε μαζί με τον Αρχιτέκτονα Ικτίνο, υπό την γενική επίβλεψη του γλύπτη Φειδία, στην κατασκευή του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου και διαχρονικού μνημείου της Ακρόπολης.
Το όνομα αυτού του μεγάλου Έλληνα θα το ακούμε πολύ συχνά. Η κυβέρνηση εξήγγειλε την νέα διοικητική δομή με ριζικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση...
Το Πρόγραμμα "Καλλικράτης" περιλαμβάνει την δραστική μείωση των 1034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε 370. Θεμελιώνει την Δευτεροβάθμια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη.
Ταυτόχρονα καταργούνται οι Νομαρχίες, 4000 νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις ενώ δημιουργούνται 7 γενικές διοικήσεις που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές Περιφέρειες.
Τα πάνω-κάτω φέρνει ο Καλλικράτης. Όμως η κυβέρνηση βιάζεται. Και σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν πόροι και αρμοδιότητες.
Μέχρι τώρα ζήσαμε πολλές αλλαγές στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Θύμιζαν ασκήσεις επί χάρτου. Παρ' όλα αυτά στην πράξη τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Εύκολα σχεδιάζεις, χαράζεις, εξαγγέλλεις... Όμως στην πράξη κρίνονται όλα. Και για να αποδώσουν οι όποιες αλλαγές, χρειάζονται χρήματα.
Χωρίς λεφτά δεν πετυχαίνεις τίποτα. Και δυστυχώς ο κ. Ραγκούσης δεν μας εξήγησε πώς θα διασφαλιστούν πόροι για να γίνει αποτελεσματική η μεταρρύθμιση.
Πόροι λοιπόν και αρμοδιότητες και φυσικά διαβούλευση για τον Καλλικράτη.
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γιατί τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αυτοδιοίκηση, μας αφορούν όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ