Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστόφορος Κορυφίδης

Επικεφαλής παράταξης “Υπερνομαρχία Πολιτών”

6 σχόλια

Για μια σύγχρονη διοίκηση και αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επικεφαλής της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών" κ. Χριστόφορο Κορυφίδη.
Βλέπει θετικά την διοικητική μεταρρύθμιση αφού στόχο έχει την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους που θα υπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη για ποιότητα ζωής και ανάπτυξη.
Κρίνει πολύ αυστηρά του Νομάρχη κ. Ευμοιρίδη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός ενώ υπογραμμίζει πως στις επόμενες εκλογές πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική των κενών λόγων, της διαστρέβλωσης της αλήθειας και της άσκησης πολιτικής χωρίς πρόγραμμα.
Τέλος, δηλώνει παρών όπως κάθε ενεργός πολίτης, στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

-Και το όνομα αυτού "Καλλικράτης". Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών την έχουν χαρακτηρίσει μεγάλη δομική αλλαγή. Οι δικές σας προσδοκίες ποιες είναι;
-Οι προσδοκίες μου εστιάζονται στο να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος. Ένα κράτος που θα υπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη για επιβίωση, ποιότητα ζωής και ανάπτυξη· πράσινη ανάπτυξη. Ένα κράτος όπου τα υποσυστήματά του, δηλαδή η Κεντρική Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση (τοπική και περιφερειακή) θα είναι ισχυρά και θα λειτουργούν σε συμφωνημένα όρια, με διακριτές αρμοδιότητες και συγκεκριμένους πόρους.
Ένα τέτοιο κράτος δείχνει ο ``ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄. Ένα τέτοιο κράτος, επίσης, επιδιώκουν οι προτάσεις της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, που προήλθαν από τα συνέδριά τους. Ένα, τέτοιο κράτος, τέλος, οραματιζόμαστε όλοι-όσοι αγωνιζόμαστε, για τις νέες μορφές διακυβέρνησης, με πρώτους βέβαια, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εσωτερικών.

-Ήταν θετικό το κλίμα για το σχέδιο "Καλλικράτης" στο συνέδριο της ΕΝΑΕ;
-Στο συνέδριο της ΕΝΑΕ εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η συμπεριφορά των συνέδρων. Μια συμπεριφορά που έδειχνε ωριμότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος. Του προβλήματος της διακυβέρνησης της χώρας, συνολικά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που ζήσαμε στο τελευταίο Συνέδριο της ΕΝΑΕ δεν έχει προηγούμενο. Στην ουσία τα ίδια τα στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποφάσισαν-σχεδόν ομόφωνα-την αυτοκατάργησή τους. Το ίδιο περίπου συνέβη προηγούμενα και στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, αφού και εκεί αποδέχθηκαν μείωση-στο ένα τρίτο περίπου-του αριθμού των δήμων.
Στην πράξη οι προηγούμενες επιλογές σημαίνουν ότι 5.000 περίπου αυτοδιοικητικά στελέχη θα πρέπει από την 1.1.2011 να αναζητήσουν άλλα πεδία δράσης, ή και απασχόλησης.

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η μία διάσταση του μεγαλείου των στιγμών που ζήσαμε στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Η δεύτερη διάσταση-του μεγαλείου αυτών των στιγμών-δεν έχει ακόμη καταγραφεί στο σύνολό της. Πρόκειται για τη διάσταση που σχετίζεται με τις επιλογές της Κυβέρνησης σ' ό, τι αφορά το εύρος των αλλαγών και την αποδοχή των προτάσεων των συνεδρίων της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ.
Στα προηγούμενα πλαίσια το κυρίαρχο στοιχείο που προσδιόρισε το 14ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ δεν ήταν απλά το θετικό κλίμα που επεκράτησε σ' αυτό. Ήταν οι αποφάσεις του και η πλειοψηφία με τις οποίες αυτές πάρθηκαν.

-Η αιρετή Περιφέρεια αποτελεί ουσιαστικά το νέο που πρεσβεύει η διοικητική μεταρρύθμιση. Ποιος ο ρόλος και η αποστολή του νεοσύστατου θεσμού;
-Η αλήθεια είναι ότι το σημαντικότερο νέο σ' ό, τι αφορά στις προτάσεις της Κυβέρνησης για την «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» δεν σχετίζεται με τον αιρετό Περιφερειάρχη και το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Η προοπτική αυτή αποτελεί επακόλουθο του τρόπου που καλείται να λειτουργήσει όλο το Νέο Σύστημα Διακυβέρνησης, στη χώρα μας.
Συνεπώς είναι το ίδιο-ίσως και περισσότερο-σημαντικό το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί για τη λειτουργία των νέων ισχυρών δήμων. Ακόμη σημαντικότερο, ίσως, είναι το πώς θα προσδιοριστεί η έννοια «Επιτελικό Κράτος».
Σ' ό, τι αφορά στις νέες Περιφέρειες ο κυρίαρχος ρόλο τους είναι αναπτυξιακός και εξειδικεύεται με την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης ως κυρίαρχης εθνικής και όχι μόνον, πολιτικής επιλογής.
Σημαντικό είναι, επίσης, να δούμε και να αντιληφθούμε τις Νέες Περιφέρειες, όχι ως εθνικές, απλά, υποδιαιρέσεις, αλλά ως ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ.
Η τελευταία επισήμανση έχει πολύπλευρες πρακτικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Μια τέτοια επίπτωση σχετίζεται με το πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο, από εντολοδόχο (Κεντρική Διοίκηση) πλαίσιο, μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό (μεταξύ των Περιφερειών).

-Οι πρώτες ενστάσεις εκδηλώθηκαν με την ΝΔ να εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο σχέδιο. Πως το σχολιάζετε;
-Άκουσα προσεκτικά την παρέμβαση του κ. Σαμαρά στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι με εξαίρεση κάποιων σημείων της παρέμβασής του, στα υπόλοιπα συμφωνώ. Αντίθετος, μεταξύ των άλλων, είμαι σ' εκείνο το σημείο της παρέμβασής του, όπου μιλά για διατήρηση των σημερινών Νομαρχιών ως Νομαρχιακών Διαμερισμάτων.
Εκτίμησή μου είναι ότι οι πόλοι της Νέας Διακυβέρνησης θα πρέπει να είναι τέσσερις συνολικά. Ο ισχυρός Δήμος, η ισχυρή Περιφέρεια, το Επιτελικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα θεσμικά της όργανα. Κάθε άλλος πόλος-ισχυρός ή μη-που κινείται μεταξύ των ως άνω πόλων μόνον σύγχυση και δυσλειτουργία μπορεί να επιφέρει.

-Οι Πρόεδροι της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ έχουν με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις τους, σταθεί αρκετά στο ζήτημα των πόρων. Θα υπάρχει πρόβλεψη για την χρηματοδότηση; Και αν ναι, που θα βρεθούν οι πόροι που απαιτούνται σε μια δύσκολη συγκυρία;
-Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι οι δεσμεύσεις που άκουσα, τόσο από τον κ. Παπανδρέου, όσο και από τον κ. Ραγκούση ότι θα υπάρξουν «σαφείς προβλέψεις τόσο για τους πόρους όσο και για τις αρμοδιότητες των νέων μονάδων».
Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές στο ακέραιο, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της μετάβασής μας από το σημερινό καθεστώς στο νέο. Εξάλλου το εγχείρημα της «Νέας Αρχιτεκτονικής» εντάσσεται σ' εκείνες τις δομικές αλλαγές, που θεωρούνται απ' όλους απαραίτητες, για το ξεπέρασμα της πολύπλευρης κρίσης, που μαστίζει τη χώρα μας.

-Σας ικανοποιεί η στάση της ΕΝΑΕ στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση;
-Με ικανοποιούν οι αποφάσεις που πήραμε στο 14ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ. Από εκεί και πέρα όλοι μας, με πρώτους τα μέλη της Διοίκησης της ΕΝΑΕ, θα κριθούμε. Θα κριθούμε στην πορεία μας από εδώ και πέρα και έως ότου καταλήξουμε στις συγκεκριμένες διατάξεις του τελικού Νομοσχεδίου που θα φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση.

-Συμφωνείτε με την μείωση των Δήμων; Πόσους Δήμους βλέπετε στον Ν. Δράμας;
-Για να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα πρέπει προηγούμενα να συμφωνήσουμε στην έννοια «ισχυρός δήμος» και να αναγνωρίσουμε το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργήσουν οι νέοι δήμοι, στα επόμενα χρόνια. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε αν-μεταξύ των άλλων-επιχειρήσουμε να βρεθούμε νοερά στο 2015 ή στο 2020 για να προσεγγίσουμε από εκεί τις επιλογές, που πρέπει να κάνουμε σήμερα.
Μια τέτοια προσέγγιση μας λέει, καταρχήν, κάτι γνωστό. Ότι, δηλαδή, ισχυρός δήμος, κατά βάση, είναι εκείνος ο δήμος, που μπορεί να επιλύει τα προβλήματα και να ικανοποιεί τις προσδοκίες ζωής, των δημοτών του.
Μας λέει, ακόμη, ότι ο ισχυρός δήμος προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο, κατά περίπτωση, πληθυσμιακό και γεωοικονομικό μέγεθος, που θα τον καθιστά, στο συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος και πλάτος που βρίσκεται και στη συγκεκριμένη κάθε φορά συγκυρία, ανταγωνιστικά βιώσιμο. Δηλαδή και συγκριτικά πάντα, δημιουργικό στις λειτουργίες του, με αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων και με μια ηθική διαχείρισης, που θα ενισχύει και δεν θα απορρυθμίζει την κοινωνική συνοχή.

Μας λέει, επίσης, ότι λόγω των νέων τεχνολογιών, η επικουρικότητα, δηλαδή η δημοκρατική αναγκαιότητα να παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις, όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη, δεν θα έχει πλέον τις ίδιες διαστάσεις με εκείνες που έχει σήμερα.
Μια τέτοια προσέγγιση μας λέει, συνεπώς, ότι ο δήμος του 2015 και πολύ περισσότερο ο δήμος του 2020 δεν θα μοιάζει και σε πολλά με τους σημερινούς δήμους. Θα είναι ένας δήμος, ο οποίος, θα έχει ή όχι, λύσει τα προβλήματα της επικοινωνίας και των σχέσεων με τους δημότες του, στο βαθμό που θα έχει αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα του προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, θα είναι ένας δήμος, που θα έχει συγκεκριμένους πόρους, υπολογίσιμους εκ των προτέρων και βέβαια συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που σήμερα δεν έχει. Θα είναι, ακόμη, ένας δήμος ο οποίος ανάλογα με το πόσο έξυπνα λειτουργεί, θα έχει λύσει πολλά σημερινά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των πολιτών του· προβλήματα, όπως εκείνα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την απασχόληση, τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία των δημοτών. Το κυριότερο, όμως, θα είναι ένας δήμος που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους γειτονικούς και όχι μόνον δήμους, διεκδικώντας την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα του προσφέρει το νέο σύστημα διακυβέρνησης στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το τελευταίο, δηλαδή η ανταγωνιστική λειτουργία των δήμων μεταξύ τους, αποτελεί κυρίαρχο ρυθμιστικό παράγοντα στη χωροθέτηση των δήμων και στη Δράμα. Συνεπώς, με γνώση, θα πρέπει εμείς οι δραμινοί να βρεθούμε όσο γίνεται πιο κοντά ο ένας στον άλλον και όσο γίνεται πιο ενωμένοι, για να καταστούμε στη νέα διοικητική συγκυρία ισχυροί.
Με σεβασμό, λοιπόν, στις επιλογές που θα γίνουν λόγω ορεινότητας (Νευροκόπι, Νικηφόρος-Παρανέστι) δεν βλέπω άλλους λόγους αποδυνάμωσης της αυτοδιοικητικής ισχύος που μπορούμε να αποκτήσουμε όλοι οι άλλοι μαζί, στη Δράμα.

-Και με την επαναφορά του 50%+1 για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Μήπως το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό;
-Η αυτοδιοικητική πράξη μας έχει διδάξει πολλά. Μας έχει διδάξει, καταρχήν, ότι το βασικό χρώμα στην Αυτοδιοίκηση-ιδιαίτερα του πρώτου βαθμού-δεν είναι το ιδεολογικό. Είναι το χρώμα που εκπέμπει η καθημερινότητα των πολιτών και τα προβλήματά της.
Παράλληλα, η αυτοδιοικητική πράξη, μας έχει διδάξει ότι οι όποιοι συμβιβασμοί απαιτούνται είναι καθαρότεροι όταν επιχειρούνται στο επίπεδο των πολιτών και όχι στο επίπεδο των εκπροσώπων τους.
Συνεπώς η απάντησή μου είναι απλή και σαφής. Προτιμώ να έχουμε καθαρές συμπράξεις ομοειδών δυνάμεων στο επίπεδο των πολιτών, από το να έχουμε ``μαγειρεμένες΄΄ συμπράξεις βασισμένες στην κατάκτηση ενός ποσοστού το οποίο-εκτός των άλλων-απέχει από το να εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών.

-Να γυρίσουμε σελίδα. Ανεβάσατε τελευταία τους τόνους στην κριτική που ασκείτε στην Νομαρχιακή Αρχή. Καλά, είναι υπεύθυνη για όλες τις αρνητικές εξελίξεις στον νομό;
-Πρέπει να επισημάνω, καταρχήν, ότι οι τόνοι της κριτικής μας απέναντι στον κ. Ευμοιρίδη είναι το ίδιο έντονοι σ' όλη την αυτοδιοικητική περίοδο, που διανύουμε. Κι αυτό γιατί σύντομα διαπιστώσαμε ότι η ευθύνη του στην υστέρηση και τα ελλείμματα, που παρουσιάζει ο Νομός μας, ήταν καθοριστική.
Η ευθύνη αυτή δεν είναι, όμως, μόνον πολιτική και διαχειριστική. Είναι ταυτόχρονα και ευθύνη καλλιέργειας του γενικότερου πολιτικού και αυτοδιοικητικού τοπικού προσανατολισμού. Ενός πολιτικού και αυτοδιοικητικού προσανατολισμού ο οποίος λογικά και τυπικά θα έπρεπε να είναι καταδικαστέος.
Στα προηγούμενα πλαίσια ο κ. Ευμοιρίδης διαθέτει ένα «προνόμιο». Το «προνόμιο» να είναι ο ιδρυτής μιας τοπικής πολιτικής σχολής που οδήγησε στα σημερινά, όποιας μορφής, αδιέξοδα στο Νομό μας. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους εκείνα τα τοπικά πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, τα οποία, ενώ γνώριζαν, στήριξαν, όλα αυτά τα χρόνια, τον κ. Ευμοιρίδη και τις επιλογές του.

-Σχολιάστηκε από πολλούς η φράση που αναφέρατε ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να καταδικαστεί ο ευμοιριδισμός. Τι εννοείτε;
-Να καταδικαστεί η μορφή διακυβέρνησης που στηρίζεται στην αυθαιρεσία, στην κουτοπονηριά, στην εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων και στην αδιαφάνεια.
Να καταδικαστεί, επίσης, η πολιτική των κενών λόγων, της διαστρέβλωσης της αλήθειας και της άσκησης πολιτικής ...έτσι, χωρίς πρόγραμμα.
Να καταδικαστεί, τέλος, ο πολιτικός αναχρονισμός. Εκείνες, δηλαδή οι μορφές πολιτικής, που στηρίζονται στην εξάρτηση και τις πελατειακές σχέσεις, αγνοούν την έγκυρη γνώση και δεν αξιοποιούν τα σύγχρονα γεωοικονομικά δεδομένα.

-Εσείς θα είστε παρών στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
-Παρών θα είμαι, όπως κάθε δημοκρατικός, ενεργός και δημιουργικός πολίτης της Δράμας, που επιθυμεί το καλό του τόπου μας. Θα είμαι παρών στις διεργασίες της παράταξής μας, για την ανάδειξη των υποψηφίων, στην επεξεργασία των προεκλογικών προγραμμάτων, στην προσπάθεια στελέχωσης των ψηφοδελτίων, με γυναίκες και άντρες ικανούς και πρόθυμους να υπηρετήσουν το δημόσιο και μόνον, συμφέρον.
Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κάλυψα, ως πρόσωπο, μια επιπλέον ανάγκη εκείνης της συγκυρίας. Την ανάγκη να εκφραστεί η Νομαρχιακή μας Παράταξη ενιαία μ' έναν επικεφαλής ο οποίος δεν είχε εμπλακεί στις τότε εσωτερικές συγκρούσεις.

Εκτίμησή μου είναι ότι στην πορεία από τότε μέχρι σήμερα πετύχαμε ως παράταξη να αναδείξουμε δύο, τουλάχιστον, αλήθειες:
*την αλήθεια ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ως παράταξη με ενιαίο λόγο και αποτελεσματικά και
*τη μεγάλη αλήθεια ότι μπορούμε να απορρυθμίσουμε τον ``ευμοιριδισμό΄΄ και τα πλοκάμια του.
Νομίζω ότι είναι πλέον γνωστή η πολιτική μου ταυτότητα. Ότι, δηλαδή, ανήκω σ' εκείνη την κατηγορία των πολιτικών που υπηρετούν και δεν υπηρετούνται από την πολιτική.
Στα προηγούμενα πλαίσια, όπως δεν υπήρξα ποτέ διεκδικητικός για θέσεις, δεν θα είμαι ούτε και τώρα. Θα χαρώ, μάλιστα ιδιαίτερα, αν ό, τι μέχρι σήμερα εκφράζω εκφραστεί από έναν νεώτερο και γιατί όχι, ικανότερο από εμένα, σύντροφό μου.

 


Σχόλια (6)

teo - Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010 στις 22:16
Ρε θα μας πείτε πόσα λεφτά θα έτρωγαν από το δρόμο?

ανωνυμος - Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010 στις 10:57
Αφηστε την παραταξη του Ευμοιριδη εκι υπαρχουν πικραμενοι πχ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ αυτοσ εχει χασει τη μπαλα και ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ ΤΣΟΥΚΑΣ ΤΟΚΑΤΛΙΔΗΣ οι οποιοι προσπαθουν να πιαστουν απο καπου γιατι ξερουν οτι ο νομαρχης θα τους θα τους στειλει εμεις στο ΠΑΣΟΚ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ θα βρουμε καποια σοβαρη επιλογη επιτελους?ειδικα στο δημο

ανωνυμος - Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 στις 23:22
POIA SYΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Η ΠΑΤΡΙΔα μας χρεοκοπησε δεν το βλεπετε?

πετρο0ς - Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 στις 23:00
ρε αφηστε τα παρασκηνια ειδατε τι επαθε ο ευμοιριδης στο νομαρχιακο απο τους δικους του?δεν μπορει πλεον να περασει τιποτε και οι συμβουλοι του λενε δεν ειδατε ακομη τιποτε

ΑΝΩΝΥΜΟΣ - Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 09:30
Ο ΚΟΡΥΦΙΔΗΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ ΦΤΑΙΕΙ?

ΑΝΩΝΥΜΟΣ - Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 στις 08:09
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ Σ΄ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΝ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ ΞΥΠΩΛΗΤΟ ΣΤΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ. ΤΟ ΜΙΖΟ ΠΑΣΟΚ ΦΩΝΑΖΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ-ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ! ΠΟΙΟΝ ΕΥΜΟΙΡΙΔΙΣΜΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑΚΙΔΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΡΩΧΑΜΗ !

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ