Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Εγκαινιάσθηκε πριν λίγες ημέρες η νέα συνοριακή δίοδος με την Βουλγαρία.
Πρόκειται για την δίοδο Ξάνθης-Ζλάτογκραντ που θα οδηγεί σε τρεις ώρες από την Ξάνθη στην Φλιππούπολη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας ενώ δίνει την δυνατότητα επίσκεψης και στο περίφημο Χιονοδρομικό του Παμπόροβο.
Σίγουρα θετικό το γεγονός της διάνοιξης. Αυξάνει τον αριθμό των επισκεπτών, φέρνει τις δύο περιοχές πιο κοντά, αναπτύσσει τις οικονομικές συναλλαγές, υπάρχουν όμως και τα παρατράγουδα.

Οι γείτονες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Θεωρούνται η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Τα φαινόμενα μαύρης εργασίας, εγκληματικότητας πρέπει να αντιμετωπισθούν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το άνοιγμα των συνόρων για να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και προϋποθέσεις. Δυστυχώς μέχρι τώρα από το άνοιγμα του Τελωνείου Εξοχής δεν είδαμε θεαματικά αποτελέσματα.

Πλήγμα για τις Δραμινές επιχειρήσεις η μείωση της Επιδότησης Εργασίας από 12% στο 4%. Το μέτρο ίσχυε ως τις 31.12.09 και από την 1η του έτους οι επιχειρήσεις επανήλθαν στο 4%.
Αρνητική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο Βουλευτής κ. Τζίμας που μεταξύ άλλων ανέφερε "Ήταν ένα μέτρο ανακούφισης που κράτησε ζωντανές πολλές Δραμινές επιχειρήσεις".

Να ρωτήσω επί ευκαιρία τι κάνει το Επιμελητήριο Δράμας για το θέμα; Είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος φορέας. Είναι και σύμβουλος του κράτους για θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις.
Αντέδρασε στην απάντηση του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου; Ή έμεινε στην συνάντηση με την κα. Κατσέλη;
Στο μακρινό παρελθόν θυμάμαι ότι είχε θέσεις, εξέφραζε απόψεις, έκανε και κριτική. Τώρα με τι ακριβώς ασχολείται;

Με το θέμα ασχολήθηκε ο Βουλευτής κ. Τζίμας και δεν ασχολήθηκαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών. Που δείχνουν να φοβούνται και δεν κάνουν καμία κριτική, δεν θέλουν τις αντιπαραθέσεις.
Είναι σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις ήδη προβληματικές Δραμινές επιχειρήσεις.

Περιμένουμε αντίδραση. Και φυσικά οι βουλευτές του νομού να πιέσουν για την συνέχιση της κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία έληξε τον Δεκέμβριο του 2009.
Και αν δεν είναι δυνατή η παράταση τότε να βρεθεί άλλος τρόπος ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ κ. Χαρά Κεφαλίδου στην Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη για τους λιγνίτες.
Η υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για αξιοποίηση των λιγνιτών της Δράμας και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προκήρυξης διαγωνισμών.
Το θέμα είναι σοβαρό και καλό είναι να το παρακολουθούν από κοντά οι τοπικοί φορείς.

Στην οικονομία μεγάλες οι φουρτούνες πραγματικό τσουνάμι. Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και όλοι ζητούν θυσίες.
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν τεράστιες ανισότητες. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν αντέχουν.
Μια εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα με 1 παιδί παίρνει 98 ευρώ επίδομα παιδιού. Το "τεράστιο" αυτό ποσό δίνεται για ολόκληρο τον χρόνο. Δηλαδή παίρνει 8 ευρώ τον μήνα.
Τι να κόψεις και τι να περικόψεις; Τι να λάβεις εκ του μη έχοντος;

Όμως οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι το παραξήλωσαν. Δεν έχουν να ασχοληθούν με τίποτε άλλο; Δηλαδή οι οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης "πετάνε" και μόνο η ελληνική οικονομία έχει καθίσει;
Γιατί είναι τόσο σκληροί και απόλυτοι με την χώρα μας; Μήπως θα πρέπει να συνετιστούν;
Και ο πολιτικός κόσμος της χώρας να τους ζητήσει σε αυστηρό ύφος, να μην διασύρουν την χώρα μας και να μην την θεωρούν σάκο του μποξ.

Νέα παρέμβαση από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρήστο Παπουτσή.
Ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θα ανεχθεί άλλη φορά κατάθεση τροπολογίας (φόρος Γονικών Παροχών) σε άσχετο νομοσχέδιο.
Παίζει δυνατά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Εξελίσσεται σε πόλο μέσα στο κόμμα και με τις παρεμβάσεις του δημιουργεί προβλήματα στον Γιώργο Παπανδρέου.
Πάντως είναι ασυνήθιστο, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος να κάνει τέτοια κριτική στην κυβέρνηση.
Φυσικά ο Πρωθυπουργός τον κάλυψε, όμως το βέβαιο είναι ότι οι παρεμβάσεις του ενοχλούν πολλούς μέσα στην κυβέρνηση.
Προσωπικά δεν μου άρεσε ότι μίλησε εξ ονόματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο ρόλος του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι να μιλά εξ ονόματος των βουλευτών, απ' όσο γνωρίζω.

Ο Παπουτσής δείχνει με τις παρεμβάσεις του ότι υπάρχουν προβλήματα μέσα στην κυβέρνηση. Το οικονομικό πρόβλημα δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών. Τι να κάνεις όταν τα ταμεία είναι άδεια;
Όμως η εικόνα υπουργών να εκφράζουν αντίθετες απόψεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Η σύγχυση αυτή κάνει κακό. Και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Σε μία περίοδο που κυριολεκτικά ο χρόνος είναι χρήμα.

Βιβλική καταστροφή. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να δείξουν το μέγεθος της καταστροφής από τον ισχυρό σεισμό στην μακρινή Αϊτή. Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί και εκατομμύρια οι άστεγοι στην φτωχότερη χώρα του κόσμου.
Καλό θα είναι να υποστηρίξουμε διάφορες οργανώσεις που ανέλαβαν δράση στην αμερικανική χώρα. Οι "Γιατροί του κόσμου" παρέχουν από την πρώτη στιγμή επείγουσα ιατρική βοήθεια. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, υπάρχουν λογαριασμοί στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Αγροτική, Εμπορική, Eurobank.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ