Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


2 σχόλια

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία ούτε δεκατρία, αλλά 52 τα τακτικά έκτακτα και ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Από τα επιδόματα αυτά, τα 21 καταβάλλονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα 31 μέσω ειδικών λογαριασμών, η διαχείριση των οποίων γίνεται ανεξάρτητα από τον κρατικό προϋπολογισμό!!!

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τα απίστευτα και όμως αληθινά επιδόματα που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Από το επίδομα Εξωδιδακτικής Απασχόλησης Εκπαιδευτικών Λειτουργών, στο Νοσοκομειακό Επίδομα και Επίδομα Τροφής για το προσωπικό του Νοσοκομείου, στο Επίδομα Πληροφορικής ή στα διάφορα Επιδόματα Έγκαιρης Προσέλευσης, Ετοιμότητας και Μεταφοράς Φακέλου.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλία για όλα αυτά... Όμως γεγονός είναι ότι ξεχυλώθηκε το σύστημα και χάθηκε ο έλεγχος.
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει κάποια από τα επιδόματα, κάποια άλλα να τα καταργήσει και φυσικά να τα φορολογήσει όλα. Στην πράξη θα φανεί αν τελικά θα το κατορθώσει... Γιατί τα περισσότερα από αυτά τα επιδόματα τα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι επί πολλά χρόνια και δύσκολα θα δεχθούν διάφορες περικοπές.
Άλλωστε δεν ήταν προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ... Προέκυψε όπως και πολλές άλλες "εκπλήξεις" μετά τις εκλογές. Και αφού είχε πάρει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην ΝΔ τώρα συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή του κόμματος, όμως την παλιά της σύνθεση. Αυτό είναι από τα παράδοξα. Η ΝΔ έχει νέο αρχηγό αλλά όλα τα όργανα του κόμματος υπολειτουργούν.
Οι ΝΟΔΕ, η ΚΕ, οι τοπικές οργανώσεις είναι υπηρεσιακού χαρακτήρα. Και φυσικά δεν μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικά τον ρόλο τους.
Το συνέδριο θα γίνει τον Ιούνιο, άρα επί αρκετούς ακόμη μήνες η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί. Και όλα όσα ακούγονται για αλλαγές στο κόμμα, για ανασυγκρότηση και αναγέννηση δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς αλλαγές προσώπων.

Αίσθηση προκάλεσε το αυστηρό μήνυμα Σαμαρά σε όσους τροφοδοτούν την "εσωστρέφεια" και την "γκρίνια" στην ΝΔ.
"Δεν χρωστάω τίποτε σε κανέναν. Το μόνο μου χρέος είναι απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες των Νεοδημοκρατών που ήλθαν και ψήφισαν, αφού περίμεναν ώρες στην ουρά", είπε ο κ. Σαμαράς και θύμισε την ανάλογη φράση του Γιώργου Παπανδρέου.
Πάντως στην ΝΔ οι διαφορετικές φωνές, οι διαφωνίες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις δημιουργούν προβλήματα. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Και ο κ. Σαμαράς όπως είπε δεν θα ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές γκρίνιας και εσωστρέφειας.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην ΝΔ, αυτό που θα σχολιάσω στην συνέχεια όταν το είδα δεν το πίστευα.
Είδα τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ να συνομιλεί με Έλληνες αγρότες στον Προμαχώνα και τους ζητούσε να ανοίξουν τα σύνορα. Και τελικά τους έπεισε. Οι αγρότες άνοιξαν τα μπλόκα και πέρασαν τα φορτηγά.
Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κάτι ανάλογο σε άλλη χώρα του κόσμου. Είναι πάντως αφύσικο και εξωπραγματικό να παρεμβαίνει ξένος ηγέτης για να λυθεί ένα εσωτερικό πρόβλημα της χώρας μας. Ας ευχηθούμε να μην δούμε ανάλογες σκηνές στο μέλλον.

Ο κ. Μπορίσοφ τελικά αποδείχθηκε γάτος στις διαπραγματεύσεις. Έπεισε τους αγρότες γιατί τους επισκέφθηκε και τους μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις μεταφορές. Δεν θα έπρεπε αυτό να γίνει από κυβερνητικούς παράγοντες;

Στον Καλλικράτη τώρα, ναι υπό όρους είπαν οι Σύνεδροι της ΚΕΔΚΕ. Οι δήμαρχοι συμφωνούν, όμως συνεχίζουν να ζητούν θεσμοθετημένους πόρους και χωροθέτηση των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων.
Και όταν κάνουν λόγο για πόρους ζητούν άμεσα να αποδοθούν τα 331 οφειλόμενα εκατομμύρια του 2009 καθώς και η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων πόρων που ανέρχονται στα 214.000.000 ευρώ. Δηλαδή ζητούν περίπου 550.000.000 ευρώ.
Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Γιατί τα ταμεία είναι άδεια και όσο και αν υπάρχει καλή διάθεση είναι δύσκολο να πάρουν αυτά που δικαιούνται.

Με τον Καλλικράτη η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει και άλλες αρμοδιότητες. Αν δεν δοθούν όμως οι ανάλογοι πόροι, τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτε το ουσιαστικό.
Απλά τα προβλήματα θα γίνουν πιο έντονα και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

Φυσικά στην Δράμα οι επαγγελματίες της πολιτικής και του παρασκηνίου, οι δημογέροντες, οι διάφοροι "σοφοί" και παρατρεχάμενοι, τρέχουν και δεν φτάνουν.
Ψάχνουν να βρουν ρόλους με τον νέο διοικητικό χάρτη... Έμαθαν να ζουν με την εξουσία και φοβούνται, τρέμουν με το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς καρέκλες.

Και για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους χρησιμοποιούν όλα τα μέσα. Προσβάλουν, προβοκάρουν, αερολογούν και φυσικά λένε ψέματα και υπερβολές.
Όλα για την καρέκλα... Κάποιοι έχουν πουλήσει και την ψυχή τους προκειμένου να διατηρηθούν στον προσκήνιο.

Δεν έβαλαν μυαλό... Δεν το έχουν καταλάβει ότι οι καιροί άλλαξαν;
Κάποτε αλώνιζαν και έκαναν ότι ήθελαν. Πλέον ο κόσμος έχει αλλάξει. Και δεν αισθάνεται άποικος. Γνωρίζει και κρίνει μόνος του. Δεν χρειάζεται ούτε υποδείξεις, ούτε εντολές.

Όμως με τρελαίνουν και οι λάτρεις του Καλλικράτη. Θεωρούν ότι για την Δράμα είναι νομοτέλεια η μείωση των Δήμων. Και όταν τους λες ότι πρέπει να δοθούν και οι ανάλογοι πόροι, σου λένε ότι δεν είναι απαραίτητο.
Βιάζονται να εφαρμόσουν το σχέδιο. Συμφωνώ με τον Δήμαρχο Δοξάτου κ. Τάσο Χατζηλαζάρου, που έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι δεν προλαβαίνουν να κάνουν συνενώσεις γιατί πρέπει να προηγηθεί διάλογος, επεξεργασμένες προτάσεις και φυσικά νομοθετικό πλαίσιο και πόροι...

Και κάτι ακόμη... Δεν μας έχουν ζητήσει από πουθενά να μειώσουμε τους Δήμους και να καταργήσουμε τις Νομαρχίες. Απλά είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία συμφωνεί και η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ.
Επί ευκαιρία, τώρα που θα καταργηθούν οι νομοί, πως θα αναφέρουμε τους βουλευτές μας; Θα λέμε ο κ. Τάδε βουλευτής του πρώην Νομού Δράμας;
Θα έχει πλάκα... Δεν συμφωνείτε;

 


Σχόλια (2)

πετρος Φ - Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 στις 02:57
διελυσαν την ελλαδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι συνενωσεις μας μαραναν

ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010 στις 03:21
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΘΛΙΟΙ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΔΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΔΡΑΜΑ Η ΛΑΣΠΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ