Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κωνσταντίνος Κόντος

Δικηγόρος-Στέλεχος ΝΔ

15 σχόλια

Οι ευθύνες της ΝΔ είναι μεγάλες και αυτό διότι υπήρξαμε αναβλητικοί

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον δικηγόρο και στέλεχος της ΝΔ Κωνσταντίνο Κόντο. Στην συζήτηση που είχαμε αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέρονται θέματα.
Θεωρεί ότι οι ευθύνες της ΝΔ ως κυβέρνηση είναι μεγάλες γιατί δεν προώθησε τις μεταρρυθμίσεις και δεν συγκρούστηκε με κατεστημένες αντιλήψεις ενώ στελέχη της εξέθεσαν με την συμπεριφορά της το κόμμα.
Χαρακτηρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη κορυφαίο στέλεχος που πρέπει να σταθεί όπως και όλη η ΝΔ στο πλευρό του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά ενώ σχετικά με τις Εξεταστικές Επιτροπές υπογραμμίζει ότι είναι επικοινωνιακό τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ που θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την οικονομική κρίση.
Τέλος, δηλώνει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές για την ΝΟΔΕ Δράμας τον ερχόμενο Μάιο γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι η σύνθεση, η συνέχεια και η ανανέωση.

-Είστε ένας νέος άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική... Παρ' όλα αυτά οι νέοι απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Πώς το σχολιάζετε;
-Σίγουρα δεν ευθύνονται οι νέοι γι' αυτήν την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί. Από την στιγμή που η πολιτική και οι πολιτικοί, εγκατέλειψαν την ουσία οδηγηθήκαμε στην παραπολιτική και την θολότητα, με αποτέλεσμα να μην εκπέμπονται ξεκάθαρα μηνύματα.
Δυστυχώς οι επικοινωνιακές στρατηγικές και οι πελατειακές σχέσεις επεκράτησαν αλλά αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα και με δεδομένη την ανάγκη για παρεμβάσεις και πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, οι νέοι και οι νέες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

-Μήπως η απαξίωση οφείλεται και στα αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική κοινωνία με την πρωτοφανής οικονομική κρίση;
-Η πολιτική είναι ταυτισμένη με τις εξελίξεις στην κοινωνία. Και όταν δικαίως ή αδίκως η πολιτική εμφανίζεται ως είδος πολυτελείας δηλαδή απαιτούνται χρήματα και καλές γνωριμίες, τότε είναι λογικό η μεγάλη πλειοψηφία να απομακρύνεται και η απομάκρυνση αυτή δεν είναι παραίτηση, είναι διαμαρτυρία.
Η οικονομική κρίση περιορίζει τις δραστηριότητες των πολιτών όσον αφορά τα οικονομικά τους αλλά δεν πρόκειται να περιορίσει την κοινωνική τους δράση την αναζήτηση δηλαδή προτάσεων και πολιτικών που θα βγάλουν την χώρα από το τέλμα.

-Πώς οδηγήθηκε η χώρα στο τέλμα; Έχει ευθύνες η διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ την περίοδο Καραμανλή;
-κ. Φυλακτέ, δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλό μου. Οι ευθύνες της ΝΔ είναι μεγάλες και αυτό διότι υπήρξαμε αναβλητικοί στην προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και στην σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις. Οφείλω όμως να διευκρινίσω ότι ζητήματα τα οποία σήμερα εμφανίζονται ως παθογένειες δεν δημιουργήθηκαν το 2004. Είναι λάθος του ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να καταμαρτυρήσει όλα τα «στραβά» αυτού του τόπου στην ΝΔ.

-Η ΝΔ υπέστη μία οδυνηρή ήττα στις εκλογές. Είχαμε την εκλογή νέου αρχηγού... Παρ' όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να διερευνώνται τα αίτια της ήττας αλλά και α συζητηθούν θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του κόμματος... Μήπως κινείστε κάπως αργά;
-Ως προς το πρώτο σκέλος του ερωτήματος σας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι για να ασκήσουμε αξιόπιστη κριτική πρέπει να κάνουμε ουσιαστική αυτοκριτική. Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ άρχισε να καταρρέει όχι τόσο λόγω πολιτικών επιλογών αλλά λόγω δικαιολογιών για συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ιστορία και την ιδιοσυγκρασία αυτής της παράταξης.
Αναφέρομαι στην περίφημη συνέντευξη του κ. Καραμανλή το 2008 στην ΔΕΘ, όπου συμπεριφορές αλγεινές εξέθεσαν την παράταξη και τον τότε Πρωθυπουργό.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας, η ΝΔ βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης. Είναι γεγονός ότι η βαρύτατη ήττα στις 4/10/09 έχει αφήσει βαθιές πληγές, οι οποίες μέρα με την μέρα επουλώνονται. Επιμένω όμως ότι για να κλείσει η πληγή πρέπει πρώτα να την καθαρίσουμε καλά.
Η πορεία προς το 8ο Συνέδριο είναι μια καλή ευκαιρία, ιστορικά και πολιτικά, για να αναδείξουμε τα αίτια της ήττας και την νέα ΝΔ. Πιστεύω ότι καθώς το κόμμα επανακινείται ουσιαστικά, όλες οι λειτουργίες και οι δράσεις του θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα της κοινωνίας και δεν εννοώ επικοινωνιακά και καιροσκοπικά αλλά ουσιαστικά και υπεύθυνα.

-Σας προβληματίζει η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη;
-Η κα. Μπακογιάννη είναι ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ. Όπως λέει και η ίδια, είναι η τελευταία που θα αισθανθεί ξένη μέσα στην ΝΔ. Οι παρεμβάσεις της στο μέτρο της προώθησης του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου μακριά από υστεροβουλίες δεν πρέπει να θεωρείται κατακριτέα. Στην νέα προσπάθεια όλες και όλοι, και ιδιαίτερα η κα. Μπακογιάννη ως κορυφαίο στέλεχος, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά γιατί αυτό επιτάσσει η βάση της ΝΔ.

-Άρχισαν οι εξεταστικές. Υπάρχουν αρκετοί πολίτες και πολιτικοί που θεωρούν άστοχο να ανοίγουν θέματα που «διχάζουν» την κοινωνία, σε μία εποχή που απαιτείται συναίνεση και ενότητα. Η ΝΔ θέλει να εξεταστούν τα θέματα της οικονομίας από το 1981... Πώς το σχολιάζετε;
-Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια. Στους 5 μήνες που κυβερνά δεν βρήκε τον χρόνο να ψηφίσει νέο Αναπτυξιακό Νόμο για παράδειγμα, έχει όμως τον χρόνο να προτείνει διαρκώς την σύσταση και νέων εξεταστικών.
Εντοπίζει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας στο 2004 σαν να προήλθε από παρθενογένεση η χώρα. Η τοποθέτησή μου αυτή δεν είναι δικαιολογία για τις δικές μας αστοχίες αλλά διαμαρτυρία για το γεγονός ότι ούτε και τώρα το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί με ειλικρίνεια να καταγράψουμε τα διαχρονικά λάθη στην οικονομία.
Η πρόταση του κόμματός μας έχει βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. Καλούμε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να λάβει γνώση τι έχει γίνει στην χώρα από τότε που άρχισαν να ρέουν τα κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν οι πατέρες του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα να εγκαλούν την ΝΔ. Το σύνθημα «Τσοβόλα δώστα όλα» όσο και αν ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ είναι δικό του. Ειδικά για το διάστημα της τελευταίας διακυβέρνησης της ΝΔ το μεγαλύτερο ποσοστό του δανεισμού εγένετο για να καλυφθούν τόκοι παλαιότερων δανείων.
Στην δύσκολη αυτή συγκυρία το ενιαίο εσωτερικό μέτωπο είναι αναγκαιότητα. Δυστυχώς το κλίμα δυναμιτίστηκε και οι συνέπειες είναι ήδη ορατές. Είναι λάθος να εμπλακούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης.

-Κάποτε μας χαρακτήριζαν «μαύρο πρόβατο» στην ΕΟΚ. Τώρα οι χαρακτηρισμοί των ξένων είναι πολύ βαρύτεροι... Δεν ευθύνονται κύρια οι πολιτικοί γι' αυτό;
-Τα αρνητικά σχόλια στην ΕΕ για την χώρα μας έχουν το στοιχείο του διαχρονικού. Τα θεωρώ άδικα. Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός δημιουργικός και πρωτοπόρος. Είναι λάθος να μας κατακρίνουν γιατί δεν έχουμε την δική τους ιδιοσυγκρασία. Πολιτικές επιλογές, συμπεριφορές και πρακτικές δίνουν αφορμές για επιθέσεις εναντίον μας. Αλλά μ' αυτόν τον τρόπο χάνουμε την ουσία της Ευρωπαϊκής Οικογένειας δηλαδή την αλληλεγγύη.
Βρισκόμαστε στην ΕΕ όχι για να είμαστε όλοι ίδιοι μεταξύ μας αλλά για να βαδίζουμε παράλληλα. Σε κάθε περίπτωση η κάθε χώρα απολογείται για το πολιτικό της προσωπικό. Και σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει το χειρότερο. Υπάρχουν αδυναμίες αλλά το κάθε κράτος-μέλος πρώτα πρέπει να κρίνει τα του οίκου του.

-Πάμε και στα τοπικά... Ήττα και στον Ν. Δράμας για την ΝΔ μετά από πολλά χρόνια. Έχετε συζητήσει τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος;
-Αρχικά το κλίμα που υπήρχε πανελλαδικά επηρέασε και τον νομό μας. Είναι γεγονός ότι οι προσδοκίες που δημιούργησε η ΝΔ το 2004 για τον νομό της Δράμας δεν επαληθεύτηκαν. Σίγουρα έγιναν βήματα προόδου για την Δράμα αλλά δεν ήταν αρκετά.
Οι πολίτες έκριναν και αποφάσισαν και βιώνουν σήμερα την εγκατάλειψη. Για την οικονομία της συζήτησης να δεχθώ ότι η ΝΔ καθυστέρησε σε πολλά για τον νομό μας αλλά βλέπουμε σήμερα το ΠΑΣΟΚ να αφαιρεί τα όποια θετικά έγιναν κατά την προηγούμενη περίοδο.

-Τι γίνεται με την ΟΝΝΕΔ;
-Τα πράγματα αλλάζουν. Στις 18 Απριλίου για πρώτη φορά οι νέοι και οι νέες της φιλελεύθερης παράταξης θα εκλέξουμε με ανοικτές διαδικασίες τον επόμενο Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ελλάδος. Η νεολαία υπήρξε πάντα το δυναμικότερο κομμάτι του κόμματος και οφείλει να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της μάχης με δυναμισμό και πρωτοπορεία. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημάδια αδράνειας αλλά στην νέα εποχή και στην νέα προσπάθεια οι νέοι και οι νέες θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές.

-Υπάρχουν έριδες και κόντρες στις διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ στην Δράμα;
-Η συμμετοχή και η δημοκρατική εκλογή των οργάνων μας δεν συνιστούν κόντρας. Το μόνο ζητούμενο είναι η παραγωγική παρουσία της νεολαίας ώστε να επαναπροσεγγίσουμε ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος το οποίο αποστασιοποιήθηκε από εμάς και επιπλέον η συνεισφορά μας στην προσπάθεια του κόμματος. Το παρελθόν δεν μπορεί να μονοπωλήσει την κουβέντα για το αύριο. Δυνατά, δημιουργικά και με ανανέωση η νεολαία επανέρχεται στο προσκήνιο.

-Θα είστε υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές;
-Στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές το μεγάλο στοίχημα είναι η σύνθεση. Απαιτείται συνέχεια και ανανέωση με γνώμονα τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του κόμματος θα είμαι υποψήφιος για μέλος της ΝΟΔΕ Δράμας.

 


Σχόλια (15)

nakos - Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 στις 06:15
oso kai an kapoioi polemoyn ton samara den ptooyn thn ND

Θέμης - Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 στις 09:16
μπράβο Κωστή σε στηρίζουμε ο,τι και αν κάνεις

ακης - Τρίτη 9 Μαρτίου 2010 στις 16:33
μηπως εισαι υπερβολικος με τον προεδρο?αγαπητε ΙΣ δεν μπορει να μιλας ετσι για εναν εκλεγμενο απο την βαση αρχηγο οποιον δεν τον αρεσει φευγει

Ι.Σ. - Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 στις 11:37
ΣΑΣ ΓΡΑΨΑΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ ΚΑΙ ΒΑΛΑΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΡΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΚΟΜΜΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΠΗΓΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΛΑΣΑΡΕΙ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΝΑΝ ΑΡΧΗΓΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΑΙΚΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΝ ΝΔ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ...ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ Η ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ - Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 στις 04:54
ΩΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΙΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΛΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

μαρια - Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 14:12
μπραβο

Χριστιάνα - Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 14:09
Κώστα, πολύ ενδιαφέρουσες και εύστοχες οι τοποθετήσεις σου, αλλά και πολύ συγκροτημένος ο πολιτικός σου λόγος.Ιδιαίτερα μου άρεσαν όσα είπες γιαν την οικονομία και την ΕΕ. Συνέχισε έτσι!

γιαννης κατ. - Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 10:58
κωστα μακαρι να πετυχεις προσεχε παντως τους <φιλους> γιατι στην ΝΔ ολοι δηλωνουν φιλοι μονο που ο ενας σκαβει τον λακο του αλλου καμια αλληλεγκυη στελεχων φιλοτομαρισμος καιο καθενας κοιταζει την παρτη του αυτη ειναι η (α)δεξια

sarh - Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 08:29
Όπως πάντα εύστοχες οι παρατηρήσεις σου και εξαιρετικές οι απόψεις σου! Για μία ακόμη φορά ΜΠΡΑΒΟ. Τέτοιοι νέοι αξίζει να μας εκπροσωπούν στην πολιτική σκηνή, τέτοιους νέους θέλουμε στο προσκήνιο! Καλή σταδιοδρομία σε ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις

kongogospr - Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 08:29
συγχαρητηρια / . . ευχομαι καθε επιτυχια. . . . .

μαγδα - Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 08:18
Να και ενας ανθρωπος σοβαρος που λεει τα πραγματα οπως ειναι χωρις να τα ωραιοποιει γιατι μονο ετσι με τετοιους ανθρωπους θα παει μπροστα αυτη η παραταξη. . .καλη επιτυχια κωστα !!!

ΑΝΔΡΕΑΣ - Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 στις 19:03
ΜΗΠΩΣ Η ΝΔ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ?

ΑΝΔΡΕΑΣ - Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 στις 09:48
μπραβο επιτελους ΕΝΑ ΑΞΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ΅Σ ΚΩΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤαι ΛΙΚΟΦΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΕ ΛΕΝΕ ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΟΣΕΧΕ... ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΑΠΟ ΠΙΣΟΠΛΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Giannis - Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 στις 16:53
Μπράβο Κώστα για τις απόψεις σου. Ειλικρινής, πραγματιστής και με όραμα. Μαζί σου να ξανακάνουμε το νομό Γαλάζιο!

αποστολης - Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 στις 12:36
θαυμασιες οι αποψεις σου...εχεις πολλα προσοντα καλη επιτυχια στην ΝΟΔΕ θα σε ψηφισω

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ