Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


3 σχόλια

Βγήκε και ο χάρτης για τον "Καλλικράτη" που περιλαμβάνει τον αριθμό των Δήμων για την κάθε Περιφέρεια... Όχι τον αριθμό για τον κάθε νομό, αλλά συνολικά για κάθε μια Περιφέρεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα δημιουργηθούν 21 Δήμοι ενώ στην αχανή Κεντρική Μακεδονία 35 Δήμοι.
Από την κατανομή εξαιρούνται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αλλά και οι μεγάλοι Δήμοι που δεν υπάγονται στις νέες συνενώσεις.

Και εμείς εδώ βιαστήκαμε να βγάλουμε απόφαση και προτείναμε να παραμείνουν όλα ίδια. Δηλαδή ο νομός να έχει και με τον "Καλλικράτη" 8 Δήμους και μια Κοινότητα.
Είναι η γνωστή απόφαση της πλειοψηφίας της ΤΕΔΚ, που πολυσχολιάστηκε, γιατί απλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Μπορεί να το επιθυμείς, μπορεί να το ονειρεύεσαι, να είναι αυτό που θέλεις, όμως όταν το σχέδιο είναι 370 Δήμοι για ολόκληρη την χώρα, δηλαδή 700 λιγότεροι από όσους έχουμε τώρα, είναι απίθανο να μην μειωθούν και στον Ν. Δράμας.
Προτείνεις σαν ΤΕΔΚ ένα σχέδιο με 5-6 Δήμους και παλεύεις για να το πετύχεις.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα δείχνουν υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και τοπικούς φορείς να αντιδρούν στην διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ το ενδεχόμενο οι περιφερειάρχες να αναδειχθούν σε μικρούς πρωθυπουργούς, τρομάζει στελέχη της κυβέρνησης.
Νυν νομάρχες εμφανίζονται λάβροι κατά των βουλευτών, από τους οποίους ζητούν να παραιτηθούν από το αξίωμά τους τους να θέλουν να είναι υποψήφιοι.
Δήμαρχοι που χάνουν την "πίτα της εξουσίας" αναζητούν σανίδα σωτηρίας στην... αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, ενώ διάφοροι "βαρόνοι" και "κατεστημένα", θέλουν την μεταρρύθμιση εκτός των τειχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Αυτά είναι τα εμπόδια... Φυσικά μην ξεχνάμε και τους πόρους που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για την νέα πραγματικότητα. Χωρίς λεφτά δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα.
Ο υπουργός κ. Ραγκούσης το επαναλαμβάνει συχνά ότι οι πόροι θα βρεθούν. Με ποιον τρόπο άραγε; Μήπως με νέους φόρους που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε στο όνομα της διοικητικής μεταρρύθμισης;
Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Το λέει ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί, όλη η Ευρώπη.

Τελικά δεν ήταν γραπτό να ιδρυθεί στην Δράμα. Το ματιάσαμε και χάθηκε... Αναφέρομαι στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του ΤΕΙ Δράμας που είχε ανακοινωθεί και θα λειτουργούσε από την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013.
Όπως όλα δείχνουν θα ανασταλεί η λειτουργία του όπως και 7 νέων Τμημάτων ΤΕΙ σε Κοζάνη, Καλαμάτα, Άρτα, Μεσολόγγι, Σέρρες.

Η Υπουργός κα. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ξεκινούσε κάθε χρόνο η λειτουργία τμημάτων χωρίς καθηγητές, συγγράμματα και προγράμματα σπουδών. Και γι' αυτό τα κλείνουν πριν τα ανοίξουν.
Μόνο που δεν μας τα είπαν προεκλογικά. Μας το κρατούσαν για έκπληξη.

Γιατί και εγώ μπορεί να συμφωνώ ότι τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ δεν μπορείς να τα δημιουργείς χωρίς σχέδιο, με στόχο μόνο την ικανοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Πρέπει να υπάρχει και μια μελέτη για την σκοπιμότητα λειτουργίας ενός τμήματος και φυσικά αυτό το τμήμα να εκφράζει τις ανάγκες της αγοράς. Αν το επιλέξει δηλαδή ο μαθητής να μπορεί να βρει δουλειά όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Στην Δράμα απ' όσο θυμάμαι παραμονή εκλογών κάποιοι έταζαν Πανεπιστήμια και αυτονόμηση του ΤΕΙ. Τι έχουν να μας πουν άραγε γι' αυτό το δημοσίευμα;

Φυσικά, όλοι πιστεύω συμφωνούν, πως το να ανοίγεις Τμήματα ΤΕΙ με 5 ή 10 φοιτητές είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να σταματήσει.
Καλό είναι αυτά τα τμήματα μετά από 2-3 χρόνια να κλείνουν, γιατί η συνέχιση του λάθους είναι μεγαλύτερο λάθος από την έναρξη της λειτουργίας τους... Και το κράτος των Αθηνών ας ενισχύσει λίγο τα Περιφερειακά ΤΕΙ με καλά τμήματα που να ενδιαφέρουν και να είναι μέσα στις επιλογές των μαθητών.

Το σύστημα προσπαθεί αλλά οι δημοσκοπήσεις λένε άλλα. Θέλουν να δώσουν δικαιώματα στους μετανάστες αλλά 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η μετανάστευση έβλαψε την χώρα.
Επίσης το 88% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει όριο στον αριθμό των αλλοδαπών ενώ το 75% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Υπερβολές θα πουν κάποιοι. Οι απόψεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι... Και για ποιον λόγο δεν ενημερώνετε την κοινωνία;
Οι Έλληνες δείχνουν επιφυλακτικοί έως αρνητικοί στο να δοθούν δικαιώματα στους μετανάστες. Η λύση είναι μία: Ευρύτερος διάλογος, γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και στην συνέχεια ας γίνει δημοψήφισμα.

Άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα. Δεν είναι κακό να αποφασίζει ο λαός. Έτσι δυναμώνει η δημοκρατίας.

 


Σχόλια (3)

GEO - Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010 στις 07:20
Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο κόβονται έργα που θα προχωρούσαν στη Δράμα. Αλήθεια την 5ετία που με Καραμανλή πήγαιναν τόσο καλά όλα γιατί δεν προσχώρησαν; Αγαπητοί συμπολίτες, ο Ν. Δράμας ψήφισε ΠΑΣΟΚ μετά από πολλά χρόνια γιατί οι της ΝΔ καλλιέργησαν προσδοκίες της οποίες δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν. Όσο για του ΠΑΣΟΚους να΄ ναι σίγουροι πως η κρίση θα μετριαστεί, θα μπούμε ως χώρα σε ένα πρόγηραμμα και τότε θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις του. Ο Αηδόνης επιμένει για πανεπιστήμιο... το περιμένουμε!

νακος - Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 στις 22:57
παει και το ΤΕΙ τι εχουν να μας πουν οι πρασινοι σωτηρεσ

ΠΕΤΡΟΣ - Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 στις 22:56
ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥ΅Σ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ