Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι του Τοπικού Διαμερίσματος Βώλακα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου εξαιτίας της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί από το σχέδιο «Καποδίστριας» και τη μη ικανοποίηση του αιτήματος τους για ανεξαρτητοποίηση τους, ένα αίτημα που σθεναρά υποστήριξαν χωρίς ωστόσο να εισακουστούν.
Σήμερα ενόψει του σχεδίου «Καλλικράτης» εκφράζοντας μια σειρά από παράπονα, για τον τρόπο με τον οποίο διοικήθηκε η περιοχή τους από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ζητούν την ένταξη του Βώλακα στο Δήμο Δράμας
Μάλιστα το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. πραγματοποίησαν και δεύτερη λαϊκή συνέλευση κατά την οποία ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Θα πρέπει να υπογράψουν υπέρ της συνένωσης του Δ.Δ. Βώλακα με τη Δράμα το 1/3 των κατοίκων διαφορετικά η πρόταση θα πέσει στο κενό.

Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας και ότι δεν έχει καμία αντίρρηση ο Βώλακας να αυτονομηθεί, αρκεί αυτό να γίνει αποδεκτό από την κεντρική διοίκηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Δ. κ. Τρύφων Μπόσκος αναφέρει ότι τόσα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια βελτίωσης και εξάλειψες των προβλημάτων, όπως της απομόνωσης και μη εξυπηρέτησης, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Από την πλευρά ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει πως το γεγονός ότι εδώ και 12 χρόνια, από τη δημιουργία του Καποδίστρια, ο Βώλακας ζητούσε την αυτονόμηση του, ήταν ανασταλτικός παράγοντας βελτίωσης κάποιων προβλημάτων, υπό την άποψη ότι τα όποια προβλήματα τους θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά από το κράτος, για την ικανοποίηση του αιτήματος τους.
Αυτό βεβαίως δεν απαλλάσσει, ούτε τη μια πλευρά, ούτε την άλλη, και καλό θα είναι να καθίσουν σένα τραπέζι διαλόγου, καθώς ο Καλλικράτης θα είναι ποιο σκληρός από τον Καποδίστρια. Έτσι εκεί που πάνε για μαλλί, μπορεί να βγουν και κουρεμένοι.

Το αυτό ισχύει φυσικά και για τους υπόλοιπους δημάρχους ,οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κατεβάσουν μια πρόταση ουτοπική η οποία όχι απλώς δεν θα γίνει αποδεκτή, αλλά θα τους ζημιώσει ακόμη περισσότερο.
Ο λόγος που εμμένουν στους 7 δήμους και όχι στους 4 νούμερο εφικτό, καθώς ήδη υπάρχει η πρόταση για 3, δεν θα πω ότι οφείλετε στο γεγονός ότι δεν θέλουν να χάσουν τις καρέκλες τους- αν και αυτή είναι η πρώτη σκέψη των απλών θνητών- αλλά γιατί το ζητούν οι πολίτες... έτσι τουλάχιστον λένε.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μετά από 12 χρόνια Καποδίστρια, οι αντιδράσεις των πολιτών καταλάγιασαν. Σήμερα, και ένα δήμο ολόκληρο το νομό να τους πεις ότι θα γίνει, ποσώς τους ενδιαφέρει. Εδώ δέχονται άλλα και άλλα, με την οικονομική κρίση που υπάρχει, λέτε να τους νοιάζει πόσους δήμους θα έχει ο νομός;
Κι αυτό γιατί, πέρα από τα άλλα σοβαρότερα προβλήματα που τους απασχολούν, έχουν ήδη συνηθίζει στον διαφορετικό τρόπο διοίκησης τους, έχουν καταλάβει ότι ακόμη και να μην υπάρχει ο πρόεδρος στο χωριό τους, μπορούν άμεσα, ίσως και καλύτερα, να εξυπηρετηθούν, και γιατί στο φινάλε τις ιστορίας, έχουν βάλει αρκετό νερό στο κρασί τους, και νερωμένο όπως είναι, δεν παθιάζονται και μπορούν να δουν και λίγο πιο μακριά...

Σύμφωνα με την πρόταση, που για μένα πολύ βιαστικά καταθέτει η ΤΕΔΚ του νομού, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει επίσημα το χωροταξικό, είναι όπως προείπα η δημιουργία 7 δήμων από τους 8 που είναι σήμερα, ενώ για την κοινότητα Σιδηρονέρου προτείνουν όπως συνενωθεί με το Δήμο Δράμας.
Οι δύο συνεννοούμενοι δήμοι είναι αυτοί του Νικηφόρου και του Παρανεστίου, ενώ άνετα θα μπορούσε στη συνένωση αυτή να ενταχθεί και ο δήμος Δοξάτου.
Ο δήμαρχος Νικηφόρου ήδη ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανά κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος, ενώ όπως όλα δείχνουν η Αλίκη Σωτηριάδου θα δώσει εκ νέου τον αγώνα της.
Ο Δήμος Νευροκοπίου θα είναι σίγουρα ο μόνος δήμος που θα παραμείνει ως έχει.
Η Προσοτσάνη που ζητά να μείνει μόνη της, στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει το ενδεχόμενο προσάρτησης και κάποιων ΔΔ από τον νυν δήμο Σιταγρών.
Ο Δήμος Δράμας πέρα από την Κοινότητα Σιδηρονέρου επιθυμεί να παραμείνει ως έχει, αν και όπως όλα δείχνουν θα πάρει και κάποια άλλα δημοτικά διαμερίσματα από το νυν δήμο Σιταγρών και φυσικά το Δήμο Καλαμπακίου.

Με το παραπάνω σχεδιασμό έχουμε λοιπόν 4 δήμους. Και είναι μια λογική πρόταση, κάτω πάντα από τη λογική του Καλλικράτη που θέλει μεγάλα σχήματα.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη περίπτωση, που κάποιοι την επιθυμούν γιατί τους βολεύει, αυτή του να γίνει ολόκληρος το νομός Δράμας 2 δήμοι. Αν υπάρχουν τέτοιου είδους διασυνδέσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών και η πρόταση αυτή προταθεί και στηριχθεί, τότε θα γίνει αποδεκτή, γιατί για το Υπουργείο, όσοι λιγότεροι δήμοι, τόσο το καλύτερο.
Αν πάλι υπάρχουν διασυνδέσεις και υποστηριχθεί η πρόταση για 4 δήμους, τότε αυτή θα είναι καλύτερη για ολόκληρο το νομό. Όμως, όπως και να έχει, η πρόταση για 7 δήμους, ούτε θα στηριχθεί, ούτε θα έχει καμία τύχη!

Όσο για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, θα μπορούμε να ασφάλεια να διατυπώσουμε την άποψη μας, όταν θα ξέρουμε πόσοι θα είναι τελικά οι δήμοι στο νομό Δράμας. Αν είναι 7 λίγο πολύ τους γνωρίζετε αν είναι 3 ή 4 τότε θα παιχτούν πολλά «παιχνίδια»...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ