Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιάννης Στεφανίδης

Νομαρχιακός Σύμβουλος-Στέλεχος ΚΚΕ

Η εποχή μας είναι εποχή περάσματα από τον Καπιταλισμό στον Σοσιαλισμό

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο και Στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννη Στεφανίδη.
Όπως ανέφερε το πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος σηματοδότησε ένα νεά ξεκίνημα που έχει ως στόχο την λαϊκή αντεπίθεση.
Απορρίπτει όλα τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ δηλώνει ότι τον απασχολούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και όπως υπογραμμίζει "Τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να γίνουν ο κύριος σύμμαχος του κόμματος".
Τέλος, δηλώνει ότι η συμμετοχή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσει ωριμότητα και εμπειρία. Φυσικά για το τι θα κάνει στις ερχόμενες Νομαρχιακές Εκλογές θα αποφασίσει το ΚΚΕ όπως τόνισε ο κ. Στεφανίδης.

-Ολοκληρώθηκε το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ... Ποια τα αποτελέσματα του Συνεδρίου;
-Δόθηκε η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου στην Δημοσιότητα. Το ΚΚΕ με την επεξεργασία του αυτή, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα που έχει ως στόχο την λαϊκή αντεπίθεση μέσα από την ισχυροποίηση του μαζικού λαϊκού κινήματος και κατ' επέκταση και του ίδιου του ΚΚΕ, αυτά τα δύο πάνε μαζί, με στόχο την ανακοπή ξεθεμελιώματος των λαϊκών κατακτήσεων και το άνοιγμα του δρόμου για την λαϊκή εξουσία.
Απαντάμε με επιστημονικό τρόπο ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον Καπιταλισμό στον Σοσιαλισμό άρα δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βλέπουν την εναλλαγή των κομμάτων αλλά την εναλλαγή του συστήματος.

-Σας ενοχλούν τα δημοσιεύματα περί Σταλιν-ολογίας και λατρείας στο Σοβιέτ;
-Και αν δεν υπήρχαν αυτά -που δεν υπάρχουν έτσι όπως το εννοούν οι αντίπαλοί μας για το ΚΚΕ- θα έβρισκαν κάτι άλλο. Ένα είναι σίγουρο: Ότι το ΚΚΕ είχε χρέος απέναντι στην ίδια την ιστορία και σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πρώην Σοβιετική Ένωση να προσεγγίσει 18 χρόνια μετά τις ανατροπές τις αιτίες που εδημιούργησαν την ανατροπή του Σοσιαλισμού με επίκεντρο ιδιαίτερα την ΕΣΣΔ... Το ΚΚΕ προσεγγίζει αυτήν την ιστορική περίοδο, που οι αντίπαλοί μας, μας κατηγορούν, έχοντας πάντα στις προθέσεις το το πως η εμπειρία αυτήν με την θετική αλλά και την αρνητική της πλευρά, ώστε να μην γίνουν παρεκκλίσεις από την επιστημονική μας κοσμοθεωρία.

-Τα σενάρια για κοινή κάθοδο ή μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σας απασχόλησαν στο Συνέδριο;
-Εδώ ισχύει ο νόμος των συγκοινωνούντων δοχείων. Αυτοί που επιθυμούν να ψηφίσουν το κόμματα αυτά δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με τις αρχές και την θεωρία του ΚΚΕ. Εξάλλου ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είναι το χωλ που οδηγεί στο ΠΑΣΟΚ. Τα καμώματά τους δεν μας ενδιαφέρουν.

-Επιμένετε δηλαδή ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο και το αυτό;
Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Οι όποιες φραστικές διαφορές δεν είναι ικανές να κρύψουν ότι τα δύο κόμματα, τα λεγόμενα "κόμματα εξουσίας", έχουν την ίδια αφετηρία σε ότι έχει, με το πως πρέπει να πάνε τα πράγματα.
Είτε σοσιαλδημοκρατική, είτε χριστιανοδημοκρατική προσέγγιση είναι ένα και το αυτό. Η αγοραία προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα γι' αυτούς είναι "ένα" το κρατούμενο.

-Σας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων;
-Βεβαίως... Όχι βέβαια στην βάση για τον καθορισμό της πολιτικής μας, όπως κάνουν κάποια άλλα κόμματα.

-Είστε ικανοποιημένος από την διατήρηση των δυνάμεων του ΚΚΕ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις;
-Σαφώς και όχι, αλλά γι' αυτό φταίμε εμείς. Πρέπει να γίνουμε πιο πειστικοί για να ξεδιπλώσουμε πιο αποφασιστικά την πολιτική μας. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να γίνουν ο κύριος σύμμαχος του κόμματός μας.

-Περιμένατε τόσο μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση; Θα έλεγα κ. Στεφανίδη ότι οι πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν με ταχύτατους ρυθμούς.
-Επτώχευσαν εταιρείες εξαιτίας του Καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Τα χρήματά τους δεν χάθηκαν απλά άλλαξαν τσέπη. Μπήκαν σε πιο ισχυρούς ομίλους. Είναι αυτό που χρόνια τώρα λέμε, η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Εξάλλου γι' αυτό λέμε ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον Καπιταλισμό στον Σοσιαλισμό.
Βλέπετε είναι η εποχή των ανωνύμων εταιρειών. Τα κεφάλαια φεύγουν από χώρα σε χώρα, από ήπειρο σε ήπειρο χωρίς κανείς να ξέρει από που προέρχονται. Το στάδιο αυτό του συστήματος οι θεωρητικοί μας το είχαν προβλέψει γι' αυτό κ. Φυλακτέ γίνεται ανάρπαστο στις μέρες μας "Το Κεφάλαιο" του Μαρξ. Ψάχνονται εκεί στις σχολές του Νεοφιλελευθερισμού οι ειδικοί.

-Πάντως κρίση υπάρχει... Άλλωστε αυτό φαίνεται και με τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας...
-Την κρίση κάποιος πρέπει να την πληρώσει. Αν δεν την πληρώσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να την πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό εμείς ως κόμμα καλούμε τον λαό να περάσει στην αντεπίθεση. Τους πληρώσαμε τα κέρδη, δεν θα τους πληρώσουμε και την ζημία. Δεκάρα τσακιστή δεν πρέπει να δώσει για την πλουτοκρατία ο κόσμος.

-Ποιο το ποσοστό που προσβλέπετε στις Ευρωεκλογές;
-Μαζί μας μπορούν να βρεθούν όλοι αυτοί που αμφισβητούν την λογική του Ευρωμονόδρομου και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που βιώνει ο κόσμος. Οι δημοσκοπήσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 40% του εκλογικού σώματος. Έχασε την γυαλάδα της η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξάλλου το ΚΚΕ παίζει ηγετικό ρόλο και εξαιτίας του προηγούμενου ποσοστού του αλλά και εξαιτίας των θέσεων του για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Χρειαζόμαστε δηλαδή όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να μπορέσουμε πιο πειστικά να ανταμώσουμε με όλες αυτές τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Να περάσουμε και στα τοπικά... Προξένησε εντύπωση η τοποθέτησή σας στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής. Γιατί το καταψηφίσατε;
-Αυτό έγινε για πρώτη φορά φέτος. Επί 6 συνεχή χρόνια είχα την ψευδαίσθηση ότι οι δαπάνες αυτές θα είχαν αποτέλεσμα. Βλέποντας όμως τα στοιχεία διαπίστωσα -κάνοντας και μαι πρόσθεση όλων των χρημάτων που δαπανούμε ως νομούς για την τουριστική προβολή- ότι κάθε επιπλέον διανυκτέρευση μετά το 1999 μας κοστίζει για προβολή 120 ευρώ. Εξάλλου οι διακοπές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας είναι τα πρώτα θύματα της Καπιταλιστικής κρίσης.
Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πάνε για άλλες δράσεις πχ για την δημιουργία ή και την ενίσχυση λειτουργίας παιδικών σταθμών.

-Είστε επί δύο τετραετίες Νομαρχιακός Σύμβουλος. Θα είστε και πάλι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές;
-κ. Φυλακτέ, είμαι 50 χρονών. Στο κόμμα μας ισχύουν διαδικασίες πολύ διαφορετικές των άλλων κομμάτων. Η ωριμότητα, η εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια, εκτιμώ ότι δεν μου επιτρέπουν να πάω στο σπίτι μου. Σε τελευταία ανάλυση όμως ότι μου ζητήσει το ΚΚΕ θα πράξω.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ