Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Θεόδωρος Αθανασιάδης

Δήμαρχος Σιταγρών-Πρόεδρος ΤΕΔΚ

4 σχόλια

Κάθε νέα συρρίκνωση του Δήμου στον Ν. Δράμας θα λειτουργούσε εις βάρος του Ν. Δράμας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Δράμας και Δήμαρχο Σιταγρών κ. Θόδωρο Αθανασιάδη.
Κρίνει ότι ο Καλλικράτης απαιτεί τεράστιους οικονομικούς πόρους, η εξεύρεση των οποίων απαιτεί πόρους που σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας είναι δύσκολο να εξευρεθούν.
Χαρακτηρίζει σώφρον κίνηση την μετάθεση της εφαρμογής του θεσμού στο μέλλον, ενώ τονίζει ότι η κατάργηση των Νομαρχιών θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις για την ύπαρξη των υφιστάμενων οικισμών και την ερήμωση της υπαίθρου.
Τέλος, τονίζει ότι τομές όπως αυτές του Καλλικράτη απαιτούν σωφροσύνη, μελέτη, έλλειψη βιασύνης και συναίνεση του λαού έξω από υστεροβουλίες και ιδιοτέλειες.

-Οι συνενώσεις στην τελική ευθεία... Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρά. Ποια είναι η άποψη σας για το σχέδιο Καλλικράτης;
-Προτού απαντήσω στα ερωτήματα σας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευαισθησία σας να έχετε τις απόψεις ανθρώπων που χρόνια θέσανε τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του λαού για ένα κορυφαίο θέμα το οποίο βρίσκεται για δεύτερη φορά στην επικαιρότητα και που δεν είναι άλλο από τον ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ'.
Χωρίς αμφιβολία ο νέος θεσμός δεν συγκαταλέγεται σε εκείνους που θα έχουν βραχύ βίο, αλλά προϋποθέτουν τη ρύθμιση της ζωής των ελλήνων για δεκαετίες. Ως εκ τούτου αυτοδίκαια ο νέος θεσμός πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τη βιασύνη, την επιπολαιότητα και την προχειρότητα. Πέραν τούτου ο νέος υπό συζήτηση θεσμός συνδέεται μοιραία με όλη την αποκεντρωτική φιλοσοφία, την αναδιάρθρωση και αναδιάταξη της στελέχωσης της Κεντρικής Διοίκησης. Έχει ανάγκη δηλαδή από την ύπαρξη νέας νομοθεσίας ενταγμένης στα πλαίσια της νέας κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του τόπου, καθώς και τη δημιουργία νέων θεσμών.

-Διάφορα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν την διοικητική μεταρρύθμιση μονόδρομο και βήμα προς τα εμπρός. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση;
-Ως θεωρία το προβαλλόμενο πόνημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας χαρακτηρίζεται ως ευχάριστο, όμως μελετώντας το κάποιος σε βάθος διαπιστώνει ότι στην ουσία πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα ανεδαφικό σε πρώτη φάση και με πολλές αδυναμίες, οι οποίες είναι ανάγκη να ξεπεραστούν προτού αρχίσει η επίσημη συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς αλλά και με τον ίδιο τον λαό.

-Ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κύριος Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι το πρόγραμμα ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ' θα αποτύχει, εάν η κυβέρνηση δεν το χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 4 δις ευρώ. Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορούν να βρεθούν τόσα λεφτά;
-Θεωρώ ορθή τη θέση, την οποία πήρε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κύριος Κακλαμάνης, τονίζοντας με έμφαση και υπευθυνότητα ότι ο κύριος μοχλός για την εφαρμογή ενός κορυφαίου θεσμού, όπως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ο οποίος θα καθορίσει για γενιές την ζωή του έλληνα, απαιτεί τεράστιους οικονομικούς πόρους, η εξεύρεση των οποίων στην εποχή της οικονομικής δυσπραγίας που διανύουμε είναι δύσκολο να εξευρεθούν. Θα έκρινα λοιπόν ως σώφρον κίνηση τη μετάθεση της εφαρμογής του θεσμού στο μέλλον και αφού προηγουμένως βγει από την εντατική η οικονομία μας, κατά την επίσημη δήλωση του κύριου Πρωθυπουργού. Είναι γνωστό ότι η άσκηση επί χάρτου είναι εγχείρημα εύκολο, όμως στην πράξη αναδεικνύονται οι δυσκολίες που συχνά είναι αξεπέραστες.

-Σας ικανοποιεί η στάση της ΚΕΔΚΕ στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση;
-Πολύ σωστά η ΚΕΔΚΕ διατύπωσε τις απόψεις τις. Εξάλλου αυτή είναι εκείνη που ζει από κοντά το σφυγμό της κατάστασης και αφουγκράζεται τα προβλήματα του λαού. Εκείνο βέβαια που προέχει από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να εξοφλήσει πρώτα τις υποχρεώσεις τις και στη συνέχεια να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους για την εφαρμογή του θεσμού πόρους.
Και ακόμη θα ήταν παλικαριά η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται την χωροταξική κατανομή. Ήδη ανεπίσημα γίνεται λόγος για δημιουργία τετρακοσίων περίπου δήμων κάτι που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη σχεδίαση του χωροταξικού χωρίς την αναγκαία ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων και κυρίως του λαού.

-Ποια είναι η θέση της ΤΕΔΚ για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ;
-Ταυτιζόμαστε με τις ειλημμένες μέχρι τώρα αποφάσεις των συνεδρίων μας οι οποίες στην ουσία τους δεν προσφέρουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

-Με δεδομένο ότι θα έχουμε λιγότερους δήμους θα καταθέσετε ως ΤΕΔΚ εναλλακτική πρόταση για το Νομό Δράμας.
-Ήδη ο Καποδίστριας Ι έχει συρρικνώσει τον αριθμό τον Δήμων στο νομό μας. Συνεπώς κάθε νέα συρρίκνωση θα απέβαινε προς ζημία των κατοίκων του νομού, κάτι που θα υπονόμευε το θεσμό που βρίσκεται στα σκαριά και θα λειτουργούσε εις βάρος του λαού της Δράμας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέκρωση της υπαίθρου. Εάν υπάρξουν οποιοσδήποτε περιθώρια τα οποία θα βελτιώνουν την βιωσιμότητα των συμπολιτών μας, θα τα εξετάσουμε με προσοχή και θα τα εισηγηθούμε.

-Συμφωνείτε με την κατάργηση των Νομαρχιών;
-Πιστεύω ότι η κατάργηση των υφιστάμενων σήμερα Νομαρχιών θα αποκόψει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, ιδιαίτερα της επαρχίας από τα κατ'εξοχήν διοικητικά όργανα με δυσμενείς επιπτώσεις για την ύπαρξη των υπαρχόντων οικισμών και την ερήμωση της υπαίθρου. Και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα πολυδιάστατο για την ελληνική κοινωνία.

-Και με την επαναφορά του 50% +1 για την εκλογή Δημάρχου;
-Από την ώρα που εκλέγεται Κυβέρνηση με ποσοστό 42% και μάλιστα κυβέρνηση ισχυρή, γιατί να μην ισχύσει το ίδιο και για την Αυτοδιοίκηση; Πέραν τούτου καθιέρωση του 50+1 μοιραία θα οδηγήσει σε νέα προσφυγή στις κάλπες με τις ακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις: α) Ταλαιπωρία ψυχική και οικονομική του πολίτη για προσέλευση σε επαναληπτική εκλογή, β) άσκοπη διάθεση χρημάτων εις βάρος της κρατικής οικονομίας και γ) ύπαρξη μεγάλου κινδύνου να σημειωθούν αθέμιτες συναλλαγές, οι οποίες θα νοθεύσουν την ψήφο του λαού και θα δυναμιτίσουν την ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας.

-Τι θα απαντούσατε σε όσους λένε ότι πολλοί Δήμαρχοι αντιδρούν με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ γιατί θα χάσουν τις καρέκλες τους;
-Κάτι τέτοιο θεωρώ ότι προσβάλλει και υποβαθμίζει την προσωπικότητα των συνανθρώπων μας, οι οποίοι τίθενται στην υπηρεσία του λαού. Άλλωστε όλοι οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι του νομού είναι κάτοχοι αξιοπρεπών επαγγελμάτων και ως εκ τούτου δεν ασκούν το αξίωμα τους για βιοποριστικούς λόγους. Και τέλος ας μην ξεχνάμε ότι " η καρέκλα" δεν είναι κληρονομική. Ανήκει στη δικαιοδοσία του κυρίαρχου λαού, ο οποίος τη μεταβιβάζει στους άξιους.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Τομές Κορυφαίες στη ζωή των κοινωνικών, όπως αυτή του Καλλικράτη απαιτούν σωφροσύνη, μελέτη, έλλειψη βιασύνης και προχειρότητας και κυρίως την αβίαστη συναίνεση του λαού, αφού θα καθορίσουν για πολλές δεκαετίες τη ζωή του.
Ως υπηρέτες του λαού και στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στην αγάπη του, θεωρούμε ότι κυρίαρχο μέλημά μας είναι να κάνουμε συνετές κινήσεις και να παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ευτυχία του λαού και ας μη ξεχνάμε ότι το χρέος κάθε υπεύθυνου ηγέτη είναι να προσπαθεί να μη βλάπτει με τη θέλησή του το λαό, αλλά να αγωνίζεται για την ευτυχία του.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την τιμή που μου κάνετε να με φιλοξενήσετε στην έγκριτη εφημερίδα σας και να σας διαβεβαιώσω ότι με μεγάλη μου χαρά θα οδηγούμε πάντοτε στη λήψη των αποφάσεων εκείνων οι οποίες θα αποβλέπουν στην ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μου χωρίς να υπολογίζω το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Έταξα ως σκοπό της ζωής μου να υπηρετώ τους συνανθρώπους μου μακριά από υστεροβουλίες και ιδιοτέλειες.

 


Σχόλια (4)

ΑΝΩΝΥΜΟς - Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010 στις 15:00
δεν ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙς ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ

νακοσ - Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στις 14:20
εδω η χωρα βουλιαζει και αυτοι ζωγραφιζουν στην αμμο τον καλλικρατη....τρελλα

παντοσ - Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στις 05:08
τρεμουν μην χασουν τις καρεκλες τους οι δημαρχοι και ο νομαρχης αυτη ειναι η αληθεια ολα τα αλλα ειναι λογια χωρισ ουσια

ναΚΟ΅ς - Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 στις 02:59
πολυ σωστος ο δημαρχος βιαζονται οι του πασοκ και κανουν λαθος με τις συνενωσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ